Septem: Η χαρά του (μικρο)ζυθο-λάτρη

Η κρίση ή κουλτούρα της γεύσης; Ό,τι κι αν είναι αυτό που ευθύνεται για τη διάδοση της μπύρας από τις νεόκοπες «μικρο-ζυθοποιίες», το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό και άκρως ενδιαφέρον. Ελάτε να γνωρίσουμε μαζί το «success story» του αναπτυσσόμενου αυτού κλάδου, που ακούει στο όνομα Septem.
Septem: Η χαρά του (μικρο)ζυθο-λάτρη
του Θόδωρου Λέλεκα 

Ο όρος «μικρο-ζυθοποιία» (micro-brewery) υπάρχει επίσημα εδώ και κάμποσες δεκαετίες, μπήκε όμως στο καθημερινό μας λεξιλόγιο σχετικά πρόσφατα. Αφορά σε μονάδες παραγωγής μπύρας σε περιορισμένη ποσότητα, αν και ο ακριβής αριθμός φιαλών/βαρελιών/λίτρων παραμένει μέχρι σήμερα εστία διαφωνίας για Βρετανούς και Αμερικάνους. Αυτό που σίγουρα χαρακτηρίζει μια μικρο-ζυθοποιία είναι η παραγωγή απαστερίωτης μπύρας, η οποία με αυτόν τον τρόπο εκφράζει μοναδική αρωματική και γευστική πολυπλοκότητα, έχει όμως πολύ μικρότερο χρόνο ζωής από τις μαζικές μπύρες που πωλούνται σε ευρεία κλίμακα.

Νέα κουλτούρα μπύρας στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η «άνθιση» μιας πολύ ενεργής «ζυθο-λατρικής» κουλτούρας. Ολοένα και περισσότεροι φίλοι της μπύρας συλλέγουν και δοκιμάζουν «ψαγμένες» μπύρες από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Μοναστηριακές από την Κεντρική Ευρώπη, μαύρες και δυνατές από την Αγγλία, πρωτότυπες από την Αμερική, τον Καναδά, την Κίνα ή την Ινδία, είναι μερικές από τις κατηγορίες εισαγόμενης μπύρας που συναντάμε πλέον στην Ελληνική αγορά. Όσο για τις εγχώριες ετικέτες, οι περισσότερες από αυτές προέρχονται από τις μικρο-ζυθοποιίες που μοιάζουν να πληθαίνουν συνεχώς!

Μία από τις γνωστότερες Ελληνικές μικρο-ζυθοποιίες είναι η Septem. Αναγνωρίσιμη τόσο χάρη στο βραβευμένο design των ετικετών της, όσο και για τις ξεχωριστές μπύρες που παράγει, η μικροζυθοποιία από την Εύβοια είναι σήμερα μία από τις πλέον ραγδαία αναπτυσσόμενες εταιρείες του νέου αυτού κλάδου.

Μπύρα με καταβολές... οινολογικές

Η Septem ιδρύθηκε το 2009 από τον οινολόγο Σοφοκλή Παναγιώτου και τον οικονομολόγο αδερφό του, Γιώργο. Ο Σοφοκλής εργάστηκε ως οινολόγος στην Ιταλία, αλλά και σε γνωστά οινοποιεία στη Νάουσα και την Κρήτη, ωστόσο η γνωριμία και συνεργασία του με τον διάσημο Βρετανό ζυθοποιό Sean Franklin ήταν αρκετή για να κολλήσει το «μικρόβιο» της ζυθοποιίας.
Όταν ο Σοφοκλής αισθάνθηκε ότι έκλεισε για εκείνον ο κύκλος του κρασιού, εμφανίστηκε στη ζωή του η μπύρα. Έτσι, μαζί με τον αδερφό του, εμπνεύστηκαν την Septem και ξεκίνησαν μαζί μία πρώτυπη μικρο-ζυθοποιία στην περιοχή Ωρολόγιο, έξω από την Κύμη Ευβοίας, απ’ όπου κατάγονται.

Septem στα Λατινικά σημαίνει «Επτά» - όσες και οι μέρες της εβδομάδας. Πράγματι, τα δύο αδέρφια οραματίστηκαν μία «οικογένεια» ετικετών μπύρας, στην οποία θα αντιστοιχούσε μία για κάθε μέρα. Μέχρι σήμερα, που η Septem διανύει τον 3ο χρόνο λειτουργίας της, έχουν δημιουργηθεί 4 «ημερήσιες ετικέτες (η Pilsner για την Δευτέρα, η Premium Red Ale για την Πέμπτη, η Pale Ale για την Παρασκευή και η Honey Golden Ale για την Κυριακή), ενώ κατά καιρούς δημιουργούνται και κάποιες ειδικές «εποχιακές» ετικέτες.

«Ψαγμένη» σε όλα της τα στάδια

Οι μπύρες της Septem φτιάχνονται από ολόκληρο Λυκίσκο που επιλέγεται και εισάγεται από τη Νέα Ζηλανδία, την Αγγλία και τις ΗΠΑ. Στη μονάδα της υπάρχει ειδικά εξοπλισμένο χημείο που ελέγχει το προϊόν σε κάθε στάδιο της δημιουργίας του, ενώ τόσο η ζυθοποίηση όσο και η εμφιάλωση γίνονται χρησιμοποιώντας υπερσύγχρονο εξοπλισμός και απόλυτα αυτοματοποιημένες διαδικασίες. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ακόμα και το νερό που χρησιμοποιείται, το οποίο προέρχεται από ιδιωτική γεώτρηση της εταιρείας, υφίσταται ειδική επεξεργασία και εμπλουτισμό, ανάλογα με την ετικέτα μπύρας για την οποία προορίζεται.

Δεν είναι παράδοξο το γεγονός ότι η προσέγγιση στην δημιουργία κάθε μπύρας της Septem είναι κατά βάση οινολογική, και αυτό είναι αρκετά φανερό σε πιο εκπαιδευμένες μύτες και ουρανίσκους. Η μπύρα δεν παστεριώνεται, καθώς η υψηλή θερμοκρασία στην παστερίωση βοηθάει στην συντήρησή της αλλά «σκοτώνει» τα λεπτά αρώματα και τις γεύσεις της, ενώ μικρο-φιλτράρεται με ειδικό φίλτρο ακριβείας. Σε αντίθεση με τις μαζικές μπύρες του περιπτέρου, η μπύρα μιας μικρο-ζυθοποιίας έχει πολύ μακρύτερο εποχικό κύκλο, ωστόσο η διάρκεια ζωής της δεν ξεπερνάει τους 6 μήνες.

Η Septem με γεγονότα και αριθμούς

Η μικρο-ζυθοποιητική μονάδα της Septem αναπτύσσεται σταδιακά. Σήμερα παράγει περίπου 400 χιλιάδες φιάλες, ωστόσο η δυνατότητα της μονάδας μπορεί να φτάσει και τα 2 εκατομμύρια. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της απορροφάται από την εγχώρια αγορά, οι εξαγωγές όμως είναι το μεγάλο στοίχημα των δύο αδερφών. Ήδη η Septem εξάγει τις μπύρες της στην Κύπρο, τη Σουηδία και τη Γαλλία, ενώ έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι πρόσφατα ξεκίνησε εξαγωγές και στην... «μπυρομάνα» Αγγλία!

Εκτός από την αγορά, που έχει αγκαλιάσει τις μπύρες της Septem με μεγάλο ενθουσιασμό, η δουλειά των αδερφών Παναγιώτου έχει αναγνωριστεί (και εξακολουθεί να αναγνωρίζεται) από τον διεθνή τους κλάδο. Γι αυτό άλλωστε και από πολύ νωρίς, η Septem έχει αποσπάσει πολύ σημαντικές διακρίσεις σε μεγάλους διαγωνισμούς μπύρας, όπως ο International Beer Challenge.
 
Η μονάδα της Septem στο Ωρολόγιο διαθέτει όμορφους και φιλόξενους χώρους εκδηλώσεων και γευσιγνωσίας και είναι επισκέψιμη. Δέχεται καθημερινά επισκέπτες οι οποίοι είτε θέλουν να αγοράσουν τις μπύρες της από την «πηγή» τους, είτε θέλουν να μυηθούν στον ενδιαφέροντα κόσμο της μικρο-ζυθοποιίας. Επιπλέον η εταιρεία διοργανώνει τακτικά εκδηλώσεις, ενώ κάθε χρόνο φιλοξενεί και τον πρωτότυπο και ιδιαίτερα δημοφιλή διαγωνισμό οικιακής ζυθοποίησης (home-brewing).

Στην αγορά

Οι μπύρες της Septem διατίθενται από ψαγμένες κάβες και μπυραρίες, ενώ σε επίπεδο αλυσίδων τα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος έχουν την αποκλειστικότητα στην πώλησή τους. Τις βρίσκουμε κυρίως εμφιαλωμένες, ενώ σε πολύ αυστηρά επιλεγμένα σημεία εστίασης η Septem παρέχει τις μπύρες της σε πρότυπα, στρογγυλά «βαρέλια» από γυαλί, τα οποία αποτελούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην draught μπύρα.

Για όποιον θέλει να μάθει περισσότερα για την Septem και τη μικρο-ζυθοποιία μια επίσκεψη στη μονάδα της στην Εύβοια συστήνεται ανεπιφύλακτα. Η αρχή όμως μπορεί να γίνει και από την ιστοσελίδα της, που βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.septem.gr.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v