15 κάστρα «διαμάντια» στην Ελλάδα

Η Μύρινα της Λήμνου, η Καστροπολιτεία των ιπποτών στη Ρόδο και πολλά ακόμα υπέροχα κάστρα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
15 κάστρα «διαμάντια» στην Ελλάδα

Σε νησιά και σε ηπειρωτικές πόλεις. Σκαρφαλωμένα εδώ και αιώνες σε λόφους και βουνά αφηγούνται την δική τους ιστορία μέσα από πολέμους, βασιλείες και καταστροφές. Ερειπωμένα, αναστηλωμένα, κατοικημένα και μη, 15 κάστρα – κοσμήματα σε κάθε άκρη της Ελλάδας διηγούνται ιστορίες άλλων εποχών και παραμένουν μέχρι σήμερα γοητευτικά.

Κάστρο Μήθυμνας της Λέσβου

Το κάστρο με τους δέκα πύργους και την πανοραμική θέα που αφήνει το βλέμμα να περιπλανηθεί ως τα τουρκικά παράλια είναι σήμερα ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα του νησιού.

Κάστρο της πόλης της Ρόδου 

Είναι, μαζί με την Μονεμβασιά και το Κάστρο της Χίου, ένα από τα ελάχιστα «ζωντανά» κάστρα της Ελλάδας: Μια πόλη-κάστρο, με κανονικά σπίτια, κανονικούς ανθρώπους και κανονική ζωή.

Κάστρο της Αστυπάλαιας 

Tο ενετικό «Κάστρο της Αστροπλιάς», όπως αναφέρονται σε αυτό οι ντόπιοι, ξεχωρίζει πάνω από την κατάλευκη Χώρα του μικρού νησιού. Χτισμένο τον 13ο αιώνα επάνω στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης, περιστοιχίζεται από σπιτάκια που μοιάζουν κυκλαδίτικα, αλλά που οι εξωτερικοί τοίχοι τους δημιουργούν κανονικό τείχος, με μικρά παράθυρα για πολεμίστρες.

Κάστρο της Χίου 

Χτισμένο από τους Γενοβέζους το 1328, το Κάστρο της Χίου άλλαξε πολλές φορές χέρια: βυζαντινοί, Γενοβέζοι, Οθωμανοί, Ενετοί και, εν τέλει, ελληνικό κράτος όπου και ανήκει από το 1922. Σήμερα, μέσα από τα τείχη του κάστρου βρίσκεται ένας μικρός οικισμός, που αριθμεί 650 κατοίκους.

Κάστρο της Μύρινας στη Λήμνο

Το μεγαλύτερο κάστρο του Αιγαίου χτίστηκε από τους Ενετούς, επάνω σε προγενέστερο βυζαντινό κάστρο, το οποίο με τη σειρά του είχε χτιστεί επάνω σε αρχαία ακρόπολη. Το εντυπωσιακό κάστρο απλώνεται σήμερα σε έκταση 117 στρεμμάτων, με τριπλά τείχη και 14 πύργους.

Αγγελόκαστρο στην Κέρκυρα

Είναι ένα από τα πιο παλιά κάστρα στην Ελλάδα: Είναι βυζαντινό, και χρονολογείται από τον 7ο μ.Χ. αιώνα. Είναι σκαρφαλωμένο πάνω στο βράχο, στο ψηλότερο σημείο της κερκυραϊκής ακτογραμμής, και η ανάβαση αξίζει τον κόπο.

Φορτέτζα στο Ρέθυμνο

Το ενετικό κάστρο που φαίνεται από κάθε πιθανή και απίθανη γωνιά του Ρεθύμνου, χτίστηκε το 1573 επάνω σε μια χερσόνησο που κάποιες διηγήσεις την θέλουν στην αρχαιότητα νησάκι, το οποίο με την πάροδο του χρόνου ενώθηκε με την στεριά.

Κάστρο της Πάργας

Το επιβλητικό ενετικό κάστρο με τους οκτώ πύργους έγινε… αυτό που βλέπουμε σήμερα το 1572 από τους Ενετούς. Άλλαξε, όπως και η Πάργα, πολλές φορές χέρια (Ενετοί, Τούρκοι, Γάλλοι, Βρετανοί και ξανά Τούρκοι). Η θέα από εδώ είναι υπέροχη, ενώ διαθέτει και καφέ για απολαύσεις… αψ’ υψηλού στα τείχη του.

Κάστρο της Λίνδου

Το κάστρο στο οποίο οι περισσότεροι αναφερόμαστε ως «Ακρόπολη της Λίνδου» χρονολογείται από την ελληνιστική εποχή (στο κομμάτι των αρχαίων μνημείων του), ενώ το κάστρο γύρω τους χτίστηκε από τους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη. Το βράδυ, η φωταγωγημένη όψη του είναι μαγευτική.

Κάστρο της Ναυπάκτου

Ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα στην Ελλάδα, και από τα ομορφότερα της Ευρώπης, το κάστρο της Ναυπάκτου συνδυάζει την ορεινή ακρόπολη, την οχύρωση της πόλης και το χαρακτηριστικό λιμενόκαστρο. Μέσα στα τείχη του «ζει» η πόλη της Ναυπάκτου, ενώ από εδώ έχουν τραβηχτεί οι περισσότερες φωτογραφίες της πόλης.

Κάστρο του Ναυπλίου

Εξίσου καλοδιατηρημένο, το ονομαστό Παλαμίδι, προσφέρει φαντασμαγορική θέα στην πόλη από τις πολεμίστρες του, υπέροχες διαδρομές στο εσωτερικό του και απανωτές ανατριχίλες στην τρύπα-φυλακή του Κολοκοτρώνη, που δεν ενδείκνυται για κλειστοφοβικούς.

Κάστρο της Μονεμβάσιας

Κτισμένο το 582 μ.Χ. από Λάκωνες που χρειάζονταν καταφύγιο για τις αραβοσλαβικές επιδρομές, και εν συνεχεία Βυζαντινό, Φραγκικό, ξανά Βυζαντινό, Ενετικό, Οθωμανικό, ξανά Ενετικό, ξανά Οθωμανικό κι εν τέλει ελληνικό, το Κάστρο της Μονεμβασιάς – το «πέτρινο καράβι» του Ρίτσου- έχει κρατήσει ανεξίτηλα τα σημάδια τουλάχιστον τεσσάρων πολιτισμών.

Κάστρο του Μυστρά

Χτίστηκε το 1249 από τον Φράγκο Πρίγκιπα Γουλιέλμο Β' Βιλλαρδουίνο στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, πέρασε στα χέρια των βυζαντινών, καταλήφθηκε δις από τους Τούρκους, μετά από τους Βενετούς και σήμερα στέκεται αγέρωχο με εντυπωσιακά καλοδιατηρημένες βυζαντινές εκκλησίες στην πλειοψηφία τους, αλλά και παλάτια, σπίτια και γεφυράκια που αφηγούνται την ιστορία μιας ολόκληρης πολιτείας.

Κάστρο της Μεθώνης

Το κτισμένο το 1209 από τους Ενετούς Κάστρο της Μεθώνης, με το χιλιοφωτογραφημένο Μπούρτζι που του προσέθεσαν δύο αιώνες αργότερα οι Οθωμανοί, απλώνεται σε έκταση 93 στρεμμάτων, και συναγωνίζεται σε ομορφιά το…

… Κάστρο της Κορώνης

Από τα κομψότερα δείγματα της βενετσιάνικης φρουριακής αρχιτεκτονικής και ένα από τα ελάχιστα κάστρα που στο εσωτερικό τους σώζονται οικίες και ναοί. Χτίστηκε από τους Ενετούς τον 13ο αιώνα και ενισχύθηκε από τους Οθωμανούς τον 16ο. Από το πλάτωμά του, η θέα προς τον Μεσσηνιακό κόλπο είναι μαγευτική.

Κάστρο των Ιωαννίνων

Λέγεται ότι χτίστηκε το 528 μ.Χ. επί Ιουστινιανού προς οχύρωση του βυζαντινού κράτους. Σήμερα, μέσα στα 200 στρέμματά του περιβάλει το τζαμί του Ασλάν Πασά, όπου σήμερα στεγάζεται το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο, το Ιτς Καλέ νοτιοανατολικά, όπου βρίσκονταν τα ανάκτορα του Αλή Πασά, καθώς και την παλιά πόλη των Ιωαννίνων.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v