Surfιng: Μαθαίνοντας τα κύματα

Μεγάλα κύματα, χρυσαφένιες παραλίες, αιθέριες υπάρξεις, και ασταμάτητη δράση με φόντο το υγρό στοιχείο. Θυμίζει εικόνα εξωτερικού αλλά μην πάτε μακριά. Το σέρφ ζει και βασιλεύει στις ελληνικές θάλασσες και εμείς σας δίνουμε tips και πληροφορίες για να… σκίσετε τα κύματα .
Surfιng: Μαθαίνοντας τα κύματα
της Ανθής Παρασκευοπούλου

Ακούγοντας για surfing μας έρχονται στο μυαλό εικόνες από χρυσές παραλίες του εξωτερικού με φοίνικες και τεράστια κύματα. Στην πραγματικότητα όμως, η Ελλάδα δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τις χώρες του εξωτερικού σε αυτόν τον τομέα. Το σέρφ στη χώρα μας έχει διαδοθεί ιδιαίτερα και κερδίζει ολοένα και περισσότερους θαυμαστές, άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επίδοξοι σέρφερς;

Το sufing δεν έχει κανόνες, αλλά απαιτεί πολύ υπομονή, επιμονή και προσοχή - ιδιαίτερα αν είστε αρχάριοι. Aπαιτεί πολύ καλή φυσική κατάσταση, καλό κολύμπι και προσεκτική εκτίμηση της κάθε σας κίνησης καθώς ένα λάθος μπορεί να σας κοστίσει ακριβά. Μόνο έπειτα από εμπειρία χρονών και με την σωστή καθοδήγηση ατόμων που ειδικεύονται στο χώρο, μπορεί κάποιος να καταφέρει το “περιβόητο” paddling. Tι είναι αυτό; Το paddling είναι η διαδικασία κατά την οποία ο σέρφερ βρίσκεστε ξαπλωμένοι μπρούμυτα επάνω στη σανίδα, το στήθος είναι ανασηκωμένο, όλο το βάρος του σώματος ρίχνεται στο κέντρο της σανίδας και τα χέρια λειτουργούν ως κουπί για να κινηθείτε στην επιφάνεια του νερού. Προκειμένου αυτό να γίνει με επιτυχία χρειάζεται απόλυτη αυτοσυγκέντρωση, τέλεια ισορροπία και σχετική ταχύτητα. Τα δύσκολα τώρα έρχονται, μιας και μετά το paddling θα πρέπει να ανεβείτε στην σανίδα και να παραμείνετε μείνετε όρθιος πάνω της.

Σειρά έχει η face to face συνάντηση με τα κύματα, είναι η στιγμή που θα πρέπει να επιδείξετε τη μέγιστή της ψυχραιμίας σας αφού τουλάχιστον τη πρώτη φορά κατά πάσα πιθανότητα θα βρεθείτε εκτός σανίδας και μέσα στο νερό πριν καν το καταλάβετε. Όσο δελεαστική και ακίνδυνη και αν μοιάζει η ξαπλώστρα εκείνη τη στιγμή, εσείς μη παραιτηθείτε από τη προσπάθεια και επιμείνετε “κυνηγώντας” τα μοναδικά συναισθήματα που θα επακολουθήσουν. Σίγουρα είναι μοναδικό το να χαράζεις δρόμους εκεί που δεν υπήρχαν και να νιώθεις ένα με τον αέρα και την θάλασσα. Αργά ή γρήγορα θα πιάσετε το πρώτο σας κύμα και τότε θα νιώσετε σαν να πετάτε πάνω σε αυτό. Είναι εντελώς προσωπικό το συναίσθημα αλλά αναμφισβήτητα αξίζει. «Αν κάποιος δεν ζήσει τη μαγεία δεν μπορεί να καταλάβει» μας λένε οι ίδιοι οι σέρφερς.

Πάντως το σωστότερο που έχετε να κάνετε πριν αγοράσετε τον κατάλληλο εξοπλισμό είναι να επισκεφθείτε κάποια σχολή σερφ, για να μάθετε τις βασικές τεχνικές για το σπορ. Για τους αρχάριους, οι καλύτερες παραλίες είναι αυτές με αβαθή νερά, μέτριο αέρα και μικρό κυματισμό, που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε ευκολότερα την ισορροπία σας.

Εξοπλιστείτε κατάλληλα

Στο ραντεβού με τα κύματα ο σέρφερ χρειάζεται την σανίδα του και μία ισοθερμική στολή. Οι σανίδες του σερφ ως επί το πλείστον κατασκευάζονται από ένα αφρώδες υλικό για να είναι ελαφριές και είναι επαλειμμένες με φάιμπεργκλας για να έχουν μεγαλύτερη αντοχή.  Επομένως από πλευρά κατασκευής δεν έχετε πολλές επιλογές. Εκεί που μπορείτε να αφήσετε την φαντασία σας ελεύθερη όμως, είναι στο στυλ και τα χρώματα της σανίδας. Προτιμήστε έντονα χρώματα με καλοκαιρινά στοιχεία ή ότι σας εκφράζει περισσότερο.  Τους χειμερινούς μήνες η χαμηλή θερμοκρασία-ειδικά μέσα στο νερό - θα σας αναγκάσει να καταφύγετε στις ειδικές ισοθερμικές στολές (wetsuits) που διατηρούν το σώμα ζεστό. Αυτές οι στολές είναι φτιαγμένες από νεοπρένιο (ελαστικό, συνθετικό υλικό από καουτσούκ), που είναι ειδικά κατασκευασμένο για αυτό το σκοπό Το μήκος και το χρώμα της στολής είναι αποκλειστικά δική σας επιλογή. Τέλος, θα χρειαστείτε κερί με το οποίο θα επαλείψετε την επιφάνεια της σανίδας σας, ώστε να γλιστράει λιγότερο όταν είστε ανεβασμένοι πάνω της.

Μία σανίδα του σερφ μπορεί να κοστίσει από 350 έως 800 ευρώ, με το κόστος να διαμορφώνεται ανάλογα με την εταιρεία κατασκευής, τις διαστάσεις που έχει και το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένη. Εάν δεν θέλετε να υπερβείτε τα 400 ευρώ, μπορείτε να επιλέξετε τη λύση της αγοράς μίας μεταχειρισμένης σανίδας, που δεν θα σας βγάλει εκτός προϋπολογισμού και θα κάνει μια χαρά τη δουλειά της, ειδικά αν βρίσκεστε στα πρώτα σας βήματα. Σανίδες μπορείτε να βρείτε στο Secret Spot (Ομήρου 70 & Υψηλάντου, έναντι στάση Μετρό Αγ.Δημητρίου), στο Slick Bitch  (Μπότσαρη 11, Γλυφάδα. Τηλ.210-8949323), στο Fun Pro Shop  (Δημοσθένους 33, Καλλιθέα), στο The Garage  (Αλίμου 13) και στο WindRider  (Κυπρίων Ηρώων 69, Κάτω Ηλιούπολη), στην Πάρο στο Bit of Salt  στην Θεσσαλονίκη στο Surf Center – Katsareas  (Ανθέων 43, τηλ. 2310 428128 & 428138) και στο Active Shop . Για τους... gadget lovers, πρόκειται να κυκλοφορήσει και μια σανίδα "σωτηρίας" που θα χωράει παντού. Το θέμα της μετακίνησης αναμφισβήτητα μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στα σχέδια σας να μάθετε σερφ γιατί πολύ απλά η σανίδα δεν χωράει στο αυτοκίνητο σας. . Ο κύριος Νichola Notara λοιπόν, σχεδίασε μία νέα σανίδα σε κομμάτια που μπορεί να συναρμολογηθεί εύκολα και να είναι έτοιμη για χρήση άμεσα. Είναι κατασκευασμένη από ανθρακονήματα και επομένως έχει μικρό βάρος και μέγιστη αντοχή. Μπορεί να χωριστεί σε δύο μεγάλα κομμάτια και σε μερικά ακόμα μικρότερα. Τα κομμάτια ενώνονται με την βοήθεια μιας μεγάλης μεταλλικής μπάρας. Επισης, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά και σε αυτές εδώ τις σανίδες, τις οποίες μπορείτε και να παραγγείλετε.

Η στολή που θα χρειαστείτε κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες δεν είναι απαραίτητη αλλά καλό είναι να υπάρχει. Οι τιμές ξεκινάνε από 150 ευρώ και φτάνουν έως και 500 ευρώ ανάλογα με την εταιρεία προέλευσης, το υλικό και το πάχος που έχει η στολή. Ισοθερμικές στολές μπορείτε να βρείτε στα προαναφερθέντα καταστήματα.  

Σημεία να επιδείξετε το ταλέντο σας

Τα μέρη που είναι κατάλληλα για σερφ ποικίλλουν και είναι για όλα τα γούστα και πορτοφόλια ξεκινώντας από την Βουλιαγμένη της Αθήνας και φτάνοντας έως και το Lanzarotte στα Κανάρια Νησιά.

Στην Ελλάδα:

*Στην Αττική γνωστοί προορισμοί που ευνοούν τα μεγάλα κύματα είναι η Βάρκιζα, η Ραφήνα, η Ανάβυσσος, ο Ωροπός και η Βουλιαγμένη.
*Στη Πελλοπόνησσο τα πιο φημισμένα σημεία για τους δεινούς σερφερς είναι ο Λακουβάρδος, η Καλαμάτα, ο Φοινικούντας και το Δρέπανο.
*Στην Αχαΐα οι πιο γνωστή παραλία για να κάνετε σερφ είναι η Ζαχάρω.
*Στη Χαλκιδική η παραλία Σάνυ στην ομώνυμη περιοχή αποτελεί πόλο έλξης για τους σέρφερ.
*Αν βρεθείτε στην Εύβοια η παραλία της Χιλιαδού είναι η καταλληλότερη για να εξασκήσετε το αγαπημένο σας χόμπι.
*Αν επιθυμείτε να συνδυάσετε διακοπές και άθληση τότε ένα από τα παρακάτω νησιά θα πρέπει να βρίσκονται ανάμεσα στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις επιλογές σας:

*Λευκάδα- Νυδρί
*Νάξος-Αγία Άννα, Άγιος Προκόπης
*Άνδρος- Όρμος Κορθίου
*Κρήτη-Αμμουδάρα
*Μύκονος- Φτέλια, Καλαφάτης
*Πάρος – Πούντα, Χρυσή Ακτή, Σάντα Μαρία


Αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο, ότι η Πάρος δικαίως κατέχει τα πρωτεία καθώς η διεύθυνση και η ένταση του ανέμου σε συνδυασμό με το κυματισμό της θάλασσας προσφέρουν άριστες συνθήκες για σερφ. Παράλληλα, σε όλες τις παραλίες υπάρχουν surf clubs που μπορούν να διαθέσουν πλήρη εξοπλισμό προς ενοικίαση σε αρχάριους και πεπειραμένους. Τα μαθήματα κοστίζουν περίπου 30€ την ώρα.
 
Στο Εξωτερικό:
 
Σε περίπτωση που έχετε εξαντλήσει τους προορισμούς στην Ελλάδα, ετοιμαστείτε να ταξιδέψετε στις ατελείωτες παραλίες του εξωτερικού και να δείτε από κοντά κύματα απίστευτου μεγέθους που θα σας αφήσουν άναυδους:

*Χαβάη- παραλία Οahu
*Ιρλανδία- η δυτική ακτή της χώρας αποτελεί μια ατελείωτη μηχανή κυμάτων
*Πορτογαλία-παραλία Lagos
*Νησιά Φίτζι- νότιος μέρος του συμπλέγματος των νησιών Mamanucas
*Μπαλί- παραλία Uluwatu (κατά τη ξηρή περίοδο)
*Κανάρια Νησιά- Lanzarote
Kαλιφόρνια- Santa Cruz

Συμβουλές:
• Όπως σε όλα τα αθλήματα, έτσι και στο σερφ το αλκοόλ απαγορεύεται πριν από την πλεύση.
• Ενημερώστε τους οικείους σας πού θα πάτε και πότε θα επιστρέψετε.
• Σεβαστείτε τους λουόμενους στην παραλία.

Εκμάθηση

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν σχολές εκμάθησης σερφ, όμως οι νέοι που ασχολούνται με το άθλημα έχουν πολύ όρεξη να βοηθήσουν τους «καινούργιους» στο χώρο. Με τις κατάλληλες συμβουλές θα μπείτε γρήγορα στο νόημα του πώς θα πρέπει να λειτουργείτε μέσα στο νερό και σίγουρα δεν θα νιώσετε στιγμή αβοήθητοι γιατί όλο και κάποιος δεινός σέρφερ θα βρεθεί εκεί κοντά για να σας βοηθήσει.

Επικοινωνία

Για να ενημερωθείτε σχετικά με το σερφ, την τεχνική και τον εξοπλισμό που πρέπει να διαθέτετε μπορείτε να απευθυνθείτε στα παρακάτω καταστήματα. Εκεί θα μιλήσετε με έμπειρα άτομα που θα σας κατατοπίσουν πλήρως σε ότι θελήσετε να μάθετε και –γιατί όχι- να σας προσφέρουν λίγη από την εμπειρία τους:

Slick Bitch
Μπότσαρη 11, Γλυφάδα, 166 74 Aθήνα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-8949323

Extreme Watersports Center
Λεωφόρος Κυπρίων Ηρώων 69, Κάτω Ηλιούπολη, 163 41 Αθήνα
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 9954992 & 210 9914171

ΑΙΟΛΟΣ windsurfing club
Παραλία 25ης Μαρτίου 88 - Άρτεμις
τηλ: 2294026326

Kouros Surf Club
Παραλία Αλυκών Αναβύσσου
τηλ. 22910 40804

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v