11 νέα ελληνικά συγκροτήματα συστήνονται

Η ελληνική εναλλακτική μουσική σκηνή, ευτυχώς, ανανεώνεται συνεχώς, και γι’ αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τα «ολόφρεσκα» συγκροτήματα που μας χαρίζουν τις μελωδίες τους, και λίγη από την ώρα τους, απαντώντας στις ερωτήσεις του in2life.
11 νέα ελληνικά συγκροτήματα συστήνονται
του Γιώργου Κόκουβα

Κάτι τρέχει στην ελληνική μουσική σκηνή. Κάτι πολύ καλό. Εκεί που μέχρι πριν λίγα χρόνια ακούγαμε μόνο όσα mainstream συγκροτήματα αποφάσιζαν οι παντοδύναμες ραδιοφωνικές playlists, τον τελευταίο καιρό εμφανίζονται σαν τα μανιτάρια ολόφρεσκες μπάντες νέων ανθρώπων. Και –το ακόμη σημαντικότερο- σαν τα μανιτάρια ξεπηδούν και οι άνθρωποι που απαρτίζουν το κοινό τους, βλέποντας πως, επιτέλους, υπάρχει «φως» στην μουσική που αγαπούν να ακούνε.

Είναι εκείνες οι μπάντες που συναντάμε στην σκηνή του 6 D.O.G.S τα βράδια ή στις σελίδες του Jumping Fish και κολλάμε με τις μελωδίες τους και τους καινούριους αλλά τόσο οικείους ήχους τους. Είναι εκείνα τα συγκροτήματα που συνασπίζονται σε νέες, ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρίες ή παλεύουν μόνα τους στην παραγωγή των δίσκων τους. Που κινούνται με ευκολία από την αγγλόφωνη indie σκηνή ως την συνεργασία με καλλιτέχνες που αντιπροσωπεύουν πιο «ελληνικά» ακούσματα. Είναι εκείνοι οι νέοι άνθρωποι που ξεκίνησαν με μια κιθάρα και καλή παρέα να πειραματίζονται με σύγχρονους ήχους και κατάφεραν να ανανεώσουν την εναλλακτική σκηνή της Ελλάδας.

Το in2life συστήνει έντεκα τέτοια νέα συγκροτήματα, που κατόρθωσαν ήδη να ξεχωρίσουν με τον ήχο τους μέχρι και στο εξωτερικό, ή τα οποία τώρα ετοιμάζουν τα πρώτα τους βήματα έχοντας κερδίσει από τις πρώτες νότες που βγήκαν απ’ τις χορδές τους την αμέριστη προσοχή μας. Ακούστε τα, και δείτε στα υποθέματα του αφιερώματος, πάνω δεξιά, τις συνεντεύξεις που μας παραχώρησαν.

*Keep Shelly in Athens 

Να που η electronic σκηνή της Αθήνας ανανεώθηκε, και ταυτόχρονα εξήγαγε «φρέσκο πράμα» από τις πολυκατοικίες της Κυψέλης κατευθείαν στα αυτιά των πιο ψαγμένων παραγωγών του κόσμου. Το ντουέτο από την Κυψέλη (ή αλλιώς Keep Shelly), το οποίο εκθείασαν οι κριτικοί του Guardian και για το οποίο το μουσικό περιοδικό Dazed&Confused έγραψε πως «η υπέροχη μουσική τους ανακουφίζει και στοιχειώνει σε ίσες αναλογίες», κυκλοφόρησε πριν δύο περίπου χρόνια το πρώτο του EP, «In love with dusk», ενώ τα επόμενα βινύλιά τους με τις νέες down tempo διαδρομές τους έκαναν τον γύρο της πιο εναλλακτικής διαδικτυακής κοινότητας εν ριπή οφθαλμού. Ακολούθησαν εμφανίσεις στα πιο hip φεστιβάλ της Ευρώπης, όπως τα Camden Crawl, Coachella, Europavox, Fun Fun Fun και Parklife fest και τώρα πια, αναμένουμε το νέο τους album, του οποίου οι ηχογραφήσεις μόλις τελείωσαν. Δείτε τι μας λένε οι ίδιοι οι μυστηριώδεις RΠЯ και Sarah P. στην μίνι συνέντευξη που παραχώρησαν στο in2life εδώ.

*Minor Project 

Δεν πάνε ούτε δύο χρόνια από τότε που τα μέλη των Minor Project συναντήθηκαν στην Πάτρα και αποφάσισαν πως το γλυκό «δένει» μεταξύ τους, και ήδη το πρώτο τους album είναι ανάμεσά μας και φτιάχνει τη μέρα μας με φρέσκες μελωδίες. Παντρεύοντας τον indie ήχο με την αέρινη μελωδικότητα της Μαριέττας Φαφούτη και της Νατάσσας Μποφίλιου (με τις οποίες άλλωστε έχουν συνεργαστεί) και την εναλλακτικότητα του Βασιλικού με τα ακούσματα του Κωνσταντίνου Βήτα, οι Πατρινοί Στάθης, Βίκτωρ, Γιώργος, Αλέξανδρος και Μαρία έχουν ήδη κάνει δεύτερο σπίτι τους το 6D.O.G.S. και έχουν μπει στην ανερχόμενη οικογένεια της ΑΝΤΕΛΜΑ, της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρίας του Στάθη Δρογώση από την οποία κυκλοφόρησε το «In Colors» - και η αλήθεια είναι πως λίγο χρώμα το χρειαζόμασταν στο μουσικό σκηνικό. Το album διατίθεται προς download ή αγορά, είτε δωρεάν, είτε με συμβολικό ποσό που θα αποφασίσετε εσείς, είτε με τον «παραδοσιακό» τρόπο, εδώ
Διαβάστε εδώ την συνέντευξη που παραχώρησαν οι Minor Project στο In2life, κατά τις προετοιμασίες του επόμενου μεγάλου live gig τους στον Ιανό (29 Σεπτεμβρίου στις 21.30, με guests την Μαριέττα Φαφούτη, τον Στάθη Δρογώση και τον Αντώνη Σουσάμογλου).

*I saw 43 sunsets

Ξεκίνησαν ως ακουστικό τρίο πριν τρία περίπου χρόνια, με κληρονομιά το εμπνευσμένο από το παραμύθι του Μικρού Πρίγκιπα όνομα, διασκευάζοντας αγαπημένα κομμάτια indie συγκροτημάτων όπως οι Arctic Monkeys, οι Yeah Yeah Yeahs, οι Radiohead και οι Beirut. Σήμερα, διπλάσιοι πλέον (άλλα τρία μέλη προστέθηκαν στην μπάντα), οι Sunsets βρήκαν τον δικό τους ιδιαίτερο ήχο, ανάμεσα στα «ατόφια» κιθαριστικά riffs και τις όμορφες μελωδίες του μαντολίνου τους.
Τα 43 Ηλιοβασιλέματα κυκλοφόρησαν το πρώτο τους EP και πλέον ετοιμάζουν πυρετωδώς το πρώτο τους full length album, αλλά φυσικά, δεν ξεχνούν την αγαπημένη τους συνήθεια: Τα covers γνωστών κομματιών, που ομολογούμε πως έχουν μπει στα favorites του Youtube μας: Αν δεν ακούσατε τον σκοτεινό τρόπο με τον οποίο διασκεύασαν το Paint it Black των Rolling Stones ή το cover του Nightwish από το soundtrack του Drive (με θετικά σχόλια ακόμη και από το ίδιο το συγκρότημα του original track), σπεύστε αυτή τη στιγμή. Και αφού τα βάλετε να παίζουν, διαβάστε την συνέντευξη που παραχώρησαν στο in2life για να μάθετε τα μελλοντικά τους σχέδια, εδώ.

*We Came From Waters

Ποιος είπε ότι η ελληνική επαρχία στερείται έμπνευσης; Η Φλώρινα δίνει την δική της απάντηση στην εναλλακτική σκηνή της Πάτρας, διά στόματος και μπάσου των We Came From Waters, που διανθίζουν τον post punk ήχο με ηλεκτρονικά στοιχεία και «ροκάρουν» με τα κομμάτια του πρώτου τους EP “Famous Quotes” και του πρώτου τους album “Unfamous Quotes”. Σκοτεινοί, μυστηριώδεις, και έτοιμοι για τα επόμενα βήματά τους, ο Alex, ο Thander, o Φώτης και ο SelfMutilator μοιράζονται με το in2life τις σκέψεις τους για την μουσική και τα σχέδιά τους – διαβάστε την μίνι συνέντευξή τους εδώ.

*The Wedding Singers
«Οι Wedding Singers δεν είναι μια γραφική ορχήστρα γάμων. Ντύνονται καλύτερα από τον Adam Sandler και έχουν τις απαραίτητες metrosexual χορευτικές κινήσεις». Έτσι αυτοσυστήνεται το «τετραμελές κουιντέτο» και δηλώνει πως λατρεύει την dance των ‘90s και τα pop-rock ακούσματα με eurodance στολίδια. Γι’ αυτούς, η μουσική δεν νοείται χωρίς χορό, γι’ αυτό και φροντίζουν να διασκευάζουν σχεδόν αποκλειστικά τις τεράστιες mainstream dance επιτυχίες της δεκαετίας του ’90, από Salt’n’Pepa και Prodigy μέχρι Benny Benassi και George Michael. Η νοσταλγία του «κοπανήματος» στα lives σε όλο της το μεγαλείο – τους είδαμε πρόσφατα στο Ark Festival και μας έφτιαξαν την διάθεση. Διαβάστε εδώ τι μας λένε οι ίδιοι, στην συνέντευξη που παραχώρησαν στο in2life

*Evripidis and his tragedies

Ο Ευριπίδης Σαββάτης περνούσε τον καιρό του στην Αθήνα, παίζοντας piano pop με αρμονίες, χωρίς ουσιαστική ανταπόκριση – βλέπετε η εναλλακτική pop σκηνή ακόμη κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου. Πήρε, λοιπόν, τα μπογαλάκια και τις μελωδίες του και κατέφυγε στην Βαρκελώνη, όπου στα bars που τραγουδούσε, γνώρισε πολλούς ακόμη καλλιτέχνες που «κλείδωναν» με τον ήχο του. Και εγένετο το project Evripidis and his Tragedies, ένα καλειδοσκόπιο «φωτεινών» πιανιστικών μελωδιών, με την μπαρόκ «συνεργία» του βιολιού, του σαξόφωνου και των αιθέριων γυναικείων φωνητικών.
Μετά από συμμετοχές σε πολλά ευρωπαϊκά φεστιβάλ και live gigs από μπαρ μέχρι γκαλερί, το συγκρότημα κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο το 2007, καθώς και αρκετά compilations στην συνέχεια, που βρέθηκαν σε πρώτη ζήτηση για να τελέσουν χρέη κινηματογραφικών soundtracks. Πλέον, με τον δεύτερο δίσκο, «A healthy dose of pain», στις αποσκευές τους, ο Ευριπίδης και ο «χορός» του συνεχίζουν την πορεία τους προς την… κάθαρση – αυτό δηλαδή που μας χαρίζουν και τα τραγούδια τους. Δείτε εδώ τι μας λέει ο Ευριπίδης στην συνέντευξη που μας παραχώρησε. 

*Carte Postale

O Undo_an και η παρέα του (η Νεφέλη, ο Κώστας, ο Χρήστος, ο Γεράσιμος και ο Γιώργος) αποτελούν άλλη μια φοβερή και τρομερή indie ομάδα από την Πάτρα, που ποντάρει στον μινιμαλιστικό ήχο και τις όμορφες μελωδίες. Η πορεία τους ξεκίνησε πριν τρία χρόνια, ανακόπηκε ξαφνικά τα δύο επόμενα, αλλά ανανεωμένοι πλέον, είναι έτοιμοι να μας χαρίσουν και πάλι με lives τους ήχους του μπάσου, του ακορντεόν και του toy piano τους, είτε μέσα από τις ορχηστρικές τους αναζητήσεις –που παραπέμπουν στο ύφος του Lumiere Brother- είτε μέσα από τα εξίσου μινιμαλιστικά φωνητικά της Νεφέλης. Δείτε εδώ τι μας λένε οι ίδιοι.

*B-sides

«Κουραστήκαμε να ενημερώνουμε τα δεκάδες προφίλ στο διαδίκτυο και αποφασίσαμε ότι προτιμάμε να κάνουμε μουσική, παρά να ξοδεύουμε τον χρόνο μας με “marketing” updates». Αυτό το μήνυμα εμφανίζεται πλέον φαρδύ πλατύ στο homepage των B-sides, διαβεβαιώνοντάς μας πως αυτή η μπάντα έχει μία και μοναδική προτεραιότητα: Την μουσική της. Χωρίς πολλά-πολλά για τους ίδιους, οι B-sides ποντάρουν στον δυνατό τους indie rock ήχο και στα προσεγμένα κομμάτια του album τους “Story without end”.

*Baby Guru

Τρεις παιδικοί φίλοι συνέλαβαν σε ένα υπόγειο την ιδέα του μουσικού project Baby Guru το 2009. Έκτοτε, πολύ νερό και πολλή ψυχεδελική «ηλεκτρισμένη» ποπ έχει κυλήσει στο αυλάκι: Κυκλοφόρησαν το πρώτο τους album, με τίτλο το όνομά τους, απέκτησαν την φήμη του “next best thing” και δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή τα lives και τους πειραματισμούς. Αυτόν τον Οκτώβριο, επιστρέφουν με φόρα και με νέο album από την Inner Ear, με τίτλο «Pieces», που θα είναι γεμάτο ατμοσφαιρική ψυχεδέλεια και κιθαριστικά κρεσέντο αλά Χέντριξ.

*Skinny Whales

Οι πρώην Cracked Actors μεταμορφώθηκαν σε Αδύνατες Φάλαινες στις αρχές του 2011, την χρονιά δηλαδή που κυκλοφόρησαν το πολλά υποσχόμενο πρώτο τους EP «Skinny Whales 21.01». Ο Γιώργος Αναστασάκης στα φωνητικά, ο Άγγελος Καραπλής στην κιθάρα, ο Johnny “Goldhair” Χρυσομάλλης στο μπάσο και ο Jonathon Papas στα ντραμς ετοιμάζουν φρέσκο υλικό, με πρώτο δείγμα το κομμάτι που μπορείτε να ακούσετε στο παραπάνω video. Απλό, αγνό indie rock. Διαβάστε την μίνι συνέντευξη που παραχώρησαν στο in2life εδώ

*Tango with lions

Και μετά το ατόφιο ροκάρισμα, ώρα για λίγη μελωδία, από εκείνους τους κολλητικούς σκοπούς με τα φωνητικά που στάζουν μέλι, έτσι όπως μόνο οι Tango with Lions ξέρουν να μαγειρεύουν. Οι πρώτες τους εμφανίσεις έγιναν δειλά-δειλά το μακρινό 2007, αλλά ο πρώτος τους δίσκος από την Inner Ear, Verba time κυκλοφόρησε μόλις το 2010. Νέο υλικό ετοιμάζεται να χορέψει ταγκό με τα λιοντάρια σύντομα. Μέχρι τότε, βολευόμαστε και με τα παλιότερα, αλλά αγαπημένα τους κομμάτια και την φωνή της frontwoman Kat που μας ταξιδεύει.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v