Οκτώ χιλιάδες νεογέννητα πεθαίνουν κάθε χρόνο

Σχεδόν 8.000 νεογέννητα μωρά πεθαίνουν κάθε μέρα στον κόσμο, σύμφωνα με πρόσφατο αφιέρωμα του ιατρικού περιοδικού “The Lancet”.
Οκτώ χιλιάδες νεογέννητα πεθαίνουν κάθε χρόνο
Εκατομμύρια ζωές παιδιών και των μητέρων τους θα μπορούσαν να σωθούν μέχρι το 2025, με ετήσια επένδυση μόλις ενός δολαρίου ανά κεφαλή στην ιατρική μέριμνα για τη μητρότητα, σύμφωνα με έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Στο σχετικό αφιέρωμα του περιοδικού, το οποίο συγκεντρώνει στοιχεία από 195 χώρες, υπολογίζεται ότι περίπου 8.000 νεογέννητα μωρά πεθαίνουν κάθε μέρα στον κόσμο, ενώ σε αυτούς τους περίπου 2,9 εκατομμύρια θανάτους ετησίως πρέπει να προστεθούν 7.000 θάνατοι ημερησίως ή 2,6 εκατομμύρια θάνατοι εμβρύων το χρόνο, οι οποίοι συμβαίνουν κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για έγκαιρη και υψηλής ποιότητας φροντίδα, τόσο για τις μητέρες όσο και για τα μωρά την στιγμή της γέννησης», αναφέρει ο συντάκτης της μελέτης Joy Lawn από το Κέντρο Αναπαραγωγής και Παιδικής Υγείας του London School.

Στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, οι θάνατοι πριν τη γέννα δεν καταγράφονται, με αποτέλεσμα να μην προσμετρούνται το στατιστικό «ραντάρ». Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, τα περισσότερα νεογνά που πεθαίνουν αμέσως μετά τη γέννα και σχεδόν όλα όσα χάνουν τη ζωή τους πριν τον τοκετό δεν καταγράφονται.

«Η μοιρολατρία, η έλλειψη προσοχής και επενδύσεων είναι οι λόγοι που δεν μειώνονται οι θάνατοι των νεογέννητων. Στην πραγματικότητα όλοι οι θάνατοι αυτοί θα μπορούσαν να αποφευχθούν», προσθέτει ο Lawn, ενώ η μελέτη εκτιμά ότι η καλύτερη πρόληψη μπορεί να σώσει τρία εκατομμύρια μωρά και μητέρες κάθε χρόνο.

Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v