Χειμερινά σπορ: Σκίζοντας τα… χιόνια

Τα πρώτα χιόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις ελληνικές βουνοκορφές και εμείς ετοιμαζόμαστε να πάρουμε τα βουνά, ανακαλύπτοντας τους δύο «βασιλιάδες» των χειμερινών σπορ. Όσα χρειάζεται να ξέρετε για το ski και το snowboard.
Χειμερινά σπορ: Σκίζοντας τα… χιόνια
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Καλό το windsurf, ακόμα καλύτερο το surf, εντυπωσιακό το rafting, όμως όσοι έχουν δοκιμάσει (έστω και λίγο) να «τσουλήσουν» στις χιονισμένες πλαγιές πάνω σε μια σανίδα του snowboard ή με τα πέδιλα του σκι, ορκίζονται στις… τούμπες που έφαγαν μετά ότι δεν πρόκειται να τα παρατήσουν εύκολα. Αναμενόμενο. Οι δύο celebrities των χειμερινών σπορ, το ski και το snowboard, προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες φανατικούς, αρχάριους, μέσους και προχωρημένους, στα χιονοδρομικά spot της Ελλάδας.

Μην μπορώντας λοιπόν να αντισταθούμε στην γοητεία τους, επισκεπτόμαστε το κοντινότερο κατάστημα INTERSPORT, εξοπλιζόμαστε με όλα τα απαραίτητα και μαθαίνουμε από πρώτο... σλάλομ τα πάντα για τα αγαπημένα μας χειμερινά σπορ.  

Ski: Δύο πέδιλα έχει η ζωή
 
Το κατ’ εξοχήν σπορ του χειμώνα έχει τις ρίζες του στην Σκανδιναβία, όπου για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν πέδιλα για την ευκολότερη μετακίνηση των ανθρώπων σε περιπτώσεις μεγάλης χιονόπτωσης. «Πατέρας του σύγχρονου σκι» θεωρείται ο Sondre Norheim, από το Τέλεμαρκ της Νορβηγίας, αφού το 1870 εφηύρε τον εξοπλισμό και τις τεχνικές που οδήγησαν στο σκι όπως το ξέρουμε σήμερα.

Με την πάροδο των χρόνων το άθλημα του σκι απέκτησε αμέτρητες παραλλαγές και στυλ που αναγνωρίζονται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Σκι. Το πιο διαδεδομένο -αυτό δηλαδή που κάνουμε οι περισσότεροι- είναι το αλπικό σκι: Πάμε στο χιονοδρομικό, νοικιάζουμε τον εξοπλισμό και τα ρούχα, ανεβαίνουμε στο λιφτ και όταν φτάσουμε στην κορυφή του βουνού, ξεκινά η… κατάβαση.

Δείτε παρακάτω μερικά βίντεο για αρχάριους σκιέρ με τις βασικές κινήσεις:







Snowboard: Σανίδα που σου χρειάζεται…

Μπορεί ο περισσότερος κόσμος να πιστεύει ότι το snowboard αποτελεί εξέλιξη του σκι, όμως η αλήθεια είναι πως το snowboard έχει άμεση σχέση με το skateboard και το surf. Το άθλημα γεννήθηκε πριν από σαράντα περίπου χρόνια στην Αμερική, όταν ο Tom Sims skateboarder από την Καλιφόρνια, σκέφτηκε να δοκιμάσει τη σανίδα του skate για να απολαύσει το χιόνι βάζοντας επάνω της δύο λουριά. Η αρχή είχε γίνει. Το 1965, φτιάχτηκε η πρώτη σανίδα, η οποία είχε την ονομασία Snurfer (συνδυασμός του Snow Surfer), ενώ το 1979 διεξήχθη στο Χειμερινό Πάρκο Πάντο του Γκραντ Ράπιντς του Μίσιγκαν το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα Snurfing, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε snowboarding.

Κάπως έτσι το snowboard έγινε μέσα σε λίγες δεκαετίες το αγαπημένο άθλημα όλων εκείνων, οι οποίοι είτε είχαν βαρεθεί το σκι είτε έψαχναν έναν τρόπο να συνδυάσουν την αγάπη τους για το surf ή το skateboard με την… παγωμένη γοητεία του χιονιού. Στο snowboard τα δύο πόδια είναι δεμένα σε μία σανίδα, η οποία «στρίβει» ανάλογα με τις κινήσεις και την μετατόπιση του κέντρου βάρους του σώματος. Οι κινήσεις των χεριών παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση αλλά και την ισορροπία του αναβάτη, ενώ για πολλούς ο έλεγχος της σανίδας είναι αρκετά δυσκολότερος σε σχέση με τα πέδιλα του σκι. Και οι τούμπες συχνό (και αναμενόμενο) φαινόμενο για τους αρχάριους.



Ski και snowboard στην Ελλάδα

Μπορεί η Ελλάδα να φημίζεται κατά κύριο λόγο για τις θάλασσές της, όμως οι λάτρεις των κατ’ εξοχήν χειμερινών σπορ, όπως είναι το ski και το snowboard, δεν μένουν σε καμία περίπτωση παραπονεμένοι. 

Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων 

Με περισσότερους από 100.000 επισκέπτες κάθε χρόνο, το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων συγκαταλέγεται στους δημοφιλέστερους προορισμούς των «νότιων» σκιέρ, καθώς απέχει από την Αθήνα μόλις 200 χιλιόμετρα, κάτι που το καθιστά ιδανικό για μονοήμερες εξορμήσεις. Με φρέσκο σύνθημα «Λιώσε στο χιόνι», το κέντρο που φιλοξενείται στην βορειοδυτική πλευρά του Χελμού βρίσκεται στα 1.700-2.340 μέτρα υψόμετρο και διαθέτει δώδεκα πίστες συνολικού μήκους 20 χιλιομέτρων και επτά αναβατήρες.

Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού

Εκ των μεγαλύτερων και αρτιότερα οργανωμένων κέντρων για φίλους του σκι στην χώρα, το ιστορικό χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού έχει κάνει από το 1976 δημοφιλές το πανέμορφο βουνό, ιδιαίτερα για την νότια Ελλάδα, αφού βρίσκεται σε απόσταση «βολής» από την Αθήνα, την Πάτρα και την Λαμία.

Το Κέντρο διαθέτει 19 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 10 μονοπάτια και τρεις μίνι πίστες αρχαρίων, συνολικού μήκους περίπου 36 χιλιομέτρων. Ιατρική κάλυψη σε όλους τους επισκέπτες, ειδικός χώρος φύλαξης ανηλίκων με παιδική χαρά, δύο καφετέριες-σαλέ και «μαύρες» εκτός πίστας διαδρομές με παχύ χιόνι για τους πιο μυημένους είναι μερικά από τα «προσόντα» του κέντρου. 

Βόρας – Καϊμακτσαλάν

Περνώντας στην βόρεια Ελλάδα, δεν θα μπορούσαμε παρά να ξεκινήσουμε από το δημοφιλέστερο χιονοδρομικό κέντρο των Θεσσαλονικέων. Το γνωστό σε όλους ως Καϊμακτσαλάν αποδεικνύει πως η βόρεια Ελλάδα ενδείκνυται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας για σκι, διαθέτοντας μερικές από τις καλύτερα οργανωμένες πίστες και τους υψηλότερους αναβατήρες. Συγκεκριμένα, το κέντρο του Βόρα μπορεί να καυχιέται για τον ψηλότερο αναβατήρα της Ελλάδας, σε υψόμετρο 2.480 μέτρα και για τις πλατιές του διαδρομές, που ικανοποιούν από τους αρχάριους μέχρι και τους εξπέρ του είδους. 

3-5 Πηγάδια

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα χιονοδρομικά κέντρα της κεντρικής Ελλάδας, τα 3-5 Πηγάδια διεκδικούν τον τίτλο της «πιο παράξενης ονομασίας», που κάνει τους πάντες να αναρωτιούνται πώς προέκυψε. Το σημαντικότερο, όμως, είναι η… χάρη και όχι το όνομα. Το χιονοδρομικό κέντρο στο Βέρμιο, μία ανάσα από την πόλη της Νάουσας, θεωρείται από τα αρτιότερα και είναι από τα ελάχιστα που λειτουργούν με τεχνητή χιόνωση, χωρίς να αντιμετωπίζουν πρόβλημα κλεισίματος καθ’ όλη την διάρκεια της σεζόν.

Σέλι

Όχι πολύ μακριά από τα 3-5 Πηγάδια, την Νάουσα και την Βέροια, απλώνει τις «έμπειρες» πίστες του το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου. Πρόκειται για το πρώτο κέντρο χιονοδρομίας της χώρας, αφού λειτουργεί από το 1934(!) 19 τουριστικές και αθλητικές πίστες, 11 αναβατήρες, τέσσερα baby lifts για αρχάριους, άνετο πάρκινγκ, παιδικές χαρές, πίστες αντοχής για διεθνείς αγώνες, ορειβατικές διαδρομές και μία ειδική ομάδα ασφαλείας που φροντίζει για την ακεραιότητα των σκιέρ, είναι τα χαρακτηριστικά που καθιστούν το Σέλι, πρότυπο χιονοδρομικό κέντρο. 

Χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου

Το χιονοδρομικό κέντρο με την μικρότερη απόσταση από την θάλασσα βρίσκεται στο αγαπημένο βουνό της Μαγνησίας. Ανάμεσα στις αγριολεύκες του Πηλίου ξεπροβάλλει το χιονοδρομικό κέντρο που προτιμούν οι περισσότεροι Θεσσαλοί για τα σλάλομ τους. Κυρίως, όμως, το προτιμούν οι λάτρεις του νυχτερινού σκι, καθώς εκεί καθιερώθηκαν για πρώτη φορά στην χώρα μας τα χιονοδρομικά σαββατόβραδα. Μικρό αλλά λειτουργικό, το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει οκτώ πίστες και πέντε αναβατήρες, ενώ μπορείτε, όσο εξασκείστε στις επιδόσεις σας να θαυμάζετε παράλληλα την θέα προς το Αιγαίο. 

Χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας

Δεν θα μπορούσε από τις κορυφαίες μας επιλογές να λείπει η Πίνδος και οι πίστες που έχουν χαρακτηριστεί ολυμπιακών προδιαγραφών, με εικόνα ανάλογη ενός αλπικού τοπίου. Αρκετά μακριά από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας είναι ιδανικό για μεγαλύτερες σε διάρκεια αποδράσεις, αν εξασφαλίσετε μερικές ημέρες άδειας και θέλετε να συνδυάσετε το αγαπημένο σας χειμερινό σπορ, με τον αγαπημένο σας χειμερινό προορισμό, τα Ζαγοροχώρια. Η Βασιλίτσα κοντά στους εθνικούς δρυμούς της Βάλια Κάλντα και του Αώου - Βίκου, καθώς και στα ποτάμια Αλιάκμονα, Βενέτικο και Αώο. Επομένως, δεν είναι τυχαίο που πεζοπόροι, ορειβάτες, φίλοι του ράφτινγκ και της ποδηλασίας την εντάσσουν στους top προορισμούς τους.

Χιονοδρομικά κέντρα Μετσόβου

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τρία χιονοδρομικά κέντρα διαθέτει το Μέτσοβο. Το πρώτο, οι Πολίτσες είναι ιδανικό για… πρωτάρηδες, αφού διαθέτει εύκολες πίστες, σχολή σκι για αρχάριους και καφέ-σαλέ για όσους… κουράζονται εύκολα. Το δεύτερο, το Καρακόλι, έχει έναν αναβατήρα που οδηγεί σε δύο πίστες, ενώ το τρίτο, ο Ζυγός, διαθέτει εναέριο αναβατήρα και τρεις πίστες.

Τα απαραίτητα tips

Πριν βγείτε στον πηγαιμό για την λευκή πίστα της προτίμησής σας, μην ξεχάσετε να ελέγξετε αφενός, αν το αντίστοιχο χιονοδρομικό κέντρο είναι ανοιχτό, και αφετέρου αν οι δρόμοι που οδηγούν σε αυτό ενδείκνυνται για ασφαλή οδήγηση. Δεν έχετε παρά να συμβουλευτείτε τα πολύ καλά ενημερωμένα sites των φίλων του χιονιού που λειτουργούν στην χώρα μας.

Το SnowReport.gr ενημερώνεται συνεχώς για τα καιρικά φαινόμενα, την κατάσταση των δρόμων κοντά στα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα και το κατά πόσο χρειάζεται να εφοδιαστείτε με αντιολισθητικές αλυσίδες για να φτάσετε σε αυτά.

Ένα από τα καλύτερα και πληρέστερα sites, αφιερωμένα στο αγαπημένο χειμερινό σπορ των Ελλήνων, το Xionodromika.gr αποτελεί την πιο εύχρηστη λύση σας, αν θέλετε να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή την κατάσταση στο κάθε χιονοδρομικό κέντρο, την χιονόπτωση, τις προσφορές που «τρέχουν» ανά την Ελλάδα και κάθε πληροφορία που ανεβάζουν οι δραστήριοι χρήστες της σελίδας στο newsfeed.

Φυσικά, το κάθε χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει την δική του ιστοσελίδα, από όπου μπορείτε να αντλήσετε τις απαραίτητες πληροφορίες για το πώς θα φτάσετε εκεί. Επίσης, αν θέλετε να εξασφαλίσετε είσοδο για περισσότερες από μία ημέρες, πολλά από τα παραπάνω χιονοδρομικά πωλούν κάρτες εβδομαδιαίες ή και ετήσιες σε προνομιακές τιμές. Αναλυτικούς τιμοκαταλόγους θα βρείτε στα sites των κέντρων, στα οποία θα οδηγηθείτε πατώντας το link πάνω από το κάθε χιονοδρομικό κέντρο του δημοσιεύματος.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v