8 διευθύνσεις για όλες τις ώρες στη Μαυρομιχάλη

Ανακαλύπτουμε παλιές και νέες διευθύνσεις για καφέ, κρασί, ουζομεζέδες, κοκτέιλ, θερινό σινεμά ή και… σκάκι στην πιο sui generis πιάτσα του κέντρου.
8 διευθύνσεις για όλες τις ώρες στη Μαυρομιχάλη
του Γιώργου Κόκουβα

Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, από τα Εξάρχεια ως τον Λυκαβηττό και την Νεάπολη, το γνωρίζουν καλά: Η οδός Μαυρομιχάλη είναι μια άτυπη μποέμ πιάτσα, πολύ πιο ήσυχη και ενδιαφέρουσα από την γεμάτη κίνηση Ιπποκράτους ή την πολύβουη Χαριλάου Τρικούπη που την πλαισιώνουν. Ανάμεσα στους δύο δρόμους των χαοτικών κορναρισμάτων, η Μαυρομιχάλη διατηρεί την αίσθηση νοσταλγικής αστικής γειτονιάς, κρατώντας ανέπαφα τα παλιά της καλτ στέκια, και προσθέτοντας νέα μαγαζάκια για καφέ, ρακές και μεζέδες στους μικρούς κάθετους πεζοδρόμους της.

Εδώ, από τη μία της άκρη, στην Ακαδημίας, μέχρι την άλλη, στην Αλεξάνδρας, θα συναντήσετε καλά κρυμμένα θερινά σινεμαδάκια και πειραματικά θέατρα. Θα ανακαλύψετε θρυλικά σκακιστικά καφενεία και παρεΐστικα μεζεδοπωλεία. Θα βρείτε ρώσικο street food ή θα πιάσετε θέση σε αιωνόβιες ταβέρνες με ρετρό ασβεστωμένες αυλές, ανάμεσα στα παλαιότερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας και σε «φρέσκια» street art στις τυφλές όψεις των αστικών κτιρίων.

Παρακάτω, συγκεντρώνουμε οκτώ αγαπημένες, παλαιότερες και πιο καινούριες διευθύνσεις κατά μήκος της Μαυρομιχάλη, για να ανακαλύψετε κι εσείς την γοητεία της αυτό το καλοκαίρι. 

Frumel 
Μαυρομιχάλη 59, τηλ: 2105125068

Ο μικρός εσωτερικός του χώρος μοιάζει με θεατράλε μπιστρό. Η ατμόσφαιρα θυμίζει νοσταλγικό αθηναϊκό μαγειρείο και τα ξύλινα τραπεζάκια στον διπλανό πεζόδρομο παραπέμπουν σε παρεΐστικο ουζερί. Η πιο πρόσφατη άφιξη της Μαυρομιχάλη λέγεται Φρούμελ, απλώνει τραπεζάκια πλάι στον αυτοσχέδιο «φρουμελόκηπο» του παρτεριού, και σερβίρει καφέ από νωρίς, και αργότερα ουζάκια, μπύρες από μικροζυθοποιίες, ρακί από τον τόπο της και μεζεδάκια από μικροπαραγωγούς της Καλαμάτας, της Χαλκιδικής και της Κρήτης. 

Warehouse 
Μαυρομιχάλη και Βαλτετσίου 21, τηλ: 21 5540 8002

Στον όμορφο βιομηχανικής αισθητικής χώρο που στήθηκε στην άκρη του πεζοδρόμου της Βαλτετσίου, τα παιδιά του Warehouse φροντίζουν να μας ανοίξουν το μάτι από τις 8.00 το πρωί με ειδικά blends καφέ εξαιρετικής ποιότητας. Το βράδυ, ο χώρος μετατρέπεται σε φίνο ethnic/jazz wine bar με πάνω από 50 ετικέτες κρασιού (20 εκ των οποίων σερβίρονται και σε ποτήρι). Σημειώστε πως από την «αποθήκη» μπορείτε να αγοράσετε κρασί για το σπίτι, επιλέγοντας από 140 ετικέτες. Στα τραπεζάκια σερβίρονται επίσης premium spirits και κλασικά ή speakeasy cocktails. Συνοδεύουμε με ωραία πιάτα όπως στριφτούδια Κρήτης, καπνιστό χοιρινό με βολάκι Άνδρου, μπρουσκέτες και ποικιλίες αλλαντικών. Για κρασί και τσιμπολόγημα, υπολογίστε περί τα 12-15€ κατ’ άτομο. 

Πάμε γι’ άλλα 
Μαυρομιχάλη 99, τηλ: 2103625060

Ο ζεστός παρεΐστικος εσωτερικός του χώρος, το καλοκαίρι δίνει τη θέση του στα λίγα τραπεζάκια που απλώνονται στο πεζοδρόμιο. Τσίπουρο, μεζές, καφές, ποτά, ρεμπέτικοι ήχοι και έντεχνα live είναι ο εκρηκτικός εναλλακτικός συνδυασμός του Πάμε γι’ άλλα, ενός «χύμα» καφενείου για όλες τις ώρες, όπου για τσιπουράκι και μεζέ δεν θα πληρώσετε πάνω από 10€ κατ’ άτομο. 

Φαεινόν 
Μαυρομιχάλη και Καλλιδρομίου 17, τηλ: 2103639651
Μικρό μυστικό στέκι για μυημένους πίσω από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, το Φαεινόν με την μικρή πολύχρωμη βεράντα και τον cosy χώρο σερβίρει καφέ, ποτάκι και τέχνη κάθε είδους: Εδώ δεν αποκλείεται να πετύχετε κάποια προβολή ή κάποιο αφιέρωμα της Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας της Αθήνας

Καλίνκα Μαλίνκα 
Σόλωνος 81 και Μαυρομιχάλη, τηλ: 2103388358

Φρέσκα, σπιτικά και χειροποίητα από τη γέμιση μέχρι το αλεύρι, τα ρώσικα πιροσκί του Καλίνκα Μαλίνκα αποτελούν από μόνα τους λόγο να κάνετε μια βόλτα μέχρι τα «χαμηλά» της Μαυρομιχάλη. Εκεί, θα πάρετε στο χέρι τηγανητά ή φουρνιστά πιροσκί με κοτόπουλο και μανιτάρι, λουκάνικο και τυρί, πράσινο κρεμμύδι με αυγό, κιμά, λάχανο/καρότο, τυρί φέτα φούρνου, αλλά και γλυκές γεύσεις – ρωτήστε για τα γλυκά φούρνου που ετοιμάζονται καθημερινά. Θα χάσετε αν δεν πάρετε για το σπίτι αυθεντική ρώσικη σαλάτα και τσεμπουρέκ. Τα πιροσκί κυμαίνονται στα 1,40€. 

Η Λεύκα 
Μαυρομιχάλη 121, τηλ: 2103614038
Η ασβεστωμένη αυλή της Λεύκας έχει ταΐσει πολλές γενιές Εξαρχειωτών, φοιτητών και διανοούμενων και συνεχίζει ακάθεκτη να χαρίζει δροσιά και καλτ ατμόσφαιρα παλιάς ταβέρνας (στην κυριολεξία, αφού λειτουργεί από την δεκαετία του ’30). Στα στρωμένα με λευκά τραπεζομάντιλα τραπεζάκια θα καταφτάσουν οι old school κρεατοφαγικές επιλογές, όπως μπεκρή μεζέ, καλοψημένες μπριζόλες και λεμονάτα κρεατικά κατσαρόλας, αλλά και κλασικοί μεζέδες όπως το ωραίο τζατζίκι, οι γίγαντες, οι λαχανοντολμάδες και ο μπακαλιάρος. Μαζί με χύμα κρασάκι, υπολογίστε περί τα 12-15€ κατ’ άτομο.

Πανελλήνιον
Μαυρομιχάλη 16, τηλ: 2103634492
Η παλιά Αθήνα ζει και βασιλεύει στον χώρο του «Πανελλήνιου», του μοναδικού ίσως καφενείου για ερασιτέχνες και όχι μόνο σκακιστές. Εδώ θα βρεθείτε σε ένα σκηνικό νοσταλγίας, με παλιές φωτογραφίες της πόλης στους τοίχους, αθλητικές αφίσες, πορτρέτα διάσημων σκακιστών και φίλους του «αθλήματος» να πασχίζουν για μια κίνηση ματ. Ο χώρος αποτελεί στέκι πολυσυλλεκτικό, συγκεντρώνοντας από μποέμ φοιτητές ως ηλικιωμένους βετεράνους του σκακιού. 

Σινέ Παναθήναια 
Λ. Αλεξάνδρας και Μαυρομιχάλη, τηλ: 2106425714

Από τα παλιά, καλά θερινά σινεμαδάκια της πόλης, σε μια γειτονιά που φημίζεται για την κινηματογραφική της κλίση, το Σινέ Παναθήναια αποτελεί μια όαση ανάμεσα στο μπετόν των πολυκατοικιών, χάρη στις κίτρινες καρεκλίτσες που πατούν στο χαλίκι, στον καταπράσινο περίγυρο και στα λουλουδιασμένα παρτέρια του. Έξτρα μπόνους, οι σινεφίλ κατά κύριο λόγο επιλογές και το φθηνό εισιτήριο των 5€ κάθε μέρα για αυτό το μήνα (και κάθε Δευτέρα, δύο εισιτήρια με 8 ευρώ).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v