Η κυβερνοληστεία του αιώνα «ξάφρισε» 20 εκατομμύρια λίρες

Πάνω από 20 εκατομμύρια λίρες έκλεψαν χάκερ από τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων Βρετανών, χάρη σε ένα κακόβουλο λογισμικό. Δείτε τι πρέπει να προσέχετε.
Η κυβερνοληστεία του αιώνα «ξάφρισε» 20 εκατομμύρια λίρες
Περισσότερες από 20 εκατομμύρια βρετανικές λίρες ήταν η λεία της επικής ληστείας χάκερ που «ξάφρισε» τραπεζικούς λογαριασμούς Βρετανών χάρη σε ένα δυνατό λογισμικό κυβερνοεπίθεσης.

Το Βρετανική Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος ανακοίνωσε πως συνεργάζεται με το FBI και την Europol για να διαλευκάνει την υπόθεση, στην οποία εμπλέκεται το κακόβουλο λογισμικό Dridex που πρωτοεμφανίστηκε το 2014.

Μόλις ένας υπολογιστής μολυνθεί από αυτό, οι χάκερ αποκτούν πρόσβαση σε όλες τις τραπεζικές πληροφορίες του κατόχου του και μπορούν να αποσπούν μικρά ποσά κάθε μήνα. Κάπως έτσι, αυτή την εβδομάδα αποκαλύφθηκε η μεγάλη κομπίνα που στοίχισε συνολικά περί τα 27 εκατομμύρια ευρώ σε ανυποψίαστους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι προς το παρόν έχουν μολυνθεί μόνο βρετανικά συστήματα, αλλά συνιστούν σε όλους τους χρήστες του διαδικτύου να είναι προσεκτικοί αφενός στις ηλεκτρονικές συναλλαγές τους με την τράπεζα και αφετέρου στα αρχεία που κατεβάζουν. Συγκεκριμένα, ο ιός εγκαθίσταται όταν οι «απρόσεκτοι» χρήστες κατεβάζουν μέσω email ένα έγγραφο του Microsoft Office με τη μορφή τιμολογίου, που είναι μολυσμένο.

Το κακόβουλο λογισμικό έχει δημιουργηθεί από χάκερ της Ανατολικής Ευρώπης, και οι αρχές βρίσκονται στα ίχνη τους – ήδη συνέλαβαν έναν ύποπτο. Από την πλευρά του το FBI προτείνει στους χρήστες να χρησιμοποιούν πάντα προγράμματα antivirus για την προστασία των υπολογιστών τους.

Πηγή: Cnet 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v