Σχέση από απόσταση: Tips για να τα καταφέρετε

Μπορεί τελικά να επιβιώσει μια σχέση από απόσταση; Προτείνουμε λύσεις και συμβουλές για ζευγάρια με… διαφορετικό ταχυδρομικό κώδικα.
Σχέση από απόσταση: Tips για να τα καταφέρετε
Ο φτερωτός θεός με τα γνωστά βέλη σας χτύπησε χωρίς να λάβει υπόψη τον ταχυδρομικό σας κώδικα, και να που τώρα έχετε βρεθεί μπροστά στην προοπτική μιας σχέσης από απόσταση. Είτε σας χωρίζει η απόσταση Αθήνα-Θεσσαλονίκη, είτε η αεροπορική σύνδεση με μια άλλη χώρα, τα εμπόδια και οι παγίδες που έχετε να αντιμετωπίσετε με τον υποψήφιο σύντροφό σας είναι τα ίδια.

Παρακάτω, εντοπίζουμε τα κυριότερα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν σε μια τέτοια σχέση, μαζί με τρόπους να τα αντιμετωπίσετε και να δείτε την θετική πλευρά του ζητήματος. Σε τελική ανάλυση, ποιες ήταν οι πιθανότητες το άλλο σας μισό πάνω σε έναν ολόκληρο πλανήτη να βρίσκεται στην ίδια πόλη;

5 λόγοι να το δείτε θετικά

Αν ψάχνετε (και δεν βρίσκετε) λόγους να το προσπαθήσετε με τον σύντροφό σας, ιδού μερικοί:

*Θα τον επιθυμείτε περισσότερο
Μπορεί να μην βρίσκεστε καθημερινά, αλλά αυτό σημαίνει πως όταν τελικά βρίσκεστε, το πάθος και ο ενθουσιασμός σας θα είναι μεγαλύτερα.
*Θα έχετε προσωπική ζωή
Οι περισσότεροι που μπαίνουν σε μια σχέση με κάποιον από την ίδια πόλη κάνουν το λάθος και παραμελούν τους φίλους, τις παρέες και όλες τις «σταθερές» που είχαν πριν από αυτή, με αποτέλεσμα αρκετές παρεξηγήσεις και καβγάδες. Μια σχέση από απόσταση σας εγγυάται πως θα έχετε χρόνο να αφιερώσετε στους φίλους σας και να μην αισθανθείτε ποτέ ότι «πνίγεστε». Δείτε την ως την ιδανική σχέση: Έχετε την σχέση σας, χωρίς τους περιορισμούς που αυτή συνήθως προϋποθέτει. Πάντα, φυσικά, με κάποιο όριο: Μπορείτε πιο εύκολα να «φλερτάρετε» αθώα στις εξόδους σας, αλλά όταν το αθώο περνά την λεπτή γραμμή που το χωρίζει με το ένοχο, η σχέση πιθανότατα δεν σας καλύπτει, άρα υπάρχει πρόβλημα.
*Δεν θα αφήσετε την ρουτίνα να σκοτώσει την σχέση
Σκεφτείτε πόση τριβή δέχεται μια σχέση όταν το ζευγάρι βρίσκεται συνέχεια μαζί: Πρόκειται για τα ίδια προβλήματα που σε μεγαλύτερη κλίμακα θα ζήσετε με μια συγκατοίκηση: Το στάδιο του ρομαντισμού τελειώνει και αρχίζει η απομυθοποίηση, η κούραση και οι καβγάδες. Αντίθετα, με μια σχέση από απόσταση, το καλύτερο στάδιο του έρωτα, αυτό του ρομαντισμού και του πάθους, διαστέλλεται και παρατείνεται σημαντικά.
*Θα ταξιδεύετε περισσότερο
Αν το άλλο μισό της σχέσης βρίσκεται σε άλλη πόλη, αυτό σημαίνει αυτόματα πως έχετε την ιδανική αφορμή να… ξεκολλήσετε από τον καναπέ σας και να κάνετε συχνά ταξιδάκια μέχρι εκεί. Ή αντίστοιχα, όταν το έτερον ήμισυ σας επισκέπτεται, να ζείτε την πόλη σας με άλλο μάτι και να βγαίνετε συχνότερα.

Οι παγίδες και πώς να τις διαχειριστείτε

*Τα κενά επικοινωνίας
Αναγκαστικά, μιας και η σχέση σας θα εξαρτάται πολύ από την εξ αποστάσεως συνεννόηση, θα υπάρξουν και κάποιες παρεξηγήσεις. Δουλειές και ωράρια που δεν συμπίπτουν, αναπάντητες κλήσεις και μηνύματα λόγω υποχρεώσεων που εσείς, τόσα χιλιόμετρα μακριά, δεν μπορείτε να κατανοήσετε και άλλες πολλές αφορμές για καβγαδάκια θα εμφανιστούν.
Πώς να το διαχειριστείτε: Με την βοήθεια της τεχνολογίας. Τα smartphones, οι υπολογιστές, το Skype, οι εφαρμογές βρίσκονται πλέον στην διάθεσή σας για όσο το δυνατόν πιο άμεση επαφή γίνεται. Ορίστε για παράδειγμα ένα ημερήσιο ραντεβού κάθε βράδυ, σε μια ώρα που θα βολεύει και τους δυο σας, και μιλήστε πρόσωπο με πρόσωπο στο Skype. Προσπαθήστε να μην είστε πιεστικοί στην επικοινωνία σας: Μπορεί τα δέκα SMS ανά μισάωρο να είναι ένας συνηθισμένος αριθμός για εσάς, αλλά δεν έχουν όλη εξίσου μεγάλη άνεση χρόνου ή το ίδιο καλή σχέση με το κινητό τους.

*Σας λείπει
Και είναι λογικό. Είτε σωματικά (θα πρέπει να είναι κανείς εξαιρετικά εγκρατής και αυτάρκης για να πει ότι το σεξ δεν έχει μεγάλη σημασία) είτε συναισθηματικά, θα ήταν καλύτερα να ήταν δίπλα σας όταν το επιθυμείτε.
Πώς να το διαχειριστείτε: Σκεφτείτε ότι το αίσθημα αυτό σημαίνει πως δεν σας έχει φθείρει η ρουτίνα. Με άλλα λόγια, δείτε την θετική πλευρά του αισθήματος: Το ότι σας λείπει σημαίνει ότι είστε ακόμα ερωτευμένοι – κάτι που θα ζήλευαν πολλοί, που βρίσκονται σε «κοντινές» αλλά τελματωμένες σχέσεις.

*Ζηλεύετε
Έχει αργήσει να σας απαντήσει στα μηνύματά σας. Έχει βγει με την παρέα του κι εσείς είστε μακριά από το πεδίο επιρροής. Ή συμβαίνει το αντίστροφο: Ζηλεύει ο σύντροφός σας και αυτό σας καταπιέζει.
Πώς να το διαχειριστείτε: Σκεφτείτε την κατάσταση ως εξής: Θα ζηλεύατε είτε ήταν μακριά είτε δίπλα σας. Το πρόβλημα δεν είναι η απόσταση αυτή καθαυτή, αλλά ο τρόπος που σκέφτεστε και η διαφορετική αντίληψη περί εμπιστοσύνης που έχετε. Αν ανησυχείτε ότι επειδή βρίσκεστε μακριά, έχει όσες ευκαιρίες θέλει για να σας απατήσει (το ίδιο και εσείς), η λύση δεν είναι να βάλετε ντετέκτιβ να τον παρακολουθεί αλλά να δείξετε εμπιστοσύνη. Αν υποκύψει σε κάποιον πειρασμό, αυτό σημαίνει πως έβαλε την «απόλαυσή» του πάνω από την σχέση σας, κάτι που αποτελεί μια συνειδητή επιλογή. Η απόσταση απλώς επιτάχυνε την διαδικασία, και άρα σας έκανε καλό, εντοπίζοντας από νωρίς αυτή του την τάση και τις «προτεραιότητες» του.

*Η απόσταση κοστίζει
Από την βενζίνη ή το τρένο που καλείστε να «χρυσώσετε» για σχέσεις εντός Ελλάδας, μέχρι το ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα ενός… διεθνούς έρωτα, το πορτοφόλι σας κινδυνεύει με χρεοκοπία.
Πώς να το διαχειριστείτε: Προσπαθήστε να μειώσετε το κόστος των ταξιδιών, ακολουθώντας τα tips του in2life, μοιραστείτε τα έξοδα, φροντίζοντας να κάνετε εναλλάξ αυτή τη διαδρομή, μία φορά εσείς και μία φορά ο σύντροφός σας, και φυσικά, κάντε υπομονή – τουλάχιστον μέχρι τα οικονομικά σας να δουν καλύτερες μέρες. Αν δεν έχετε πολλά χρήματα για να διανύετε την απόσταση που σας χωρίζει, θυσιάστε κάτι άλλο από την καθημερινότητά σας: Τι θα λέγατε, για παράδειγμα, να κόψετε το κάπνισμα, που σας «τρώει» τριψήφιο ποσό μηνιαίως από τον προϋπολογισμό. Εδώ που τα λέμε, αν βάλουμε στην ζυγαριά τον έρωτα και ένα πακέτο πίσσα, η επιλογή δεν θα έπρεπε να είναι και τόσο δύσκολη.

*Η κούραση
Η απόσταση σας κούρασε, το τηλέφωνο μοιάζει πια σαν εχθρός που σας χωρίζει παρά σαν φίλος που σας ενώνει και αυτό που έχετε δεν σας μοιάζει με κανονική σχέση. Τι κάνετε αν έχετε φτάσει σε αυτό το σημείο;
Πώς να το διαχειριστείτε: Είναι ώρα για σοβαρές συζητήσεις. Κάντε μια κουβέντα (αν δεν την έχετε ήδη κάνει) για το αν περιμένετε κάποια στιγμή να ζήσετε μαζί. Υπάρχουν προοπτικές προς αυτή την κατεύθυνση; Τελειώνουν οι σπουδές του/υπάρχει πιθανότητα να βρείτε δουλειά στην πόλη του/να φύγετε μαζί στο εξωτερικό κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον; Αν δεν υπάρχει καμία προοπτική για κάτι από αυτά, ίσως είναι ώρα να πάρετε δύσκολες αποφάσεις που θα σας γλιτώσουν όμως από τα χειρότερα.

Περισσότερα tips για να τα καταφέρετε

*Κάντε τις σημαντικές ερωτήσεις/συζητήσεις από την αρχή
: Θα έχετε ελεύθερη σχέση; Ποια είναι τα δικά σας και τα δικά του όρια που χωρίζουν το αθώο φλερτ από την απιστία; Πόση υπομονή διαθέτει ο καθένας «στις υπηρεσίες» της σχέσης σας; Διαφαίνεται στον ορίζονται έστω μια μικρή προοπτική να βρεθείτε στην ίδια πόλη κάποια στιγμή; Αν δεν θέλετε να βρεθείτε προ εκπλήξεων ή να επενδύσετε περισσότερα από όσο το άλλο πρόσωπο στην σχέση, ξεκαθαρίστε τα πράγματα από την αρχή.
*Κάντε πράγματα μαζί, ακόμη και από απόσταση: Δείτε τις ίδιες ταινίες, τις ίδιες σειρές, μιλήστε όσο το δυνατόν περισσότερο στο Skype, κάντε βόλτες και συζητήστε το πώς περάσατε, για να έχετε την αίσθηση ότι μοιράζεστε τις εμπειρίες με τον πιο κοντινό στην φυσική εγγύτητα τρόπο.
*Δώστε κίνητρα ο ένας στον άλλον να κάνει πράγματα: Αντί να γκρινιάζετε που δεν είστε μαζί, δώστε θετική ενθάρρυνση ο ένας στον άλλον να δοκιμάσετε καινούρια πράγματα, ασχολίες, δημιουργικές δράσεις, πράγματα που τελικά θα συνδεθούν στο μυαλό σας με την σχέση σας, η οποία κατ’ αυτόν τον τρόπο θα σας έχει βοηθήσει να γίνετε καλύτεροι.
*Κάντε επισκέψεις – έκπληξη στο άλλο σας μισό: Προσέξτε όμως να μην πάρουν τον χαρακτήρα ξαφνικής εφόδου για έλεγχο καλής διαγωγής.
*Κάντε πράγματα όταν είστε μαζί, αλλά προσαρμόστε τα στην «καθημερινότητά» σας: Είναι ωραίο να νιώθετε σαν σε διακοπές κάθε φορά που περνάτε ένα σαββατοκύριακο μαζί, αλλά έτσι δεν δίνετε την ευκαιρία ο ένας στον άλλο να συστήσετε τους καθημερινούς σας εαυτούς ο ένας στον άλλον, αυτή δηλαδή την εντύπωση που θα δίνατε αν ζούσατε κάθε μέρα μαζί. Φροντίστε να κρατάτε λίγο χρόνο για να κάνετε ασήμαντα καθημερινά πράγματα – όπως το να ξαπλώνετε μαζί στον καναπέ και να βλέπετε με τις ώρες τηλεόραση ή να χουζουρεύετε χωρίς βιασύνες μετά το πρωινό ξύπνημα.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v