Αυτό τον Μάιο… όλα είναι τζάμπα!

Αυτές είναι μερικές από τις καλύτερες δωρεάν εκδηλώσεις του Μαΐου, για να περάσετε καλά και… τζάμπα στην ανοιξιάτικη Αθήνα.
Αυτό τον Μάιο… όλα είναι τζάμπα!
Συναυλία της Τερέζας για την Πανσέληνο «Fly me to the moon»
O Δήμος Ηλιούπολης μας προσκαλεί την Τρίτη, 29 Μαΐου, στις 8.30 μ.μ., να απολαύσουμε την Πανσέληνο στην αναπλασμένη Πλατεία Παραθύρα, με την φωνή της Tereza. Η performer με τους μουσικούς της, θα μας ταξιδέψουν μέχρι…το φεγγάρι, με Lounge μουσική, Bossa Nova, Cha-cha, Mambo, Jazz, Soul, ξένα και ελληνικά covers, διασκευές αγαπημένων τραγουδιών ελλήνων συνθετών. Μαζί με την Tereza, οι Δήμητρα Κοκκινοπούλου, Γιώργος Κωστόπουλος και Αποστόλης Λυμπερόπουλος στο πιάνο, το μπάσο και την κιθάρα αντίστοιχα.

8ο Φεστιβάλ Φωνητικών Συνόλων Παραδοσιακής Μουσικής
Οι φίλοι της παραδοσιακής μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν πέντε σύνολα-εκφραστές διαφορετικών εθνοπολιτισμικών κοινοτήτων: Το Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Τραγουδήματος παρουσιάζει στις 12/5 ώρα 20.30 (Αμφιθέατρο Μίκης Θεοδωράκης, δημαρχείου Παπάγου-Χολαργού, Λ. Περικλέου 55, Χολαργός) ομάδες λευκορίτικων τραγουδιών, κορινθιακών παραδοσιακών, τραγούδια από το Σπήλαιο του νομού Έβρου, από την Προποντίδα και από τις Κυκλάδες.

Ο Αποχαιρετισμός του Ρίτσου γίνεται μονόλογος στο Ίδρυμα Κακογιάννη
Στις 11 και 12/5 στις 21.00, το Σπίτι της Κύπρου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζουν το ποίημα "Αποχαιρετισμός" του Γιάννη Ρίτσου ως ένα θεατρικά δομημένο εσωτερικό μονόλογο του ήρωα του απελευθερωτικού Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. Γρηγόρη Αυξεντίου, στην κρύπτη του, λίγο πριν τον θάνατο του. Στο ποίημα και την παράσταση που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Νεοκλή Νεοκλέους και υπό τις συνθέσεις του Γιώργου Καλογήρου, ο ήρωας αποχαιρετά τον κόσμο, τη ζωή, τον τόπο του. Παίζουν οι μουσικοί Γιώργος Καλογήρου, Νεφέλη Καραγιώργη, Εύα Σταύρου.

Προβολή ταινίας στο Fast Forward Festival
Σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα, στο πλαίσιο του Onassis Fast Forward Festival 5 – Athens, προβάλλεται στην «Ίριδα», το ιστορικό κινηματοθέατρο της Αθήνας (Ιπποκράτους 15 & Ακαδημίας 55), το πρώτο μέρος της κινηματογραφικής τριλογίας του διεθνώς διακεκριμένου γαλλοαλγερινού εικαστικού και κινηματογραφιστή Καντέρ Ατιά. Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου, τα «εξόριστα» αντικείμενα είναι εδώ οι πρωταγωνιστές. Εκείνα που οι αποικιοκρατικές δυνάμεις και οι ιεραπόστολοι της Δύσης υφάρπαξαν από τους κατόχους τους για να τα μετατρέψουν σε εθνολογικά τεκμήρια-εκθέματα στα μουσεία της Ευρώπης. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης και η ανθρωπολόγος-αρχαιολόγος Ελεάνα Γιαλούρη θα συντονίσουν τον δημόσιο διάλογο που θα ακολουθήσει, την πρώτη ημέρα της προβολής. Θα πραγματοποιηθούν τρεις προβολές: 11/5 στις 20.00 και 12-13/5 στις 21.00.

Thee Holy Strangers στο ΚΠΙΣΝ
Οι Thee Holy Strangers ξεκίνησαν στα τέλη του 2013 σαν μια σύμπραξη γνωστών μουσικών της αθηναϊκής σκηνής (The Last Drive, Dustbowl, Nightstalker κ.α.) με κίνητρο τους ήχους και τις εικόνες της πόλης που ήθελαν να περιγράψουν. Στη συναυλία τους στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος στις 5/5 ώρα 21.00, θα τους απολαύσουμε σε αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν kozmic swamp music, ήτοι σκοτεινή Americana, soul και αστικό μπλουζ.

7η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Μ. Αλεξάνδρου και Ιερά Οδός) από 3 ως 9/5, παρουσιάζει 16 ταινίες από 8 χώρες της Αφρικής. Κάθε χρόνο, η έναρξη του αφιερώματος εκπροσωπείται από μια συγκεκριμένη χώρα – φέτος την αυλαία ανοίγει η Αλγερία. Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί εδώ

Πολιτιστικές δράσεις στο Κινηματοθέατρο "Κ. Γαβράς" στο Περιστέρι
Από τις αρχές Μαΐου και για ένα μήνα, το πρώην κινηματοθέατρο Έφη (Βασιλικών 8, Περιστέρι) παρουσιάζει κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις θεάτρου σκιών για μικρούς και μεγάλους. Στα highlights, η προβολή της ταινίας «Το Χαστούκι» του Κλοντ Πινοτό, η παράσταση μαριονέτας «Μικρός Πρίγκιπας», τα «Παραμύθια των Αδερφών Γκριμ», ο «Πινόκιο», η προβολή της ταινίας «Φθηνά Τσιγάρα» του Ρένου Χαραλαμπίδη, του «Τσεκουριού» και του «Κεφαλαίου» του Κώστα Γαβρά και η παιδική παράσταση «Ο καραγκιόζης και η Ειρήνη εναντίον του πολέμου» με τον Κώστα Βουτσά. Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Το σινεμά… διαβάζει στο Γκαίτε
Το Ινστιτούτο Γκαίτε παρουσιάζει κινηματογραφικό αφιέρωμα σε ταινίες εμπνευσμένες από βιβλία, στο πλαίσιο της «Αθήνας Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου 2018». Μέχρι τις 5/5, θα προβάλλονται ταινίες όπως οι «Νεαρός Τέρλες», «Βόιτσεκ», «Το κουτί της Πανδώρας» και «Νοσφεράτου». Δείτε το πρόγραμμα εδώ.

Περισσότερες εκδηλώσεις για το Βιβλίο
Ο ΟΠΑΝΔΑ συμμετέχει στους εορτασμούς της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου με παιδικά εργαστήρια, παιχνίδια, θεατρικά αναλόγια, masterclasses με συγγραφείς για την γραφή μυθιστορήματος, εικαστικά εργαστήρια, δημιουργική θεατρική γραφή, αφηγήσεις, συζητήσεις και πολλές ακόμα βιβλιοεκδηλώσεις, που θα συνεχιστούν ως τα μέσα Μαΐου. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

"Παιδικό - Νεανικό Φεστιβάλ 2018" στον δήμο Βύρωνα
Μέχρι τις 13/5, ο δήμος Βύρωνα παρουσιάζει εκδηλώσεις για παιδιά και νέους με θέμα «Μάθημα Ανοιχτό»: Χοροί, τραγούδια, αφιερώματα στην παράδοση, συναυλίες ρεμπέτικου και έντεχνου, ανεβάσματα παραστάσεων, λαϊκά παραμύθια και πολλές ακόμα δωρεάν εκδηλώσεις γεμίζουν το πρόγραμμα – κυρίως στον δημοτικό κινηματογράφο Νέα Ελβετία, αλλά και στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως. Δείτε το πρόγραμμα εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v