15 μικρά μυστικά στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης

Ανακαλύπτουμε καλά κρυμμένα μυστικά στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης και τα μοιραζόμαστε μαζί σας για να γνωρίσετε την πιο αυθεντική πλευρά της πόλης.
15 μικρά μυστικά στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης
του Γιώργου Κόκουβα

Πού θα απολαύσετε παραδοσιακό ξύρισμα; Σε ποιο σημείο της πόλης θα συναντήσετε πολίτικη θέα; Σε ποια κρυμμένη αγορά θα βρείτε χύμα αρώματα και από πού θα προμηθευτείτε χύμα φρεσκοκομμένο ελληνικό καφέ;

Οι γειτονιές της Θεσσαλονίκης έχουν τα δικά τους μικρά απολαυστικά μυστικά και εμείς τα ανακαλύπτουμε είτε για τους Θεσσαλονικείς που δεν τα έχουν εντοπίσει ακόμη, είτε για τους επισκέπτες της πόλης που θέλουν να γνωρίσουν τις πιο ιδιαίτερες γωνιές της.

Από την Εγνατία μπορείς να βρεθείς… στην Κωνσταντινούπολη
Δίπλα από τα ιστορικά «Λουτρά Παράδεισος» στην πλατεία Αριστοτέλους, λειτουργεί το ατμοσφαιρικό café-bar «Το παλιό Χαμάμ» (Μητρ. Γενναδίου 11), που σερβίρει από καφέδες το πρωί μέχρι κοκτέιλ αργά το βραδάκι, ενώ από την ταράτσα του μπορείτε να αγναντέψετε τους τρούλους του χαμάμ και πέρα, τα κτίρια του κέντρου, από τα οποία ξεπροβάλλει η βυζαντινή «προίκα» της Θεσσαλονίκης.

Στην Παύλου Μελά θα φάτε το καλύτερο brunch
Θα το βρείτε στο γλυκύτατο Estrella (Παύλου Μελά 48), όπου στο μενού εναλλάσσονται πολλές μοντέρνες γεύσεις, bagels, ευφάνταστες ομελέτες και tapas με ισπανικό «ταμπεραμέντο» (περί τα 10€ κατ’ άτομο).

Στο Καπάνι θα μαγευτείτε από τα αρώματα
Στο «Αρωματοπωλείο στο Καπάνι» (Κυδωνιάτου 15α) μέσα στα πολύχρωμα στενά της ομώνυμης αγοράς του κέντρου, θα σας οδηγήσουν τα αρώματα, που θα αγοράσετε χύμα ή θα παραγγείλετε αφρόλουτρα και προϊόντα με μυρωδιές της επιλογής σας σε πάμφθηνες τιμές (8€ τα 50ml).

Στην Τούμπα θα απολαύσετε τον καλύτερο ελληνικό καφέ
Στο καφεκοπτείο στο 62 της οδού Ανατολικής Θράκης θα βρείτε τον πιο μερακλίδικο ελληνικό καφέ της Βόρειας Ελλάδας, ήτοι φρεσκοαλεσμένους κόκκους καφέ Ουζούνογλου, με μυρωδιά που θα σας συνοδεύει όλη τη μέρα. Θα προμηθευθείτε επίσης καφέ φίλτρου σε γεύσεις, σοκολάτα και αλεσμένο espresso.

Στην Καμάρα θα σας πουν τον καφέ
Στο café Ωκεανός (Εγνατία 117) στην Καμάρα, καθημερινά από τις 8.30 το πρωί ως τις 11.30 το βράδυ, θα απολαύσετε το καφεδάκι σας και θα σας πουν τη… μοίρα σας στον πάτο του φλιτζανιού εντελώς δωρεάν. 

Στη Μητροπόλεως θα συνδυάσετε μιλφέιγ με… πιάνο
Στο νέο κατάστημα του Κωνσταντινίδη με το ξακουστό μιλφέιγ (Μητροπόλεως 119), όσο περιμένετε να ετοιμαστούν τα γλυκά σας μπροστά στα μάτια σας, η αναμονή σας θα συνοδεύεται από αγαπημένες μελωδίες πιάνου live, αφού το ζαχαροπλαστείο έχει προσλάβει πιανίστα ο οποίος παίζει στο ωραιότατο πιάνο του καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

Στην πλατεία Τερψιθέας, θα κυνηγήσετε… μύθους και φαντάσματα
Στις παρυφές της Άνω Πόλης, στην πλατεία Τερψιθέας, θα ανακαλύψετε το παλιό μαυσωλείο του δερβίση Μουσά-Μπαμπα, που συνοδεύεται από έναν αστικό θρύλο: Λέγεται ότι το φάντασμά του βολτάρει συχνά-πυκνά στο πλακόστρωτο της πλατείας, κάθε που το ρολόι σημαίνει μεσάνυχτα. Αν πάλι δεν πιστεύετε σε αστικούς θρύλους, απλώς προχωρήστε μέχρι το γειτονικό Τσινάρι και πιάστε θέση για ούζο και μερακλίδικους μεζέδες στο ομώνυμο ουζερί.

Στην Ρωμαϊκή Αγορά θα μάθετε Νοηματική – και όχι μόνο
Στο 51 της οδού Φιλίππου στη σκιά της αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς, η φρέσκια άφιξη του Smiyl αναλαμβάνει να σας μάθει την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, αλλά δεν είναι απλώς ένα φροντιστήριο: Εκεί θα συναναστραφείτε με την Κοινότητα των Ελλήνων Κωφών, θα πάρετε μέρος σε αστικές δράσεις και θα βρείτε το νέο σας στέκι – περισσότερα εδώ

Στα Λαδάδικα, θα βρείτε διανυκτερεύοντα… tapas
Στο Tapas bar στην πλατεία των Λαδαδίκων (Κατούνη 4) θα απολαύσετε πάμφθηνα ισπανικά μεζεδάκια και επιλογές για κάθε ώρα του 24ωρου: Από πρωινό με ισπανικά λουκάνικα και αλλαντικά μέχρι μεσημεριανά tapas και λαχταριστή παέγια το βράδυ – σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 10-12€ κατ’ άτομο. 

Στο σπίτι του Βαλαωρίτη… θα φάτε σχεδόν τζάμπα
Το «Ελιά Λεμόνι», εστιατόριο που φημίζεται για τα κρεατικά του, έφτασε στο κέντρο της πόλης και καθιέρωσε μενού με πιο-χαμηλές-δεν-γίνεται τιμές, στο όμορφο νεοκλασικό όπου ζούσε ο Βαλαωρίτης (Καποδιστρίου 9). Συγκεκριμένα, οι περισσότερες (γενναιόδωρες) μερίδες κρεατικών κινούνται στα 3€ - ήτοι για ένα λουκούλειο γεύμα με κυρίως, ορεκτικά, σαλάτες και κρασί δεν θα πληρώσετε παραπάνω από 8-10€ κατ’ άτομο.

Στην πιάτσα του Θεαγενείου, θα πάρετε δυνάμεις μετά το ξενύχτι
Στην «Πίτσα Σάκης» απέναντι από το Θεαγένειο (Λ. Στρατού 26), θα δοκιμάσετε πίτσα αλλά και άλλα σφολιατοειδή που ετοιμάζει ο διανυκτερεύων «φούρνος» - μπουγατσοπωλείο. Η μυστική συνταγή της γλυκιάς ντοματοσάλτσας της πίτσας του ευθύνεται που ο Σάκης κυκλοφορεί ως κοινό μυστικό στις τάξεις των ξενύχτηδων στα πέριξ του κέντρου. 

Στην Καλαμαριά θα επιστρέψετε στην παιδική σας ηλικία
Κι αυτό θα γίνει με την πρώτη κουταλιά από το παγωτό του «Θέμη» (Πασπαλίδη 69), που έχει γλυκάνει την παιδική ηλικία πολλών γενιών Θεσσαλονικέων με το περίφημο παγωτό φιστίκι με κομμάτια σοκολάτας.

Στην Ολύμπου θα ανεβείτε στο πιο λογοτεχνικό πατάρι
Είναι το πατάρι του «Οξυγόνου» (Ολύμπου 81), που κρύβει όχι μόνο εκατοντάδες βιβλία, αλλά και λογοτεχνικές συζητήσεις οργανωμένες από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, παρουσιάσεις βιβλίων, σεμινάρια, εργαστήρια για ενηλίκους και συναντήσεις για λέσχες ανάγνωσης. Τα Σάββατα είναι αφιερωμένα στα παιδιά, με εκπαιδευτικά προγράμματα για λιλιπούτειους αναγνώστες. Μείνετε ενήμεροι για τις εκδηλώσεις εδώ

Δίπλα στη Μητρόπολη θα βρείτε έναν χώρο… αποκλειστικά για άντρες
Μην πάει ο νους σας στο πονηρό. Στο 97 της οδού Μητροπόλεως, θα βρείτε το Barber Shop, ένα καθαρόαιμο αγγλοσαξονικό… μπαρμπέρικο, που τηρεί την ιεροτελεστία του παραδοσιακού ξυρίσματος και κουρέματος, σε ένα περιβάλλον-χρονομηχανή. 

Στην Παύλου Μελά θα βρείτε το γάλα… αλλιώς
Νέα άφιξη στη ζωή της πόλης, το Mia Feta (Παύλου Μελά 14) αποτελεί μία πρωτότυπη ιδέα μιας οικογένειας με γαλακτοκομική παράδοση από τα Γρεβενά. Πρόκειται για γαλακτοπωλείο αλλά και μπαρ. Για «φούρνο» αλλά και μεζεδοπωλείο. Στον μακρύ ξύλινο πάγκο, στο απόλυτα μοντέρνο σκηνικό του μακρόστενου καταστήματος, πέρα από το φρέσκο γάλα που μπορείτε να προμηθευτείτε, θα δοκιμάσετε τυροκομικά προϊόντα, βιολογικό γιαούρτι με σύκα, παραδοσιακή τσουκνιδόπιτα, σοκολατούχο γάλα, καφέ και να αγοράσετε φέτα με κομμάτια άγριας τρούφας. Κι όλα αυτά, σαν να βρίσκεστε σε ένα industrial café του εξωτερικού. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v