Στη Γαύδο τα πάντα είναι ζεν

Μονοπάτια και παρθένες παραλίες, εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς και καλοκαιρινή ραστώνη μακριά από όλους και όλα.
Στη Γαύδο τα πάντα είναι ζεν

Ένα μέρος εξωτικό και ήσυχο, μακριά από όλους και όλα. Οι διακοπές της απόλυτης ηρεμίας βρίσκουν θέση εδώ στη νοτιότερη πανέμορφη γωνίτσα της Ευρώπης, η οποία σε ανταμείβει με μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας και ατελείωτες βραδιές κάτω από τα άστρα.

Ταξίδι στην άκρη της Γης
DSCF2276
Η άφιξη στη Γαύδο γίνεται με τον «Δασκαλογιάννη» το πλοίο της γραμμής που συνδέει τη Γαύδο με τη Χώρα των Σφακίων και την Παλαιοχώρα. Σε τέσσερις μικρούς οικισμούς είναι διάσπαρτα τα σπιτάκια των μόνιμων κατοίκων: Το Καστρί, που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού, η Άμπελος, το Ξενάκι και τα Βατσιανά.

Γυμνοί χωματόδρομοι και άγρια τοπία, δάση μινιόν από κέδρους, μυρωδιά από θυμάρι, αμμοθίνες με φόντο τιρκουάζ φτιάχνουν το τοπίο του νησιού, το οποίο αν έχετε όρεξη περπατιέται απ’ άκρη σ’ άκρη μέσα από τα μονοπάτια του, αρκεί να έχετε κλειστά παπούτσια. Μονοπάτια που ενίοτε βγάζουν σε καταπληκτικές παραλίες και θα ικανοποιήσουν εγγυημένα τους λάτρεις της πεζοπορίας.

Οι αρχάριοι μπορούν να ξεκινήσουν με την εύκολη διαδρομή τριών χιλιομέτρων που συνδέει το Σαρακήνικο με την πρωτεύουσα του Καστρίου, με μια στάση στον Ανεμόμυλο. Εξίσου εύκολο είναι και το μονοπάτι από το Καστρί προς τον Άγιο Αντώνιο, ένα γραφικό εκκλησάκι κρυμμένο στα βράχια, και από εκεί ως τα μετόχια γύρω από τον Άγιο Παντελεήμονα. Δείτε περισσότερες διαδρομές και χάρτη με όλα τα μονοπάτια και τους βαθμούς δυσκολίας τους εδώ.  

Οι βουτιές των πρωτόπλαστων
gavdos
Η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού δεν είναι άλλη από το Σαρακήνικο, γύρω από το οποίο συγκεντρώνεται πλήθος από ταβέρνες, μπαρ και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Μεγάλο χιτ του νησιού ο Άη Γιάννης, μια μεγάλη αμμουδερή παραλία με εξωτική αύρα, πλαισιωμένη από αμμόλοφους, κέδρους και μπόλικους ελεύθερους κατασκηνωτές.

Στην Τρυπητή, θα βρεθείτε στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, με μια όμορφη παραλία και τη διάσημη καρέκλα 2,5 μέτρων, ενώ ο κρυμμένος Ποταμός, στην άκρη ενός φαραγγιού, είναι για πολλούς η ωραιότερη παραλία του νησιού. Κοκκινωπή άμμος και ένα ιδιαίτερο γεωολογικό τοπίο συνθέτουν τον γοητευτικό της και απόκοσμο χαρακτήρα.
Potamos beach
Η ξανθιά αμμουδιά του Λαυρακά αποτελεί ένα από τα πλέον απομονωμένα μυστικά του νησιού, καθώς προσεγγίζεται μόνο με τα πόδια, στα δύο χιλιόμετρα δυτικά του Αη-Γιάννη, ενώ ακόμη πιο απομονωμένη, η Σταυρολίμνη, είναι μια μίνι παραλία με άμμο, βράχια, κέδρους και πεύκα. Στην συνέχεια της ακτογραμμής, θα συναντήσετε τις δύο υπέροχες αμμουδιές του Πύργου, ενώ στα νότια του λιμανιού θα βρείτε τον βοτσαλωτό ορμίσκο του Κόρφου, και ένα χιλιόμετρο μακριά του το Λακούδι, με πεύκα που φτάνουν ως το κύμα και ιδιαίτερο βυθό.
Really free camping
Λεωφορειάκια με τακτά δρομολόγια αναλαμβάνουν να σας μεταφέρουν από και προς τις παραλίες στις οποίες φτάνει ο δρόμος, όπως επίσης και στον φάρο – σήμα κατατεθέν του νησιού από όπου θα ζήσετε ένα από τα πιο συγκλονιστικά ηλιοβασιλέματα.

Sunset at Faros

Ο freestyle χαρακτήρας του νησιού εμπνέει την απουσία μαγιό, επομένως μην εκπλαγείτε αν στις περισσότερες παραλίες το καλοκαιρινό ένδυμα λείπει. Για την ακρίβεια, η Γαύδος ίσως είναι το μοναδικό μέρος στην Ελλάδα το οποίο μπορεί να σας… μυήσει στον γυμνισμό.

Πού θα μείνετε

Αν είστε φαν του ελεύθερου κάμπινγκ, τότε έχετε ήδη στήσει τη σκηνή σας στον Άη Γιάννη ή το Σαρακήνικο, όπου υπάρχουν και οι κατάλληλες υποδομές – ταβερνάκια, μίνι μάρκετ, ντουζιέρες κ.τ.λ. Εναλλακτικά, στα άνετα δωμάτια του Gavdos Princess στο Καστρί (100€ για ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων), στα λιτά Νυχτερίδα Studios and Rooms στο Σαρακήνικο (45€ για ένα δίκλινο) και στα όμορφα δωμάτια του Μετόχι κοντά στο Σαρακήνικο (από 40€ για ένα δίκλινο).

Πού θα φάτε

Στον Άη Γιάννη στη Σοφία για ωραιότατα μαγειρευτά, στο Καστρί, στο κέντρο του νησιού στο στέκι της Γωγώς για σούπερ κατσικάκι τσιγαριαστό, γεμιστά και γιουβέτσι μερακλίδικο, στον Βαιλακάκη στο Σαρακήνικο για φρέσκο ψάρι με αποκορύφωμα την σκορπίνα και ωραίες, χειροποίητες πίτες και στις Νοστιμιές της Ευτυχίας στο Μετόχι για λαχταριστό κατσικάκι, μυζηθρόπιτα με μέλι και δικό τους παγωτό.

Στο Σαρακήνικο το Σπίτι των Εξόριστων είναι ό,τι πρέπει για καφεδάκι και cocktail, ενώ δεν αποκλείεται να πέσετε πάνω σε κάποια έκθεση ή ομιλία. Ωραιότατο και το καφενείο στα Βατσιανά όπου παραγγέλνετε από πριν το κρέας που θέλετε – κουνέλι, κατσικάκι, γαλοπούλες κ.α. – στον ιδιοκτήτη για να το απολαύσετε ολόφρεσκο στο πιάτο. Τέλος στο Livas Bar, πέρα από καφεδάκι και ποτό όσο νυχτώνει, θα δοκιμάσετε ωραιότατο χειροποίητο παγωτό και γλυκά, με stevia παρακαλώ, από τα χεράκια της Παναγιώτας.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v