Μικρές αλλαγές για μεγαλύτερη ευτυχία

Η ευτυχία είναι δύσκολο πράγμα. Ή και όχι, ανάλογα με τις αλλαγές που είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε στη ζωή μας.
Μικρές αλλαγές για μεγαλύτερη ευτυχία

Υπάρχει άραγε μαγική συνταγή για να είμαστε ευτυχισμένοι; Όχι. Υπάρχουν όμως υλικά και αλλαγές που μπορείς να κάνεις στην καθημερινότητά σου ή στον τρόπο με τον οποίο βιώνεις καταστάσεις και να φτάσεις ένα βήμα πιο κοντά.

Όπως οι παρακάτω.

Μην χρησιμοποιείς αρνητικές λέξεις

Αφαίρεσε από το λεξιλόγιό σου φράσεις όπως «δεν μπορώ», «είναι αδύνατο», «δεν τραβάει», «αυτό δεν ‘παίζει’». Κάνε το ίδιο και με τις βρισιές. Ό,τι βγαίνει από το στόμα μας, «εντυπώνεται» στον εγκέφαλο. Εν ολίγοις, όταν μιλάμε άσχημα, ο εγκέφαλός μας «νοιώθει» άσχημα.

Απόφυγε τους υπερβολικά αγχωμένους ανθρώπους

Μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε, όμως η ψυχολογία μας είναι τρόπον τινά «προγραμματισμένη» να αντικατοπτρίζει την ψυχολογία αυτόν που έχουμε γύρω μας. Με άλλα λόγια, το άγχος και το στρες των γύρω μας μπορεί να είναι… κολλητικό. Και μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο να αποφεύγουμε τον κάθε αγχώδη τύπο από το περιβάλλον μας, όμως μπορούμε να περιορίσουμε τις επαφές όσο το δυνατόν περισσότερο.

Παίρνε βαθιές ανάσες

Οι σωστές αναπνοές, και όχι οι «κοφτές» που έχουμε συνηθίσει, χαλαρώνουν τα νεύρα και, το σημαντικότερο, εξασφαλίζουν την διέλευση του οξυγόνου στους πνεύμονες και τη ροή του αίματος. Αποτέλεσμα; Ο εγκέφαλος μας γίνεται αποδοτικότερος και νιώθουμε καλύτερα.

Εκμεταλλεύσου τις μικρές χαρές

Μικρές ή μεγάλες, οι «νίκες» και τα κατορθώματα της ζωής σου αξίζουν αναγνώρισης. Είναι λοιπόν λάθος να προχωράς στον επόμενο στόχο χωρίς πρώτα να αποδώσεις τα εύσημα στον εαυτό σου για τον προηγούμενο που πέτυχες.

Ανάλαβε δράση

Ανεξαρτήτως ποιοι είναι οι στόχοι σου, θα πρέπει να ξέρεις ότι δεν έχεις πλήρη έλεγχο σε οτιδήποτε πέραν της συμπεριφοράς σου. Επαναπροσδιορίζοντας λοιπόν την «αποτυχία» ως «αποτυχία ανάληψης δράσης» καταφέρνεις να βάλεις την αποτυχία (και άρα την επιτυχία) στην ζώνη ελέγχου σου.

Απόφυγε τις κομματικές συζητήσεις

Πολιτική και Θρησκεία. Δύο θεματικές που ποτέ – μα ποτέ – δεν βρίσκουν την «σωστή» απάντηση, όμως είναι σίγουρο ότι απασχολούν πολύ κόσμο χωρίς κάποια συγκεκριμένη έκβαση. Κάθε φορά που προκύπτει τέτοιο θέμα συζήτησης, κάν’την με… ελαφρά, βρίσκοντας μια έξυπνη ατάκα για να αποφύγεις την κουβέντα.

Μην σπαταλάς ενέργεια στο να μισείς

Το μίσος είναι ένα συναισθηματικό παράσιτο που καταναλώνει γρήγορα ενέργεια και υγεία (σωματική και ψυχολογική). Αν δεν σου αρέσει κάτι γύρω σου και θες να το αλλάξεις, άλλαξέ το. Αν δεν μπορείς, καλύτερα να το ξεχάσεις και να προχωρήσεις παρακάτω.

Μην παίρνεις τον εαυτό σου (τόσο) σοβαρά

Η… αρετή του αυτοσαρκασμού δεν σε κάνει μόνο πιο ευτυχισμένο, αλλά ταυτόχρονα πιο δυνατό και πιο ελκυστικό στον περίγυρό σου. Αν δεν μπορείς να πάρεις τον εαυτό σου – κάποιες φορές – στην πλάκα, τότε το πιθανότερο είναι πως όλοι οι άλλοι θα γελούν εις βάρος σου, πίσω από την πλάτη σου.

Μην προσπαθείς να «κερδίσεις» κάθε διαφωνία

Κάποιες… μάχες δεν αξίζουν να εμπλακείς. Και κάποιοι άνθρωποι είναι πολύ πιο εύκολα διαχειρίσιμοι όταν νομίζουν πως έχουν κερδίσει μια διαφωνία. Σημασία δεν έχει η «νίκη», αλλά το τι έχεις κατά νου εσύ και όσοι εμπλέκονται να κάνετε από εδώ και πέρα.

Μην ασχολείσαι με κουτσομπολιά

Πριν ξεκινήσεις να αναφέρεις ένα περιστατικό/ιστορία για κάποιον, ή να ακούσεις κάτι τέτοιο σκέψου τα εξής: 1) Είναι αλήθεια; 2) Είναι ευγενικό; 3) Είναι απαραίτητο; και 4) Θα ήθελα κάποιος να έλεγε κάτι αντίστοιχο για μένα;

Μη δίνεις σημασία τι πιστεύουν οι άλλοι για σένα

Δεν μπορείς να διαβάσεις τη σκέψη ούτε να συνδέσεις τον καθένα με ανιχνευτή ψεύδους. Δεν μπορείς να έχεις καμία απολύτως ιδέα για το τι πραγματικά πιστεύουν οι άλλοι για σένα. Επομένως είναι ξόδεμα χρόνου και ενέργειας να προσπαθείς να το κάνεις.

Ξεπέρασε το παρελθόν

Το να εστιάζεις σε λάθη του χθες, είναι σαν να οδηγείς αυτοκίνητο κοιτώντας μόνο τους πλαϊνούς καθρέφτες. Θα συνεχίσεις στην ίδια πορεία, μέχρι να συγκρουστείς με κάτι.

Ν.Γ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v