Ryan Gosling: Στο τιμόνι του Hollywood

Μετά από 10 χρόνια υπέροχων ερμηνειών, η έβδομη τέχνη επιβραβεύει το νέο αγαπημένο παιδί του Hollywood που… πατάει γκάζι στο χρηματιστήριο του star system. Καθίστε αναπαυτικά στην θέση του συνοδηγού και γνωρίστε μαζί μας τον Ryan Gosling.
Ryan Gosling: Στο τιμόνι του Hollywood
του Γιώργου Κόκουβα

Οι σινεφίλ τον γνώρισαν ως προβληματικό ήρωα σε ανεξάρτητες ταινίες. Οι έφηβες όλου του πλανήτη τον φιλοξένησαν ως αφίσα στα δωμάτιά τους μετά από ποτάμια ρομαντικών δακρύων που προκάλεσε ο κινηματογραφικός έρωτας του «Notebook». Και τελικά, το 2011, η έβδομη τέχνη παραδόθηκε ολοκληρωτικά στο ταλέντο του, καθώς αυτή είναι αναμφισβήτητα η χρονιά του: «Οδηγεί» τα οσκαρικά προγνωστικά με το «Drive», κλέβει την παράσταση στο νέο πόνημα του Clooney «The Ides of March» και γίνεται από μόνος του (ή ο μόνος) λόγος για να δει κανείς την blockbuster κομεντί «Stupid Crazy Love». Πώς έφτασε μέχρι εδώ το νέο best thing του Hollywood; Το in2life ψάχνει το παρελθόν του και συστήνει τον ταλαντούχο κύριο Gosling.

Η «κατάρα» του Mickey Mouse

Αν για κάτι μπορεί να υπερηφανεύεται η Disney –εκτός από τις αθάνατες περιπέτειες του ποντικού της- είναι για το ένστικτό της στο casting. Η ομάδα που ανέλαβε να στελεχώσει την περίφημη παιδική εκπομπή «The Mickey Mouse Club» του 1993 χτύπησε πραγματικά διάνα στην επιλογή των «mouseketeers» της εκείνη την χρονιά, αφού σχεδόν δύο δεκαετίες μετά, όλοι έχουν καθορίσει την pop κουλτούρα μιας ολόκληρης γενιάς. Σας λένε τίποτα τα ονόματα Justin Timberlake, Britney Spears και Christina Aguilera; Πλάι σ’ αυτούς, προσθέστε ένα δωδεκάχρονο ντροπαλό αγόρι που ακούει στο όνομα Ryan και έμελλε από βοηθός του Μίκυ να γίνει ένας ναρκομανής δάσκαλος, ένας οδηγός του υποκόσμου και ένας χαμαιλέοντας του Χόλυγουντ.

Τον όρο «φυσιολογική παιδική ηλικία» -όπως όλοι οι stars τώρα που το σκεφτόμαστε- ο Ryan Gosling τον έχει μόνο ακουστά. Γεννήθηκε στον Καναδά το 1980 από Μορμόνους γονείς, οι οποίοι σύντομα χώρισαν, αλλά αυτό που παρέμεινε σταθερό ήταν η σπαρτιατική διαπαιδαγώγηση των δύο παιδιών τους. Το αποτέλεσμα ήταν ένα αγόρι που δεν είχε καθόλου φίλους και ήταν ο εύκολος στόχος πειραγμάτων στο σχολείο. Η «ήρεμη δύναμη» του Ryan τον ανάγκασε να φέρει… μαχαίρια στην τάξη του για να αντιμετωπίσει τους τυπικούς bullies, ακολουθώντας, όπως είπε, το παράδειγμα του «Rambo»!), με αποτέλεσμα να αποβληθεί και να «προωθηθεί» σε σχολείο για παιδιά που χρήζουν ειδικής μεταχείρισης.

Παρ’ όλα αυτά, η Disney τον βοήθησε να γνωρίσει τον κόσμο του θεάματος, που μάλλον τον γοήτευσε αμέσως αφού παράτησε το σχολείο σε ηλικία 17 ετών για να καλλιεργήσει τις υποκριτικές του ικανότητες. Ξεκίνησε νωρίς με μικρούς ρόλους σε εξίσου μικρές ταινίες, αλλά σύντομα τα έμπειρα μάτια των σκηνοθετών τον ανακάλυψαν και τον… αποκάλυψαν.

Οι ρόλοι που τον σημάδεψαν

*The Believer (2001): Ο Gosling γίνεται νεοναζί για τις ανάγκες της πρώτης σημαντικής ταινίας του και εγκαινιάζει τους «περιθωριακούς» ρόλους που θα τον αναδείξουν στην συνέχεια.
*Murder by Numbers (2002): Ο 20χρονος τότε ηθοποιός υποδύεται έναν «σατανικό» μαθητή που χειραγωγεί ένα “nerd” ώστε να πετύχουν τον τέλειο φόνο και να παίξουν με τα νεύρα και το μυαλό της ντετέκτιβ Sandra Bullock. Ο ρόλος του αφήνει εκτός από τα πρώτα «καλά λεφτά» ένα σύντομο love story με την Bullock, εγκαινιάζοντας αυτή την φορά το ενδιαφέρον του για τις μεγαλύτερες γυναίκες (αυτή την περίοδο διατηρεί σχέση με την κατά επτά χρόνια μεγαλύτερή του Eva Mendes).



*The Notebook (2004): Από «κατακάθι» μετατρέπεται στην ρομαντική φαντασίωση κάθε κοριτσιού. Η δακρύβρεχτη ιστορία του Noah και της Allie γίνεται η επιτυχία της χρονιάς και ο αταίριαστος έρωτάς τους μεταφέρεται και στην πραγματικότητα – η συμπρωταγωνίστριά του Rachel McAdams γίνεται ο επόμενος μεγάλος του έρωτας. Όπως είχε δηλώσει ο Gosling για την σχέση του με την McAdams, την οποία… μίσησε με την πρώτη ματιά, αλλά ερωτεύτηκε με την δεύτερη, «ήταν πολύ πιο ρομαντική ακόμη και από αυτή στο “Notebook”». Ωστόσο, το μεγαλύτερο κέρδος του από αυτή την σχέση ήταν η γνωριμία του με τον φίλο της McAdams, Zach Shields. Οι δυο τους διαπίστωσαν αμέσως την εμμονή τους για την μουσική και τις ιστορίες φαντασμάτων(!) και σχημάτισαν την μπάντα «Dead Man’s Bones», κυκλοφορώντας το ντεμπούτο τους το 2008. Δείτε στο παρακάτω video το group να πραγματοποιεί live εμφάνιση σε ένα… νεκροταφείο:



*Half Nelson (2006): Ένας δάσκαλος με εθισμό σε παράνομες ουσίες αναπτύσσει μια ιδιαίτερη φιλία με μία μαθήτριά του και ο Gosling ίσως στην κορυφαία ερμηνεία του βλέπει τον δρόμο προς τα Όσκαρ για την συμμετοχή του στο συγκεκριμένο ανεξάρτητο διαμάντι (έγινε ο δεύτερος νεότερος ηθοποιός που προτάθηκε για το αγαλματάκι του Α’ ανδρικού ρόλου).



*Fracture (2007): Στην αδιάφορη περιπέτεια «Απόδειξη Ενοχής», ο νεαρός ηθοποιός παίζει στο πλευρό του Anthony Hopkins. Οι παραγωγοί της ταινίας δήλωσαν αργότερα πως δυσκολεύτηκαν να τον εντοπίσουν για να του δώσουν το σενάριο, αφού εκείνη την περίοδο για λόγους που δεν αποκάλυψε ποτέ, έμενε σε μία σκηνή.

*Lars and the Real Girl (2007): Ο Lars είναι ένα ντροπαλό αγόρι, που επισκέπτεται τους γονείς του για να τους γνωρίσει την κοπέλα των ονείρων του. Μόνο που αυτή δεν είναι αληθινή: Είναι μία φουσκωτή κούκλα που παρήγγειλε από το διαδίκτυο. Και χαρίζει στον Gosling, εκτός από μια παράξενα ιδανική σχέση, μία Χρυσή Σφαίρα.

*Blue Valentine (2010): Μετά από μουσικό διάλειμμα τριών ετών (κατηγορήστε γι’ αυτό τα φαντάσματα!) ο Gosling επιστρέφει στους δακρύβρεχτους δραματικούς ρόλους με την αναπάντεχη περσινή επιτυχία που χτύπησε διάνα στις μοναχικές καρδιές της 14ης Φεβρουαρίου. Και αυτή δεν ήταν παρά η επανεκκίνηση μιας πολλά υποσχόμενης καριέρας που εκτινάχθηκε το 2011.

*Η χρονιά του: Στο καλτ, σινεφίλ «Drive» διά χειρός Ρεφν, o Gosling κλέβει τις εντυπώσεις στις Κάννες. Στο εμπορικό «Crazy Stupid Love» αναλαμβάνει να ξανακάνει ελκυστικό τον «καημένο» Steve Carell, όσο οι γυμνές σκηνές του και η επίδειξη των κοιλιακών του κάνει τις καντίνες των multiplex να δουλεύουν διπλοβάρδιες για να ικανοποιήσουν τις ξαναμμένες μαθήτριες. Στο «Ides of March», το ταλέντο του συναντά την πολιτική ματιά του George Clooney και «σαλπάρουν» μαζί για την Προεδρία των ΗΠΑ, σε μία ταινία που άνοιξε το Φεστιβάλ της Βενετίας και πέρασε από τα μέρη μας, στην ειδική πρεμιέρα στις «Νύχτες Πρεμιέρας».

Τέλος, άλλες τρεις ταινίες με τον Gosling στο καστ τους γυρίζονται αυτή την στιγμή, υποσχόμενες να μην αφήσουν στιγμή τις σκοτεινές αίθουσες χωρίς δόσεις από Gosling. Τα στοιχήματα για τα Όσκαρ έχουν αρχίσει ήδη να συμπεριλαμβάνουν το όνομά του, που θεωρείται πλέον ο καλύτερος ηθοποιός της γενιάς του. Ποια είναι η δική σας γνώμη; Απολαύστε τον στο Photo Gallery και στα videos του δημοσιεύματος και πείτε μας την άποψή σας αφήνοντας παρακάτω το σχόλιό σας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v