Ν. Λούβρος: "Η απαγόρευση του καπνίσματος είναι φασισμός"

Με λόγο καυστικό και χιούμορ που σπάει κόκκαλα, ο Νίκος Λούβρος, ιδρυτής του κόμματος Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. και ιδιοκτήτης του Booze, μιλά στο in2life για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, το ρόλο του χιούμορ στη ζωή μας, τη διαφθορά της εξουσίας και τα δικαιώματα των καπνιστών.
Ν. Λούβρος: Η απαγόρευση του καπνίσματος είναι φασισμός
της Φιλουμένας Ζλατάνου

Οι εκλογές πλησιάζουν και από παντού ακούμε ξύλινο λόγο. Είτε νέοι πολιτικοί είτε μεγαλύτερης ηλικίας δεν ξεφεύγουν από τα πολιτικά στεγανά των ομιλιών και των ευφυολογημάτων, προσπαθώντας να γοητεύσουν τους πολίτες και να τους πείσουν να τους ψηφίσουν. Εκτός από τα κλασσικά μεγάλα κόμματα, και τα μικρότερα, φέτος κατεβαίνει στην Α' Αθηνών και ένα κόμμα διαφορετικό. Ένα κόμμα με διαφορετικό λόγο, ένα κόμμα universalis, με χιούμορ, με αισθητική, με στόχους ανθρώπινους και κατά των στερεότυπων. Οι Κ.Ο.Τ.Ε.Σ -συντομογραφία του Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση- ιδρύθηκαν στα "άδυτα" ενός από τα πλέον χαρακτηριστικά καφέ-μπαρ της Αθήνας, του Booze Cooperativa -Κολοκοτρώνη 57-, από τον Νίκο Λούβρο.

Όπως διαβάζει κανείς και στο site τους "Χωρίς χορηγούς και σπόνσορες και με μοναδικούς συμμάχους το χιούμορ και την κουλτούρα, οι Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. απευθύνονται σε ανθρώπους που δεν τους αφορούν η καταπίεση της πολιτικής ορθότητας, οι διακρίσεις σε οιαδήποτε βάση, τα κοινωνικά και οποιουδήποτε είδους πρότυπα. Ανθρώπους που αποφασίζουν ελεύθερα με γνώμονα την κρίση και την καλλιέργεια τους και που θεωρούν αναφαίρετο το δικαίωμα τους να αυτοπροσδιορίζονται σε όλα τα επίπεδα της ζωής τους." Για να στηρίξεις αυτό το κόμμα το βασικό είναι να σέβεσαι και να μην καταπατάς την ελευθερία του άλλου να ζει τη ζωή του και να αποφασίζει για τον ίδιο. Όσο ελευθερος αισθάνεσαι στο Booze άλλο τόσο και στο κόμμα. Με λόγο καυστικό και χωρίς φόβο, με χιούμορ που "σπάει κόκκαλα" ο Νίκος Λούβρος, που στο παρελθόν έχουν αποκαλέσει και Μπουκόφσκι της αθηναϊκής νύχτας, μίλησε στο in2life.gr για την παιδεία, τον πολιτισμό, τον Έλληνα του καναπέ, το κάπνισμα, τη δημαρχία και για πολλά ακόμα

Είναι πολυτέλεια ο πολιτισμός;
Ελιτίστικος. Τον έχουνε κάνει σαν προϊόν. Δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να είναι. Ο πολιτισμός είναι παιδεία.

Προχωράει ένας λαός χωρίς παιδεία;
Όχι. Αυτό είναι το ζητούμενο.

Πώς πήρατε την απόφαση να ιδρύσετε το κόμμα Κ.Ο.Τ.Ε.Σ;
Η αφορμή ήταν η απαγόρευση του τσιγάρου. Κατ’ επέκταση όλες οι απαγορεύσεις. Σε μια κοινωνία του καναπέ, όλοι ακούνε νομοσχέδια και εγκυκλίους που βγαίνουν ως θέσφατα και δεν αντιδρά κανείς. Εδώ επειδή είναι ένας χώρος όπου το 99% που τον απαρτίζουν είναι άτομα με παιδεία άρα και με πολιτισμό ήταν γόνιμο το έδαφος να αναπτυχθεί κάτι τέτοιο.

Ποιες είναι οι θέσεις σας;
Να κάνεις αυτό που πιστεύεις αρκεί να μη θίγει, να είναι σύμμετρο με την ελευθερία του άλλου. Για το κάπνισμα είναι σαφές ότι σε δημόσιους χώρους που πηγαίνεις κατ’ ανάγκη, όπως οι εφορίες, τα νοσοκομεία, κατανοούμε το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται το κάπνισμα. Ακόμα και εκεί καλό είναι να υπάρχει ένας χώρος με τις κατάλληλες υποδομές, όπου να μπορεί ο εργαζόμενος να καπνίσει. Διότι αν κάποιος είναι φανατικός καπνιστής και κάθεται σε μια καρέκλα 8 ώρες και δε μπορεί να καπνίσει, θα πάθει ζημιά. Για τους υπόλοιπους χώρους που θεωρούνται κατ’ επιλογή, είτε λέγεται μπαρ είτε εστιατόριο, όπου πηγαίνεις επειδή σου αρέσει πρέπει να επιτρέπεται. Όταν έχεις συνδυάσει το ποτό ή το φαγητό με ένα τσιγάρο αισθάνεσαι ότι κάτι σου λείπει και σιγά σιγά αφήνεις και το ποτό και τις εξόδους και τα κόβεις όλα.

Λένε ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, γι’ αυτό και η απαγόρευση...
Αυτό είναι φασισμός. Αυτές οι μπούρδες έχουν ξεκινήσει από την Αμερική, μία χώρα που παρότι έχει ένα από τα πιο προοδευτικά Συντάγματα, έχει τους πιο καθυστερημένους Γερουσιαστές και νόμους τοπικούς. Μάλλον ξεκίνησε από τις ασφαλιστικές εταιρίες. Για ποιο λόγο οι Ευρωπαίοι αντιγράφουν τους Αμερικάνους, ποτέ δεν το κατάλαβα.

Ο Έλληνας του καναπέ μπορεί να αντιδράσει;
Μπα, δύσκολο. Νομίζω μόνο οι μικρές ηλικίες.

Εκτός από το κάπνισμα, αν εκλεγείτε τι άλλους στόχους έχετε;
Καταρχήν κατεβαίνουμε μόνο στην Α’ Αθηνών, διότι δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα, ούτε χορηγούς ούτε μαύρα ταμεία για να κατέβουμε σε όλη την Ελλάδα. Μόνο για να κόψεις 10.000.000 ψηφοδέλτια, χρειάζεσαι 30.000 ευρώ για το χαρτί. Βάλε και τη συμμετοχή των υποψηφίων που πληρώνουν έκαστος ένα παράβολο 147 ευρώ. Τις καμπάνιες τις διαφημιστικές δεν τις υπολογίζουμε καν και δε μας αφορούν. Δε μπορείς να πετάξεις γύρω στα 50.000 έτσι απλά. Για την Α’ Αθηνών η όλη ιστορία μου στοίχισε 2.950 ευρώ. Δεν είναι ούτε μικρό ούτε υπέρογκο το ποσό.

Αυτό συμβαίνει σαν επίσημο γκάλοπ για το πόσο δυνατό είναι το κίνημα, καθώς στόχος είναι η δημαρχία, με την ελπίδα να γίνει η Αθήνα μια εικαστική πόλη. Σε αυτό το εγχείρημα θα συμμετέχουν κυρίως εικαστικοί και από το φάσμα των καλλιτεχνών μουσικοί και μερικοί αρχιτέκτονες. Όποιος μπορεί με άλλα λόγια να επηρεάσει την αισθητική μιας πόλης. Απέναντι από το Γκάζι πριν 4 χρόνια είχαν καλέσει Βραζιλιάνους που κάνουν γκράφιτι και είχαν ζωγραφίσει τους τοίχους του παλιού αμαξοστάσιου του ΗΛΠΑΠ. Είναι το μόνο μέρος στην Αθήνα που ούτε οι χουλιγκάνοι δεν έχουν πειράξει . Στο ωραίο ακόμα και οι κάφροι αντιδρούν θετικά.

Φανταστείτε μια Αθήνα ζωγραφιστή, με ωραίες κατασκευές, σε κάθε πλατεία αγάλματα και κήπους, δε θα χαιρόσουν να περπατάς στην πόλη; Κι αν το περιβάλλον είναι ωραίο τότε θα χαίρεσαι που θα ζεις εδώ. Ακόμα και στη δουλειά που θα πηγαίνεις θα χαμογελάς. Εάν κάνεις τον κόσμο πιο χαρούμενο έχεις κερδίσει πολλά πράγματα.

Η τέχνη ανατρέπει συνειδήσεις;
Ανατρέπει. Δεν είναι τυχαίο ότι υπήρξαν κινήματα όπως ο ντανταϊσμός, ο εξπρεσιονισμός, ο σουρεαλισμός και άλλα πολλά. Όσο δύσκολη είναι η τέχνη άλλο τόσο για κάποιους είναι επικίνδυνη. Όπως και το χιούμορ, το οποίο είναι ακόμα πιο ανατρεπτικό και επίσης εντάσσεται στην τέχνη.

Άλλο χιούμορ άλλο σάτιρα;
Είναι συναφή. Το χιούμορ είναι έμφυτο, η σάτιρα έχει λόγο. Το χιούμορ μπορεί να το έχει και κάποιος που να μην είναι μορφωμένος. Εάν το χιούμορ συνοδεύεται με υψηλή παιδεία είναι ακαταμάχητο.

Η εξουσία διαφθείρει;
Αναλόγως τα άτομα. Αν μεγάλωσε κάποιος με στερήσεις και έχει κόμπλεξ με τους άλλους είτε για λεφτά είτε για οτιδήποτε μπορεί εύκολα να διαφθαρεί. Έχουμε συνδυάσει την εξουσία με το να εξουσιάζει άτομα και συνειδήσεις. Άλλοι εκμεταλλεύονται τη θέση τους με το να βρούνε γκόμενα/ο, άλλοι για να βγάλουν λεφτά. Αυτή είναι η πραγματική διαφθορά.

Στις εκλογές αυτές ποιος νομίζετε ότι θα βγει;
O Παπανδρέου σίγουρα, αλλά πρέπει να προσέχουν τις μικρές Τζουτζούκες (σ.σ. ο μικρός σκύλος του Booze), δηλαδή τους Βενιζέλους τσέπης.

Το μότο σας;
Κότες τσιμπητό!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v