Βουτιές και μεζέδες στην Ανατολική Αττική

Πέντε δυνατοί συνδυασμοί δροσιστικών βουτιών και θαλασσινών γεύσεων στις ακτές της ανατολικής Αττικής.
Βουτιές και μεζέδες στην Ανατολική Αττική
Βουτάμε στις πευκόφυτες ακτές του Σχινιά και του Μαραθώνα, στα κρυστάλλινα νερά από το Σέσι ως τη Ραφήνα και στις δημοφιλείς πλαζ απ’ το Πόρτο Ράφτη ως τη Νέα Μάκρη, βρίσκοντας τις καλύτερες επιλογές για φαγητό κοντά στην κάθε παραλία. Φύγαμε για…

…τον Μαραθώνα

Βουτάμε: Στα Πεύκα, στην βόρεια άκρη των ακτών του Σχινιά, αν θέλουμε άνετη αμμουδιά, πεντακάθαρα νερά και σκιά από τα πεύκα. Στα Δικαστικά του Μαραθώνα, αν θέλουμε περισσότερη απομόνωση, θυσιάζοντας λίγη από την άνεσή μας: Εδώ, η αμμουδιά αντικαθίσταται από βράχια, στα οποία αφήνουμε πετσέτες και βουτάμε απευθείας στα βαθιά, καταγάλανα νερά.
Τρώμε: Στον Φάρο (Περικλέους 22, παραλία Μαραθώνα, τηλ: 2294056164), μια κλασική ψαροταβέρνα με τραπεζάκια που κοιτάζουν τη θάλασσα από την ξύλινη βεράντα της ή από την ίδια την αμμουδιά. Εδώ τρώμε κλασικούς μεζέδες, από γαύρο μαρινάτο και συμιακό γαριδάκι μέχρι γαρίδες σαγανάκι, σπιτική ταραμοσαλάτα και φρέσκια συναγρίδα, υπολογίζοντας περί τα 20€ το άτομο με ουζάκι.

…την Ραφήνα

Βουτάμε: Στο Κόκκινο Λιμανάκι, την πιο γραφική και εντυπωσιακή παραλία, σε έναν όρμο που ξεχωρίζει χάρη στο κόκκινο χρώμα του εδάφους που τον πλαισιώνει. Είναι σχετικά προστατευμένο από τους ανέμους και με ασφαλή νερά, κάτι που τον καθιστά ιδανικό και για οικογένειες. Δεν είναι οργανωμένη παραλία, αλλά ακριβώς από πάνω της, βρίσκεται το «Μπαλκόνι», το οποίο λειτουργεί και σαν café.
Τρώμε: Στο ίδιο μέρος, το «Μπαλκόνι» (Λ. Δημοκρατίας 100, Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας, τηλ: 2294075888), αν θέλουμε υπέροχη θέα και προσεγμένη ελληνική κουζίνα – στο μενού περιλαμβάνονται ορεκτικά όπως φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια, κολοκυθοκεφτέδες, ντακάκια με κάππαρη και μους από ανθότυρο, ζυμαρικά όπως φαρφάλες με φρέσκο σολομό και σπαράγγια και ριζότο μανιταριών αλλά και ψαρικά ή κρεατικά, όπως φιλέτο τσιπούρας, ψητό καλαμάρι ή ψαρονέφρι με σος καραμέλας. Υπολογίστε περί τα 20-25€ με κρασί.

…το Πόρτο Ράφτη

Βουτάμε: Στην δημοτική πλαζ Αυλακίου, αν θέλουμε οργάνωση, άνετη αμμουδιά, ευχάριστη ατμόσφαιρα, ντουζιέρες, τουαλέτες και οικογενειακές ομπρέλες. Εδώ η είσοδος στοιχίζει 5€. Για πιο freestyle νεανική ατμόσφαιρα και κλίμα… beach party, προτιμούμε την Ερωτοσπηλιά.
Τρώμε: Στο Φύκι Φύκι (Γρέγου 45, Πόρτο Ράφτη, τηλ: 2299 076333) που απλώνει τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο και στην ωραία του ταράτσα. Οι γεύσεις ικανοποιούν και τους φίλους των θαλασσινών και αυτούς των κρεατικών – δοκιμάστε γεμιστό κοτόπουλο, ψητά σουτζουκάκια από αγριογούρουνο, αλλά και ψητές γαρίδες, κριθαρότο θαλασσινών, λιγκουίνι με μύδια και μαρίδες. Υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο με κρασί.

…το Σέσι

Βουτάμε: Στο Σέσι, λίγο μετά το Γραμματικό, μία από τις πιο βόρειες παραλίες της ανατολικής Αττικής, που λόγω απόστασης, έχετε περισσότερες πιθανότητες να την πετύχετε λιγότερο κοσμοπλημμυρισμένη σε σχέση με άλλες αθηναϊκές ακτές. Εδώ συναντάμε ψιλό βοτσαλάκι και άμμο, άφθονα αρμυρίκια για σκιά σε αρκετά σημεία και φυσικά, καθαρά νερά.
Τρώμε: Στο «Σέσι», γνωστή και ως ψαροταβέρνα του Κόλλια (Σέσι, τηλ.: 2294061230), μία από τις πιο κλασικές ψαροταβέρνες των αττικών ακτών, που μας σερβίρει σε τραπεζάκια ακριβώς πλάι στο κύμα. Τα φρέσκα ψάρια ψήνονται μαεστρικά στα κάρβουνα ή γίνονται τηγανητά, οι θαλασσινοί μεζέδες είναι μερακλίδικοι, ενώ δεν λείπουν και οι σπιτικές πίτες. Μαζί με ουζάκι ή κρασί, υπολογίστε περί τα 20€ το άτομο. 

…τη Νέα Μάκρη

Βουτάμε: Στο Μάτι, είτε στην κεντρική οργανωμένη παραλία με τα beach bars και την ξεσηκωτική ατμόσφαιρα, είτε στους πιο ήσυχους βοτσαλωτούς κολπίσκους μεταξύ Ματιού και Αγίου Ανδρέα, αν θέλουμε περισσότερη ηρεμία και απομόνωση. Ορισμένοι από αυτούς διαθέτουν φυσική σκιά από πεύκα και μικρές σπηλιές για να απλώσουμε πετσέτα.
Τρώμε: Στου Βασίλη (Λεωφόρος Μαραθώνος 26, Μάτι, τηλ.: 2294 079075), που μπορεί να μη βρίσκεται πάνω στην αμμουδιά, αλλά διαθέτει δροσερή αυλή και πρωτοτυπεί, σερβίροντας τους καλύτερους κρεατομεζέδες: Γουρουνόπουλο σούβλας, ζουμερές μπριζόλες, μέχρι και κοκορέτσι. Μαζί με κλασικά ορεκτικά και κρασί, υπολογίστε περί τα 20€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v