Μοντέρνα μεζεδοπωλεία που πρέπει να δοκιμάσεις

Παραδοσιακοί μεζέδες σερβιρισμένοι… αλλιώς, όμορφοι χώροι και καλές τιμές σε μοντέρνα μεζεδοπωλεία και ταβέρνες που πρέπει να γευτείτε.
Μοντέρνα μεζεδοπωλεία που πρέπει να δοκιμάσεις

Είναι ωραίες οι σταθερές αξίες του μεζέ: σαγανάκι με κεφαλοτύρι, πατάτες τηγανιτές με αλάτι, κεφτεδάκια και πάσης φύσεως –κεφτέδες. Όμως είναι επίσης ωραίες και οι «πειραγμένες» εναλλακτικές τους σε συνδυασμούς που διεγείρουν σωστά τον ουρανίσκο μας.

Μοντέρνα μεζεδοπωλεία και ταβέρνες πειράζουν την ελληνική μεζεδο-κουζίνα, σερβίρουν πιάτα πρωτότυπα και πεντανόστιμα και αξίζουν μία (ή και περισσότερες)… επιδρομές.

Μυστικός Κήπος
Καραολή Δημητρίου 21, Χαλάνδρι, τηλ: 2130370929

Όχι και τόσο «μυστικός» πλέον, αλλά εξίσου αγαπητός όσο και τότε που πρωτοάνοιξε προ μερικών ετών. Ο Κήπος του Χαλανδρίου στη στεγασμένη τώρα τον χειμώνα αυλή του σερβίρει πεντανόστιμα «πειραγμένα» πιάτα παραδοσιακής κουζίνας με βάση πρώτες ύλες ελλήνων παραγωγών. Το μενού του ενισχύεται/αλλάζει συχνά, με προσθήκες που ικανοποιούν κάθε ουρανίσκο. Εδώ δοκιμάζουμε κολοκυθάκια και βλήτα με πέστο και κουκουνάρι, ρεβιθοσαλάτα με λιαστή ντομάτα και απάκι κοτόπουλο, κανταϊφάκια με παστουρμά Κομοτηνής και σάλτσα γιαουρτιού, καλαμαράκι με μέλι και πιπέρι και μοσχοχτάποδο με χυλοπιτάκι. Η παρουσίαση των πιάτων είναι ακόμα ένα «υπέρ» του μαγαζιού. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-20€/ άτομο με ωραία χύμα ρακή.

Δυόσμος
Φρεαττύδος 42Α, Πειραιάς, τηλ: 210 4611335

Ο χώρος, ιδανικός: ένα πανέμορφο κτίριο του 1920 με μια μεγάλη σκάλα που οδηγεί στον κυρίως χώρο στον οποίο κυριαρχούν η πέτρα και το ξύλο. Το μενού επίσης. Δημιουργικοί μεζέδες, που στο σύνολό τους είναι εξαιρετικοί γευστικά, χωρίς αστοχίες. Στα οπωσδήποτε του Δυόσμου συμπεριλαμβάνουμε τις τηγανιτές μπάλες τυριού με ανθότυρο Ρούμελης και κατσικίσιο τυρί, τον καβουρμά Σερρών στη σχάρα με λαδολέμονο, το μαστέλο Χίου με τη μαρμελάδα σύκου, τα αυγά με στικ πατάτας και σαλάμι αέρος Στρεμμένου, την πετούρα (είδος ζυμαρικού) Γιαννιτσών με κοτόπουλο, μπρόκολο και κρέμα τυριών και την σούπερ πανσέτα από χοιρινό Θήβας με πουρέ σελινόριζας και καραμελωμένα κρεμμύδια. Κρασιά, τσίπουρα και ουζάκια ρέουν άφθονα, και ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 15€ το άτομο.

Φάνη Μεζέ
Ασπασίας 91, Χολαργός, τηλ: 2106511124

Δεν κάθεται στα… κεφτεδάκια σαγανάκι του αυτό το νέο-μεζεδοπωλείο του Χολαργού και ανανεώνει συνεχώς το μενού του με νέες, μοντερνίζουσες μεζεκλίδικες προτάσεις. Πιάστε θέση στα άνετα τραπεζάκια στο εσωτερικό του, και παραγγείλτε τις νέες του γεύσεις όπως ωραιότατο συκώτι σαγανάκι α λα Ικαριώτικα με φέτα, ντομάτα και ούζο, μπουτάκια κοτόπουλο μπλεγμένα με πικάντικη σάλτσα μπάρμπεκιου και σαλάτα με παστουρμά, αχλάδι και ρόκα. Από τις παλιές (και αγαπημένες) σταθερή αξία αποτελούν τα κεφτεδάκια ούζου σαγανάκι, όπως προείπαμε, τα παστουρμαδοπιτάκια, το ταλαγάνι με μαρμελάδα και οι πατάτες baby ποσέ σε κρασί. Σημειώστε ότι παραμονή Χριστουγέννων το μενού ενισχύεται ειδικά για την περίσταση με χοιρινό με δαμάσκηνα και κάστανο και σαλάτα με ρόδι και πορτοκάλι. Ο λογαριασμός έρχεται στα 15€/άτομο με ωραίο χύμα κρασάκι.

Σούμα Κολοκύθι
Ομήρου 27, Αγ. Δημήτριος, τηλ: 2109766565

Στεγάζεται στο ισόγειο μιας τριώροφης βιομηχανικής αποθήκης και ντύνει το cosy εσωτερικό του σε λευκούς, νησιώτικους τόνους προσθέτοντας βιομηχανικά αλλά και vintage αντικείμενα διακόσμησης. Η «Σούμα» αγαπά την παριανή κουζίνα, έτσι εκτός από ωραιότατη Σούμα (τσίπουρο) στα λευκά τραπεζάκια καταφτάνουν εναλλακτικές ελληνικές γεύσεις όπως μεσσηνιακό ταλαγάνι με μαρμελάδα ξηρών φρούτων, λουκουμάδες φέτας, με λιαστή ντομάτα και μέλι, σαλάτα με κολοκύθι, γραβιέρα Νάξου και αβοκάντο, κοντοσούβλι κοτόπουλο συνοδευόμενο από πλιγούρι, σπαλομπριζόλα με καραμελωμένα κρεμμύδια και σούπερ μπιφτέκι με ψητή μελιτζάνα και ντομάτα. Συνοδεία σούμας ή κρασιού και ενός… διαολεμένα νόστιμου cheesecake μαστίχας, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 20-25€/ άτομο.

Φυσαρμόνικα
Μεσογείων 180, Χολαργός, τηλ: 2106564388

Παίζει νόστιμες μελωδίες σε κεντρικό σημείο μεταξύ Χολαργού, Παπάγου και Νέου Ψυχικού σε φιλικό χώρο, με έντονη την παρουσία του ξύλου και χαμηλό φωτισμό. Οι πρώτες ύλες έρχονται από μικροπαραγωγούς, ενώ τα πιάτα είναι πρωτότυπα και νόστιμα. Φωλιά πατάτας, με ψιλοκομμένο απάκι Κρήτης, μαστέλο Χίου στη σχάρα με θυμαρίσιο μέλι, μιλφέιγ μελιτζάνας με γραβιέρα Νάξου, σαγανάκι φορμαέλας σε κρούστα από δημητριακά και χαρουπάλευρο, μπιφτεκάκια γαλοπούλας με σος γιαουρτιού και κρέμα αβοκάντο και σούπερ τηγανιά κοτόπουλου… mojito, με λάιμ, μαύρη ζάχαρη και δυόσμο, σβησμένη με ρούμι. Νόστιμο «κλείσιμο» η μους μακεδονικού χαλβά με γλυκό του κουταλιού, ενώ το πρωί σερβίρει και ωραιότατο πρωινό. Ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 15€/ άτομο, με ωραίο χύμα κρασί μοσχοφίλερο ή το δικό τους chardonnay.

Γκαλερί του Μεζέ 
Δημοσθένους 18 & Μ. Αλεξάνδρου, Περιστέρι, τηλ: 2105720048

Στην πιο νόστιμη γκαλερί των Δυτικών Προαστίων, σε έναν φωτεινό και άκρως περιποιημένο χώρο, ο σεφ προτείνει μεγάλη ποικιλία από πάσης φύσεως νοστιμιές (από μαγειρευτά, μέχρι της ώρας) με έξυπνες παραλλαγές που μας ιντριγκάρουν. Μετά από το καλωσόριμα με ζεστή σούπα κολοκύθα, επιλέξτε «πειραγμένες» γεύσεις όπως καπνιστή μπριζόλα με ανανά, τηγανόπιτα με ποντιακό φύλλο, μπουρεκάκια κανταΐφι με σάλτσα φραγκοστάφυλου, ριζότο με μανιτάρια σε μερίδα δύο ατόμων, μοσχαρίσιο καβουρμά σαγανάκι, ψαρονέφρι με τρικολόρ πιπεριές σε σάλτσα μαυροδάφνης και κουνελάκι γεμιστό με μαρμελάδα κρεμμυδιού και κρέμα σκόρδου. Με κέρασμα γιαουρτάκι με γλυκό του κουταλιού και συνοδεία κρασιού ή μπύρας, ο λογαριασμός θα έρθει περίπου στα 25€/ άτομο.

Χρύσα Χρύσα 
Αιολέων 40, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 213 0356879

Σε ένα ζεστό, μοντέρνο μεζεδοπωλείο/ταβερνείο των Πετραλώνων η κ. Χρύσα παντρεύει γεύσεις του χθες με το σήμερα και δημιουργεί νοστιμότατα πιάτα «πειραγμένης» μεσογειακής κουζίνας με μεγάλη επιτυχία. Ο χώρος μέσα μικρός, με γκρι αποχρώσεις και μίνιμαλ διακόσμηση δημιουργεί ρομαντική ατμόσφαιρα και ταιριάζει με τη φιλοσοφία του μενού. Εδώ δοκιμάζουμε ομελέτα με σύγκλινο Μάνης και καρδιές αγκινάρας, ψαρονέφρι ογκρατέν με πατατούλες και μουστάρδα, πανδαισία λαχανικών με χλωρά φασολάκια, κατίκι και ψητές πιπεριές, χούμους με κύμινο, ταχίνι και κρουτόν, φέτα τηγανιτή με φρέσκια αρμπαρόριζα και μέλι και σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι με φρέσκια ντομάτα, κανέλλα και καπνιστό πουρέ μελιτζάνας. Κλείνουμε με εξαιρετικό chessecake μέλι, συνοδεύουμε με κρασάκι και πληρώνουμε 22-25€/ άτομο.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v