Ψαροντούφεκο 2014: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Είδατε τα εντυπωσιακά βίντεο στο Youtube και θέλετε να ασχοληθείτε ερασιτεχνικά με το ψαροντούφεκο; Δείτε όσα χρειάζεται να ξέρετε πριν το επιχειρήσετε.
Ψαροντούφεκο 2014: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
 του Νικόλα Γεωργιακώδη

Στολή, μάσκα, βατραχοπέδιλα, το «όπλο» ανά χείρας και βουτιές στο απέραντο γαλάζιο με στόχο την πανίδα της θάλασσας. Για όσους το έχουν επιχειρήσει – ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά – το ψαροντούφεκο είναι μια εμπειρία και ταυτόχρονα ένα άκρως εθιστικό χόμπι που… δεν έχει γυρισμό. Από τη στιγμή που θα κάνεις την πρώτη σου βουτιά, οι επόμενες είναι θέμα χρόνου να ακολουθήσουν με ολοένα και αυξανόμενη συχνότητα.

Αν αποφασίσατε να ξεκινήσετε την ενασχόλησή σας με αυτό το άκρως ενδιαφέρον χόμπι, σας παραθέτουμε μερικές από τις βασικότερες πληροφορίες που οφείλετε να γνωρίζετε πριν το επιχειρήσετε.

Καλές ψαριές!

Χρειάζεται άδεια για να κάνω ψαροντούφεκο;

Μέχρι πρότινος, ναι. Πλέον όμως με νέα νομοθετική ρύθμιση όσοι ασχολούνται ερασιτεχνικά με το ψαροντούφεκο δεν χρειάζεται να έχουν άδεια αλιείας για να εξασκούν το χόμπι τους και ούτε φυσικά να την ανανεώνουν κάθε δύο χρόνια όπως ίσχυε. Σε κάθε περίπτωση όμως, η κατάργηση της άδειας δε συνεπάγεται εξαίρεση από την εφαρμογή των υπόλοιπων προβλέψεων της νομοθεσίας σχετικά με την ερασιτεχνική αλιεία, όπως ενδεικτικά: ώρες της ημέρας, εποχές του έτους και περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η αλιεία, επιτρεπόμενα εργαλεία, είδη και ποσότητες αλιευμάτων και απαγόρευση πώλησης και γενικά εμπορίας των αλιευμάτων. Δείτε εδώ αναλυτικά τις προβλέψεις του νόμου.

Θα πρέπει να κάνω μαθήματα;

Αν είστε εντελώς αρχάριος και δεν ξέρετε κανέναν «ψαροντουφεκά» ο οποίος να μπορέσει τουλάχιστον να σας πει τα βασικά περί ασφάλειας, ακόμα και για βουτιές στα… ρηχά, τότε θα πρέπει να παρακολουθήσετε κάποια σχολή ελεύθερης κατάδυσης. Έτσι αφ’ ενός θα γνωρίσετε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις που θα πρέπει να πάρετε στις βουτιές σας αφ’ ετέρου θα αποκτήσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε αυτές και – άρα- καλύτερα αποτελέσματα στις ψαριές σας. Ενδεικτικά, το Freediving Club, το Poseidon Club και το Extreme Divers προσφέρουν πακέτα για αρχάριους που θέλουν να μυηθούν στην ελεύθερη κατάδυση.

Τι θα χρειαστώ από εξοπλισμό;

Ο απαραίτητος εξοπλισμός για ψαροντούφεκο περιλαμβάνει βατραχοπέδιλα, μάσκα, στολή, ψαροσακούλα, μαχαίρι, φακό αν τύχει και επισκεφθείτε κάποια μικρή σπηλιά και βαρίδια σε περιπτώσεις που χρειαστεί να κατεβείτε σε μεγάλο βάθος. Για το πακέτο μάσκα-βατραχοπέδιλα υπολογίστε περί τα 50€, για μια ψαροσακούλα 15€ και για ένα ψαροντούφεκο από 70€ μέχρι 120€ ανάλογα με το μέγεθός του και τη μάρκα του. Γενικά, για αρχάριους ένα μικρό, αεροβόλο ψαροντούφεκο των εξήντα εκατοστών είναι ιδανικό.

Οι τιμές για τα καταδυτικά μαχαίρια ξεκινούν από 4€ και φτάνουν μέχρι και τα 50€ ανάλογα με το είδος, το μέγεθος και το υλικό. Η στολή θα σας κοστίσει περί τα 300€ αν τη ράψετε ειδικά για εσάς, ενώ παίζουν και πιο φθηνές επιλογές που ξεκινούν από 100€. Σημειώστε ότι το πάχος της στολής, εξαρτάται από το πια περίοδο θα επιλέξετε να βγείτε… παγανιά. Για το καλοκαίρι, μια στολή με 3mm πάχος, φόδρα εξωτερικά και «ξυρισμένη» εσωτερικά ώστε να φοριέται εύκολα είναι ό,τι πρέπει. Επίσης, μπορείτε να βρείτε και ειδικά «πακέτα» για ψαροντούφεκο, τα οποία περιλαμβάνουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (μάσκα, στολή, βατραχοπέδιλα, ψαροντούφεκο) και κοστίζουν περί τα 250€.

Πού θα τον βρω;

Στην πλειοψηφία των καταστημάτων με είδη αλιείας. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά τα οποία έχουν και online κατάστημα για να κάνετε τις παραγγελίες σας:

Terra Mare στο Αιγάλεω και τον Πειραιά.
Free Blue στη Θεσσαλονίκη.
Fantasea στον Πειραιά. 
Dilaveris στο Περιστέρι. 
Dive Hunt στην Αθήνα.

Πού μπορώ να κάνω τις πρώτες μου βουτιές;

Κοντά στην Αττική, το καλύτερο… ψάρι θα βρείτε στα Δικαστικά, στη Ραμνούντα, στη Νότια Εύβοια και στην Κάρυστο. Αν έχετε διάθεση για καλοκαιρινό ταξιδάκι σε συνδυασμό με βουτιές, τότε στο Αγκαθονήσι, στον Άη Στράτη, στην Ικαρία, στην Αστυπάλαια και στα νησιά κοντά στα παράλια της Τουρκίας (Σάμος, Φούρνοι, Λήμνος) «παίζουν» καλές ψαριές. Επίσης, θα σας βοηθήσει αρκετά στις ψαριές σας να γνωρίζετε τι είδη ψαριών «χτυπάτε». Ένα άκρως κατατοπιστικό βιβλίο με όλα τα είδη των ψαριών που κυκλοφορούν στις ελληνικές θάλασσες είναι αυτό εδώ.


Τι θα πρέπει να προσέξω;

Πριν την ώρα της μεγάλης… βουτιάς, θα πρέπει να έχετε κατά νου τα εξής:

* Να μην ψαρεύετε σε περιοχές όπου κινούνται πλωτά μέσα.
* Να μην ψαρεύετε προτού περάσουν τουλάχιστον τρεις ώρες από το τελευταίο γεύμα ή αν έχετε καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.
* Να μην ψαρεύετε ποτέ μόνοι σας, ιδιαίτερα αν είστε αρχάριοι στο «άθλημα», καθώς σε περίπτωση κινδύνου δεν θα έχετε πού να ζητήσετε βοήθεια.
* Αν δείτε ότι οι δυνάμεις σας εγκαταλείπουν, μην συνεχίσετε το ψάρεμα. Βγείτε έξω και ξεκουραστείτε.
* Σε κάθε περίπτωση, είτε πάτε μόνοι σας για ψάρεμα είτε με παρέα, γνωστοποιήστε σε φιλικό σας πρόσωπο την περιοχή όπου θα ψαρέψετε και την ώρα που ενδεχομένως θα επιστρέψετε.
* Κάντε μια επίσκεψη στον γιατρό σας σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας , πριν βουτήξετε. Επίσης, αν νοιώσετε ρίγος ή ζαλάδα κατά τη διάρκεια του ψαρέματος, βγείτε αμέσως έξω.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v