Bob Dylan: Ο θρύλος έγινε 70

Στις 24 Μαΐου 1941, γεννήθηκε ένας από τους σπουδαιότερους μουσικούς όλων των εποχών. Γιορτάζουμε μαζί με τον Bob Dylan τα εβδομηκοστά γενέθλιά του, θυμίζοντας τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της ζωής του, καλές και κακές.
Bob Dylan: Ο θρύλος έγινε 70
Στις 24 Μαΐου 1941, γεννήθηκε ένας από τους σπουδαιότερους μουσικούς όλων των εποχών. Γιορτάζουμε μαζί με τον Bob Dylan τα εβδομηκοστά γενέθλιά του, θυμίζοντας τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της ζωής του, καλές και κακές.

1941: Ο Robert Zimmerman γεννιέται στη Μινεσότα. Ο Bobby πηγαίνει στους προσκόπους και γράφει ποιήματα στο δωμάτιό του.

1955: Ήδη εξοικειωμένος με το πιάνο, ο 14χρονος ξεκινά να μαθαίνει κιθάρα.

1959: Ο Zimmerman γράφει στην επετηρίδα του σχολείου του ότι ελπίζει να γίνει μέλος του συγκροτήματος του Little Richard. Μετακομίζει στη Μινεάπολις και γράφεται στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Κάποιο βράδυ, ένας φίλος τού προτείνει να ακούσει Woody Guthrie. «Ήταν σαν να χωρίστηκε η γη στα δύο», έγραψε αργότερα.

1961: Τον Ιανουάριο, φτάνει στη Νέα Υόρκη και ξεκινά παραστάσεις με το ψευδώνυμο Bob Dylan σε κλαμπ φολκ μουσικής όπως το Café Wha?.

1961: Επισκέπτεται τον ετοιμοθάνατο Woody Guthrie στο νοσοκομείο του Νιου Τζέρσεϊ. Αμέσως μετά συνθέτει το «Song to Woody», «το πρώτο τραγούδι… κάποιας σημασίας», όπως λέει ο ίδιος.

1962: Αλλάζει και επίσημα το όνομά του σε Bob Dylan και κυκλοφορεί το πρώτο του άλμπουμ, «Bob Dylan», το οποίο πουλάει 5.000 δίσκους. Νοικιάζει το πρώτο του διαμέρισμα για 60 δολάρια τον μήνα.

1963: Η Joan Baez καλεί τον Dylan να τραγουδήσει μαζί της στο φεστιβάλ Newport Folk. Παρουσιάζουν μαζί την επιτυχία του, «Blowin’ in the wind». Το μεταξύ τους ειδύλλιο ξεθυμαίνει, αλλά τα επόμενα σαράντα χρόνια θα κάνουν ανά καιρούς κοινές εμφανίσεις.

O Bob Dylan τραγουδά το Blowin’ in the wind


1964: Επισκέπτεται τους Beatles στο δωμάτιό τους στο ξενοδοχείο N.Y.C. και, σύμφωνα με τον Paul McCartney, τους συστήνει στη… μαριχουάνα. Υπό την επήρειά της, ο McCartney ανακαλύπτει το νόημα της ζωής και το γράφει σε ένα χαρτί. Την άλλη μέρα, ξαναδιαβάζει το σημείωμα που λέει: «Υπάρχουν εφτά επίπεδα».

1965: Επιστρέφει στο φεστιβάλ του Newport και παρουσιάζει τον νέο του, χαρακτηριστικό πια ηλεκτρικό ήχο, όπως αποδίδεται στο «Like a Rolling Stone». Οι οπαδοί του φολκ τον θεωρούν ξεπουλημένο, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι εμφανίστηκε στη σκηνή για μόλις 15 λεπτά. Κάντε κλικ εδώ και δείτε τον να τραγουδά στο Newport Folk το Like a Rolling Stone.

1965: Παντρεύεται με τη Sara Lowndes, μαζί με την οποία θα αποκτήσουν 4 παιδιά.

1966: Οι έντονες αντιδράσεις κατά του ηλεκτρικού ήχου που λανσάρει, συνεχίζονται όταν ένας εξοργισμένος οπαδός τον αποκαλεί Ιούδα κατά τη διάρκεια συναυλίας που δίνει στο Manchester Free Trade Hall. O Dylan παραμένει ατάραχος.

1966: Ύστερα από ένα ατύχημα με τη μοτοσικλέτα, κοντά στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη, ο Dylan αποσύρεται από τη δημόσια ζωή για σχεδόν 8 χρόνια.

1967: Βγαίνει το ντοκιμαντέρ «Don’t look back» που καλύπτει την περιοδεία του Dylan στη Μ. Βρετανία το 1965.

1975-1976: Πραγματοποιεί τη διάσημη περιοδεία «Rolling Thunder Revue» στην οποία συμμετέχουν πολλά διάσημα ονόματα, μεταξύ των οποίων η Baez και ο Allen Ginsberg.

Δείτε μίνι ντοκιμαντέρ με τη ζωή του Bob Dylan
τη «μυστηριώδη» περίοδο 1966-1978


1978:
Μετά το διαζύγιό του με τη Sara, ξεκινά μια περιοδεία 110 παραστάσεων με τον ίδιο να φοράει πλουμιστά κοστούμια και τους τραγουδιστές που τον συνοδεύουν, να είναι ελάχιστα… ντυμένοι. Mία από αυτούς, η Debi Dye-Gibson, θα πει αργότερα: «Ένιωθα λίγο ηλίθια να τραγουδάω το “ Blowin’ in the wind” και να φαίνεται το στήθος μου».

1979: Σε μια στροφή του προς τον χριστιανισμό, κυκλοφορεί το θρησκευτικής έμπνευσης άλμπουμ «Slow train coming».



1986: Το «Street Rock» του πρωτοπόρου της hip-hop, Kurtis Blow, ξεκινάει με τον Dylan να… ραπάρει. Χρόνια αργότερα, ο Dylan τραγουδά το «Mama said knock you out» του LL Cool J.

1988: Ο Bob Dylan αισθάνεται αποκομμένος από τη μουσική του και επιστρέφει στα κλασικά τραγούδια του. «Θα του πάρει αρκετά χρόνια αλλά εντέλει θα ξαναβρεί τη μούσα του», γράφει ο ιστορικός Sean Wilentz.

1989 & 1991: O Dylan εμφανίζεται στους τηλεμαραθωνίους του Chabad Lubavitch και φαίνεται να επιστρέφει στις εβραϊκές ρίζες του.

2001: Ο βιογράφος Howard Sounes αποκαλύπτει τον μυστικό γάμο του Dylan με την πρώην τραγουδίστρια, Carolyn Dennis, το 1986. Το ζευγάρι απέκτησε ένα παιδί και χώρισε το 1992.


Ακούστε το ραπ του Dylan στο Street Rock



2004: Ο Dylan συμμετέχει σε διαφημιστικό σποτ της Victoria’s Secret.

2009: Προσθέτει στο βιογραφικό του και ένα χριστουγεννιάτικο άλμπουμ.

2007: Στην ταινία-αφιέρωμα στον Bob Dylan, «I’m not there», ο Todd Haynes βάζει 6 ηθοποιούς να υποδυθούν τον τραγουδοποιό σε διαφορετικές φάσεις της ζωής του, μεταξύ των οποίων και την Cate Blanchett.

2009: Ένας αστυνομικός του Νιου Τζέρσεϊ συλλαμβάνει έναν ηλικιωμένο που φοράει φόρμες να περιπλανιέται στη βροχή. Αποδεικνύεται ότι είναι ο Bob Dylan που έχει επισκεφθεί την πόλη κατά τη διάρκεια της περιοδείας του. «Δεν ήμουν σίγουρος αν είχε βγει από κάποιο από τα νοσοκομεία μας», δηλώνει ο αστυνομικός.

2011: Ο Dylan εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Κίνα, τραγουδώντας μόνο τα τραγούδια που έχουν πάρει την έγκριση των αρχών. Μάλλον η κινεζική λογοκρισία δεν πρόσεξε καλά τους στίχους του «All along the Watchtower».

Μάθετε περισσότερα
- Το site του Bob Dylan 
Το βιογραφικό του Bob Dylan στη Wikipedia 
- 56 άλμπουμ και περίπου 500 τραγούδια συνθέτουν τη δισκογραφία του Bob Dylan, την οποία μπορείτε να βρείτε αναλυτικά εδώ

Πηγή: Time
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v