Κουίζ: Πόσο τουρίστας στην Αθήνα είσαι;

Τι θα δείτε ανεβαίνοντας στην Ακρόπολη, εκτός από τον Παρθενώνα; Πώς αλλιώς λέγεται, και πού βρίσκεται, το Φανάρι του Διογένη; Σας προκαλούμε να απαντήσετε σωστά 15 ερωτήσεις για την Αθήνα, προτού γκρινιάξετε για το καλοκαίρι σε μια πόλη που βαριέστε.
Κουίζ: Πόσο τουρίστας στην Αθήνα είσαι;
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν ξέρουμε αν το έχετε παρατηρήσει, αλλά οι κάτοικοι της Αθήνας που γκρινιάζουν για το πόσο δεν τους αρέσει η πόλη τους είναι εκείνοι που δεν βολτάρουν ποτέ στο ιστορικό της κέντρο, δεν ανακατεύονται με τους τουρίστες τα απογεύματα του Σαββάτου στην Πλάκα και δεν ξεναγούν ξένους φίλους στα αξιοθέατά της. Ναι, ξέρουμε, εσείς δεν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, εσάς απλά σας έριξε η μοίρα κατακολόκαιρο σε μια πόλη που βράζει, και γκρινιάζετε που θα περάσετε τις διακοπές σας μέσα στα τσιμέντα και ωραίο το ιστορικό κέντρο και μπλα μπλα, αλλά δεν έχετε τίποτα να κάνετε, τα έχετε γυρίσει και τα έχετε βαρεθεί όλα. Αλήθεια;

Σίγουρα έχετε ανεβεί στην Ακρόπολη τότε με το σχολείο, και σίγουρα έχετε πιεί τα σφηνάκια σας στην Πλάκα μαζί με τους τουρίστες, δεν αντιλέγουμε. Πόσα, όμως, μπορείτε να πείτε για την Στοά του Αττάλου, τον λόφο του Φιλοπάππου ή την Ακαδημία Πλάτωνος. Σας προκαλούμε. Απαντήστε σωστά τις ερωτήσεις του κουίζ, δείτε τα αποτελέσματά σας στο τέλος του κειμένου και, αφού είστε βέβαιοι για την επιτυχία σας, τότε και μόνο τότε είστε ελεύθεροι να μοιραστείτε την γκρίνια σας μαζί μας στα σχόλια. Αλλιώς, βάζετε τα αθλητικά σας κι αρχίζετε να εξερευνείτε μια πόλη την οποία δεν ξέρετε καθόλου καλά –αυτήν που μένετε. Πάει το στοίχημα;



1. Τι θα δείτε ανεβαίνοντας στην Ακρόπολη, εκτός από τον Παρθενώνα;
α. Τουρίστες
β. Το Ερέχθειο, τα Προπύλαια, το Ναό της Αθηνάς Νίκης και το Θέατρο του Διονύσου
γ. Την Ποικίλη Στοά, το Ωδείο του Αγρίππα, το Βουλευτήριο και τον Βωμό των Δώδεκα Θεών

Η Ποικίλη Στοά, το Ωδείο του Αγρίππα, το Βουλευτήριο και ο Βωμός των Δώδεκα Θεών βρίσκονται όλα στην Αρχαία Αγορά. Οι τουρίστες είναι παντού, οπότε δεν μετράνε. Τι μένει, λοιπόν;

2. Πώς αλλιώς λέγεται, και πού ακριβώς βρίσκεται, το Φανάρι του Διογένη;
α. Πύλη του Αδριανού, κοντά στο Σύνταγμα
β. Μνημείο του Λυσικράτη, στην Πλάκα
γ. Ιερά Πύλη, στον Κεραμεικό

Τρίποδες ονομάζονταν τα Όσκαρ της Αρχαίας Αθήνας –τα βραβεία που δίνονταν στους χορηγούς, ήτοι στους παραγωγούς της εποχής, της καλύτερης παράστασης στο Θέατρο του Διονύσου. Ο Λυσικράτης ήταν ο χορηγός που κέρδισε την θεατρική σαιζόν 335-334 π.Χ. και το βραβείο-Μνημείο του στέκεται υπερήφανο μέχρι σήμερα στην οδό Τριπόδων (η οποία οδηγούσε στο Θέατρο του Διονύσου) στην Πλάκα. «Φανάρι του Διογένη» το είπαν οι Βυζαντινοί, πιστεύοντας ότι εκεί έζησε για κάποιο διάστημα ο Διογένης.

3. Υπάρχει ασανσέρ για την Ακρόπολη;
α. Σιγά μην υπάρχουν και κυλιόμενες σκάλες
β. Φυσικά
γ. Ναι, αλλά δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε παρά μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (ή αν είστε άτομο με ειδικές ανάγκες)

Αν δεν σας έχει τύχει να λιποθυμήσετε από τη ζέστη –ή τέλος πάντων να βρεθείτε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης– επάνω στον Ιερό Βράχο πιθανότατα δεν το ξέρετε, αλλά ναι, η Ακρόπολη έχει ασανσέρ για να ανεβοκατεβαίνουν τα θύματα του καύσωνα και οι επισκέπτες με ειδικές ανάγκες.



4. Τι είναι το Θησείο;
α. Η περιοχή με τις καφετέριες
β. Το άλλο όνομα του Ναού του Ηφαίστου
γ. Κάτι που δεν υπάρχει πια

Το Θησείο ήταν ένα ιερό που κτίσθηκε το 471-468 π.Χ. για να ταφούν τα οστά του θρυλικού βασιλιά της πόλης, Θησέα, που ο Κίμων έφερε από τη Σκύρο. Το γεγονός ότι το ιερό βρισκόταν στον ίδιο χώρο με τον Ναό του Ηφαίστου, εντός της Αρχαίας Αγοράς, μπέρδεψε κάποια στιγμή τους σύγχρονους Αθηναίους, οι οποίοι αποκαλούν μέχρι σήμερα τον Ναό «Θησείο» –και ο αστικός θρύλος ότι εκεί κατά την αρχαιότητα γίνονταν θυσίες καλά κρατεί.

5. Πόσο κάνει το εισιτήριο για την Ακαδημία Πλάτωνος;
α. 4€
β. Συμπεριλαμβάνεται στο ενιαίο των 12€, μαζί με την Ακρόπολη και την Αρχαία Αγορά
γ. Δεν υπάρχει εισιτήριο, η είσοδος είναι δωρεάν

Τα απομεινάρια της Ακαδημίας που ίδρυσε ο Πλάτωνας το 387 π.Χ. βρίσκονται στην καρδιά του μεγάλου, όμορφου πάρκου που δανείζεται το όνομά του από αυτήν –όπως και ολόκληρη η γειτονιά του. Ανεβοκατεβαίνοντας τα πέτρινα σκαλοπάτια και τα ξύλινα γεφυράκια, κάτω από την σκιά των δέντρων, σχεδόν μπορεί κανείς να φανταστεί τον φιλόσοφο να διδάσκει έξω από το Περίστυλο Κτίριο, και τους μαθητές του να αθλούνται στο Γυμνάσιο, όταν δεν επιδίδονται σε μαραθώνιους φιλοσοφίας. Και ναι, η είσοδος είναι δωρεάν.

6. Τον Λόφο των Μουσών οι περισσότεροι τον ξέρουμε ως Λόφο Φιλοπάππου. Ποιος ήταν ο Φιλόπαππος;
α. Ρωμαίος αυτοκράτορας
β. Ύπατος της Αθήνας
γ. Σύριος φιλέλληνας

Ο Γάιος Ιούλιος Αντίοχος Επιφανής Φιλόπαππος ήταν εγγονός του τελευταίου βασιλιά της Κομμαγηνής στη Συρία. Κατείχε τον τιμητικό τίτλο του Ύπατου της Αθήνας για δέκα χρόνια κατά την ρωμαϊκή περίοδο (90 - 100 μ.Χ.), καθώς επίσης και "Αθηναίος πολίτης". Το μνημείο στην κορυφή του λόφου που πήρε το όνομά του είναι το μαυσωλείο στο οποίο βρέθηκε το 1957 η σαρκοφάγος του.

7. Τι ώρα κλείνουν οι αρχαιολογικοί χώροι το καλοκαίρι;
α. Ό,τι ώρα θέλουν οι υπάλληλοι
β. Στις 15.00 το μεσημέρι
γ. Στις 20.00, αλλά εξαρτάται τι εννοείτε καλοκαίρι

Σύμφωνα με το θερινό ωράριο, οι αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν ανοιχτοί από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 20.00 το βράδυ. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι το θερινό ωράριο τίθεται σε ισχύ διαφορετική ημερομηνία (η οποία εξαρτάται από το αν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, αν φωνάζουν τα συνδικάτα των αρχαιοφυλάκων και αν είναι ο Ερμής ανάδρομος) κάθε χρόνο. Τώρα που μιλάμε, πάντως, το θερινό ωράριο βρίσκεται σε ισχύ. Αν, βέβαια, έχει καύσωνα, οι αρχαιοφύλακες της Ακρόπολης μπορεί να βγάλουν και μια ανακοίνωση ότι θα κλείσουν στις 14.00. Έξτρα αίσθηση περιπέτειας.



8. Από πού είναι τραβηγμένες οι φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται η Ακρόπολη μαζί με το Ηρώδειο;
α. Από τον λόφο του Φιλοπάππου
β. Από τον λόφο του Αρείου Πάγου
γ. Από ελικόπτερο

Το μόνο σημείο απ’ όπου φαίνονται μαζί η Ακρόπολη και οι καμάρες του Ωδείου Ηρώδου Αττικού είναι η κορυφή του λόφου του Φιλοπάππου. Θεωρητικά, οι φωτογραφίες θα μπορούσαν να έχουν τραβηχτεί και από ελικόπτερο –αν δεν υπήρχε πιο απλή λύση.

9. Τι είναι ο Κεραμεικός;
α. Το σικ όνομα του Μεταξουργείου
β. Ο σταθμός του μετρό στο Γκάζι
γ. Ο ωραιότερος αρχαιολογικός χώρος της Αθήνας

Κεραμεικός λέγεται ο αρχαιολογικός χώρος στα αριστερά (όπως ανεβαίνεις) του πεζοδρόμου της Ερμού, ο οποίος εκτός από «νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας», όπως αναφέρεται στους περισσότερους ταξιδιωτικούς οδηγούς, είναι και η αρχαία συνοικία με τις κατοικίες, τα εργαστήρια και τα καταστήματα των αγγειοπλαστών και αγγειογράφων που έφτιαχναν και σχεδίαζαν τα περίφημα αττικά αγγεία.

Καθότι ο Ηριδανός, που διέσχιζε την περιοχή, πλημμύριζε συχνά, ο δήμος Κεραμέων σταδιακά εγκαταλείφθηκε, και άρχισε να χρησιμοποιείται ως χώρος ταφής, φτάνοντας να αποτελεί το σημαντικότερο νεκροταφείο της Αθήνας. Σήμερα, εκτός από τα περίτεχνα ταφικά μνημεία με τα αγάλματα και τις σκαλιστές αναπαραστάσεις στις μαρμάρινες πλάκες, ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει τμήμα των τειχών του Θεμιστοκλή, αλλά και τις δύο κύριες εισόδους της πόλης, το Δίπυλο και την Ιερά Πύλη, από την οποία εισερχόταν στην πόλη η πομπή των Ελευσινίων, που διέσχιζε την Ιερά Οδό.

10. Πότε λύσαμε το αίνιγμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων;
α. Δεν το λύσαμε ακόμα
β. Λίγο μετά το 1976, που ολοκληρώθηκε η ανέλκυσή του
γ. Το 2005, που κατασκευάστηκε ο ειδικός αξονικός τομογράφος

Ο αξονικός τομογράφος που κατασκευάστηκε το 2005 όντως απάντησε πολλά από τα ερωτήματά μας για τον «πρώτο υπολογιστή του κόσμου» και τις περίπλοκες λειτουργίες του. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν ξέρουμε για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, με πρώτο και βασικότερο το πώς είχε προγραμματιστεί ώστε να υπολογίζει και να αποτυπώνει τις θέσεις των πλανητών με τόσο μεγάλη ακρίβεια. Μάθετε περισσότερα για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων εδώ ή ακόμα καλύτερα περάστε μια βόλτα από την φανταστική έκθεσή του, που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο μέχρι του χρόνου τον Απρίλιο.

11. Μέχρι τι ώρα είναι ανοιχτό το Μουσείο της Ακρόπολης τις Παρασκευές;
α. Μέχρι τις 20.00, όπως όλες τις μέρες
β. Κάτι άκουσα ότι το εστιατόριο λειτουργεί μέχρι τα Μεσάνυχτα, αυτό δεν ισχύει και για το Μουσείο;
γ. Μέχρι τις 22.00

Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι ανοιχτό καθημερινά, εκτός Δευτέρας, από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 20.00 το βράδυ. Τις Παρασκευές, όμως, μένει ανοιχτό μέχρι τις 22.00. Το εστιατόριο λειτουργεί τις Παρασκευές μέχρι τα Μεσάνυχτα.



12. Πού είναι η Ρωμαϊκή Αγορά;
α. Έξω από τον σταθμό του ηλεκτρικού στο Μοναστηράκι –όπως βγαίνεις δεξιά.
β. Πίσω από την Πύλη του Αδριανού
γ. Δεν είναι το ίδιο με την Αρχαία Αγορά;

Την είσοδο της ρωμαϊκής αγοράς σηματοδοτούν οι τέσσερις δωρικοί κίονες της Πύλης της Αθηνάς Αρχηγέτιδος. Πέρασαν σχεδόν τρεις αιώνες από τη στιγμή που ανεγέρθηκε η ρωμαϊκή αγορά, με τις δωρεές του Ιουλίου και του Αυγούστου Καίσαρα, μέχρι να μεταφερθεί το εμπορικό και διοικητικό κέντρο της πόλης από την αρχαία αγορά εδώ, το 267 μ.Χ.

13. Τι ήταν οι Αέρηδες;
α. Τουρκικό λουτρό, τουτέστιν χαμάμ
β. Ηλιακό ρολόι και ανεμολόγιο
γ. Εξαρτάται για ποια περίοδο μιλάμε

Στο επάνω μέρος της ρωμαϊκής αγοράς, το Λουτρό των Αέρηδων ή, αν προτιμάτε την επίσημη ονομασία του, Ωρολόγιο του Κυρρήστου, είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα ομορφότερα μνημεία της περιοχής. Ένας οκταγωνικός πύργος, με τις μορφές και τα ονόματα των ανέμων σκαλισμένα στις πλευρές του, ο οποίος κτίσθηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. και χρησίμευε ως μετεωρολογικός σταθμός –με έναν ανεμοδείκτη στην κορυφή του– και ηλιακό ρολόι, ενώ στο εσωτερικό του (το οποίο μετατράπηκε κατά την Τουρκοκρατία σε χαμάμ, εξ ου και η ευρύτατα διαδεδομένη ονομασία Λουτρό των Αέρηδων) υπήρχε εγκατάσταση υδραυλικού ρολογιού.

14. Πόσες είναι και πού βρίσκονται οι Καρυάτιδες;
α. Έξι, στην Ακρόπολη
β. Πέντε, στο Μουσείο της Ακρόπολης και μία στο Βρετανικό Μουσείο.
γ. Έξι, στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Οι έξι Καρυάτιδες που στηρίζουν την νότια στοά του Ερέχθειου, στην Ακρόπολη, είναι γύψινα ομοιώματα. Πέντε από τις αυθεντικές Καρυάτιδες βρίσκονται στο Μουσείο της Ακρόπολης, απέναντι από τις πρώτες σκάλες (γυρίστε προς τα πίσω καθώς ανεβαίνετε για να τις δείτε) κι αυτό γιατί δεν χωρούσαν μαζί με τα μάρμαρα του Παρθενώνα στις αποσκευές του Λόρδου Έλγιν, ο οποίος αναγκάστηκε να φύγει μόνο με μία –η οποία σήμερα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.

15. Πώς λέγεται ο αρχαιολογικός χώρος πίσω από την Πύλη του Αδριανού;
α. «Στήλες» έχω ακούσει να τον λένε
β. Ολυμπιείο, ή αλλιώς Ναός του Ολυμπίου Διός
γ. Υπάρχει κάτι πίσω από την Πύλη του Αδριανού;

Κατ’ αρχάς, δεν είναι «οι Στήλες». Αν ήταν κάτι τέτοιο, θα ήταν σίγουρα «οι Στύλοι». Είναι ο Ναός του Ολυμπίου Διός, ή αλλιώς Ολυμπιείο, το κτίσιμο του οποίου ξεκίνησε το 515 π.Χ. από τον Πεισίστρατο, για να ολοκληρωθεί τελικά από τον Αδριανό, το 132 μ.Χ., τότε που προστέθηκε και η πύλη. Από τους μεγαλύτερους ναούς της αρχαιότητας, το Ολυμπιείο είναι κορινθιακού ρυθμού, μήκους 110 μέτρων και πλάτους 43, ενώ στο εσωτερικό του φιλοξενούσε δύο υπερμεγέθη χρυσελεφάντινα αγάλματα του Δία και –το μαντέψατε– του Αδριανού. Η είσοδος στο Ολυμπιείο κοστίζει 2€, αλλά περιλαμβάνεται και στο ενιαίο εισιτήριο των 12€ (μαζί με την Ακρόπολη, την Αρχαία Αγορά, τη Ρωμαϊκή Αγορά, τον Κεραμεικό και το Θέατρο του Διονύσου) το οποίο ισχύει για τέσσερις μέρες.



Σωστές απαντήσεις:
1-β, 2-β, 3-γ, 4-γ, 5-γ, 6-β, 7-γ, 8-α, 9-γ, 10-α, 11-γ, 12-α, 13-γ, 14-β, 15-β

Αποτελέσματα:

0-5 σωστές απαντήσεις:
Κάντε κλικ εδώ, αγοράστε τον (ολόφρεσκο) ταξιδιωτικό οδηγό του Lonely Planet πάρτε τον ανά χείρας και φορέστε άνετα αθλητικά παπούτσια. Ξεκινήστε νωρίς, έχετε πολλά να δείτε κι ένα καλοκαίρι δεν σας φτάνει.

6-12 σωστές απαντήσεις: Μια γενική ιδέα την έχετε, ίσως να έχετε κάνει και τις αναγνωριστικές βόλτες σας, είστε σε καλό δρόμο. Ένα καλοκαίρι στην πόλη ακόμα, και θα αρχίσετε να φτιάχνετε τα δικά σας κουίζ.

13-15 σωστές απαντήσεις: Εντάξει, είστε γνώστης των βασικών, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να γκρινιάζετε για το καλοκαίρι σας στην Αθήνα. Στο κάτω κάτω το ότι ξέρετε τα βασικά δεν σημαίνει ότι δεν έχετε ακόμα άπειρα πράγματα να ανακαλύψετε. Παραδεχτείτε το: απλώς το κουίζ παραήταν εύκολο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v