Η Κρακοβία είναι βγαλμένη από τα παραμύθια

Τα κάστρα, οι γειτονιές, οι μεσαιωνικές πλατείες, τα εβραϊκά και σοβιετικά μυστικά και όλα όσα κάνουν την Κρακοβία μία από τις πιο γοητευτικές ευρωπαϊκές πόλεις.
Η Κρακοβία είναι βγαλμένη από τα παραμύθια
Μυθικά κάστρα πλάι στον ποταμό Βιστούλα. Μια παλιά πόλη κόσμημα με μια μεσαιωνική πλατεία, σωστό διαμάντι πάνω της. Βασιλικοί δρόμοι, μνημεία στο μεταίχμιο ανατολικής και δυτικής Ευρώπης και ιστορικές γειτονιές που διηγούνται ιστορίες από την σοβιετική εποχή, από τις εβραϊκές διώξεις αλλά και από την σύγχρονη άνοδο της πόλης σε ένα μέρος γεμάτο street art και ενδιαφέρουσες hip γωνιές.

Η παλιά πρωτεύουσα της Πολωνίας, η κουκλίστικη Κρακοβία έχει πολλά πρόσωπα και πολλές αφορμές για να την ανακαλύψετε και να την αγαπήσετε. Μάλιστα, με τις low cost πτήσεις που ξεκινά τον επόμενο μήνα η Ryanair, ενώνοντας Αθήνα με Κρακοβία ή το γειτονικό Katowice σε τιμές κάτω από 100€ μετ’ επιστροφής και με δεδομένες τις σταθερά χαμηλές τιμές της Πολωνίας, έχουμε κάθε λόγο να οργανώσουμε αυτόν τον χειμώνα ένα ωραιότατο city break στη Κρακοβία και να θαυμάσουμε…

…την παλιά της πόλη

Ένας λαβύρινθος από πλακόστρωτα σοκάκια στη σκιά του Κάστρου της πόλης, με μεσαιωνικό αέρα και νοσταλγικές γωνιές. Περπατήστε την οδό Kanonicza με τα αρχοντικά σπίτια, το σπίτι του τέως Πάπα, Ιωάννη Παύλου Β’ και το ναό των Ιησουιτών, προτού καταλήξετε στην κορυφή της παλιάς πόλης.

…το κάστρο της

Στεφανώνει τον λόφο Wawel, εκεί όπου σύμφωνα με τους πολωνικούς θρύλους, ο μυθικός ήρωας Κρακ σκότωσε έναν φοβερό δράκο, χτίζοντας σε αυτό το σημείο το παλάτι του. Σήμερα στη θέση του θρύλου, θα βρείτε ένα… μυθικό γοτθικό Κάστρο, τα Βασιλικά Διαμερίσματα, τον Καθεδρικό Ναό της πόλης και το μουσείο του και τη «Χαμένη Wawel» με τα ενδιαφέροντα ευρήματα από ανασκαφές στην περιοχή. Η είσοδος στο Κάστρο και τους κήπους του είναι δωρεάν – εισιτήριο χρειάζεται για τους εσωτερικούς εκθεσιακούς χώρους.

…την μεσαιωνική πλατεία της

Είναι από τις μεγαλύτερες μεσαιωνικές πλατείες του κόσμου, είναι γεμάτη τουριστικούς πάγκους, αλλά και μια αγορά με παραδοσιακά προϊόντα, ενώ δεν της λείπουν και τα αξιοθέατα: Στην άκρη της υψώνεται η επιβλητική βασιλική εκκλησία της St. Mary και στο κέντρο της το εντυπωσιακό κτίσμα της σκεπαστής αγοράς. Την περίοδο των Χριστουγέννων, όλη η Μεγάλη Πλατεία, η Rynek Glowny όπως ονομάζεται, μεταμορφώνεται σε παραμυθένια αγορά, ενώ ποτέ δεν λείπουν οι άμαξες και οι πωλητές λουλουδιών ανάμεσα στα δεκάδες café που απλώνουν τραπέζια στο πλακόστρωτο.

…τον βασιλικό της δρόμο

Από την πύλη του St Florian ξεκινά ο εμπορικός πεζόδρομος της Florianska, σηματοδοτώντας μια βόλτα στην Ιστορία της παλιάς πόλης. Κάποτε η στέψη του Βασιλιά γινόταν μετά από μεγαλειώδη παρέλαση που ακολουθούσε αυτή τη διαδρομή μέχρι την Μεγάλη Πλατεία και το Κάστρο, γι’ αυτό και ονομάστηκε «Βασιλικός Δρόμος», ένας από τους πιο σύντομους τρόπους να γνωρίσετε την «καρδιά» της πόλης.

…τη συνοικία του Kazimierz

Πέρα από τον λόφο του Κάστρου απλώνεται το Kazimierz, η παλιά εβραϊκή συνοικία της πόλης με τις συναγωγές και τις παραδοσιακές αγορές. Αλλά αυτή η γειτονιά, διατηρώντας το νοσταλγικό και ιστορικό της χρώμα, κατόρθωσε την τελευταία δεκαετία να μεταμορφωθεί: Εδώ είναι η πιο hip νεανική συνοικία της Κρακοβίας, ένα συνονθύλευμα από urban μπαράκια, κολεκτίβες, συναρπαστική street art και πολύβουες πλατείες όπου ξενυχτούν κάθε βράδυ φοιτητές και καλλιτέχνες.

το εργοστάσιο του Σίντλερ

Στην συνοικία του Podgórze, στην αντίπερα όχθη του ποταμού, άνοιξε ο γερμανός επιχειρηματίας Όσκαρ Σίντλερ το εργοστάσιο οικιακών σκευών του, με πρόσχημα το οποίο ο Σίντλερ κατάφερε να σώσει πάνω από 1.000 εβραίους από την μεταφορά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και στον θάνατο κατά την διάρκεια της κατοχής από τους Ναζί. Η συγκινητική ιστορία του γίνεται «ανάγλυφη» στο εργοστάσιο, που σήμερα λειτουργεί ως παράρτημα του Ιστορικού Μουσείου Κρακοβίας. Η αψίδα των επιζώντων, φτιαγμένη από οικιακά σκεύη του εργοστασίου, αλλά και το γραφείο του Σίντλερ όπου καταρτίστηκε η περίφημη λίστα του (γνωστή από την ταινία του Σπίλμπεργκ) είναι οι δύο SOS στάσεις στο μουσείο. Εδώ θα βρείτε και τη μόνιμη έκθεση «Η Κρακοβία υπό ναζιστική Κατοχή 1939-1945». Η είσοδος στοιχίζει 21 ζλότι (περί τα 5€).

…τη «Νέα Πόλη»

Ριζική αλλαγή σκηνικού: Από την μεσαιωνική γοητεία της παλιάς πόλης και την συνύπαρξη εβραϊκού και μοντέρνου στοιχείου στο Kazimierz, αν αποφασίσετε να κάνετε μια βόλτα ως τη Nowa Huta, θα δείτε την σοβιετική πλευρά της Κρακοβίας, αυτή που αποφάσισε να χτίσει εκ του μηδενός η κομμουνιστική κυβέρνηση το 1949. Τα κτίρια-τέρατα που χτίστηκαν για την εργατική τάξη είναι μία από τις δύο μοναδικές στον κόσμο προσχεδιασμένες πολιτείες σοσιαλιστικού ρεαλισμού που διασώζονται (η άλλη βρίσκεται στα όρη της Ρωσίας). Πλέον, αποτελεί λαϊκή συνοικία της Κρακοβίας, αλλά μοιάζει ακόμα… αρκετά τρομακτική. Εδώ βρίσκεται και άλλο ένα παράρτημα του Ιστορικού Μουσείου της Κρακοβίας, όπου μπορείτε να μάθετε την Ιστορία της ανέγερσης της Nowa Huta.

το αλατωρυχείο της Wielizka

Λίγο έξω από την πόλη βρίσκεται ένας πολύ ιδιαίτερος χώρος, προστατευμένος από την UNESCO που τον ενέταξε στη λίστα πολιτιστικής κληρονομιάς του πλανήτη. Πρόκειται για το αλατωρυχείο της Wielizka με ένα λαβυρινθώδες δίκτυο ορυχείων και θαλάμων με υπόγειες λίμνες και γλυπτά που λαξεύτηκαν πάνω στο αλάτι. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό και η είσοδος στοιχίζει περί τα 20€.

το Άουσβιτς  

Ένα από τα πιο τραγικά κεφάλαια της παγκόσμιας Ιστορίας γράφτηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κρακοβία. Εδώ, όπου οι Ναζί εξουδετέρωσαν χιλιάδες εβραίους, στην καρδιά του Ολοκαυτώματος, σήμερα υπάρχει μνημείο και μουσείο – ξεναγήσεις των 3,50 ωρών πραγματοποιούνται πολλές φορές καθημερινά στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης σε τιμές από 10€.

…το street food

Στις πλατείες, στις υπαίθριες αγορές, στους εμπορικούς δρόμους, σε κάθε γωνιά της πόλης, οι πάγκοι και τα μικρά εστιατόρια που σερβίρουν street food είναι ο καλύτερος και άκρως οικονομικός τρόπος να ικανοποιήσετε την πείνα σας προτού συνεχίσετε να εξερευνάτε την πόλη. Δοκιμάστε τα χορταστικά zapiekanki, ήτοι ψητές «ανοιχτές» μπαγκέτες με τυριά και toppings (από 1€), τα pierogi, γεμιστά ζυμαρικά σε πολλές εκδοχές που σερβίρονται σε όλα τα τοπικά ταβερνάκια (περί τα 4-5€), και ζήστε την εμπειρία ενός… κομμουνιστικού γεύματος στα σοβιετικά «γαλατάδικα» που αναβιώνουν στην παλιά πόλη (φθηνά εργατικά γεύματα σε μαγαζάκια που μοιάζουν με σοβιετικά κυλικεία). Στους πάγκους της Μεγάλης Πλατείας θα βρείτε και obwarzanki, τοπικό έδεσμα αντίστοιχου του κουλουριού, σε διάφορες εκδοχές (περί τα 0,30€), αλλά και πρωτότυπα pancakes και γλυκίσματα με βάση την πατάτα.

Πώς θα πάτε
Η Ryanair ξεκινά από τα τέλη Οκτωβρίου απευθείας πτήσεις από Αθήνα για Κρακοβία και Katowice, σε τιμές που για τον πρώτο μήνα βρίσκονται πάνω από τα 150€ μετ’ επιστροφής, αλλά από τον Δεκέμβριο πέφτουν (αρκετά) κάτω από τα 100€ μετ’ επιστροφής (και δύο χειραποσκευών). H Aegean σταματά τις πτήσεις για Κρακοβία τον Οκτώβριο, αλλά τις επανεκκινεί την άνοιξη, σε τιμές από 110€ μετ’ επιστροφής.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v