Νότια Κρήτη: Στην ”αγκαλιά” του Λιβυκού

Πεντακάθαρα νερά, φοίνικες και εξωτικές πρασινογάλαζες παραλίες, τοπία μοναδικά σε όλη την Ευρώπη, αλλά και παραδοσιακή φιλοξενία των ντόπιων, απίθανοι μεζέδες και ρακές, καθιστούν την Κρήτη μια επιλογή που ουδείς έχει μετανιώσει. Ένα οδοιπορικό στις νότιες ακτές του νησιού.
Νότια Κρήτη: Στην ”αγκαλιά” του Λιβυκού

του Γιώργου Φλώκα

Το πιθανότερο είναι πως η φήμη της ομορφιάς της Νότιας Κρήτης έχει φτάσει και στα αυτιά αυτών που δεν είχαν έως τώρα την ευκαιρία να την επισκεφτούν. Παραλίες που μοιάζουν εξωτικές, φοίνικες... και πολύ φαγοπότι σε καλούν σαν σύγχρονες σειρήνες.

Χρησιμοποιήσαμε την Ιεράπετρα ως ”βάση” και από εκεί οργανώσαμε περιηγήσεις στη νότια και τη νοτιοδυτική Κρήτη. Βέβαια, το μέγεθος του νησιού είναι τέτοιο που δεν είναι δυνατόν για τον επισκέπτη να το γυρίσει όλο- εκτός εάν δεν έχει πάρει άδεια από τη δουλειά του, αλλά βγήκε οριστικά στη σύνταξη!

Αποφύγαμε τους κλασικούς τουριστικούς προορισμούς και προτιμήσαμε κυρίως τη νότια Κρήτη, κάνοντας το λάθος όμως να μην χρησιμοποιήσουμε την Εθνική Οδό αλλά το ελλιπές οδικό δίκτυο στο νότο, κάτι που είχε σημαντικές επιπτώσεις στους χρόνους των διαδρομών. Ευτυχώς αποζημιωθήκαμε από τα υπέροχα κρητικά τοπία.

Σε γενικές γραμμές, το μέγεθος του νησιού είναι τέτοιο που παρά την -έντονη- τουριστική κίνηση, είναι πολύ εύκολο να συναντήσετε ερημικές και όχι δύσβατες παραλίες με έντονη φυσική ομορφιά. Το Βάι είναι ένα σκηνικό μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα ενώ τα χωριά στα βουνά της Κρήτης -και κυρίως στον Ψηλορείτη- δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσετε καλύτερα την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία του Κρητικού.

Ιεράπετρα

Οι παραλίες της Ιεράπετρας βραβεύτηκαν για το 2002 με 10 ”Γαλάζιες Σημαίες” πληρώντας τα κριτήρια που τίθενται σχετικά με την καθαριότητα, την οργάνωσή τους και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ειδικά η παραλία της Χρυσής ψηφίστηκε φέτος η έκτη καλύτερη και καθαρότερη παραλία της Ελλάδας, σε ηλεκτρονική ψηφοφορία που έχει καθιερώσει η Δημοτική Επιχείρηση Ενημέρωσης Προβολής και Ποιοτικού Ελέγχου του Δήμου Αθηναίων.

Η Χρυσή είναι ένας προορισμός που προτείνεται από όλους τους τουριστικούς οδηγούς και όχι άδικα. Το καραβάκι αναχωρεί καθημερινά από την Ιεράπετρα για να σας οδηγήσει επτά μίλια νότια, σε ένα νησάκι καλυμμένο με κεδρόδασος και περιστοιχισμένο από παραλίες στρωμένες με ροζ θραύσματα οστράκων.

Κούτσουρας

Πάνω στο νότιο άξονα, λίγα χιλιόμετρα πριν το Μακρύ Γιαλό και 41 περίπου χιλιόμετρα από τη Σητεία βρίσκεται ο Κούτσουρας, το πιο καινούργιο από τα χωριά της επαρχίας. Η ραγδαία ανάπτυξη του οικισμού κατά τη δεκαετία του 1980 είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σημαντικού τουριστικού κέντρου.

Πρόκειται για μια υπέροχη παραλία με σκούρο σταχτί μοναδικό βότσαλο που βρίσκεται απλωμένο στα πλάτη της με τα πεντακάθαρα γαλανοπράσινα νερά και με τα παχύσκιωτα αλμυρίκια αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους επισκέπτες. Η παραλία είναι δικαίως βραβευμένη με γαλάζιες σημαίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ιδιαίτερα προσεγμένα και με καλή σχέση ποιότητας/τιμής είναι και τα πάμπολλα ταβερνάκια πάνω ακριβώς από τη θάλασσα.

Αγία Γαλήνη-Άγιος Παύλος

Πίσω από το προφυλαγμένο λιμάνι, αμμόλοφοι τριάντα μέτρων και εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα πίσω από την Τριόπετρα. Το ανέβασμα του αμμόλοφου στην επιστροφή δεν είναι και ότι ευκολότερο, ειδικά όταν ο ήλιος καίει – και καίει πολύ εδώ.

Ακριβώς πριν τον Αγιο Παύλο Ρεθύμνου, στρίβετε δεξιά και προχωράτε για λίγο στο χωματόδρομο μέχρι το τέρμα του. Εδώ θα βρεθείτε στην κορυφή ενός μεγάλου αμμόλοφου (όσο απόλαυση είναι η κατάβασή του με…κουτρουβάλημα, τόσο δύσκολη είναι η ανάβαση, ειδικά εάν φυσάει δυνατά και σηκώνει άμμο). Από κάτω σας εκτείνεται μια υπέροχη, ”παρθένα” παραλία, από τις πιο όμορφες στην Κρήτη. Πρόβλημα είναι τα δυνατά μελτέμια.

Βάι

Το Βάι είναι η ελληνική απάντηση στους τροπικούς προορισμούς του εξωτερικού. Το μοναδικό σε ολόκληρη την Ευρώπη φοινικοδάσος αποτελεί ιδανικό σκηνικό και παράλληλα, προστατεύει με τη σκιά του τους λουόμενους στα κρυστάλλινα νερά της λουτρόπολης. Γιατί φοινικιές θα βρείτε και αλλού στον κόσμο, αλλά πού αλλού θα μπορέσετε να τους συνδυάσετε με ρακές και μεζέδες;

Πρέβελη

Η Μονή Πρέβελης περιβάλλεται από ένα τοπίο που, σαν την Αγία Άννα στην Αμοργό, σε κάνει να σκέφτεσαι μήπως έχει έλθει η ώρα να εγκαταλείψεις τα εγκόσμια. Το ποτάμι ξεπροβάλλει σαν γαλάζιο φίδι από το φαράγγι και χύνεται στη θάλασσα μπροστά στα μάτια σου, ενώ οι φοίνικες στις όχθες του ποταμού παραπέμπουν σε ..τροπικότερους προορισμούς.

Ζάκρος

Αν ακολουθήσετε την δίωρη διαδρομή μέσα από το ”φαράγγι των νεκρών” θα αποζημιωθείτε με την υπέροχη παραλία αλλά και το μινωικό παλάτι της Ζάκρου που καταστράφηκε το 1450 π.Χ., πιθανόν από μια έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας.

Ξερόκαμπος

Ο Ξερόκαμπος είναι διάσημος για τις πανέμορφες παρθένες παραλίες του, αλλά και τα κρίνα που φυτρώνουν πάνω στην αμμουδιά. Το τοπίο αποζημιώνει για τη δύσκολη διαδρομή. Στις παραλίες του Ξερόκαμπου μπορείτε να απολαύσετε, εκτός από την υπέροχη θάλασσα, και το φρέσκο ψάρι στις ταβέρνες που υπάρχουν. Μπορείτε ακόμα να διανυκτερεύσετε, αφού υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα. Κέρδος είναι η υπέροχη ανατολή.

Λίμνη Κουρνά (από σπόντα)

Η λίμνη του Κουρνά είναι η μοναδική λίμνη με φρέσκο νερό στην Κρήτη. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων και φιλοξενεί πλούσια πανίδα και χλωρίδα. Το νερό της λίμνης αλλάζει χρώμα κατά τη διάρκεια της ημέρας ανάλογα με το πώς το φωτίζει ο ήλιος. Το βάθος της λίμνης είναι ιδιαίτερα μεγάλο (εικάζεται ότι παρά τις προσπάθειες δεν έχει εντοπιστεί ο βυθός της).

Σε όσους αρέσει το παραπέντε, η λίμνη του Κουρνά, με τα δυνατά ρεύματα αέρα που δημιουργούν τα γύρω βουνά μπορεί να εξασφαλίσει μια μοναδική πτήση. Μπορείτε επίσης να νοικιάσετε θαλάσσια ποδήλατα (τα μοναδικά που έχω δει με τέντες για τον ήλιο) ή κανό και να απολαύσετε αμεσότερα τη γοητεία αυτού του ειδυλλιακού τοπίου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v