4 εκδρομές στην Αρχαία Ελλάδα

Ταξιδεύουμε στον χρόνο, εξερευνώντας τους αρχαιολογικούς χώρους της Δωδώνης, της Ολυμπίας, των Δελφών και της Νικόπολης.
4 εκδρομές στην Αρχαία Ελλάδα
της Ηρώς Κουνάδη 

«Δεν θέλουν όλοι να βλέπουν κολώνες, πώς να το κάνουμε;» έλεγε πριν από λίγα χρόνια σε μια συνέντευξη τύπου για τις καμπάνιες του ελληνικού τουρισμού ο τότε Πρόεδρος του ΕΟΤ και το debate από τότε μέχρι σήμερα καλά κρατεί. Χωρίς να διαφωνούμε στο ελάχιστο ότι το «προϊόν» μας είναι πολύ ευρύτερο από την αρχαία ιστορία, είμαστε ταυτόχρονα σίγουροι ότι υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι – προορισμοί αφ’ εαυτοίς, που είναι πολλά περισσότερα από ένα μάτσο κολώνες.

Δεν χρειάζεται να είσαι ιστοριοδίφης για να εκτιμήσεις την απεραντοσύνη της Ολυμπίας, το απόκοσμο τοπίο (και την φοβερή θέα) των Δελφών, την μεγαλοσύνη της Νικόπολης και το πέρασμα στον χρόνο που συμβαίνει στη Δωδώνη. Ούτε χρειάζεται να έχεις μελετήσει την αρχαία ελληνική γραμματεία για να «χτίσεις» μια εκδρομή με αφορμή γύρω από αυτούς τους τέσσερις αρχαιολογικούς χώρους. Θα στοιχηματίζαμε τους αετούς του Δία.

Δελφοί

Ο μύθος λέει ότι μια μέρα από τις λίγες που δεν προσπαθούσε να αποπλανήσει κάποια όμορφη νύφη, ο Δίας έστειλε έναν αετό από κάθε άκρη του σύμπαντος (τι εννοείτε «πόσες είναι οι άκρες του σύμπαντος»; Δύο φυσικά!) για να δει πού θα συναντηθούν, και να βρει έτσι το κέντρο του κόσμου. Οι δύο αετοί του συναντήθηκαν στους Δελφούς, που ανακηρύχθηκαν έτσι πανηγυρικά «ομφαλός της Γης».

Το ιερότερο των ιερών μαντείων της αρχαίας Ελλάδας, ο Ναός του Απόλλωνα, είναι σήμερα ένα μόνο από τα μνημεία του συγκλονιστικού αρχαιολογικού χώρου. Οι θησαυροί των Αθηνών και των Σιφνίων, το αρχαίο θέατρο, η κασταλία κρήνη και η Ιερά Οδός συναγωνίζονται επάξια την αίγλη του, και η περιπλάνηση στα ανηφορικά μονοπάτια –που εννοείται πως απολαμβάνουν υπέροχη, πανοραμική θέα στη γύρω περιοχή– διαρκεί πολύ περισσότερο απ’ ότι είχατε αρχικά υπολογίσει.

Διαβάστε περισσότερα (και δείτε επιλογές για διαμονή και φαγητό στα πέριξ) - Δελφοί: Μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και όχι μόνο

Ολυμπία


Στο στάδιο απ’ όπου ξεκίνησαν οι μεγαλύτεροι μέχρι σήμερα αθλητικοί αγώνες της ανθρωπότητας νομίζεις ακόμα ότι μπορείς να ακούσεις τις ιαχές του πλήθους. Στον στίβο του θα μπείτε κι εσείς στον πειρασμό να τρέξετε –μην αισθάνεστε άσχημα, το κάνουν οι τουρίστες σχεδόν καθημερινά. Και περπατώντας στην Στοά της Ηχούς, την αψιδωτή είσοδο του σταδίου, θα αισθανθείτε ότι κάνετε ένα πέρασμα στον χωροχρόνο.

Ακριβώς δίπλα στο στάδιο, η Άλτη είναι το ιερό άλσος με τις λαξευμένες στο μάρμαρο αφιερώσεις στους Ολυμπιονίκες, τους επιβλητικούς ναούς και το εργαστήριο του Φειδία. Κερασάκι στην τούρτα όλων αυτών είναι το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας που φιλοξενεί, σε μια ολόδική του αίθουσα, το ωραιότερο γλυπτό της αρχαιότητας: τον Ερμή του Πραξιτέλη. Αυτό και μόνο είναι λόγος αρκετός για να σας φέρει στην Αρχαία Ολυμπία.

Διαβάστε περισσότερα (και δείτε επιλογές για διαμονή και φαγητό στα πέριξ) - Ηλεία: Διαδρομές στην άγνωστη Πελοπόννησο

Δωδώνη

Αν στους Δελφούς παρέδιδε χρησμούς ο Απόλλωνας, στο μαντείο της Δωδώνης διά του στόματος της ιέρειας μιλούσε ο ίδιος ο Δίας. Το αρχαιότερο ελληνικό μαντείο βρίσκεται σήμερα στην καρδιά του αρχαιολογικού χώρου που εκτείνεται γύρω από τον ναό του Δία, την Ιερά Οικία, και την Ακρόπολη του οικισμού της Δωδώνης, στην κορυφή του λόφου. Άλλοι ναοί γύρω του περιλαμβάνουν εκείνους του Ηρακλή, της Αφροδίτης, της Διώνης και της Θέμιδας.

Το εντυπωσιακότερο, ίσως, μνημείο του αρχαιολογικού χώρου είναι το επιβλητικό θέατρο της Δωδώνης, ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον καλοδιατηρημένα θέατρα του Αρχαίου Κόσμου: Η χωρητικότητά του αγγίζει τους 18.000 θεατές –για να έχετε μια τάξη μεγέθους, η Επίδαυρος που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε συχνότερα χωρά λίγο λιγότερους από 14.000.

Διαβάστε περισσότερα (και δείτε επιλογές για διαμονή και φαγητό στα πέριξ) - Ιωάννινα: 15 μυστικά της λίμνης

Νικόπολη

Θα εκπλαγείτε αν σας πούμε ότι είναι η μεγαλύτερη αρχαία πόλη της Ελλάδας –ειδικά όσοι δεν είστε καν σίγουροι αν την έχετε ή όχι ακουστά. Η πόλη που έχτισε ο ρωμαίος αυτοκράτορας Οκταβιανός δέκα χιλιόμετρα έξω από την Πρέβεζα απλώνεται σε μια έκταση τόσο μεγάλη όσο οι σημερινές πόλεις –τέτοια που χρειάζεται αυτοκίνητο για να την γυρίσεις. Το μέγεθος και η έκταση στην οποία απλώνονται τα τείχη της είναι από μόνα τους αρκετά για να σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό, πριν καν μπείτε στην πόλη. Τα εν λόγω τείχη, βέβαια, οφείλουμε να σημειώσουμε, είναι βυζαντινά. Οι Ρωμαίοι δεν χρειάζονταν τείχη, είχαν τις λεγεώνες τους και το πρεστίζ τους.

Όσο για το τι θα δείτε μέσα στην πόλη; Το εντυπωσιακό ρωμαϊκό ωδείο, δύο παλαιοχριστιανικές βασιλικές με τα πολύχρωμα μωσαϊκά τους, τις περίτεχνες δεξαμενές του νερού, το στάδιο, το γιγάντιο αρχαίο θέατρο και το Μνημείο του Οκταβιανού. Για να προγραμματίσετε καλύτερα τον χρόνο σας, σημειώστε ότι αυτά τα δύο τελευταία (το θέατρο και το μνημείο του Οκταβιανού) απέχουν από το Ωδείο περί τα δέκα λεπτά. Με το αυτοκίνητο. Ναι, μεγάλη πόλη.

Πολλά από τα ευρήματα των ανασκαφών στη Νικόπολη φιλοξενούνται στο ομώνυμο (και εξαιρετικά καλοφτιαγμένο) Αρχαιολογικό Μουσείο, 5 χιλιόμετρα έξω από την Πρέβεζα. Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος μένει ανοιχτός μέχρι τις 14.00, είναι δωρεάν, ενώ η είσοδος στο μουσείο κοστίζει 3€.

Διαβάστε περισσότερα (και δείτε επιλογές για διαμονή και φαγητό στα πέριξ) - Πρέβεζα: Στα σοκάκια μιας πόλης - έκπληξη 




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v