Ανησυχητικά στοιχεία για την παράνομη παιδική εργασία στην Ελλάδα

Χιλιάδες παιδία εργάζονται παράνομα σε άθλιες συνθήκες για πενιχρούς μισθούς, ενώ η ελληνική πολιτεία «κάνει τα στραβά μάτια», σύμφωνα με νέα στοιχεία
Ανησυχητικά στοιχεία για την παράνομη παιδική εργασία στην Ελλάδα
Η ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας είναι μια καλή ευκαιρία για μια ανασκόπηση του θέματος στην χώρα μας. Δυστυχώς, όπως υποστηρίζει η Μυρσίνη Ζορμπά, επικεφαλής του Δικτύου για τα δικαιώματα του Παιδιού, η ελληνική πολιτεία έχει εγκαταλείψει χιλιάδες παιδία-εργαζόμενους που δεν είναι καταγεγραμμένα.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πραγματικά στοιχεία για την παράνομη παιδική εργασία, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των «αοράτων παιδιών» ξεπερνά τις 100.000.

Ο κ. Μόσχος, βοηθός συνήγορος για τα δικαιώματα του Παιδιού, τονίζει ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι από το 2010 παρατηρείται μείωση στις αιτήσεις για βιβλιάρια εργασίας ανηλίκων, καθώς θεωρεί ότι αυτό σημαίνει πως αυξάνεται η ανασφάλιστη παιδική εργασία, αφού είναι φθηνότερη από την ασφαλισμένη.

Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι, από το τελευταίο τρίμηνο του 2010 μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του 2012, ο αριθμός των δηλωμένων ως απασχολούμενων ανήλικων έπεσε από 12.764 σε 6.238.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Μόσχος, τα στοιχεία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, τα οποία δείχνουν ότι το 70% των παιδιών που εγκαταλείπουν το σχολειό, εργάζονται με κάποιον τρόπο είναι ανησυχητικά, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία από το Υπουργείο Παιδείας για το μέγεθος της σχολικής διαρροής.

Τα παιδία αυτά, δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες, είναι κακοπληρωμένα και ανασφάλιστα και σε πολλές περιπτώσεις οι «εργοδότες» τους παραβιάζουν τα δικαιώματα τους. Πολλά από αυτά τα παιδία εργάζονται σε καφενεία ή καταστήματα, ενώ αυτά που ασχολούνται με εντελώς παράνομες μορφές εργασίας είναι κυρίως Ρομά ή αλλοδαποί.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σύμφωνα με τον κ. Μόσχο και την κ. Ζορμπά είναι η έλλειψη στοιχείων σχετικά με την παιδική εργασία, καθώς το Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού δεν λειτουργεί και τον ρόλο του δεν καλύπτει ούτε το Υπουργείο Εργασίας ούτε η ΕΛΣΤΑΤ.

Η πολιτεία, οφείλει να προστατέψει τα δικαιώματα των παιδιών, όπως αυτά κατοχυρώνονται σε διεθνείς συμβάσεις, καταλήγει ο κ. Ζορμπάς.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ





Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v