Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη τρομοκρατική οργάνωση

Όχι, ο ISIS δεν είναι αυτή τη στιγμή η πιο επικίνδυνη τρομοκρατική οργάνωση στον πλανήτη. Υπάρχουν πολύ χειρότερα…
Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη τρομοκρατική οργάνωση
Τρεις επιθέσεις σε τρεις εβδομάδες (στο Παρίσι, τη Βηρυτό και την χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο) κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 397 άνθρωποι, ήταν αρκετές για να στρέψουν την παγκόσμια προσοχή στο Ισλαμικό Κράτος και την αποτρόπαια βαρβαρότητά του.

Στην βορειοανατολική Νιγηρία, όμως, μια άλλη τρομοκρατική οργάνωση είναι ακόμα πιο θανατηφόρα: η Boko Haram.

Οι νιγηριανοί Τζιχαντιστές ήταν υπεύθυνοι για 6.644 θανάτους το 2014, και ο ISIS για 6.073, σύμφωνα με τα Στοιχεία για την Παγκόσμια Τρομοκρατία (Global Terrorism Index) που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη το Ινστιτούτο Οικονομικών και Ειρήνης (Institute for Economics and Peace).

Ο αριθμός των θυμάτων στη Νιγηρία αυξήθηκε την ίδια μέρα που δημοσιεύτηκε η έκθεση. Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν όταν δύο γυναίκες βομβιστές αυτοκτονίας ανατινάχτηκαν έξω από μια πολυσύχναστη αγορά στην πόλη Kano, στο βορρά της Νιγηρίας. Οι νιγηριανές αρχές κατηγόρησαν την Boko Haram για το χτύπημα.

Οι δύο επιθέσεις αυτοκτονίας έγιναν λιγότερο από 24 ώρες μετά από εκείνη την οποία επίσης φέρεται να ενορχήστρωσε η Boko Haram, και στην οποία 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 80 τραυματίστηκαν σε μια αγορά στη γειτονική πόλη Yola την Τρίτη.

Η Boko Haram και ο ISIS ήταν υπεύθυνοι για το 51% όλων των σχετιζόμενων με τρομοκρατία θανάτων παγκοσμίως το 2014, ενώ οι θάνατοι που αποδίδονται μόνο στην Boko Haram σημείωσαν την ίδια χρονιά αύξηση κατά 300%.

Οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις εμφανίζουν πολλές ομοιότητες. Όπως και ο ISIS, η Boko Haram έχει ανακηρύξει ένα αποκαλούμενο χαλιφάτο στις περιοχές που ελέγχει στη Νιγηρία. Κυκλοφορεί, επίσης, παρόμοια προπαγανδιστικά βίντεο με απάνθρωπες εκτελέσεις. Οι δε στόχοι της κυμαίνονται από την επιβολή της Σαρία (σ.Σ.: του ισλαμικού νόμου που δεν εφαρμόζεται πια παρά σε ελάχιστα μέρη του αραβικού κόσμου, και ο οποίος προβλέπει μεταξύ άλλων την ποινή του θανάτου διά λιθοβολισμού) σε ολόκληρη τη Νιγηρία μέχρι την ανατροπή της κυβέρνησης και την καταστροφή του κράτους –το ίδιο που θέλει να κάνει και ο ISIS στο Ιράκ και τη Συρία.

Επίσης όπως ο ISIS, η Boko Haram θέλει να επεκτείνει τα εδάφη της. Στην προσπάθειά της αυτή έχει εξαπολύσει επιθέσεις σε γειτονικά κράτη όπως το Καμερούν, το Τσαντ και ο Νίγηρας.

Συχνά η Boko Haram στοχοποιεί απλούς πολίτες, «συνήθως με όπλα, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό θανάτων ανά επίθεση» όπως αναφέρει η έκθεση.

Η Boko Haram έγινε πρώτη είδηση σε όλο τον κόσμο το 2014, όταν περισσότερες από 276 νιγηριανές μαθήτριες απήχθησαν από την τρομοκρατική οργάνωση. Η καμπάνια που ξεκίνησε από το Twitter με το hashtag #BringBackOurGirls πήρε παγκόσμιες διαστάσεις, αλλά μόνο 57 από εκείνα τα κορίτσια κατάφεραν τελικά να αποδράσουν και να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Η Boko Haram ιδρύθηκε το 2002, αλλά δεν είχε ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι το 2009. Το όνομα της οργάνωσης είναι ευθεία αναφορά στην στάση της ενάντια στη Δύση, και ειδικά στην δυτικού τύπου εκπαίδευση.

Πηγή: Mashable.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v