Χρυσός: Πώς και με πόσα θα το «σκοτώσετε»

Σκέφτεστε να ξεφορτωθείτε τα κοσμήματα της γιαγιάς, τώρα που η αξία του χρυσού έχει ανέβει; Μάθετε, από πρώτο χέρι, πού μπορείτε να απευθυνθείτε για να μην «την πατήσετε» και πώς θα βγείτε πραγματικά κερδισμένοι.
Χρυσός: Πώς και με πόσα θα το «σκοτώσετε»
της Έλενας Μπούλια

Τα γραφεία και τα καταστήματα με αγοραπωλησίες χρυσού τον τελευταίο καιρό ξεπετάγονται σαν μανιτάρια. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την χρηματοοικονομική κρίση που πλήττει όχι μόνο την εγχώρια αλλά και την παγκόσμια αγορά, οδηγώντας τους αγοραστές στην πιο σίγουρη επένδυση και τους πωλητές σε έναν εύκολο τρόπο να κερδίσουν χρήματα, περισσότερα μάλιστα από όσα θα κέρδιζαν πριν μερικά χρόνια.

Το σενάριο το έχουμε, άλλωστε, ξαναδεί στην πρωτόγονη μορφή του και κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, όταν, στις οδούς Αθηνάς και Σοφοκλέους (αλλά και σε κεντρικούς δρόμους της επαρχίας) οι «σαράφηδες» κυκλοφορούσαν με τα «καροτσάκια» τους αγοράζοντας και πουλώντας χρυσό, κοσμήματα κλπ. Σήμερα το ενδιαφέρον για το κίτρινο μέταλλο, και όχι μόνο, επιστρέφει δριμύτερο: Το βλέπουμε σε τοιχοκολλήσεις σε σταθμούς, κολώνες και κάδους απορριμμάτων, το ακούμε να διαφημίζεται στο ραδιόφωνο, από αγοραστές που υπόσχονται «καλές» τιμές.

Τι ακριβώς σημαίνει, όμως, «καλή» τιμή στην πώληση χρυσού σήμερα; Τι μπορεί να πουλήσει κανείς και σε ποιους έτσι ώστε να μην εξαπατηθεί και να βγει κερδισμένος; Ρωτήσαμε έναν ειδικό στην αγορά χρυσού.

Μόδα ή χρηματοοικονομικός Μεσαίωνας;
Η «μόδα» της αγοράς χρυσού επανήλθε πριν λίγο καιρό στο Λονδίνο από την εταιρεία Tesco, τον γίγαντα των λιανικών πωλήσεων της Βρετανικής Αγοράς, με την δημιουργία μιας σύγχρονης υπηρεσίας ανταλλαγής κοσμημάτων με ρευστό. Το πρόγραμμα της Tesco απευθύνεται σε ενήλικες, οι οποίοι επιθυμούν να ξεφορτωθούν ένα χαλασμένο κόσμημα ή κάποιας άλλης μορφής χρυσό έναντι κάποιου χρηματικού ποσού. Ο ενδιαφερόμενος στέλνει το είδος ταχυδρομικά ή το πηγαίνει σε ένα από τα καταστήματα του ομίλου, το πακέτο είναι ασφαλισμένο έως 500 στερλίνες και μετά την αποτίμηση της αξίας του χρυσού λαμβάνει την προσφορά της εταιρείας. Εφόσον τα δύο μέρη συμφωνήσουν, ο πελάτης μπορεί να εισπράξει το τίμημα σε ρευστό ή στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Τέτοιες υπηρεσίες εμφανίζονται και στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό από νέες εταιρίες αγοραστών χρυσού που λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, διευκολύνοντας το κοινό με δωρεάν υπηρεσίες ταχυμεταφορών και με online φόρμες επικοινωνίας. Ωστόσο, οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι, ιδιαίτερα οι λιγότερο εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, θα προτιμήσουν την παραδοσιακή οδό: Να απευθυνθούν, δηλαδή, απευθείας στον γνωστό τους χρυσοχόο, κοσμηματοπώλη ή έμπορο κοσμημάτων και πολύτιμων λίθων -8 στους 10 καταστηματάρχες κοσμημάτων αναλαμβάνουν αγοραπωλησίες χρυσού. Ένας εξ αυτών, ο οποίος προτιμά να διατηρήσει την ανωνυμία του, ανοίγει τα χαρτιά του «επαγγέλματος» του αγοραστή χρυσού και συμβουλεύει τους μέλλοντες πωλητές για το τι να προσέξουν.

Τι μπορείτε να πουλήσετε;
Οι αγοραστές χρυσού αγοράζουν κάθε μορφής αληθινό κόσμημα από χρυσό, ασήμι ή πλατίνα, με ή χωρίς πολύτιμους λίθους, ρολόγια και διάφορα άλλα αντικείμενα από πολύτιμα μέταλλα. Φυσικά, μπορούν να αγοράσουν και χρυσές λίρες, οι οποίες έτσι κι αλλιώς πωλούνται κατά κόρον στην ελεύθερη αγορά.

Τι κάνουν με τα κοσμήματα οι αγοραστές;
Οι αγοραστές ζυγίζουν τον χρυσό που λαμβάνουν για να αποτιμήσουν την αξία του. Τον αγοράζουν στην τιμή που θα συμφωνήσουν με τον πωλητή και μετά μπορεί να τον λιώσουν και να κάνουν χρυσό 24ων καρατίων ή, εφόσον πρόκειται για κόσμημα, να το γυαλίσουν και να το διορθώσουν αν χρειάζεται, για να το μεταπουλήσουν.

Τι πρέπει να προσέξετε;
Ο πωλητής ουσιαστικά δεν έχει πολλά να προσέξει, πέρα από τα χρήματα που θα πάρει από την πώληση –για τα οποία θα μιλήσουμε παρακάτω. Κάτι, όμως, που θα πρέπει να γνωρίζει κάθε ενδιαφερόμενος είναι ότι για να είναι πραγματικά νόμιμη η διαδικασία αγοραπωλησίας, ο αγοραστής θα πρέπει να διαθέτει Πρόσθετο Βιβλίο Αγοράς Χρυσού θεωρημένο από την αστυνομία και την εφορία, στο οποίο θα αναγράφονται οι όροι αγοραπωλησίας, ένας εκ των οποίων είναι ότι ο πωλητής είναι πράγματι κάτοχος του αντικειμένου και δεν το έχει κλέψει ή δεν το έχει βάλει ενέχυρο. Γιατί αν πρόκειται για κλεμμένο κόσμημα και η απάτη αποκαλυφθεί διώκεται ποινικά και ο αγοραστής και -εφόσον βρεθούν τα στοιχεία του- ο πωλητής.

Σύμφωνα με την πηγή μας, βέβαια, η πλειοψηφία των αγοραστών στην Ελλάδα δεν διαθέτει το εν λόγω βιβλίο, συνεπώς οι αγοραπωλησίες αυτές είναι κατά κάποιον τρόπο παράνομες.

Τέλος, καλό είναι κανείς να γνωρίζει ότι η αγορά πολύτιμων μετάλλων και λίθων απαγορεύεται από άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Πόσα χρήματα μπορείτε να κερδίσετε;
Το πιο σημαντικό που πρέπει να γνωρίζουν οι πωλητές κοσμημάτων είναι την αξία του χρυσού τους ή και των πολύτιμων λίθων τους. Και στις δύο περιπτώσεις οι τιμές έχουν ανέβει κατακόρυφα. Την τελευταία δεκαετία η τιμή του χρυσού έχει οκταπλασιαστεί, ενώ οι πολύτιμοι λίθοι αξίζουν πλέον κατά 20-30% περισσότερο. Συνεπώς, σήμερα, πουλώντας χρυσό θα κερδίσετε πολύ περισσότερα χρήματα –πόσα;

«Σήμερα ο χρυσός κοστίζει περίπου 40.000 ευρώ το κιλό. Πιο συγκεκριμένα, ένα γραμμάριο χρυσού 14 καρατίων ως πρώτη ύλη αξίζει 23,40 ευρώ, οπότε ο πωλητής θα πάρει περί τα 15 ευρώ. Ένα 18αρι γραμμάριο αξίζει 30 ευρώ, οπότε ο πωλητής θα πάρει περί τα 20 ευρώ.»

Αν πρόκειται για χρυσές λίρες, αυτές μπορείτε, μεταξύ άλλων να τις πουλήσετε στην τράπεζα Πειραιώς ή στην τράπεζα της Ελλάδας έναντι 280,38 ευρώ, εφόσον φυσικά η λίρα δεν είναι ελαττωματική ή λιποβαρής (η τιμή ίσχυε στις 6/10/2011 και μέχρι την έκδοση νεώτερου δελτίου –δείτε τα ημερήσια δελτία τιμών της χρυσής λίρας Αγγλίας στο site της τράπεζας της Ελλάδος). Λίγο καλύτερες είναι, πάντως, οι τιμές αγοράς χρυσών λιρών από την τράπεζα Πειραιώς, στα 291,4000 ευρώ (δείτε εδώ).

Κι αν το μετανιώσετε;
Ο αγοραστής χρυσού συνήθως αφήνει περιθώριο ενός μήνα στον πωλητή, μετά την αγοραπωλησία, πριν εκμεταλλευτεί το μέταλλο, για να προλάβει περιπτώσεις που ο δεύτερος το μετάνιωσε.

Θα ανέβει κι άλλο η τιμή του χρυσού;
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι, καθώς η τιμή του ανεβαίνει κάθε φορά που ξεσπά χρηματοοικονομική κρίση, όσο στις αγορές συνεχίσει να επικρατεί πανικός και τα εθνικά νομίσματα χάνουν σταδιακά την αξία τους, ο χρυσός, το μοναδικό νόμισμα που δε μπορούν να τυπώσουν οι πολιτικοί, θα συνεχίζει την ανοδική του πορεία.

Διαβάστε στα σχετικά links αναλυτικές πληροφορίες για αγοραπωλησία χρυσών λιρών, από το Euro2day.gr.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v