Μαλβίνα Κάραλη: 10 χρόνια σιωπής

Η πολεμόχαρη φυλή μετρά ήδη δέκα χρόνια χωρίς φύλαρχο. Μια ολόκληρη δεκαετία μετά τον θάνατο της Μαλβίνας, συνειδητοποιούμε πόσο μας λείπει η γνώμη της και την θυμόμαστε και πάλι, μέσα από την ίδια της τη φωνή.
του Γιώργου Κόκουβα

Καλώς ή κακώς, ευτυχώς ή δυστυχώς, ο θάνατος ενός ανθρώπου σύντομα περνά στη λήθη. Για κάποιους χαρισματικούς ανθρώπους όμως, η παραπάνω αρχή μπορεί να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων, γιατί δεν τους ξεχνάμε ποτέ. Όσο αναρωτιόμουν, λοιπόν, αν είμαι ο μόνος που ακόμα και σήμερα ξεχνιέμαι με τις ώρες στο YouTube παρακολουθώντας αποσπάσματα από τις εκπομπές της Μαλβίνας, γελώντας με τον βομβαρδισμό εμπνευσμένης ατάκας και πέφτοντας σε σκέψεις για το τι θα έλεγε για την σημερινή κατάσταση, τόσο έβλεπα πως ανέβαιναν τα views κατά εκατοντάδες. Κι άλλα τόσα τα σχόλια κάτω από τα video, με ανθρώπους που επαλήθευαν ό,τι ακριβώς νιώθω κι εγώ: Δεν ξεχάσαμε την Μαλβίνα Κάραλη. Και μας λείπει.

Διόρθωση: Όχι τη Μαλβίνα Κάραλη. Την Μαλβίνα. Είναι άλλωστε από τις λίγες εκείνες προσωπικότητες που δεν σου αφήνουν περιθώριο παρά να τις αποκαλείς με το μικρό τους όνομα. «Μαλβινάρα» συγκεκριμένα την αποκαλεί συνάδελφός μου κάθε φορά που την αναφέρουμε στο γραφείο.

Και τα λέει αυτά κάποιος που φορούσε πάνες όταν εκείνη έγραφε σενάρια για την Τώνια Μαρκετάκη. Που ήταν πιτσιρίκι όταν τα Malvina Live και Hostess, το Mea Culpa και η στήλη της Σαββατογεννημένης μεσουρανούσαν και προσπαθούσαν να ανοίξουν τα μάτια (και την ψυχή) πολύ κόσμου. Διαβάζει κανείς δημοσιεύματα και συνεντεύξεις δικών της ανθρώπων, που αποκαλύπτουν ψήγματα μόνο της ιδιαιτερότητάς της να ρουφάει την ζωή και να σκορπίζει χαμόγελα, και αντιλαμβάνεται πως πίσω από την δημόσια περσόνα που λατρέψαμε, κρύβεται ένας ακόμα μεγαλύτερος ωκεανός ευφυΐας και συναισθημάτων.

Τι μπορεί, επομένως, να πει κανείς γι’ αυτή παραπάνω; Πιθανώς τίποτα. Γι’ αυτό, προτιμάμε να αφήσουμε την ίδια να μιλήσει και πάλι. Άλλωστε, παρότι το περασμένο Σάββατο πέρασαν δέκα ολόκληρα χρόνια από εκείνη τη μέρα που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, η φωνή της μοιάζει να έρχεται ακόμα από την «διπλανή πόρτα». Δεν θυμόμαστε την Μαλβίνα επειδή πέρασαν δέκα χρόνια. Απλώς, μέσα από τα video που ακολουθούν, συνειδητοποιούμε ότι δεν πάψαμε να την θυμόμαστε, όλα αυτά τα χρόνια.



Η μεγάλη της «αδυναμία» στη σάτιρα, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, καταλαμβάνει μεγάλο μέρος των εκπομπών της, στο γνωστό ΙΕΚ Τάπερμαν.



Το επεισόδιο στα Ίμια βρίσκεται στην επικαιρότητα και η Μαλβίνα ντύνεται στα στρατιωτικά και κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά: Πολιτική σάτιρα. Αυτή για την οποία όλα τα στελέχη των καναλιών λάτρευαν τις τηλεθεάσεις της, αλλά δεν άντεχαν το πολιτικό κόστος όσων ξεστόμιζε.



Αγαπημένη στιγμή κάθε εκπομπής της, η στήλη της μόδας, στην οποία τα καλιαρντά της βρίσκουν στόχο στο μάτι του καθωσπρεπισμού και δημιουργούν σχολή στην ελληνική τηλεόραση.


Η Hostess απευθύνεται στην πολεμόχαρη φυλή της περίπου 15 χρόνια πριν, αλλά όσα λέει μοιάζουν να ταιριάζουν γάντι με την σημερινή πραγματικότητα.


Η Μαλβίνα αποδεικνύει ότι μπορεί να λάμπει οπουδήποτε. Ακόμη και σε εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου, η οποία ακόμη κρατούσε χαμηλό προφίλ σοβαρής παρουσιάστριας, σε μια συνέντευξη όπου μιλάει για τα πάντα.


Οι Κρυστάλλινες Νύχτες, της Τώνιας Μαρκετάκη, μιλούν για τις νύχτες των επιθέσεων κατά Εβραίων από ναζί και παρακολουθούν την άνοδο και την πτώση του ναζισμού. Πίσω από το σενάριο κρύβεται η Μαλβίνα Κάραλη.


Δείτε στο παραπάνω video, απόσπασμα της εκπομπής Πρωταγωνιστές, αφιερωμένο στην Μαλβίνα, στο οποίο μιλούν μεταξύ άλλων η κόρη της, αλλά και η ίδια η Μαλβίνα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v