Τα ουζάκια της Μεγάλης Παρασκευής

Πέντε διευθύνσεις για ουζάκι και νηστίσιμους μεζέδες στις γειτονιές της Αθήνας, για την έξοδο της Μεγάλης Παρασκευής.
Τα ουζάκια της Μεγάλης Παρασκευής
Την πρώτη νύχτα του πενθημέρου των γιορτών, μετά την περιφορά του Επιταφίου, οι νηστίσιμοι μεζέδες με την παρέα επιβάλλονται. Καλώς ή κακώς, κάποιες αργίες έχουν συνδυαστεί με έξοδο. Με την κατάνυξη που αρμόζει στη μέρα, αλλά και με τους απαραίτητους νηστίσιμους μεζέδες, λίγο πριν τη λήξη της νηστείας, αράζουμε σε αθηναϊκά μεζεδοπωλεία για να κλείσουμε νόστιμα την εβδομάδα των Παθών.

Ψιψίνα
Συνταγματάρχου Ζησιμόπουλου 96, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 2109819072

Η αγαπημένη ψαροταβέρνα του Παλαιού Φαλήρου επεκτείνει το ωράριό της μέχρι τη Μεγάλη Παρασκευή, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι το βράδυ, για να μας μυήσει στα μυστικά της ψαροφαγίας και των θαλασσινών της εδεσμάτων. Εδώ δοκιμάζουμε κριθαρότο με γαρίδες, γιουβέτσι φρέσκιας σουπιάς, μυδοπίλαφο, χταποδάκι στα κάρβουνα, καλαμαράκια και κλασικά ορεκτικά όπως φάβα, σκορδαλιά και ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης. Μαζί με ουζάκι, υπολογίστε περί τα 18-20€ το άτομο.

Μυλόλιθος
Πανόρμου 20, Αμπελόκηποι, τηλ: 2106465731

Στο νοσταλγικό εσωτερικό, αλλά και στην δροσερή αυλή, και την ταράτσα του αρχοντικού κτιρίου, που μόλις άνοιξε για το καλοκαίρι, ο Μυλόλιθος μας κακομαθαίνει με νόστιμους μεζέδες «για τη μέση». Στις νηστίσιμες γεύσεις του περιλαμβάνονται μύδια, γαρίδες, καλαμαράκια, χταπόδι, κυδώνια, γυαλιστερές και νόστιμη ταραμοσαλάτα, όλα με παραδοσιακές συνταγές και πινελιές σε όμορφο περιβάλλον. Μαζί με ούζο ή κρασάκι υπολογίστε περί τα 18-20€ το άτομο.

Θαλασσάκι 
Ακτή Θεμιστοκλέους 310, Πειραιάς, τηλ: 210418616

Μυρωδιά θάλασσας, γεύση από τσιροσαλάτα, ψητό χταποδάκι, γαρίδες με μουστάρδα και άλλα πεντανόστιμα θαλασσινά και συνοδεία ούζου: Ο Πειραιάς τα πίνει στο Θαλασσάκι, στην ακτή Θεμιστοκλέους, διαλέγοντας μάλιστα από πολύ καλή ποικιλία ετικετών ούζου, και δεν πληρώνει πάνω από 15€ το άτομο. Για την Μεγάλη Παρασκευή, καλό θα είναι να κάνετε κράτηση.

Φάνη Μεζέ
Ασπασίας 91, Χολαργός, τηλ: 2106511124

Στο νέο μεζεδοπωλείο του Χολαργού, σε μια ήσυχη γειτονιά κοντά στην εκκλησία της Φανερωμένης, εγκαινιάζουμε την ωραιότατη αυλίτσα του και δοκιμάζουμε φοβερά αχνιστά μύδια, γαρίδες στη σχάρα, εξαιρετικό χταποδάκι και άλλους ωραίους θαλασσινούς μεζέδες – ή και ωραιότατα φαλάφελ, αν νηστεύετε αλλά προτιμάτε τους στεριανούς μεζέδες από αυτούς της θάλασσας. Μαζί με ουζάκι από τη Μυτιλήνη, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 12-15€ το άτομο.

Ο Γλυκύς
Αγγ. Γέροντα 2, Πλάκα

Στην καρδιά της Πλάκας, αλλά έτη φωτός μακριά από την φασαρία και το ποδοπάτημα των κεντρικών της πεζοδρόμων, ο Γλυκύς είναι ένα καφενεδάκι κρυμμένα ανάμεσα σε φυλλωσιές δέντρων και «θημωνιές» ανθισμένων λουλουδιών. Απλώνει γαλάζια σιδερένια τραπεζάκια και ψάθινες καρέκλες καφενείου στο πλακόστρωτο κάτω από την κληματαριά και σε αυτό το απόλυτο σκηνικό παλιάς Αθήνας σερβίρει ουζάκι με ωραιότατες ουζοποικιλίες, απλές αλλά χορταστικές – υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v