Οι πιο εκνευριστικοί τύποι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Αυτοί που στέκονται μπροστά στην πόρτα, αυτοί που μπαίνουν πριν προλάβεις να κατέβεις, και άλλες οκτώ ενοχλητικές «φυλές» στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Οι πιο εκνευριστικοί τύποι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
του Γιώργου Κόκουβα

Η συχνότητα των δρομολογίων μειώθηκε. Πολλές από τις λεωφορειακές γραμμές καταργήθηκαν. Τα ωράρια που έχει αναρτήσει ο ΟΑΣΑ στο διαδίκτυο δεν συμφωνούν με αυτά κατά τα οποία περνούν τα τρόλεϊ από τις στάσεις. Οι στάσεις εργασίας είναι πιο συχνές και από τα δρομολόγια. Κι όμως, υπάρχει χειρότερο πράγμα από την ανοργανωσιά των ίδιων των Μέσων: Οι επιβάτες τους.

Όχι όλοι, για να μην είμαστε και υπερβολικοί. Αλλά μετά από πολλά χρόνια αποκλειστικής χρήσης των ΜΜΜ, δικαιούμαστε να εκφράσουμε λίγη… αγανάκτηση και να γκρινιάξουμε για ορισμένες από τις «φυλές» των Μέσων, εκείνους δηλαδή τους εκνευριστικούς τύπους ανθρώπων που θα συναντήσετε κατά την διάρκεια οποιασδήποτε διαδρομής με το λεωφορείο, το τρόλεϊ ή το μετρό.

*Αυτοί που στέκονται μπροστά στις πόρτες
Η δικαιολογία «κατεβαίνω σε δυο-τρεις στάσεις» (μεταφράζεται αυτόματα σε περίπου οκτώ) κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα, ενώ την ίδια στιγμή το μέσο του οχήματος είναι εξωφρενικά άδειο.

*Αυτοί που μπαίνουν πριν προλάβεις να κατέβεις
Σαν άλλες μαινάδες, όσοι περιμένουν στη στάση ορμούν μανιασμένοι να μπουν στο μετρό ή το λεωφορείο με το που ανοίγουν οι πόρτες, και μάλιστα σε αγριοκοιτάζουν που τολμάς να βρεις διέξοδο για να κατέβεις.

*Αυτοί που σηκώνουν το χέρι στη στάση του λεωφορείου
Το να είσαι μόνος σε μια απόμερη στάση και να φοβάσαι πως ο οδηγός δεν θα σε δει είναι λογικό, και το σηκωμένο χέρι επιβάλλεται. Όταν όμως βρίσκεσαι με άλλα σαράντα άτομα στη στάση, εκ των οποίων ήδη έχουν σηκώσει το χέρι τους τα 16, δεν χρειάζεται να σηκώσεις και το δικό σου. Ο οδηγός δεν θα σου πει: «εσύ δεν σήκωσες το χέρι, πέρασε έξω» και επίσης δεν είναι τυφλός.

*Αυτοί που στέκονται στη λάθος πλευρά στις κυλιόμενες σκάλες του μετρό
Δεξιά, στέκεσαι. Αριστερά, προχωράς. Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι; Πολύ, απ’ ό,τι φαίνεται.

*Αυτοί που έχουν μαλώσει με το μπάνιο τους
Με το αποσμητικό δε, δεν θέλουν ούτε κουβέντα. Μόνο που το υπόλοιπο λεωφορείο είναι αναγκασμένο να μοιραστεί τα απότοκα του «καυγά» μαζί τους, σε μια ατμόσφαιρα που τους καλοκαιρινούς μήνες γίνεται ιδιαίτερα… παρεΐστικη.



*Αυτοί που μπαίνουν στο λεωφορείο/τρόλεϊ χωρίς να ξέρουν ποιο είναι
Μάλιστα μπαίνουν κατά κύριο λόγο από την πίσω πόρτα σκούζοντας «Ποιο είναι αυτό; Το 14 ή το 18; Περνάει από Κηφισίας;» προς απροσδιόριστη κατεύθυνση, και διασχίζοντας ολόκληρο το όχημα για να φτάσουν στον οδηγό, αφού ποδοπατήσουν δέκα επιβάτες. Φυσικά, στο τέλος διαπιστώνουν ότι δεν είναι ούτε το 14, ούτε το 18, και ότι τελικά δεν ήθελαν να πάνε ούτε προς την Κηφισίας. Και καθυστερούν την διαδρομή περαιτέρω, αφού πατούν το κουμπί για να κατέβουν στην αμέσως επόμενη στάση.

*Αυτοί που περπατάνε μαζί με το όχημα
Είσαι στην πλατφόρμα του μετρό ή στο πεζοδρόμιο μπροστά στη στάση του ΟΑΣΑ. Το Μέσο που θέλεις να πάρεις πλησιάζει στη στάση. Κι εσύ αρχίζεις να περπατάς παράλληλα με αυτό, μιμούμενος την κίνησή του και κοιτάζοντάς το παράλληλα, παρασύροντας στο διάβα σου τους υπόλοιπους φυσιολογικούς επιβάτες που περιμένουν σε μια σταθερή θέση να ακινητοποιηθεί το λεωφορείο και να δουν στην συνέχεια πού είναι η πλησιέστερη πόρτα. Γιατί το κάνεις είπαμε;

*Οι γκρινιάρηδες ηλικιωμένοι
Την ίδια στιγμή που ακριβώς από πίσω υπάρχουν ελεύθερες θέσεις, η ηλικιωμένη κυρία που ανεβαίνει για δύο μόλις στάσεις στο όχημα αρχίζει να ωρύεται πως «τα σημερινά παιδιά είναι αλήτες, ασεβή, ανεπρόκοπα», πως στις μέρες τους άμα δεν σηκώνονταν για να καθίσει ένας μεγαλύτερος έτρωγαν ένα καντάρι ξύλο και «κοίτα τους με αυτούς τους διαόλους στ’ αφτιά, θα μας αρρωστήσουν». Την ίδια στιγμή, η «ανήμπορη γιαγιούλα» κουβαλά οχτώ τσάντες με ψώνια και επιστρέφει μετά από βολτίτσα στη λαϊκή.



*Οι «πολιτικάντηδες» επιβάτες
Είναι εκείνοι που θα σχολιάσουν «πόσοι μαύροι μπήκαν στο λεωφορείο, έγιναν περισσότεροι από εμάς» και σε μια φυσιολογική πόλη θα άξιζαν την κατακραυγή όλων των υπόλοιπων επιβατών. Είναι εκείνοι οι εντελώς άγνωστοι που σκύβουν προς το μέρος σου και σου λένε πως μόνο ο Σημίτης ήξερε να διοικεί τη χώρα, εκείνοι που δημιουργούν πηγαδάκια και στήνουν καυγάδες στις θέσεις-«τετράδες» για το κατά πόσο φταίνε οι Γερμανοί/οι αριστεροί/οι δεξιοί/οι τροϊκανοί/οι δήμαρχοι/οι υπουργοί (βασικά όλοι πλην των ίδιων) για την κατάντια αυτού του τόπου. Και είναι οι ίδιοι που εντελώς τυχαία ξέχασαν να χτυπήσουν εισιτήριο.

*Οι αγενείς οδηγοί
Για την ακρίβεια, οι οδηγοί που δεν κάνουν την δουλειά τους. Η οποία δεν είναι μόνο το να οδηγούν το λεωφορείο ή το τρόλεϊ, αλλά – σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΟΑΣΑ – να εξυπηρετούν τους επιβάτες. Όταν λοιπόν βρίζεις έναν επιβάτη επειδή σου κάνει μια ευγενική ερώτηση για το πού είναι η τάδε στάση ή γιατί άργησε μισή ώρα το λεωφορείο, όταν τον ρωτάς στην αφετηρία, όπου πίνει αμέριμνος το καφεδάκι του, πότε θα ξεκινήσει το τρόλεϊ και σε παραπέμπει στα μουτζουρωμένα (και λανθασμένα) δρομολόγια της στάσης, όταν το λεωφορείο είναι σταματημένο στο φανάρι, δύο μόλις μέτρα από τη στάση, αλλά αρνείται να πατήσει ένα κουμπάκι για να μπει και ο άνθρωπος που χτυπά απελπισμένος το τζάμι του απ’ έξω, τότε δεν κάνει καλά τη δουλειά του.

Ποιον θεωρείτε εσείς τον πιο ενοχλητικό τύπο επιβάτη που συναντάτε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v