Κτήμα Χατζηγεωργίου: Το διαμάντι της λήμνιας γης

Μπορεί ο περισσότερος κόσμος να έχει ταυτίσει τη Λήμνο με το γλυκό Μοσχάτο κρασί της. Ωστόσο, το νησί είναι ένας εκκολαπτόμενος οινοτουριστικός παράδεισος, που παράγει πολλά και διαφορετικά στυλ κρασιών. Ακολουθήστε το In2Life στο οινικό «καμάρι» της Λήμνου, το κτήμα Χατζηγεωργίου.
Κτήμα Χατζηγεωργίου: Το διαμάντι της λήμνιας γης
του Θόδωρου Λέλεκα 

Η Λήμνος, το νησί του Ηφαίστου, είναι γνωστή για τα κρασιά της από την αρχαιότητα. Και παρότι η φήμη της βασίστηκε στα ερυθρά κρασιά της, από τη γηγενή ποικιλία Λημνιό ή Καλαμπάκι, ο περισσότερος κόσμος σήμερα την γνωρίζει χάρη στο αρωματικό γλυκό της Μοσχάτο.

Η τουριστική αλλά και οικιστική ανάπτυξη του νησιού τις τελευταίες δεκαετίες χαρακτηρίζεται ήπια και σίγουρα δεν έχει ακολουθήσει τους ρυθμούς των περισσότερων δημοφιλών νησιών-προορισμών διακοπών στο Αιγαίο, αλλά και το Ιόνιο. Ωστόσο, το Πρώτο Συνέδριο Οινοτουρισμού που έλαβε χώρα στη Λήμνο στις αρχές του Ιουνίου ανέδειξε τον πλούτο και το βάθος των εμπειριών που το νησί έχει να προσφέρει στον επισκέπτη.

Πράγματι, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Λήμνο, ο τουρίστας μπορεί να επισκεφτεί τα αρχαία της Μνημεία, το Παλιό Ενετικό Κάστρο, τις όμορφες παραλίες, τους παραδοσιακούς οικισμούς, καθώς και τους ενδιαφέροντες υγροβιότοπους που φιλοξενούν πολλά και σπάνια είδη μεταναστευτικών πουλιών. Παράλληλα, ο επισκέπτης στη Λήμνο θα γευτεί την όμορφη τοπική κουζίνα της, το φρέσκο ψάρι και τα θαλασσινά της, τα ασυνήθιστα τοπικά τυριά της, όπως το Καλαθάκι, το Μελίχλωρο και το Κασκαβάλι, και, βέβαια, το κρασί και το ούζο της.

Κτήμα Χατζηγεωργίου – παρελθόν, παρόν και μέλλον
Το Κτήμα Χατζηγεωργίου είναι το πρώτο μεγάλο ιδιωτικό οινοποιείο του νησιού. Ιδρυτής και «ψυχή» του οινοποιείου ο Πέτρος Χατζηγεωργίου, ένας άνθρωπος με μεγαλόπνοα σχέδια για το κρασί του, το οινοποιείο του, αλλά και ολόκληρο το νησί. Το Κτήμα είναι καθαρά οικογενειακή υπόθεση, ειδικά καθώς ο Πέτρος έχει πολύτιμη συνεργάτιδα την κόρη του Πωλίνα, που πρόσφατα ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Οινολογία, σε γνωστό Γαλλικό πανεπιστήμιο.

Η προσωπική και οικογενειακή παράδοση του Πέτρου Χατζηγεωργίου είναι στην πώληση και διάθεση ποτών και κρασιών, όχι στην παραγωγή. Αυτό όμως που τον «έσπρωξε» στην άλλη πλευρά ήταν ο έρωτάς του για το νησί της Λήμνου, ο οποίος ήταν στην κυριολεξία κεραυνοβόλος. Χωρίς να έχει παρά μία μακρινή καταγωγή από το νησί, από την πλευρά της μητέρας του, ο Πέτρος πρωτοβρέθηκε στη Λήμνο κάπου στα τέλη της δεκαετίας του '80, γιατί, ως δεινός ψαροντουφεκάς, είχε ακούσει για τον πλούσιο βυθό του νησιού και είχε αποφασίσει να τον εξερευνήσει. Το ταξίδι αυτό στάθηκε αρκετό για να τον πείσει να πάρει την μεγάλη απόφαση να αφήσει την μεγάλη και επιτυχημένη εταιρεία διανομής οίνων και ποτών που είχε στην Αθήνα, να εγκατασταθεί στη Λήμνο και να γίνει οινοποιός.

Το Κτήμα Χατζηγεωργίου ήταν και παραμένει πρωτοποριακό στη Λήμνο. Με έμφαση στην ποιότητα και την σωστή αποτύπωση των χαρακτηριστικών τόσο της περιοχής όσο και της βασικής ποικιλίας, του Μοσχάτου Αλεξανδρείας, κατάφερε γρήγορα να κατακτήσει ηγετική θέση στις προτιμήσεις της αγοράς. Με σημαία το Μοσχάτο, οινοποιημένο και ως ξηρό αλλά και ως γλυκό επιδόρπιο κρασί, το Κτήμα Χατζηγεωργίου έχει χτίσει ένα όνομα, ένα brand βασισμένο στο ξεχωριστό Λημνιώτικο κρασί, το οποίο όμως παρουσιάζει ταυτόχρονα εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής.

Σήμερα το Κτήμα Χατζηγεωργίου διαθέτει μία υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής κρασιού στην περιοχή Καρπάσι, στη Λήμνο. Επιπλέον των σταφυλιών που προέρχονται από τα ιδιόκτητά του αμπέλια, ο Πέτρος Χατζηγεωργίου εξασφαλίζει τον καλύτερο καρπό του νησιού, πληρώνοντας επιλεγμένους παραγωγούς με μετρητά και αρκετά πάνω από τις τιμές της αγοράς. Το Κτήμα Χατζηγεωργίου αυτή τη στιγμή έχει μία ετήσια παραγωγή που αγγίζει τις 230.000 φιάλες και έχει προτάσεις για εξαγωγές από όλη την Ευρώπη, με επίκεντρο την Γερμανία.

Αν κάποιος επισκεφτεί το Κτήμα Χατζηγεωργίου σήμερα, θα διαπιστώσει τον «κατασκευαστικό πυρετό» που το διακατέχει. Αυτό συμβαίνει επειδή προστίθενται νέες υποδομές που θα αυξήσουν την παραγωγική δυνατότητα του Κτήματος, ενώ θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν ακόμα περισσότερο καινοτόμο εξοπλισμό που θα προσθέσει στην ποιότητα του προϊόντος. Τα μεγάλα σχέδια του Πέτρου Χατζηγεωργίου όμως δεν σταματούν εκεί. Παράλληλα με τις προσθήκες στους χώρους της παραγωγής, εργασίες γίνονται και για την ανέγερση ξενώνων, αλλά και μίας πλήρως εξοπλισμένης ταβέρνας μέσα στο χώρο του Κτήματος. Όλα αυτά, βεβαίως, γίνονται στο όνομα του οινοτουρισμού, για να μπορεί ο επισκέπτης του Κτήματος να έχει μία ολοκληρωμένη οινοτουριστική εμπειρία καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του. Σε πρώτη φάση, όμως, ο Πέτρος Χατζηγεωργίου τα προορίζει όλα αυτά «για τους φίλους του», καθώς τυγχάνει λάτρης της καλοπέρασης. Όπως λέει ο ίδιος, «Τι να το κάνεις ένα όμορφο Κτήμα και ένα καλό κρασί, αν δεν μπορείς να το μοιραστείς με ανθρώπους που αγαπάς, και που θα τα εκτιμήσουν όλα αυτά μαζί σου;»

Κτήμα Χατζηγεωργίου – οι ετικέτες
Όπως αναφέραμε, το Κτήμα Χατζηγεωργίου κατέκτησε την αγορά με το ομώνυμο γλυκό του Μοσχάτο. Ωστόσο η παραγωγή του Κτήματος διαθέτει μεγάλο βάθος και εύρος σε στυλ και είδη κρασιών. Ας δούμε λοιπόν τις ετικέτες του Κτήματος Χατζηγεωργίου αναλυτικά:

1. Ονομασία: Λημνία Γη
Χρονιά/Εσοδεία: 2007
Ποικιλία/ες: Μοσχάτο Αλεξανδρείας 100%
Ονομασία Προέλευσης: Λήμνος ΟΠΑΠ
Αλκοολικός Βαθμός: 13% a.b.v.
Ενδεικτική τιμή: 7.50 Ευρώ
Ένα φίνο και απολαυστικό λευκό ξηρό κρασί με τονισμένη οξύτητα και εμφανή τα λουλουδάτα αρώματα του Μοσχάτου. Προκύπτει από τον πρώτο χυμό (πρόρωγο) επιλεγμένων σταφυλιών από τα αμπέλια με το μεγαλύτερο υψόμετρο στο νησί. Πίνεται καλά δροσισμένο αλλά όχι παγωμένο (για να μη χάσει τα αρώματά του), συνοδεύοντας θαλασσινά πιάτα με φρέσκα μυρωδικά και τυριά με έντονα αρώματα και γεύσεις. Πίνεται άνετα και μόνο του σαν απεριτίφ.

2. Ονομασία: Λημνιός Αμπελουργός
Χρονιά/Εσοδεία: 2007
Ποικιλία/ες: Μοσχάτο Αλεξανδρείας 100%
Ονομασία Προέλευσης: Λήμνος ΟΠΑΠ
Αλκοολικός Βαθμός: 13% a.b.v.
Ενδεικτική τιμή: 6 Ευρώ
Ένα ασυνήθιστο λευκό ξηρό κρασί από Μοσχάτο που χαρακτηρίζεται από όμορφη οξύτητα, πλούσια ποικιλιακά αρώματα και κάποια αζύμωτα σάκχαρα που το κάνουν να «φλερτάρει» με το ημίξηρο στυλ. Πίνεται δροσερό σαν απεριτίφ ή κέρασμα ή συνοδεύοντας φρουτοσαλάτες και καλοκαιρινά κρύα πιάτα.

3. Ονομασία: Καβειρώ
Χρονιά/Εσοδεία: -
Ποικιλία/ες: Μοσχάτο Αλεξανδρείας και Λημνιό
Ονομασία Προέλευσης: Επιτραπέζιος Οίνος
Αλκοολικός Βαθμός: 13% a.b.v.
Ενδεικτική τιμή: 7 Ευρώ
Ένα όμορφο ροζέ κρασί με εντυπωσιακό χρώμα και αρώματα. Χάρη στο χαρμάνι των ποικιλιών που το συνθέτουν, έχει και ρωμαλέα στοιχεία ερυθρού κρασιού λόγω του Λημνιού, αλλά και κομψά και αρωματικά στοιχεία που παίρνει από το Μοσχάτο. Πίνεται δροσερό και συνοδεύει καλοκαιρινές μακαρονάδες με κόκκινη σάλτσα, ποικιλίες τυριών και λευκών αλλαντικών, καθώς και απλά καλοκαιρινά πιάτα με κρέας (κεφτέδες, κρεατόπιττες, κλπ).

4. Ονομασία: Πυρόεσσα
Χρονιά/Εσοδεία: -
Ποικιλία/ες: Καλαμπάκι (Λημνιό) 100%
Ονομασία Προέλευσης: Επιτραπέζιος Οίνος
Αλκοολικός Βαθμός: 13.5% a.b.v.
Ενδεικτική τιμή: 7.50 Ευρώ
Χωρίς αμφιβολία η καλύτερη έκφραση της ποικιλίας του Λημνιού από έναν παραγωγό της Λήμνου. Πρόκειται για ερυθρό κρασί με βάθος και αρωματική πολυπλοκότητα, αλλά και σημαντικές ταννίνες που του δίνουν την απαραίτητη υπόσταση για να σταθεί δίπλα σε δυνατά πιάτα. Συνοδεύει εξαιρετικά ποικιλίες αλλαντικών, καθώς και συνταγές με κρέας είτε μαγειρευτό είτε στη σχάρα. Προσοχή: για την καλύτερη απόλαυσή του χρειάζεται μετάγγιση σε καράφα για 45 λεπτά με μία ώρα πριν το σερβίρισμα.

5. Ονομασία: Μοσχάτος Λήμνου Grand Cru
Χρονιά/Εσοδεία: 2007
Ποικιλία/ες: Μοσχάτο Αλεξανδρείας 100%
Ονομασία Προέλευσης: Λήμνος ΟΠΕ
Αλκοολικός Βαθμός: 14% a.b.v.
Ενδεικτική τιμή: 9 Ευρώ
Για πολλούς, το κρασί αυτό αποτελεί το κορυφαίο δείγμα Ελληνικού γλυκού Μοσχάτου. Προέρχεται από επιλεγμένα υπερώριμα σταφύλια που έχουν «λιαστεί», με στόχο τη μέγιστη δυνατή συμπύκνωση των σακχάρων και των αρωμάτων τους. Πίνεται κρύο, είτε μόνο του σαν κέρασμα ή digestif, είτε συνοδεύοντας αλμυρά λευκά ή κίτρινα τυριά, φρούτα, καθώς και ψητό φουα-γκρα.

6. Ονομασία: Ηφαίστου Γνώση
Χρονιά/Εσοδεία: 2002
Ποικιλία/ες: Μοσχάτο Αλεξανδρείας 100%
Ονομασία Προέλευσης: Λήμνος ΟΠΕ
Αλκοολικός Βαθμός: 14% a.b.v.
Ενδεικτική τιμή: 11.50 Ευρώ
Ένα πολύ ιδιαίτερο επιδόρπιο κρασί από υπερώριμο Μοσχάτο που έχει λιαστεί και στη συνέχεια παλαιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε δρύινο βαρέλι. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί με βαθύ και σκούρο χρώμα, αλλά και αρώματα εξελιγμένα που παραπέμπουν σε μέλι, βανίλια και αποξηραμένα φρούτα και λουλούδια. Πίνεται μόνο του σαν λικέρ, αλλά μπορεί να συνοδεύσει παλαιωμένα κίτρινα τυριά, καθώς και γλυκά με βάση την καραμέλα, τους ξηρούς καρπούς και τη σοκολάτα (γάλακτος).

Κτήμα Χατζηγεωργίου – Inside info
Βέβαια, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα προϊόντα σταφυλιού που μπορεί να δοκιμάσει ο επισκέπτης στο Κτήμα Χατζηγεωργίου – και το οποίο δεν διατίθεται (για την ώρα) στο εμπόριο – είναι το συμπύκνωμα Μοσχάτου, ο λεγόμενος «Βασιλικός Πολτός» της ποικιλίας. Πρόκειται για μούστο από υπερώριμο Μοσχάτο, ο οποίος έχει αφυδατωθεί με ειδικό τρόπο, και έχει πάρει πλέον την μορφή (και υφή) ενός γλυκού, παχύρευστου σιροπιού. Δεν περιέχει καθόλου αλκοόλ, καθώς δεν έχει υποστεί καμία αλκοολική ζύμωση, απλά περιέχει πολύ μεγάλο ποσοστό φυσικών σακχάρων και όλη την αρωματική δύναμη του Μοσχάτου. Το συγκεκριμένο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σως/γαρνιτούρα σε σαλάτες και πλατώ φρούτων, ενώ συνοδεύει άψογα και αλμυρά λευκά και κίτρινα τυριά. Επίσης, λόγω της μεγάλης θερμιδικής του περιεκτικότητας, πίνεται και σκέτο, σε χαμηλή θερμοκρασία, χαρίζοντας όχι μόνο απόλαυση αλλά και ενέργεια!

Τα κρασιά του Κτήματος Χατζηγεωργίου διατίθενται σε κάβες και εστιατόρια στην Αθήνα και όλη την Ελλάδα. Ωστόσο, ίσως το καλύτερο μέρος για να τα απολαύσει κανείς είναι το φυσικό τους περιβάλλον, το ίδιο το Κτήμα, που περιμένει να μας υποδεχτεί και να μας φιλοξενήσει στο όμορφο νησί της Λήμνου.

Το Κτήμα Χατζηγεωργίου βρίσκεται στο Καρπάσι Λήμνου και είναι επισκέψιμο όλο τον χρόνο. Για πληροφορίες και συνεννοήσεις, το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το +3022540-31082. Η ιστοσελίδα του Κτήματος είναι υπό κατασκευή και θα βρίσκεται σύντομα στον αέρα.
 
Εις υγείαν!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v