Alternative Tours of Athens: Πάμε μια άλλη… ΑΤΑ στην Αθήνα;

Τι θα λέγατε για μια ξενάγηση στην αθηναϊκή street art, στα Εξάρχεια ή στου Ψυρρή; Η ομάδα του Alternative Tours of Athens αποδεικνύει ότι Αθήνα δεν είναι μόνο η Ακρόπολη.
Alternative Tours of Athens: Πάμε μια άλλη… ΑΤΑ στην Αθήνα;
της Ηρώς Κουνάδη

«Δεν θέλουν όλοι να βλέπουν κολώνες». Αυτό έλεγε πριν από λίγους μήνες ο Νίκος Καραχάλιος, τότε Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, στη συνέντευξη τύπου για τις νέες στρατηγικές marketing που θα έπρεπε να ακολουθήσει ο ελληνικός τουρισμός. Η φράση του έκανε την μισή αίθουσα να ανατριχιάσει. Οι άλλοι μισοί, όμως, χαμογέλασαν με ανακούφιση. Κάποιος έπρεπε, επιτέλους, να το πει. Τώρα μένει μόνο να χωνέψουμε ότι πρέπει να γίνει και πραγματικότητα: Να δείξουμε πρώτα σε εμάς τους ίδιους και εν συνεχεία στους τουρίστες ότι η Αθήνα δεν είναι μόνο η αρχαία Ιστορία της.

Εδώ και λίγο καιρό, μια ομάδα νέων Αθηναίων που αγαπούν πολύ την πόλη τους, έχει καταφέρει να κάνει πράξη ακριβώς αυτό: Σχεδίασαν και τρέχουν εναλλακτικές ξεναγήσεις στην Αθήνα, με θεματικούς άξονες την αρχιτεκτονική, την street art, τη νυχτερινή ζωή, το ποδήλατο και… τα κινήματα των Εξαρχείων, μεταξύ πολλών άλλων. Και το όνομά τους; Alternative Tours of Athens, ή, για συντομία, όπως το λέγαμε μικροί: ΑΤΑ.

«Η πρωτοβουλία ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012 από μια ομάδα νέων φίλων, που ψάχναμε εναλλακτικές εργασίες, καθότι όλοι αντιμετωπίζαμε προβλήματα στις δουλειές μας» λέει η Μαρία, ιδρυτικό μέλος της ομάδας. «Σε όλους μας αρέσει πολύ η Αθήνα, κι έτσι σχεδιάσαμε τις ξεναγήσεις ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του καθενός: street art, αρχιτεκτονική, design… Έχουμε ακόμα πολλές ιδέες, τις οποίες σιγά σιγά θα κάνουμε πράξη. Τώρα αρχίζει και μας γνωρίζει ο κόσμος».



Πού θα με πας ATA;

«Οι ξεναγήσεις είναι σχεδιασμένες κατά βάση για τους τουρίστες, είμαστε όμως ανοιχτοί και στο αθηναϊκό κοινό» λέει η Μαρία. Μια ματιά στο ημερολόγιο των ξεναγήσεων, και δεν θα ξέρετε κι εσείς ποια να πρωτοδιαλέξετε: τις αστικές δημιουργίες στο Μεταξουργείο και στου Ψυρρή, ή την street art στο κέντρο της Αθήνας; Τις ποδηλατοβόλτες στο κέντρο και την παραλιακή περαντζάδα ή την διαδρομή που εξερευνά την ιστορική εξέλιξη της Αθήνας, οδηγώντας τα βήματά μας σε τρεις διαφορετικές χιλιετίες; Ή μήπως την συνδυαστική βόλτα που λέγεται G.O.T.H. (από τα αρχικά Goddess of the Hunt), «μία βόλτα έκπληξη, σχεδιασμένη, επηρεασμένη και προσαρμοσμένη στα όσα συμβαίνουν εκείνη την ημέρα στο κέντρο της Αθήνας, ένα κυνήγι αρχιτεκτονικής, street art, design, πολιτισμού» όπως την περιγράφουν οι δημιουργοί της;

Αν πάντως ρωτάτε εμάς, πιο ενδιαφέροντα απ’ όλα μας φαίνονται τα photo-tours, οι ξεναγήσεις που γίνονται από φωτογράφους, με επίκεντρο αντί για την πόλη και τις ιστορίες της, την φωτογράφησή της. Τα photo-tours πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Σάββατο στις 10.00 και κάθε Κυριακή στις 15.00, στο κέντρο της Αθήνας και την Πλάκα, αντίστοιχα. Εδώ το βάρος της βόλτας πέφτει στα ωραιότερα σημεία, κτίρια και γωνιές για να φωτογραφήσει κανείς, ενώ αναλύονται παράλληλα και κάποιες τεχνικές της φωτογραφίας.

Όλες οι βόλτες είναι τρίωρες, και η συμμετοχή κοστίζει 15€ το άτομο –αν θέλετε να συμμετάσχετε σε δύο βόλτες, η τιμή πέφτει στα 25€ και για τις δύο. Υπάρχει, επίσης, και η δυνατότητα να φτιάξετε τις δικές σας, tailor-made, βόλτες, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τα ωράριά σας, επικοινωνώντας με την ομάδα του Alternative Tours of Athens. Πιο δημοφιλείς βόλτες μέχρι στιγμής είναι, σύμφωνα με την Μαρία, εκείνες που επικεντρώνονται στην street art, και ακολουθούν οι αρχιτεκτονικές.

Και δωρεάν… «άτες»

Παράλληλα με το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των (επί πληρωμή) ξεναγήσεων, τακτικά πραγματοποιούνται και δωρεάν ξεναγήσεις και βόλτες στην πόλη, αλλά και ενδιαφέρουσες δράσεις όπως αυτή που έχει προγραμματιστεί για τις 28 Απριλίου στην οδό Αισχύλου, η οποία θα πλημμυρίσει χρώμα και ζωγραφιές εμπνευσμένες από τις ιστορίες των κουτσαβάκηδων του Ψυρρή. Περισσότερες πληροφορίες για αυτό το street art party θα βρείτε στην επίσημη σελίδα του Alternative Tours of Athens

Τσεκάρετε τακτικά και την σελίδα της ομάδας στο Facebook, για να ενημερώνεστε για τις ενδιαφέρουσες δράσεις και βόλτες που ετοιμάζουν.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v