Πώς να ενισχύσετε το μνημονικό σας... χαλαρώνοντας

Το μυστικό της απομνημόνευσης είναι η χαλάρωση και τα διαλείμματα, λένε επιστήμονες που εντόπισαν πως ένα δεκάλεπτο ρεμβασμού μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση πληροφοριών στον εγκέφαλό μας για πολύ καιρό. 
Πώς να ενισχύσετε το μνημονικό σας... χαλαρώνοντας
Ξεχάστε τις ασκήσεις που ακονίζουν το μυαλό, τα κουίζ, τις πολύωρες μελέτες και τους τόνους καφέ. Η πιο αποτελεσματική λύση για να ενισχύσετε το μνημονικό σας και να κρατήσετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες στο μυαλό σας είναι να κάνετε συχνά διαλείμματα χαλάρωσης, υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη.
Οι νευροεπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου που ασχολήθηκαν με την συγκεκριμένη έρευνα, ζήτησαν από μία ομάδα ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών να θυμηθούν όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορούν από δύο ιστορίες που τους διηγήθηκαν.

Μετά την πρώτη ιστορία, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να μείνουν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με κλειστά τα μάτια και να χαλαρώσουν για δέκα λεπτά. Ακολούθησε η αφήγηση της δεύτερης ιστορίας, ενώ στην συνέχεια, αντί για χαλάρωση, τους ζητήθηκε να επιδοθούν σε ένα κουίζ τύπου «βρείτε τις διαφορές». 

Τα αποτελέσματα; Οι συμμετέχοντες μπορούσαν να θυμηθούν περισσότερες πληροφορίες από την πρώτη ιστορία (που ήταν διαφορετική για τον καθένα) παρά από τη δεύτερη, ενώ οι επιστήμονες συμπέραναν πως αυτό οφείλεται στο διάλειμμα χαλάρωσης του μυαλού. 

Παλιότερες έρευνες είχαν ήδη εντοπίσει τα οφέλη των διαλειμμάτων στην απομνημόνευση πληροφοριών, αλλά αυτή η μελέτη προσθέτει τον παράγοντα της διάρκειας, καθώς οι λεπτομέρειες των ιστοριών έμειναν στην μνήμη των συμμετεχόντων για πολύ καιρό μετά την αφήγησή τους. 

Όταν δεχόμαστε καινούριες πληροφορίες, απ’ ό,τι φαίνεται, ο εγκέφαλός μας βρίσκεται σε ένα αρκετά πρώιμο στάδιο διαμόρφωσης της ανάμνησης, σύμφωνα με την Michaela Dewar, μία από τις ερευνήτριες της μελέτης. «Χρειάζεται να μεσολαβήσουν περαιτέρω διαδικασίες μετά από αυτό για να μπορέσουμε να θυμηθούμε την πληροφορία σε μια μεταγενέστερη στιγμή», αναφέρει.

Μάλιστα, αυτές οι διαδικασίες δεν χρειάζεται να σχεδιαστούν συνειδητά από εμάς τους ίδιους: Μελέτες σε πειραματόζωα υποδεικνύουν πως ο εγκέφαλος τους «αναπαράγει» τα δεδομένα που μόλις έλαβε, όταν τους δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος «ξεκούρασης». Το ίδιο πιθανώς ισχύει και για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. 

Κατ’ ανάλογο τρόπο, στοιχειοθετείται και η σημασία του ύπνου στην διαδικασία απορρόφησης της πληροφορίας. Κάτι τέτοιο είναι πιθανό να δικαιολογεί τις «βαρβάτες» ώρες ύπνου των βρεφών, τα οποία πρέπει να ενσωματώσουν χιλιάδες νέες πληροφορίες στον εγκέφαλό τους. 

Πηγή: Time
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v