Πώς θα περάσεις καλά στον στρατό

Το γράμμα ήρθε, η πατρίδα σε χρειάζεται, κι εσύ κλαις. Όχι άλλα δάκρυα, όμορφε. Βασικές συμβουλές για να περάσεις καλά στη θητεία σου.
Πώς θα περάσεις καλά στον στρατό

Είναι χαμένος χρόνος, είναι 9 ή 12 μήνες οι οποίοι ενδεχομένως να θεωρείς ότι «σε πάνε πίσω» με τη ζωή σου. Είναι όμως υποχρεωτική και πρέπει να την κάνεις. Εκτός και αν κάνεις τα πάντα για να σε βγάλουν «τρελό» ή θυμηθείς εκείνο το πρόβλημα που είχες με τα μάτια σου ή οτιδήποτε μπορεί να σε βγάλει «γιωτά».

Γιατί να τα κάνεις όλα αυτά; Ο στρατός έχει την πλάκα του και γίνεται – ναι, γίνεται – να περάσεις τη θητεία σου σχετικά καλά. Ακολουθούν μερικές βασικές συμβουλές για το πώς θα τα καταφέρεις. 

* Μην πας κόντρα στους ανωτέρους σου, για οποιοδήποτε θέμα. Τσάμπα χρόνο θα σπαταλήσεις, ακόμα και αν έχεις δίκιο… δίκιο δε θα βρεις. Νόμος.


* Γόπινγκ, καλλιόπες και λοιπά συναφή. Κάποια στιγμή (ή στιγμές) θα τα κάνεις. Αναγκαστικά, ακόμα και αν είσαι το σούπερ βύσμα. Σκέψου το σαν προεργασία για το «καθάρισμα» του μελλοντικού σου υιού/κόρης ή για το συγύρισμα του σπιτιού, καθάρισμα του κήπου σου. Κάθε εμπόδιο για καλό.

* Πρωινό ξύπνημα. Αναγκαστικά θα πρέπει να το συνηθίσεις, μιας και τα ρολόγια στον στρατό χτυπούν νωρίς. Ξενύχτι, επίσης, θα πρέπει να το συνηθίσεις. Τα σκοπέτα είναι δύσκολο πράγμα. Και όταν το κάνεις, όλα θα φαίνονται καλύτερα.

* Κοιμήσου σαν να μην υπάρχει αύριο, όποτε βρεις την ευκαιρία. Το σώμα σου θα σε ευχαριστεί.

* Η εξωστρέφεια είναι το παν. Αν έχεις σκοπό να κάθεσαι σε μια γωνιά σαν τον γερό-παράξενο τότε, λυπούμεθα, αλλά η θητεία σου δε θα περάσει με τίποτα. Μίλα με ανθρώπους, ακόμα και αν εκ πρώτης όψης σου φαίνονται «ταγάρια», κάνε χαβαλέ, και – γιατί όχι;- κάνε φιλίες. Οι φιλίες του στρατού – λένε- είναι από τις πιο γερές.

* Μην γκρινιάζεις για τα πάντα. Δέξου τα σαν μια διαφορετική πραγματικότητα στην οποία αναγκαστικά έχεις μπει και κάποια στιγμή θα βγεις. Το «δες το θετικά» βρίσκει εφαρμογή εδώ και θα σε κάνει να περάσεις πολύ πιο άνετα και ευχάριστα τη θητεία σου.


* Βρες μια "γκόμενα", όπως θα την ακούσεις από συναδέλφους στα χακί. Ακόμα και αν δεν είχες πριν μπεις, βρες κάποια να ασχολείσαι. Τα πρόστυχα μηνύματα, το φλερτάρισμα και γενικά η οποιαδήποτε επικοινωνία με κοπέλα πλην της μάνας σου φαίνεται να επιδρά θετικά στην ψυχολογία.

* Πάρε απόφαση ότι «μαμαδίσιο» φαγητό δεν θα φας για ένα χρονικό διάστημα. Ναι, το φαγητό της μανούλας σου και του εκάστοτε ντελίβερι δεν συγκρίνεται με τον «πούστη» και τον «κινέζο» (δηλαδή κοτόπουλο με ρύζι), όμως ταπεράκι δεν παίζει οπότε αναγκαστικά θα πρέπει να συμφιλιωθείς με την ιδέα ότι για κάποιους μήνες θα τρως λιγότερο ποιοτικά.

* Μην μετράς τις μέρες από την αρχή. Είσαι χαμένος από χέρι αν το κάνεις.

* Πάρε μαζί σου ωτοασπίδες. Τις πρώτες ημέρες που θα είσαι στον ίδιο θάλαμο με ένα σωρό νοματαίους θα σου χρειαστούν. Ιδιαίτερα αν για να κοιμηθείς έχεις συνηθίσει την απόλυτη ησυχία.

* Συμφιλιώσου με την ιδέα ότι για κάποιες ημέρες μπορεί να μην κάνεις μπάνιο. Συμφιλιώσου επίσης με τις σωματικές μυρωδιές. Θα σε συντροφεύουν για το μεγαλύτερο κομμάτι της θητείας σου.

* Βρες τρόπους να γεμίσεις τον πολύ, πάρα πολύ, τεράστιο ελεύθερο χρόνο που θα έχεις: διάβασμα, γυμναστική, συγγραφή βιβλίου «πώς να ξεπήξει ένας ψάρακλας», βρες εναλλακτικές και κάνε κάτι εποικοδομητικό. Κρίμα τόσοι μήνες να πάνε χαμένοι.

* Πέρνα όσο πιο καλά μπορείς, ανεξαρτήτως πηξίματος. Θητεία είναι, θα περάσει και μετά θα κλαις που θα πρέπει να πιάσεις δουλειά/σπουδάσεις ή ό,τι άλλο πρέπει να κάνεις στη ζωή σου.

Κάνε όλα ή κάποια από τα παραπάνω, και είναι σχεδόν σίγουρο πως δεν θα καταλάβεις πόσο γρήγορα κατέληξες να φωνάζεις "απολύομαι ψαρούκλες, τα μαλλιά μου κάνω μπούκλες!".

Νικόλας Γεωργιακώδης
  

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v