10 δροσερές αυλές για καφέ και φαγητό στη Θεσσαλονίκη

Δέκα όμορφες αυλές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης φιλοξενούν τους ανοιξιάτικους καφέδες και τα παρεΐστικα βορειοελλαδίτικα τσιμπολογήματα μας.
10 δροσερές αυλές για καφέ και φαγητό στη Θεσσαλονίκη
του Γιώργου Κόκουβα

Πλακόστρωτες αυλές ιδανικές για δροσερούς μαγιάτικους καφέδες. Ολάνθιστοι κήποι που μας ταΐζουν ωραίους μεζέδες όλο το καλοκαίρι. Αίθρια με εναλλακτική διακόσμηση και γοητευτικοί υπαίθριοι χώροι όπου το τσίπουρο ρέει άφθονο. Δείτε παρακάτω συγκεντρωμένους δέκα αγαπημένους χώρους της Θεσσαλονίκης που διαθέτουν αυλή για καφέ ή για τσιμπολόγημα. 

Tabya 
Μελενίκου 14Γ, τηλ:2311242522

Το πιο όμορφο νεοκλασικό στα πέριξ της πανεπιστημιούπολης που μετατράπηκε σε νοσταλγικό, arty πολυχώρο, διαθέτει και μία από τις πιο μποέμ αυλές του κέντρου: Γεμάτη βότανα και φερ φορζέ τραπέζια, ενδείκνυται για απογευματινό καφεδάκι, ενώ κρύβει και μυστικά όπως το ενεργό πηγάδι του σπιτιού που βρίσκεται στην είσοδό της. Μην αμελήσετε να πεταχτείτε στην αίθουσα βινυλίου ακριβώς από πάνω, αν θέλετε να ανανεώσετε την δισκοθήκη σας. 

Toms Café 
Τσιμισκή 22, Στοά Πελοσώφ

Στη στοά του Παλιού Ταχυδρομείου, μια ανάσα από την πλατεία Αριστοτέλους, κρύβεται το νέο αγαπημένο μυστικό της πόλης: Η γνωστή για τα παπούτσια και τον φιλανθρωπικό της χαρακτήρα εταιρία Toms μεταμόρφωσε το αίθριο σε ένα ανοιχτό café με χαλαρό, hip ύφος, ξύλινους πάγκους και τραπεζάκια, δέντρα, μαξιλάρες και… χαλιά στο μωσαϊκό. Εδώ θα πιείτε τον ειδικό καφέ της Toms, που για κάθε σακουλάκι που τελειώνει, χαρίζει 140 λίτρα πόσιμο νερό σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Πρόκειται μάλιστα για ένα από τα δύο μόνο μέρη στην Ευρώπη όπου λειτουργεί τέτοιο café – το άλλο βρίσκεται στο Άμστερνταμ.  

Terra Antiqua 
Μανώλη Ανδρόνικου 6, Αρχαιολογικό Μουσείο, τηλ: 2310829950

Τεράστια δέντρα, αραιά τοποθετημένα τραπεζάκια και καναπέδες στο πλακόστρωτο, θέα μέχρι την παραλία και στο φόντο αρχαιοελληνικά αγάλματα. Είναι το café του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης, που λειτουργεί για καφεδάκι από τις 7.00 το πρωί και μένει ανοιχτό ως αργά το βράδυ, διοργανώνοντας συχνά jazz και ακουστικά live που ταιριάζουν ιδιαίτερα στην αύρα του χώρου. 

B restaurant café bar 
Λεωφόρος Τρίτης Σεπτεμβρίου 2, τηλ: 2310869695

Ομπρέλες, δεντράκια, ελιές, λουλούδια και ήσυχη ατμόσφαιρα θα βρείτε στην αυλή του Βυζαντινού Μουσείου, που λειτουργεί σαν café-εστιατόριο από νωρίς το πρωί (με ενδιαφέρουσα πρωινή κάρτα για να ξεκινήσει νόστιμα η μέρα). Συνοδεύστε τον καφέ ή τους φρέσκους χυμούς με τα αφράτα φρεσκοψημένα κέικ – αν πεινάσετε, προτιμήστε τις μεσογειακές γεύσεις του lunch ή dinner menu με τις εκλεπτυσμένες συνταγές που σύστησαν στους Θεσσαλονικείς το museum dining – περί τα 20-30€ κατ’ άτομο.

Κήπος
Δημητρίου Πολιορκητού 23, Άνω Πόλη, τηλ: 2310224257
Καρυδιές, συκιές, νυχτολούλουδα και μπουκαμβίλιες δημιουργούν το κατάφυτο σκηνικό σε αυτή την εσωτερική αυλή του αρχοντικού του 19ου αιώνα στην πιο όμορφη γειτονιά της Θεσσαλονίκης, την Άνω Πόλη. Εδώ θα πιάσετε τραπεζάκι για ουζάκι, κρασί και έθνικ μεζέδες, από ελληνικά πιάτα μέχρι μεξικάνικες λιχουδιές – υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο. 

Ακαδημία 
Αγίου Μηνά 3, τηλ: 2310521803

Γύρω από τα τραπεζάκια του πεζοδρομίου μοσχοβολούν οι νεραντζιές. Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη δροσερή ανοιξιάτικη νότα στο εστιατόριο Ακαδημία. Αν περάσετε τον εσωτερικό του χώρο, θα βρεθείτε στην ωραιότατη πίσω αυλή του με τη νοσταλγική ατμόσφαιρα, εκεί που θα δοκιμάσετε τις μεσογειακές και παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις, από κρεατικά και κρητικές συνταγές μέχρι νόστιμα κρεατικά και χειροποίητα ζυμαρικά. Υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο. 

Πέντε Πόρτες 
Φράγκων 2-4, τηλ: 2310532503

Εκεί που μέχρι πρότινος το Punto Es σέρβιρε ισπανικά κρασιά και tapas, οι Πέντε Πόρτες πήραν τη θέση του και άλλαξαν τα δεδομένα στην άκρη της οδού Φράγκων. Ο φωτεινός εσωτερικός χώρος, η καταπράσινη αυλίτσα, η θέα στα βυζαντινά τείχη της πόλης και η χαλαρή ατμόσφαιρα παραμένουν, αλλά αντί για sangria, τον πρώτο λόγο πλέον έχει το ούζο και το τσίπουρο. Και μεταξύ τους, πολλοί, αχνιστοί ελληνικοί μεζέδες, από ψητές σαρδέλες και χταπόδι με χούμους μέχρι βουβαλίσια λουκάνικα και σμυρναίικα σουτζουκάκια. Θα βρείτε επίσης πολλά είδη ελληνικών τυριών και πίτες ημέρας – υπολογίστε περί τα 10-12€ για ουζάκι και χορταστικό τσιμπολόγημα. 

Ουζερί Αριστοτέλους 
Αριστοτέλους 8, τηλ: 2310230762

Πιο κέντρο δεν γίνεται, αλλά και πιο μακριά από το κέντρο δεν γίνεται: Στη στοά της Αριστοτέλους, κρύβεται ένα ουζερί που μας κάνει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε πόλη. Τα μαρμάρινα τραπεζάκια στρώνονται κάτω από ολάνθιστες γλάστρες που μοσχοβολούν, σχεδόν όσο και τα φρέσκα θαλασσινά μεζεδάκια. Συνοδεύσετε το τσίπουρο ή το κρασί με γεμιστό καλαμάρι, σουπιές, αχνιστό γιουβετσάκι, γαρίδες και δροσερές σαλάτες – υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο για τσιμπολόγημα. 

Η μικρή αυλή 
Πρωτογένους 3, Άνω Τούμπα
Ξεμακραίνουμε ελαφρώς από το κέντρο, και επιτρέπουμε σε αυτό το τίμιο ταβερνάκι της Άνω Τούμπας να μας γυρίσει πίσω στο χρόνο, στις εποχές με τα παρεΐστικα, λαϊκά μεζεδοπωλεία που σέρβιραν σπιτικά μεζεκλίκια κάτω από δεντράκια και καλαμωτές. Θα δοκιμάσετε νόστιμα κρεατικά, από μπριζόλες και παραδοσιακά κεφτεδάκια μέχρι λεονάτο κότσι αλλά και θαλασσινές ποικιλίες. Τα Σάββατα δεν αποκλείεται να πετύχετε και live μουσική – υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο. 

Μπαχτσές 
Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 211, τηλ: 2310427339

Η αυλή του Μπαχτσέ φιλοξενεί τα φαγοπότια μας χειμώνα-καλοκαίρι, και τα «ντύνει» με νοσταλγική ατμόσφαιρα, χάρη στις κουρελούδες, τα παλιά σκεύη στα οποία καταφθάνουν τα πιάτα και τα διακοσμητικά «σουπλά» που μοιάζουν με… σεμεδάκια. Εδώ θα φάτε νόστιμα μαγειρευτά αλλά και ωραία ψητά κρεατικά, καθώς και κλασικούς μεζέδες όπως φέτα με μέλι, πατάτες με τριμμένη τυρί και μυδοπίλαφο – υπολογίστε περί τα 10-12€ κατ’ άτομο για λουκούλλειο γεύμα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v