Να γιατί κάποια τραγούδια μας "κολλάνε"

Ερευνητές στη Βρετανία δίνουν, επιτέλους, απαντήσεις στο καυτό ερώτημα, μαζί με λιγάκι ανορθόδοξες συμβουλές για το πώς θα ξεκολλήσει ένα τραγούδι από το μυαλό σας.
Να γιατί κάποια τραγούδια μας κολλάνε
Δεν θα ρωτήσουμε, είμαστε βέβαιοι πως συμβαίνει και σε εσάς: Αυτό το καταραμένο τραγούδι που δεν φεύγει από το μυαλό σας ό,τι και αν κάνετε, ό,τι άλλο και αν ακούσετε, συχνά κρατάει μια ολόκληρη εβδομάδα, και δεν ξεκολλάει με τίποτα. Κατ’ αρχάς, να ενημερώσουμε πως είναι φυσιολογικό –για την ακρίβεια, το παθαίνουν 9 στους 10 ανθρώπους, το 90%, η συντριπτική πλειοψηφία. Γιατί, όμως, συμβαίνει με κάποια μόνο τραγούδια αυτό, και όχι με άλλα; Η επιστήμη βρήκε την απάντηση.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία, διαπίστωσε ότι το «τραγούδι στο κεφάλι μας» εμφανίζεται από το πουθενά, συνήθως όταν κάνουμε μπάνιο, περπατάμε ή κάνουμε τις δουλειές του σπιτιού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Κέλι Γιακουμπόφσκι του Τμήματος Μουσικής του Πανεπιστημίου του Ντάραμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας "Psychology of Aesthetics, Creativity and the Arts", ρώτησαν 3.000 ανθρώπους ποια είναι τα τραγούδια που τους κολλάνε συχνότερα στο μυαλό.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες ανέλυσαν και συνέκριναν, με την βοήθεια υπολογιστών, τα μελωδικά χαρακτηριστικά των τραγουδιών που εμφανίζονταν συχνότερα στις απαντήσεις.

Διαπιστώθηκε ότι μας «κολλάνε» μουσικά κομμάτια που είναι συνήθως πιο γρήγορα σε ρυθμό και έχουν μια μελωδία εύκολη για να τη θυμάται κανείς. Ταυτόχρονα όμως έχουν κάποια χαρακτηριστικά, όπως επαναλήψεις, μουσικά άλματα ή ενδιάμεσα κενά, που τα κάνουν να ξεχωρίζουν από το μέσο τραγούδι.

Επίσης, η μελέτη επιβεβαιώνει ότι ένα τραγούδι γίνεται πιο κολλητικό, όταν παίζεται συχνά στο ραδιόφωνο. Και βέβαια, όσο συχνότερα ακούει κανείς μουσική, τόσο πιθανότερο είναι να του κολλήσει κάποιο κομμάτι.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι μπορεί κανείς σε ένα βαθμό να προβλέψει ποια τραγούδια θα κολλήσουν στα κεφάλια των ανθρώπων, με βάση το μελωδικό περιεχόμενό τους», δήλωσε η Γιακουμπόφσκι.

Και πώς μπορεί ένας άνθρωπος να ξεφορτωθεί ένα κομμάτι που του κόλλησε; Οι ερευνητές έχουν τρεις συμβουλές: Βάλτε να ακούσετε όλο το τραγούδι (όχι στο μυαλό σας), σιγοτραγουδήστε κάτι άλλο (ενδείκνυται, λέει, κατ' εξοχήν ο εθνικός ύμνος!) ή απλώς προσπαθήστε να μη σκέφτεστε το τραγούδι που σας κόλλησε.

Τα τραγούδια που είναι κατά σειρά τα πιο «κολλητικά» (τουλάχιστον στους αγγλόφωνους και για την περίοδο 2010-2013 που συλλέχθηκαν τα στοιχεία) είναι τα εξής:

1. "Bad Romance" - Lady Gaga
2. "Can't Get You Out of My Head" - Kylie Minogue
3. "Don't Stop Believin'" - Journey
4. "Somebody That I Used to Know" - Gotye
5. "Moves Like Jagger" - Maroon 5
6. "California Gurls" - Katy Perry
7. "Bohemian Rhapsody" - Queen
8. "Alejandro" - Lady Gaga
9. "Poker Face" - Lady Gaga


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v