Photo Sharing: «Say Cheese»... διαδικτυακά

Το ελεύθερο «ανέβασμα» και ο διαμοιρασμός φωτογραφιών online έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, με την δημιουργία ολοένα και περισσότερων δωρεάν photo sharing sites. Ποια είναι αυτά και πως μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να μοιραστούμε τις καλλιτεχνικές μας ανησυχίες;
Photo Sharing: «Say Cheese»... διαδικτυακά
Η διαδικασία είναι απλή: Κάνεις εγγραφή στην ιστοσελίδα, δημιουργείς τον προσωπικό σου λογαριασμό και ύστερα «ανεβάζεις» φωτογραφίες, δίνοντας την δυνατότητα σε άλλους χρήστες να τις δουν και ενίοτε να τις βαθμολογήσουν και να τις σχολιάσουν. Αν δεν επιθυμείς δημοσιότητα, μπορείς απλά να φτιάξεις το δικό σου προσωπικό άλμπουμ online ώστε να το θαυμάσετε μόνο εσύ και ο... εαυτός σου.

Κάπως έτσι λειτουργεί σε γενικές γραμμές το photo sharing, δηλαδή η διαδικασία του «ανεβάσματος» (uploading) ψηφιακών φωτογραφιών από τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή – και κατ’ επέκταση της ψηφιακής κάμερας – σε μια ιστοσελίδα. Ξεκίνησε ως μια απλή εφαρμογή, με την οποία ο χρήστης μπορούσε να κάνει αρχικά μόνο upload μια φωτογραφία για να την χρησιμοποιήσει οπουδήποτε εκείνος επιθυμούσε (blogs, forums, sites κτλ).

Με την πάροδο των χρόνων, οι υπηρεσίες εξελίχθηκαν, οι επιλογές των χρηστών αυξήθηκαν και πλέον, το διαδικτυακό «μοίρασμα» φωτογραφιών μετατράπηκε σε χόμπι και διαδικασία κοινωνικής δικτύωσης. Οι χρήστες ανταλλάσουν καλλιτεχνικές φωτογραφίες, σχολιάζουν, δημιουργούν photo galleries και κοινοποιούν τις... φωτογραφικές τους ανησυχίες με – αρχικά - μηδενικό κόστος.

Αν η τέχνη της ψηφιακής φωτογραφίας σας εξιτάρει, αν θέλετε να μοιραστείτε με τον υπόλοιπο διαδικτυακό κόσμο τις ψηφιακές σας δημιουργίες ή αν απλά ψάχνετε τρόπους να διασκεδάσετε τον ελεύθερό σας χρόνο, τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι ένα κλικ στις παρακάτω ιστοσελίδες:

Flickr
Το πιο δημοφιλές photo sharing site, το οποίο αν και περιορίζει τον αριθμό των φωτογραφιών για τους free users απαιτώντας μηνιαία συνδρομή για extra δυνατότητες, εξακολουθεί να συγκεντρώνει χιλιάδες νέες φωτογραφίες από όλον τον κόσμο καθημερινά. Καλλιτέχνες, επιχειρήσεις, επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι εκθέτουν τα έργα τους εδώ, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα συμμετοχής σε γκρουπ με φωτογραφίες που αφορούν ένα συγκεκριμένο θέμα (μια πόλη, έναν προορισμό κτλ.). Επίσης, οι καλύτερες φωτογραφίες βραβεύονται ύστερα από ψηφοφορίες μεταξύ των χρηστών και οι νικητές κερδίζουν ειδικά βραβεία. Το κόστος για να ανεβάσετε απεριόριστες φωτογραφίες ανέρχεται περίπου στα τριάντα δολάρια τον χρόνο.
ευκολία τις φωτογραφίες στο blog σας.

Photoshop Express
Η καινούργια αυτή εφαρμογή της Adobe επιτρέπει στους χρήστες να επεξεργάζονται απευθείας φωτογραφικό υλικό και να το δημοσιεύουν σε blogs ή social networks. Προς το παρόν η ιστοσελίδα βρίσκεται σε beta έκδοση και περιλαμβάνει υπηρεσίες επεξεργασίας φωτογραφιών, όπως προσθήκη εφέ, δωρεάν ελεύθερο χώρο, 3D Galleries, δημιουργία προσωπικών άλμπουμ και τροποποιήσεις στο χρώμα και το στυλ των φωτογραφιών. Εν ολίγοις πρόκειται για μια online έκδοση του «κλασσικού» Photoshop με σαφέστατα λιγότερες δυνατότητες, που δεν παύει όμως να αποτελεί μια αρκετά χρηστική επιλογή για την επεξεργασία και το ανέβασμα των φωτογραφιών σας. Μόνο αρνητικό, η υπερβολική δέσμευση bandwidth από το site, που προϋποθέτει γρήγορη σύνδεση στο Internet.

Photobucket
Από τις πρώτες ιστοσελίδες στον χώρο του photo sharing, το photobucket δημιουργήθηκε αρχικά ως μια προσωρινή λύση για όσους ήθελαν να ποστάρουν φωτογραφίες σε forums ή blogs. Έπειτα εξελίχθηκε, παρέχοντας περισσότερες δυνατότητες στους χρήστες (ανέβασμα βίντεο και φωτογραφιών μέσω κινητού τηλεφώνου, δημιουργία scrapbook και διαφόρων slide shows κτλ.) Οι χρήστες μπορούν να κρατήσουν πριβέ τις φωτογραφίες τους, να τις προστατέψουν με την χρήση κωδικού ή να τις διαθέσου δημόσια. Η ιστοσελίδα παρέχει 500mb δωρεάν χώρο στους free users, ενώ ο αναβαθμισμένος λογαριασμός (PRO) επιτρέπει το ανέβασμα απεριόριστων φωτογραφιών. Επίσης επιτρέπει τα FTP uploads αρκεί οι χρήστες να έχουν πληρώσει την απαραίτητη συνδρομή.

SmugMug
Χρήσιμο site για όσους έχουν πάρει το θέμα φωτογράφηση... επαγγελματικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν απευθύνεται και στους ερασιτέχνες φωτογράφους. Το interface του είναι άκρως ελκυστικό και απλό και το μόνο αρνητικό είναι ότι αν θέλετε να συμμετέχετε ανεβάζοντας φωτογραφίες, είναι υποχρεωτικό να πληρώσετε 40 δολάρια τον χρόνο. Υπάρχει φυσικά και η δωρεάν συνδρομή, που διαρκεί -δυστυχώς- μόνο δύο εβδομάδες. Διαλέγετε και παίρνετε...

Imageshack
Αν δεν... πολυσυμπαθείτε τις galleries και τα διάφορα extras των υπόλοιπων ιστοσελίδων, τότε το Imageshack είναι για εσάς. Αν απλά θέλετε να ανεβάσετε μια φωτογραφία και να την χρησιμοποιήσετε σε κάποιο blog ή forum, τότε το site θα σας διευκολύνει δίνοντάς σας σχεδόν αμέσως link και κώδικα για την φωτογραφία σας. Μπορείτε αν θέλετε να κάνετε και εγγραφή, πληρώνοντας 68 δολάρια τον χρόνο, αλλά συγκριτικά με τα υπόλοιπα sites, η τιμή είναι αρκετά "τσουχτερή" για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Tinypic
Πολύ εύχρηστο site που δεν προϋποθέτει την δημιουργία λογαριασμού και επιτρέπει το ανέβασμα βίντεο οποιασδήποτε μορφής και φωτογραφιών. Τα links που «βγάζει» είναι πολύ μικρά (εξ’ ου και το όνομά του), ενώ υπάρχει περιορισμός 500MB στο μέγεθος των βίντεο που μπορείτε να ανεβάσετε και δεκαπέντε λεπτών στην διάρκειά τους. Στις φωτογραφίες υπάρχει περιορισμός 1600 pixels.

Picasa Web Albums
Αν και όχι τόσο δημοφιλές όσο το Flickr, η online αυτή εφαρμογή της Google σας επιτρέπει να ανεβάσετε, να μοιραστείτε και να δημιουργήσετε διαδικτυακά λευκώματα φωτογραφιών. Μπορείτε επίσης να επιδιορθώσετε τις φωτογραφίες σας (κόκκινα μάτια, χρώμα, φωτισμό), να αλλάξετε την εστίασή τους, αλλά και να τις δείτε δημοσιευμένες στο Google Maps (αν πρόκειται για φωτογραφίες τοποθεσιών ή πόλεων). Το Picasa σας δίνει την δυνατότητα να σχεδιάσετε και να εκτυπώσετε όμορφα φωτογραφικά κολάζ, να δημιουργήσετε βίντεο με διαφάνειες, να προσθέσετε κείμενο στις φωτογραφίες ή ακόμα και να τις προβάλλετε στην επιφάνεια εργασίας. Ο δωρεάν χώρος που σας παρέχεται αρχικά είναι 1 giga, ενώ η εφαρμογή υποστηρίζεται πλήρως από το Blogspot.com, ώστε να ανεβάζετε με περισσότερη

Fotki
Social networking και photo και video sharing δυνατότητες συνδυάζονται υποδειγματικά σε αυτό το «μπερδεμένο» site στο οποίο έχετε την δυνατότητα να ανεβάσετε και να μοιραστείτε φωτογραφίες, βίντεο, κείμενα, να εκτυπώσετε online, να πουλήσετε τις δημιουργίες σας, να συμμετέχετε σε forums και να αναζητήσετε άλλα μέλη από κάθε γωνιά του κόσμου. Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας προφίλ και να το «μεταμορφώσετε» όπως εσείς θέλετε, να συμμετέχετε σε εβδομαδιαίους διαγωνισμούς όπως τον My Photo Of The Week και να ανταλλάξετε γνώμες και σχόλια με τους υπόλοιπους χρήστες δημόσια ή ιδιωτικά μέσω του Guestbook σας. Οι free users έχουν όριο 10ΜΒ για φωτογραφίες και 2MB για mails, ενώ αν αναβαθμίσετε τον λογαριασμό σας σε Premium (27 δολάρια τον χρόνο), θα έχετε απεριόριστο photo sharing και 100MB mailbox.

Επιμέλεια: Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v