Στη Θάσο δε θα ξεχωρίσεις το γαλάζιο από το πράσινο

Ορεινά διαμάντια και παραθαλάσσια ηλιοβασιλέματα, τιρκουάζ νερά και πευκόφυτες βουτιές σε ένα νησί που αξίζει να ανακαλύψετε.
Στη Θάσο δε θα ξεχωρίσεις το γαλάζιο από το πράσινο

Είναι για οικογένειες, είναι και για ζευγαράκια. Έχει τζέρτζελο, έχει και μέρη ησυχαστήρια για αποσυμφόρηση μυαλού και σώματος. Έχει υπέροχα ορεινά χωριουδάκια, έχει και τα επίνεια τους με θέα το απέραντο γαλάζιο.

Η Θάσος έχει απ’ όλα. Και γι’ αυτό οφείλουμε να την ανακαλύψουμε αυτό το καλοκαίρι.

Εν αρχή ην ο Λιμένας

Κύριο λιμάνι και πρωτεύουσα της Θάσου ο Λιμένας είναι το πρώτο πράγμα που θα αντικρύσετε φτάνοντας στο νησί - αν έρθετε από Κεραμωτή, αλλιώς από Καβάλα θα αποβιβαστείτε στην Σκάλα Πρίνου. Από τη μια του πλευρά «βλέπει» θάλασσα, από την άλλη πευκόδασος ενώ αποτελεί ένα ολοζώντανο αρχαιολογικό μνημείο: τα ερείπια της αρχαίας Θάσου, το Αρχαίο Θέατρο, τα Προπύλαια, το μνήμα του Γλαύκου και το εξαιρετικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι μερικά μόνο από τα σημεία ενδιαφέροντος εδώ. Πιο γραφικό και μικρούλι, το Παλιό Λιμάνι προσφέρει εξίσου όμορφες εικόνες. Αν θέλετε να είστε στο επίκεντρο πάντως της νυχτερινής διασκέδασης του νησιού, ο Λιμένας είναι το κατάλληλο μέρος για να μείνετε – αν και όχι το ομορφότερο στο νησί.

Βουνό ή θάλασσα;

Βουνό με βουνό… σμίγει στη Θάσο, το εσωτερικό μέρος της οποίας είναι γεμάτο με πυκνά δάση, κοιλάδες, ποτάμια, ρεματιές και – φυσικά –  πανέμορφα ορεινά χωριουδάκια που θα σας κάνουν να ξεχάσετε ότι ήρθατε σε νησί. Αξίζει επίσης να γνωρίζετε (και θα το διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι στις δεκάδες ταμπέλες του παραθαλάσσιου δρόμου), ότι στη Θάσο το κάθε χωριό έχει και την Σκάλα του. Πρόκειται για επίνεια των χωριών, τα οποία χτίστηκαν στο πιο ασφαλές, ορεινό μέρος του νησιού ελέω πειρατών. Χωριά και Σκάλες, κατά περίπτωση, παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη ομορφιά, αφού διατηρούν την παραδοσιακή θρακομακεδονίτικη αρχιτεκτονική και δίνουν άφθονες επιλογές για παραθαλάσσιες ή ορεινές εξορμήσεις, ανάλογα τα κέφια.

Το Καζαβίτι, για παράδειγμα, είναι ένα χωριό – κόσμημα με παραδοσιακά σπιτάκια με πετρόκτιστες σκέπες και μια κεντρική πλακόστρωτη πλατεία με τεράστιους πλατάνους και άφθονο ίσκιο. Η Παναγία με τη Σκάλα της είναι ακόμα ένα χωριό «διαμάντι», αγκαλιασμένο από πράσινο, με πανέμορφη πλατειούλα και εξίσου όμορφη Σκάλα, στην οποία το τοπίο είναι σχεδόν παραδεισένιο, με τρεχούμενα νερά να διατρέχουν το μεγαλύτερο μέρος του. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και τα χωριά Ποταμιά, Μαριές (με εξίσου όμορφη παραθαλάσσια Σκάλα) και Θεολόγος – παλιά πρωτεύουσα του νησιού - που επίσης αξίζουν μιας επίσκεψη για καφεδάκι στις γλυκύτατες πλατείες τους.

Βουτιές στο πράσινο και το μπλε

Όντας το μοναδικό νησί με περιφερειακό δρόμο, δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο να κατανοήσουμε ότι στη Θάσο κάθε χιλιόμετρο είναι και… παραλία και αξίζει να κάνετε τον γύρο του νησιού (περί τα 100 χλμ.) για να τις ανακαλύψετε όλες. Πώς είπατε; Τις θέλετε στο πιάτο; Ας είναι. Όλες τους έχουν καθαρά κρυστάλλινα νερά και είναι κατά κύριο λόγο αμμώδεις. Πιο τουριστικές η Χρυσή Αμμουδιά, ιδανική για οικογένειες, η Σαλιάρα με τα τιρκουάζ νερά και την άμμο από τριμμένο μάρμαρο, τα Μεταλλεία (αρκετά βαθιά θάλασσα), ο Παράδεισος με αρκετό κύμα συνήθως και το Δασύλλιο Πρίνου, ένας μεγάλος όρμος με τα πεύκα να σταματούν μόλις μερικά μέτρα πριν από τη θάλασσα.

 

A post shared by Visit Thassos (@visit_thassos) on

 

A post shared by Visit Thassos (@visit_thassos) on

Λιγότερο τουριστική, ο Ατσπάς, ένας μικρός κολπίσκος με καθαρά νερά και ψιλή άμμο, και φυσικά οι αμέτρητες παραλίες που ορίζουν την ακτογραμμή από τον Πρίνο μέχρι και τα Λιμανάρια. Όρεξη και αυτοκίνητο να έχετε και στην πρώτη στροφή του δρόμου θα σας αποζημιώσουν με όρμους που αν τους πάρει το μάτι σας θα βρεθείτε «εγώ κι εσύ εσύ κι εγώ, μόνοι πάνω στη Γη» που λέει και το άσμα.

Πού να μείνετε

Όπως καταλάβατε, το νησί προσφέρει απλόχερα βουνό και θάλασσα με ισόποσες επιλογές διαμονής για το κάθε μέρος. Θέλετε να είστε δίπλα στο κύμα; Θα μείνετε σε παραθαλάσσια χωριουδάκια, όπως για παράδειγμα τα Λιμενάρια, η Σκάλα Πρίνου, η Σκάλα Ποταμιάς και η Σκάλα Ραχωνίου. Θέλετε να ζήσετε ένα… ορεινό καλοκαίρι μέσα στη φύση; Τότε ιδανικές επιλογές είναι το Καζαβίτι, η Παναγιά, η Ποταμιά και ο Θεολόγος. Θέλετε «νταβαντούρι»; Τότε πάτε ευθύς αμέσως για Λιμένα. Θέλετε οικονομία; Ωραιότατο είναι το κάμπινγκ στο Δασύλλιο Πρίνου, ανάμεσα στα δέντρα, με ικανοποιητικές υποδομές.

Πιο συγκεκριμένα, στο παραδοσιακό λιθόκτιστο Hotel Tsigoura στο Καραβίτι (από 60€ με πρωινό), στο Thassos Inn στην Παναγιά (από 70€), στον Αστερία στα Λιμενάρια δίπλα στη θάλασσα (από 90€), στο Φιλοξενία, στη Σκάλα Πρίνου (από 57€) και στο πολυτελές Villa Teresa στον Λιμένα (145€ με πρωινό).

Πού θα φάτε

Στο ομώνυμο εστιατόριο του ξενοδοχείου Tsigoura στο Καζαβίτι, για παραδοσιακή κουζίνα με ωραιότατα κρεατικά και μαγειρευτά (κάθε βράδυ και με ζωντανά ρεμπέτικα), Kazaviti Restaurant, επίσης στο Καζαβίτι για παραδοσιακή κουζίνα, στο La Terrase στην Χρυσή Αμμουδιά στο ξενοδοχείο Εναύλιον για δημιουργική κουζίνα σε χορταστικές μερίδες, στη Μασαμπούκα στον Λιμένα για σούπερ σουβλάκι και στην Πευκοσπηλιά στην παραλία Παχύ για ψαρομεζέδες δίπλα στο κύμα.

Bonus: Από κάθε σημείο του νησιού, ορεινό ή παραθαλάσσιο, το ηλιοβασίλεμα είναι ονειρεμένο

 

A post shared by Visit Thassos (@visit_thassos) on

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v