11 ατάκες του Ερνέρστο Τσε Γκεβάρα

Σαν σήμερα εκτελείται από τον βολιβιανό στρατό ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, και εμείς θυμόμαστε την δράση του μέσα από 11 ατάκες του ίδιου του κομαντάντε.
11 ατάκες του Ερνέρστο Τσε Γκεβάρα
Είναι φθινόπωρο του 1967 όταν ο βολιβιανός στρατός συλλαμβάνει τον Τσε Γκεβάρα. Μέσα στο δάσος του χωριού La Higuera, ο αργεντινός commandante που εν τω μεταξύ είχε προλάβει να ταρακουνήσει όλο τον λατινοαμερικάνικο κόσμο, συμμετέχοντας στην Κουβανική Επανάσταση και στον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό της Βολιβίας, βρισκόταν υπό πολιορκία επί δύο εβδομάδες.

Στις 8 Οκτωβρίου, αιχμαλωτίζεται μαζί με τους αντάρτες συντρόφους του και οδηγείται στο σχολείο του χωριού, όπου τον αφήνουν δεμένο πιστάγκωνα στο πάτωμα, πλάι σε δύο νεκρούς φίλους του, και τον ανακρίνουν επί ώρες μάταια. Το μόνο που μουρμούρισε εκείνη την μέρα ο Τσε ήταν, με απογοητευμένο ύφος, πως απέτυχε.

Στις 9 Οκτωβρίου, σαν σήμερα δηλαδή, 46 χρόνια πριν, βολιβιανοί στρατιώτες πυροβολούν τον Τσε εννέα φορές. Μόλις η ένατη σφαίρα τον «πιάνει» και πλημμυρίζει τα πνευμόνια του με αίμα. Έτσι έφυγε ο Τσε, την επέτειο του θανάτου του οποίου θυμόμαστε σήμερα, μέσα από 10+1 ατάκες του ίδιου κατά την διάρκεια της πολυτάραχης και ιδιαίτερα επιδραστικής ζωής του.

*Ο Τσε για την επανάσταση:
«Η επανάσταση δεν είναι ένα μήλο που πέφτει όταν ωριμάζει. Πρέπει εσύ να το κάνεις να πέσει».

*Ο Τσε λίγο πριν πεθάνει:
«Ξέρω ότι είσαι εδώ για να με σκοτώσεις. Πυροβόλησε, δειλέ, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να σκοτώσεις έναν άνθρωπο».

*Ο Τσε για την συνέχιση του αγώνα του:
«Δεν με νοιάζει αν πέσω, αρκεί κάποιος να σηκώσει το όπλο μου και να συνεχίσει να πυροβολεί».

*Ο Τσε για την στάση ζωής του:
«Πολλοί θα με αποκαλέσουν τυχοδιώκτη. Κι αυτό είμαι, απλώς ενός διαφορετικού είδους: Από εκείνους που ρισκάρουν το τομάρι τους για να αποδείξουν τις κοινοτοπίες τους».

*Ο Τσε για την εξουσία:
«Οι απάνθρωποι ηγέτες αντικαθιστώνται μόνο και μόνο για να μετατραπούν οι καινούριοι ηγέτες σε απάνθρωπους».

*Ο Τσε για την σιωπή:
«Η σιωπή είναι μία διαμάχη που εκφράζεται με διαφορετικά μέσα».

*Ο Τσε για την αυτοθυσία:
«Όποτε μας τρομάζει ο θάνατος, ας τον καλωσορίζουμε, εφόσον η πολεμική μας ιαχή έφτασε έστω και σε ένα δεκτικό αφτί, και ένα άλλο χέρι σήκωσε τον οπλισμό μας».

*Ο Τσε για την δράση του:
«Δεν είμαι απελευθερωτής. Δεν υπάρχουν απελευθερωτές. Οι άνθρωποι απελευθερώνουν τους εαυτούς τους».

*Ο Τσε για τους φίλους και τους εχθρούς του:
«Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, τότε είσαι σύμμαχός μου… Αν έχεις να πεις έστω και έναν καλό λόγο για την προηγούμενη κυβέρνηση, είναι για μένα επαρκής λόγος για να σε πυροβολήσω».

*Ο Τσε για το… ΔΝΤ:
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παίζει έναν και μοναδικό ρόλο: αυτόν που εγγυάται ότι το κεφάλαιο εκτός της Λατινικής Αμερικής ελέγχει ολόκληρη την Λατινική Αμερική».

Και τέλος, ο Τσε, γράφοντας στην μητέρα του:
«Δεν είμαι ο Χριστός ούτε κανένας φιλάνθρωπος. Είμαι ακριβώς το αντίθετο. Πολεμώ για αυτά που πιστεύω με κάθε όπλο που έχω στη διάθεσή μου και προσπαθώ να σκοτώσω τον άλλον ώστε να μην καταλήξω στον Σταυρό».

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v