10 χόμπι που μπορούν να… γεμίσουν τσέπες

Το να ασχολείται κανείς με κάτι που αγαπά είναι ευλογία. Το να βάζει όμως και κάτι στον κουμπαρά του σπιτιού από αυτό είναι ακόμα καλύτερο. Συγκεντρώνουμε, λοιπόν, 10 χόμπι που μπορούν από «σκότωμα της ώρας» να εξελιχθούν σε «χαρτζιλίκι». Αποδεδειγμένα.
10 χόμπι που μπορούν να… γεμίσουν τσέπες
του Γιώργου Κόκουβα

Υπάρχουν κάποια πράγματα στα οποία ευχαρίστως θα διαθέτατε όλο τον ελεύθερο χρόνο σας, γιατί λατρεύετε να ασχολείστε μαζί τους. Κι έπειτα, υπάρχει και η δουλειά, στην οποία ευχαρίστως θα κλαίγατε για το άγχος και την πίεση που σας προκαλεί, αν οι συνθήκες δεν σας ανάγκαζαν να είστε ευγνώμονες που έχετε μία. Υπάρχει, τέλος, και η τρίτη επιλογή: Να κάνετε εκείνες τις ασχολίες που σας ευχαριστούν, πηγή εισοδήματος. Ακολουθούν δέκα ιδέες για ασχολίες και χόμπι που μπορείτε να μετατρέψετε από απλό «πασατέμπο» σε μικρό ή μεγαλύτερο χαρτζιλίκι, ανάλογα με την υπομονή και το «επιχειρηματικό» σας δαιμόνιο.

*Φωτογραφία
Μπορείτε απλώς να φωτογραφίζετε τοπία στις διακοπές σας ή την παρέα σας να πίνει μπίρες, για να τις ποστάρετε μετά στο Facebook, χαραμίζοντας το φωτογραφικό σας ταλέντο σε αδιάφορες λήψεις. Μπορείτε, όμως, επίσης, εφόσον αγαπάτε τη φωτογραφία και είστε καλοί σε αυτή, να εξασκηθείτε, να αφιερώσετε χρόνο και έμπνευση και τελικά, να βγάλετε κάτι για τον κόπο σας.

Μία επιλογή για παράδειγμα είναι η πώληση φωτογραφιών σε «τράπεζες» εικόνων στο διαδίκτυο, που χρειάζονται συνεχώς διεύρυνση της βάσης δεδομένων τους. Τέτοιες περιπτώσεις είναι το Shutterstock, το iStockphotos ή το Ghetty Images. Λίγο πολύ η διαδικασία σε όλες αυτές τις φωτογραφικές τράπεζες είναι οι εξής: Εγγράφεστε, στέλνετε δείγματα φωτογραφιών σας –με οποιοδήποτε περιεχόμενο- και εφόσον κριθούν κατάλληλες, συμπεριλαμβάνονται στην βάση δεδομένων. Από εκεί και πέρα, αν κάποιος ενδιαφερόμενος (περιοδικό, site, διαφημιστική εταιρία κλπ) διαλέξει να αγοράσει τη φωτογραφία σας για την χρησιμοποιήσει, εσείς λαμβάνετε ένα ποσοστό από την αμοιβή – από μερικά λεπτά του ευρώ μέχρι μεγαλύτερα ποσά, ανάλογα με την εταιρία.

Μια άλλη επιλογή είναι οι υπηρεσίες… photoshopping. Πολλοί από εμάς καθόμαστε με τις ώρες και «πειράζουμε» φωτογραφίες μας, δημιουργώντας μικρά αριστουργήματα ψηφιακής τέχνης. Έχετε σκεφτεί ότι θα μπορούσατε, έναντι κάποιας αμοιβής, να αναλάβετε να επεξεργαστείτε φωτογραφίες άλλων; Και δεν είναι λίγοι-ες αυτοί από τους κύκλους γνωριμιών σας που θα ήθελαν να αφαιρέσουν ρυτίδες και σπυράκια από το πρόσωπό τους, να φτιάξουν αφίσες για ένα event, ή να «σώσουν» τις παλιές φωτογραφίες του παππού τους, αλλά δεν ξέρουν τον τρόπο.

*Ζωγραφική
Αν κρύβετε μέσα σας έναν μικρό Πικάσο, έναν νέο ιμπρεσιονιστή και όλη την έμπνευση που μπορεί να διοχετευτεί μέσα από τα χρώματα στον λευκό καμβά, γιατί να το φυλάτε για τον εαυτό σας και για το σαλόνι σας; Συγκεντρώστε έναν ικανό αριθμό πινάκων, και στην συνέχεια οργανώστε ένα μικρό «bazaar» μεταξύ φίλων και γνωστών για να τους «ξεφορτωθείτε». Μπορείτε επίσης να το κάνετε και με τη βοήθεια του διαδικτύου – επιτέλους το Facebook μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά χρήσιμο: Φωτογραφίστε τις δημιουργίες σας και φτιάξτε ένα ειδικό album στο προφίλ σας, προωθώντας έτσι το ταλέντο σας και πολλαπλασιάζοντας τους πιθανούς… αγοραστές σας.

*Κηπουρική
Είτε έχετε ένα μικρό μπαλκονάκι είτε έναν μεγαλύτερο κήπο, αν λατρεύετε να ασχολείστε με την «πράσινη» πλευρά του σπιτιού σας, επεκτείνετε το μεράκι σας και στην πράσινη πλευρά άλλων σπιτιών. Μπορείτε να αναλάβετε να φτιάξετε ένα όμορφο μπαλκόνι για λογαριασμό φίλων, και φίλων των φίλων και γνωστών των φίλων των φίλων και πάει λέγοντας. Μπορείτε επίσης, εφόσον έχετε τις γνώσεις και τις ικανότητες, να επιμεληθείτε ολόκληρους κήπους ή απλώς να τους περιποιείστε. Φτιάξτε επίσης ένα Fanpage στο Facebook, ώστε να είναι έτσι πιο εύκολη η προώθηση των υπηρεσιών σας και να υπάρχει διάδραση με τους πιθανούς ενδιαφερόμενους.

*Blogging
Σας αρέσει να βγάζετε το «άχτι» σας στο πληκτρολόγιο, γράφοντας ασταμάτητα. Μην κρατάτε τα πονήματά σας αδημοσίευτα: Φτιάξτε ένα blog (δείτε εδώ πώς), φροντίστε η θεματική του αφενός να σας ενδιαφέρει και αφετέρου να στοχεύει σε κάποιο (εξειδικευμένο κατά προτίμηση) κοινό, και ξεκινήστε να μπλογκάρετε ασύστολα. Θεωρείτε πως οι πιθανότητες να βγάλετε κάτι από τα Google Ads είναι μηδαμινές; Ίσως να μην έχετε κι άδικο, αλλά τα παραδείγματα επιτυχημένων bloggers που πήγαν την ενασχόλησή τους ένα βήμα παραπέρα υπάρχουν άφθονα – δείτε τα αγαπημένα μας στο σχετικό αφιέρωμα του in2life, όπου επτά bloggers μοιράζονται μαζί μας τα μυστικά τους.

*Ξυλογλυπτική
«Η ξυλογλυπτική είναι hobby, αλλά πολύ κερδοφόρο. Μπορεί να μην το κάνεις επαγγελματικά, άλλα όταν μαθευτεί ότι ασχολείσαι, πάντα κάποιος θα σου ζητήσει να αγοράσει ή να του φτιάξεις ένα έργο», μας είχε πει σε παλιότερο δημοσίευμα του in2life ένας αυτοδίδακτος ξυλογλύπτης. Από το τίποτα, από ένα κομμάτι ξύλο, μπορείς να δημιουργείς κομψοτεχνήματα, που δεν αφήνουν λίγους ασυγκίνητους. Αν δεν έχετε ακόμα ιδέα πώς να «σκαλίζετε», διαβάστε τις οδηγίες για αρχάριους εδώ και... χτυπήστε ξύλο!

*Μαγειρική
Όλοι έχουν να το λένε για την δεινότητά σας στην κουζίνα και περιμένουν πώς και πώς πρόσκληση για γεύμα στο σπίτι σας, ή έστω ένα ταπεράκι με κάτι απ’ τα χεράκια σας. Η αναγνώριση ως εξαιρετικός μάγειρας/μαγείρισσα είναι λοιπόν ήδη δεδομένη. Επόμενο βήμα: Το επιχειρηματικό δαιμόνιο. Επικερδέστερος τομέας: Η ζαχαροπλαστική. Cupcakes, homemade μπισκότα, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες σίγουρα θα γίνουν ανάρπαστα στον κύκλο σας. Ίσως εκεί θα χρειαστεί να δωρίσετε την πρώτη σας «φουρνιά», άλλα όταν οι… κύκλοι των κύκλων σας αρχίζουν να μπαίνουν στο παιχνίδι, ίσως είναι ώρα να βάλετε μια τιμή στο βαζάκι κι ένα αντίτιμο στο κουτί με εκείνα τα λαχταριστά μπισκότα σοκολάτας που όλοι έχουν να λένε.

*Χειροποίητα κοσμήματα
Το μέταλλο ίσως ακούγεται σαν ένα άχαρο και άψυχο υλικό. Πόση ομορφιά, όμως, μπορεί να σμιλευτεί από αυτό, όταν υπάρχουν επιδέξια χέρια και άφθονο γούστο… Του λόγου το αληθές αποδεικνύουν επτά ταλαντούχες δημιουργοί, που μιλούν στο in2life και εξηγούν μπροστά στον φακό μας πώς φτιάχνουν τα χειροποίητα κομψοτεχνήματά τους. Φυσικά, οι κόποι τους δεν πηγαίνουν τσάμπα – κυριολεκτικά. Μάθετε περισσότερα εδώ

*Ραπτική
Μπορεί το ράβε-ξήλωνε να ακούγεται ελαφρώς αναχρονιστικό και πασέ, αλλά δεν είναι. Το βελόνι γίνεται πάλι μόδα –έγινε μέχρι και unisex διεθνές κίνημα δημόσιου πλεξίματος, μέσω της πρωτοβουλίας Stitch’n’Bitch- και τα σεμινάρια κοπτικής, ραπτικής και πλεξίματος γίνονται όλο και πιο δημοφιλή – πάρτε μια ιδέα στο σχετικό δημοσίευμα του in2life. Και, όπως θα σας έλεγε και η μαμά ή η γιαγιά σας, όσα κάνεις με τα χεράκια σου, δεν θα πάνε χαμένα. «Υπάρχει ως τάση η επιστροφή στις home based επιχειρήσεις. Πολλές άνεργες γυναίκες έρχονται στα workshops για να μάθουν την τέχνη, την οποία εν συνεχεία κάνουν δουλειά», μας είχε δηλώσει η ιδιοκτήτρια του Χώρου Κύκλοι, που ειδικεύεται στον χώρο. Ως παράδειγμα μας έφερε την δημιουργία μιας ολοκαίνουριας φούστας, με υλικά που στοιχίζουν 5€. Όχι κι άσχημα.

*Δημιουργώντας… επιτραπέζια
Η αγάπη για το παιχνίδι και ο ενθουσιασμός που προκύπτει από μια παρτίδα επιτραπέζιου είναι στο αίμα μας από την παιδική μας ηλικία – και σίγουρα οι περισσότεροι τιμάμε μέχρι και σήμερα αυτό το… αίμα. Αν… το ‘χετε πολύ με τον χώρο του παιχνιδιού, και η εμπειρία σας είναι τόση ώστε έχετε κατανοήσει πώς μπορεί να στηθεί ένα παιχνίδι και να γίνει εθιστικό, γιατί να μην δημιουργήσετε το δικό σας επιτραπέζιο; Δεν λέμε λόγια του αέρα: Διαβάστε στο σχετικό αφιέρωμα του In2life πώς τέσσερις Έλληνες έγιναν από παίκτες δημιουργοί και κατόρθωσαν να βάλουν τα παιχνίδια τους στα σπίτια εκατοντάδων ανθρώπων σε Ελλάδα και εξωτερικό. 

*Μαθήματα χορού
Το In2life αγαπά ιδιαίτερα τον χορό, γι’ αυτό και κατά καιρούς έχει δημοσιεύσει αφιερώματα για σχολές χορού και μαθήματα όπου μπορείτε να κάνετε τα πρώτα σας βήματα στην πιο διασκεδαστική τέχνη. Αν μας ακούσατε, τώρα σίγουρα θα έχετε κάποια μικρή ή μεγαλύτερη εμπειρία σε κάποιο είδος χορού. Εκμεταλλευτείτε το, όχι μόνο για να κάνετε εντύπωση σε πάρτι και events, αλλά και για να δώσετε τα φώτα σας σε άλλους, που επιθυμούν με την σειρά τους να κάνουν τα πρώτα τους βήματα, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κλείσουν ακριβά πακέτα μαθημάτων σε σχολές. Μπορείτε λοιπόν, να αναλάβετε να τους κάνετε λίγα… ιδιαίτερα – από απλές περιπτώσεις ενός χορού για δύο για ζευγάρι που θέλει να εντυπωσιάσει στον γάμο του μέχρι παραδοσιακούς χορούς για τα παιδιά γνωστών σας που θέλουν να εντρυφήσουν στην παράδοση.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v