Πώς θα κάνεις φτηνές διακοπές

Λεφτά μπορεί να μην έχουμε, αλλά διακοπές θα πάμε, χωρίς να καταξοδευτούμε. Έξυπνες λύσεις για οικονομία.
Πώς θα κάνεις φτηνές διακοπές

Διακοπές με ελάχιστα ευρώ στην τσέπη γίνονται; Γίνονται. Αν έχουμε εξασφαλίσει με τις εξαντλητικές μας οικονομίες τα έξοδα διαμονής/μεταφοράς τότε η μέρα μας στο νησί/προορισμό μπορεί να «γεμίσει» μια χαρά, χωρίς να αδειάσει η τσέπη μας.

Γιατί η (καλοκαιρινή) φτώχεια θέλει... καλοπέραση.

Επιλέξτε χώρο διαμονής που να διαθέτει ψυγείο και κουζίνα ή κουζινάκι. Ενοικιαζόμενα δωμάτια, οργανωμένο κάμπινγκ (ακόμα πιο οικονομικό) ή σπίτι αποτελούν ιδανικές επιλογές για να μαγειρεύετε εκεί, ψωνίζοντας τα απαραίτητα από το κοντινότερο σούπερ μάρκετ. Φτιάξτε λίστα με εύκολες συνταγές και υλικά που θα σας καλύψουν για 3-4 μέρες ή όσο διαρκέσουν οι διακοπές σας.

Ακόμα πιο οικονομική επιλογή διαμονής βέβαια αποτελεί – ει δυνατόν – ένα οικογενειακό/φιλικό σπίτι, το οποίο θα σας στοιχίσει τουλάχιστον τα μισά χρήματα.

Μαγειρέψτε, το πρωινό ή/και το μεσημεριανό σας και φάτε μια φορά την ημέρα ή ανά δύο ημέρες σε ταβερνάκι έξω. Και θα το εκτιμήσετε περισσότερο και χρήματα θα γλιτώσετε.

Στην παραλία αγνοήστε τα πανάκριβα σνακ της καντίνας/beach bar και φτιάξτε ένα ωραιότατο τοστάκι από το δωμάτιο.

To ίδιο ισχύει και για τον καφέ. Πάρτε θερμός/σέικερ από το δωμάτιο και φτιάξτε ένα ωραιότατο στιγμιαίο φραπέ, γλιτώνοντας τον… χρυσό εσπρέσο φρέντο.

Μην τσακίσετε τα κοκτέιλ. Οι μπύρες (από το σούπερ μάρκετ) είναι ό,τι πρέπει και πολύ πιο φθηνές από το να τις πάρετε από το μπητσόμπαρο. Αν έχετε… κάψα για κοκτέιλ, προμηθευτείτε ρούμι/βότκα/τζιν από το σούπερ μάρκετ και χυμούς/τόνικ και φτιάξτε το μπαράκι σας στην παραλία.

Ακόμα πιο οικονομικά θα σας βγει αν προμηθευτείτε ούζο/τσίπουρο/κρασί και αράξετε παραλία.

Τις επιδόσεις σας ως barwoman/barman μπορείτε να δοκιμάσετε και πριν τη βραδινή έξοδο «χτυπώντας» μερικά ποτάκια στο δωμάτιο πριν βγείτε ή στην παραλία (ακόμα καλύτερα) και πίνοντας ένα μόνο ποτάκι όταν πάτε στο μπαρ.

Προτιμήστε κάποιο τοπικό καφενείο/τσιπουράδικο στην περιοχή για έξοδο, παρά κάποιο «γνωστό» μπαρ ή ποτάδικο.

Μην πάρετε αυτοκίνητο αν ο προορισμός σας εξυπηρετείται ικανοποιητικά με δίκτυο λεωφορείων/ΚΤΕΛ. Θα γλιτώσετε τα ακτοπλοϊκά που «τσούζουν» την τσέπη, και τις βενζίνες εκεί που πιθανώς θα είναι αρκετά πιο «ανεβασμένες» σε σχέση με την πόλη. Πηγαίντε στις παραλίες με τα τοπικά Μέσα ή με τα πόδια.

Αν ενδώσετε και πάρετε αυτοκίνητο, τουλάχιστον φροντίστε να γεμίσετε ρεζερβουάρ από την πόλη.

Αν και πιο συμφέρον οικονομικά είναι ένα μηχανάκι. Και λιγότερο κοστίζει η ενοικίασή του και τα καύσιμά του. Προσοχή στον δρόμο παρ’ όλα αυτά.

Μην πάρετε ξαπλώστρες/ομπρέλες στις οργανωμένες παραλίες. Προμηθευτείτε την δική σας ομπρέλα ή σκηνή και αράξτε στον ίσκιο χωρίς να πληρώσετε ευρώ στις υπερτιμημένες εγκαταστάσεις των παραλιών.

Τιμήστε τα πανηγύρια όπου τα βρείτε – «παίζουν» αρκετά αυτήν την περίοδο. Πιθανώς να έχουν δωρεάν φαγητό/ποτό, αλλά ακόμα και αν δεν ισχύει αυτό το κόστος είναι αρκετά χαμηλό σε σχέση με αυτά που θα φάτε/πιείτε.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v