Πώς να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση στην οδήγηση

Σας πιάνει άγχος και φόβος κάθε φορά που πιάνετε το τιμόνι; Δεν είστε μόνοι. Συμβουλές για ασφάλεια και σιγουριά στην οδήγηση.
Πώς να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση στην οδήγηση
Ο νούμερο ένα εφιάλτης για οποιονδήποτε πήρε μόλις το δίπλωμα οδήγησης είναι η πρώτη φορά στον δρόμο. Μέγα λάθος, καθώς ένας φοβισμένος οδηγός δεν είναι μόνο επικίνδυνος για τον εαυτό του, αλλά και για όλους τους υπόλοιπους.

Αν λοιπόν θέλετε λίγη παραπάνω αυτοπεποίθηση στον δρόμο, τότε υπάρχει τρόπος να την αποκτήσετε. Δείτε παρακάτω μερικές βασικές συμβουλές.

* Αφιερώστε χρόνο στο να διαβάσετε το manual του αυτοκινήτου σας. Ναι, μπορεί να βαριέστε αφόρητα όμως σε αυτό το βιβλιαράκι παραθέτονται όλες οι βασικές πληροφορίες που οφείλετε να γνωρίζετε για την ορθή λειτουργία και χρήση του. Κατανοώντας το πώς δουλεύει, που βρίσκεται ο κάθε διακόπτης και τι ακριβώς κάνει, σας καθιστά αυτόματα ακόμα πιο άνετους μέσα σε αυτό.

* Εξασκηθείτε στην οδήγηση σε μια ήσυχη και χωρίς ιδιαίτερη κίνηση περιοχή. Είναι γνωστό ότι η εξάσκηση και η τριβή είναι το άλφα και το ωμέγα σε μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων, πόσο μάλλον στην οδήγηση. Δοκιμάστε την αλλαγή λωρίδας, το παρκάρισμα, το φρένο, την οπισθογωνία, εξασκηθείτε στις στροφές και σε ό,τι άλλο θεωρείτε ότι υστερείτε όσον αφορά την οδήγηση. Ακόμα και η ελάχιστη εξάσκηση θα σας κάνει να έχετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στον δρόμο. Δείτε εδώ ένα άκρως χρήσιμο infographic για το τέλειο παρκάρισμα.

* Πάρτε λίγο χρόνο για να διαπιστώσετε τι ακριβώς είναι αυτό που σας φοβίζει στην οδήγηση και σας κάνει διστακτικούς. Φοβάστε μη χαθείτε; Μην τρακάρετε; Φοβάστε μην χαλάσει το αυτοκίνητό σας; Αγχώνεστε για το μέρος όπου θα πάτε; Κάθε μία από τις παραπάνω φοβίες-άγχη έχει και διαφορετική λύση, επομένως καλό θα ήταν να τις ξεχωρίσετε μία προς μία και να βρείτε λύση για την καθεμία ξεχωριστά.

Για παράδειγμα προσπαθήστε κάθε φορά να ξέρετε που ακριβώς πάτε (διεύθυνση, περιοχή κτλ.) και χρησιμοποιήστε το GPS για να διευκολυνθείτε. Παράλληλα, χρησιμοποιήστε την λογική του πιλότου, σκεπτόμενοι από πριν για το μετά (για παράδειγμα, πότε θα πρέπει να πάρετε δεξιά λωρίδα για να στρίψετε σε μια διασταύρωση). Αυτό θα σας γλιτώσει από πολλές λάθος αποφάσεις της τελευταίας στιγμής. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητό σας είναι σε καλή κατάσταση (φρένα, λάδια, τιμόνι) και έχετε κατά νου να αφήνετε αρκετή απόσταση από τον μπροστινό σας.

* Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας. Ο φόβος στην οδήγηση είναι καθαρά θέμα μυαλού και αντίληψης. Για να τον αντιμετωπίσετε θα πρέπει να σκέφτεστε θετικά και να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και στις οδηγικές σας ικανότητες. Μπλοκάρετε λοιπόν οποιαδήποτε αρνητική σκέψη σας κυριεύει κάθε φορά που πιάνετε το τιμόνι και εστιάστε σε εκείνες που θα σας διευκολύνουν στην οδήγηση.

* Ζητήστε βοήθεια. Η οδήγηση με έναν φίλο/η που εμπιστεύεστε θα σας βοηθήσει να νοιώσετε πιο άνετα στο όχημα και σίγουρα θα σας χαλαρώσει από το περιττό άγχος, αφού είστε με κάποιον που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε. Σε καμία περίπτωση όμως ο συνοδηγός δεν θα πρέπει να είναι η μάνα ή ο πατέρας σας. Είναι δεδομένο ότι κάτι τέτοιο δεν θα σας βγει σε καλό.

* Φοράτε πάντα ζώνη, ακολουθείτε τα όρια ταχύτητας και σε καμία περίπτωση μην αφήνετε τον κάθε… πικραμένο να σας πει πως θα οδηγήσετε ή να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οδηγείτε, ακόμα και αν εξαντλήσει όλη του την μπαταρία για να σας κορνάρει. Απλά, αγνοήστε τον.

* Κλείστε οτιδήποτε μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή ενώ οδηγείτε. Είναι πολύ πιο δύσκολο να συγκεντρωθείτε στον δρόμο με το κινητό και το ραδιόφωνο ανοικτό, ιδιαίτερα αν δεν είστε ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την οδήγηση.

Επιμέλεια: Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v