Σχέσεις: Πέντε συχνά προβλήματα βρίσκουν λύσεις

Όλα τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν κατά καιρούς μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην σχέση τους, τα οποία μπορεί να την φθείρουν ανεπανόρθωτα. Οι ειδικοί επισημαίνουν τα συχνότερα από αυτά και προτείνουν στρατηγικές λύσεις που υπόσχονται να βελτιώσουν την σχέση σας.
Σχέσεις: Πέντε συχνά προβλήματα βρίσκουν λύσεις
Το ζευγάρι που δεν αντιμετωπίζει ποτέ προβλήματα στην σχέση του να σηκώσει το χέρι. Κανείς; Λογικό. Αν μπορούμε, όμως, να αναγνωρίζουμε εγκαίρως τα προβλήματα αυτά έχουμε περισσότερες πιθανότητες να τα αντιμετωπίσουμε, λένε οι ειδικοί. Σε έναν ιδανικό κόσμο ένα ζευγάρι πρέπει να συζητά βασικά θέματα της σχέσης του -όπως τα χρήματα, το σεξ και τα παιδιά, εφόσον υπάρχουν- πριν αποφασίσει να ξεκινήσει την κοινή του ζωή. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ακόμα κι αν κανείς τα έχει συζητήσει και ξεκαθαρίσει όλα τα παραπάνω, ο γάμος -ή έστω η μακροχρόνια συμβίωση- δεν έχει τελικά καμία σχέση με αυτό που φανταζόμαστε.

Ποιο είναι, όμως, το μυστικό για να συμβιώνει ένα ζευγάρι ευτυχισμένο; Και με ποιον τρόπο έμαθαν τα υγιή ζευγάρια να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που προκύπτουν; O καθηγητής και σύμβουλος γάμου Mitch Temple, συγγραφέας του βιβλίου The Marriage Turnaround, εξηγεί ότι η επιτυχία των ζευγαριών αυτών είναι η επιμονή τους και η προσπάθεια να λύνουν ή να ελίσσονται στα «δύσκολα» καθημερινά θέματα της κοινής ζωής τους. Για να το πετύχουν αυτό, κάποια άτομα διαβάζουν βιβλία αυτό-βοήθειας, αναζητούν χρήσιμα άρθρα στο διαδίκτυο, επισκέπτονται ψυχολόγο ή απλά παρατηρούν άλλα ζευγάρια. Η εμπειρία του Δρ. Temple, ωστόσο, λέει ότι τα βασικά προβλήματα μιας σχέση είναι σχετικά κοινά. Μας συστήνει, λοιπόν, τις -κατά την γνώμη του- πιο αποτελεσματικές μεθόδους επίλυσής τους.

Πρόβλημα 1: Επικοινωνία
Όλα τα προβλήματα στις ανθρώπινες σχέσεις ξεκινούν από την έλλειψη επικοινωνίας, λέει η Elaine Fantle Shimberg, συγγραφέας του βιβλίου Blending Families. «Δε μπορείς να επικοινωνήσεις όταν ταυτόχρονα τσεκάρεις τα μηνύματα στο κινητό σου, βλέπεις τηλεόραση ή κάνεις ζάπινγκ στα αθλητικά κανάλια», γράφει σε αυτό.

Στρατηγικές επίλυσης προβλήματος
- Βρες χρόνο. Εν ανάγκη κλείσε ένα ραντεβού με τον/ την σύντροφό σου, λέει η Shimberg. Αν ζείτε μαζί βάλτε το κινητό στο «αθόρυβο», περιμένετε να κοιμηθούν τα παιδιά και κλείστε την τηλεόραση.
- Αν δεν μπορείτε να «επικοινωνήσετε» χωρίς να υψώνετε τον τόνο της φωνής σας, πηγαίνετε σε ένα δημόσιο μέρος, όπως ένα πάρκο ή μία καφετέρια, όπου θα ντραπείτε να αρχίσετε τις φωνές μπροστά στον κόσμο.
- Θέστε και ακολουθήστε κάποιους βασικούς κανόνες επικοινωνίας, όπως π.χ. να μην διακόπτετε τον άλλον μέχρι να ολοκληρώσει αυτό που έχει να πει και να μην χρησιμοποιείτε φράσεις όπως «Εσύ πάντα…» ή «εσύ πότε δεν…», οι οποίες ξέρετε πως καταλήγουν σε μία υπερβολή.
- Θυμηθείτε ότι μεγάλο μέρος της επικοινωνίας έγκειται στην ικανότητά μας να ακούμε, οπότε φροντίστε η γλώσσα του σώματός σας να υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Αυτό σημαίνει να μην χαζεύετε, παίζετε με το κινητό σας ή κοιτάτε αλλού όταν ο άλλος σας μιλάει. Καλό είναι να επαναλαμβάνετε τακτικά το νόημα αυτών που έχετε ακούσει για να βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε ακριβώς αυτό που ο άλλος θέλει να πει και να μην δημιουργούνται χάσματα κατά την διάρκεια της συζήτησης.

Πρόβλημα 2: Σεξ
Ακόμα και τα ζευγάρια που αγαπιούνται πολύ μεταξύ τους και που δείχνουν να μην αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα μπορεί να είναι σεξουαλικά ασύμβατα. Βασικός λόγος των σεξουαλικών προβλημάτων, λέει η ψυχολόγος, και συγγραφέας πολλών βιβλίων με θέμα τις σχέσεις, Mary Jo Fay, είναι το γεγονός ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες είναι σεξουαλικά απαίδευτοι ή τους λείπει η σεξουαλική αυτό-επίγνωση. Ωστόσο, το σεξ είναι από τα τελευταία πράγματα που πρέπει να θυσιάζονται σε μία σχέση. «Το σεξ μας φέρνει κοντά, απελευθερώνει ορμόνες που βοηθούν το σώμα μας τόσο πνευματικά όσο και σωματικά και διατηρεί αναλλοίωτη την χημεία του ζευγαριού», λέει η Fay.

Στρατηγικές επίλυσης προβλήματος
- Η Fay δείχνει να συμφωνεί με την Shimberg -παραπάνω- στο ότι και σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να προγραμματίσουμε μία συνάντηση, ένα «ραντεβού», και μάλιστα για κάποιο βράδυ που θα είμαστε μόνοι και ξεκούραστοι. «Όταν ξέρουμε ότι ένα από τα επόμενα βράδια είναι αφιερωμένο σε εμάς τους δύο και στην αναθέρμανση της σεξουαλικής μας ζωής αυξάνει πάντα τις προσδοκίες μας», λέει η Fay και προσθέτει πως ότι να προσθέσουμε λίγο αλατοπίπερο στην στιγμή εκείνη, π.χ. να κάνουμε κάτι πέρα από τα συνηθισμένα, μπορεί να αυξήσει και την απόλαυση που θα νιώσουμε.
- Η ψυχοθεραπεύτρια Allison Cohen προτείνει, επίσης, ότι είναι σημαντικό να μάθουμε τι πραγματικά «ανάβει» ερωτικά τον/την σύντροφό μας, απλά ρωτώντας. Και φυσικά πρέπει και εμείς να μάθουμε στον άλλον τις μας αρέσει και τι όχι. Ο παράγοντας επικοινωνία υπεισέρχεται ακόμα μία φορά και οι απαντήσεις του άλλου μπορεί να μας εκπλήξουν.
- Αν τελικά δε μπορείτε μόνοι σας να λύσετε τα σεξουαλικά σας προβλήματα, λέει η Fay, θα σας βοηθούσε να μιλήσετε με κάποιον ειδικό σε θέματα σεξουαλικής επικοινωνίας.

Πρόβλημα 3: Δουλειές του σπιτιού
Στις περισσότερες περιπτώσεις ζευγαριών σήμερα εργάζονται και οι δύο. Αυτό ως αποτέλεσμα έχει να λείπουν πολλές ώρες από το σπίτι και οι οικιακές δουλειές να μένουν πίσω. Ως εκ τούτου μπορεί να δημιουργούνται διαφωνίες για το ποιος πρέπει και δεν πρέπει να αναλαμβάνει αυτές τις δουλειές. Λύσεις στις διαφωνίες αυτές δίνει η Δρ. Paulette Kouffman, μέσα από το βιβλίο της Dating from the Inside Out: How to Use the Law of Attraction in Matters of the Heart.

Στρατηγικές επίλυσης προβλήματος
- Οργανώστε, διευκρινίστε και μοιράστε από κοινού τις δουλειές του σπιτιού. Γράψτε τις σε ένα χαρτί και συμφωνήστε τι θέλει και δεν θέλει να κάνει ο καθένας.
- Να είστε ανοιχτοί σε εναλλακτικές. Αν π.χ. μισείτε και οι δύο το καθάρισμα του σπιτιού, ίσως πρέπει να προσλάβετε μία οικιακή βοηθό. Αν ένας από τους δύο προτίθεται να αναλάβει το καθάρισμα, ο άλλος μπορεί να αναλάβει το πλύσιμο των πιάτων, το σιδέρωμα, τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ.

Πρόβλημα 4: Η σχέση σε προτεραιότητα
Αν θέλετε να διατηρήσετε υγιή την ερωτική σας ζωή δεν φτάνει μόνο να προχωρήσετε σε γάμο –για την ακρίβεια δεν έχει καμία απολύτως σχέση. «Οι σχέσεις με τον χρόνο χάνουν το λούστρο τους», λέει η Δρ. Karen Sherman, «γι’αυτό πρέπει συνέχεια να βρίσκονται σε προτεραιότητα στην ζωή μας». Και εξηγεί πώς:

Στρατηγικές επίλυσης προβλήματος
- Επαναλάβετε αυτά που κάνετε στην αρχή της σχέσης σας: Χειρονομίες αγάπης, κομπλιμέντα θαυμασμού, καθημερινές συζητήσεις και συχνή ερωτική επαφή. Κυρίως δείξτε ότι ενδιαφέρεστε ακόμα για τον/την σύντροφό σας.
- Προγραμματίστε βραδινά ραντεβού. Στο ημερολόγιο του σπιτιού που σημειώνετε τις δουλειές που έχετε να κάνετε σημειώστε *ραντεβού*, κάνοντάς το να δείχνει ακόμα πιο σημαντικό και κυρίως κάτι που δεν σηκώνει αναβολή.
- Προσπαθήστε να σέβεστε ο ένας τον άλλον. Να λέτε «Ευχαριστώ» και να δείχνετε έτσι στον/στην σύντροφό σας ότι τον/την εκτιμάτε.

Πρόβλημα 5: Εμπιστοσύνη
Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία μιας σχέσης είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι οι οποίοι σας κάνουν να μην εμπιστεύεστε τον/την σύντροφό σας ή παραμένουν άλυτα θέματα από το παρελθόν που εμποδίσουν την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης στην σχέση σας; Η ειδικός Δρ. Fay συμβουλεύει:

Στρατηγικές επίλυσης προβλήματος
- Να είστε συνεπείς στα λόγια, στις πράξεις και στην ώρα σας.
- Μην λέτε ψέματα –ούτε καν μικρά, λευκά ψέματα, τόσο στον σύντροφό σας όσο και στους άλλους.
- Να είστε δίκαιοι –ακόμα και όταν τσακώνεστε.
- Να είστε ευαίσθητοι στα αισθήματα του άλλου. Μπορείτε να διαφωνείτε μαζί του αλλά μην μειώνετε το πώς μπορεί να νιώθει ο/η σύντροφός σας.
- Μην λέτε πράγματα για τα οποία μπορεί να μετανιώσετε στο μέλλον.
- Σεβαστείτε τα όρια του συντρόφου σας.
- Μην ζηλεύετε.

Σε κάθε περίπτωση, λένε οι ειδικοί. Προσπαθήστε στην σχέση σας να είστε ρεαλιστές. Κανείς δεν είναι τέλειος και ο ιδανικός σύντροφος υπάρχει, συνήθως, μόνο στις ταινίες και τα ρομαντικά βιβλία. Ζητήστε ευθέως από τον άνθρωπό σας αυτό που θέλετε και που περιμένετε από αυτόν. Επιστρατεύστε το χιούμορ -αλλά όχι την ειρωνεία- για να εκτονώσετε καταστάσεις. Και μην σκέφτεστε ότι θα ήσασταν καλύτερα με κάποιο άλλο πρόσωπο. Το μερίδιο της δικής σας ευθύνης στα προβλήματα της σχέσης θα παραμείνει ακόμα κι αν αλλάξετε σύντροφο.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v