Το Στάχυ: Η ελληνική παράδοση... αλλιώς, στην Ελευσίνα

Το εστιατόριο του Elefsina Hotel βάζει φαντασία στην ελληνική παράδοση και απαρνείται τις μεσογειακές καταβολές του, επενδύοντας σε ένα μενού... εντοπιότητας with a twist. Το δοκιμάσαμε και μείναμε με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Το Στάχυ: Η ελληνική παράδοση... αλλιώς, στην Ελευσίνα
της Ηρώς Κουνάδη

Το Στάχυ, το εστιατόριο του Elefsina Hotel, αποτελεί, εδώ και τρία χρόνια, κάτι παραπάνω από σταθερή αξία στη γαστρονομική σκηνή της πόλης: συνιστά, από μόνο του, λόγο να αψηφήσουμε τα 22 χιλιόμετρα που το χωρίζουν από το κλεινόν άστυ, και να βρεθούμε στην Ελευσίνα.

Το ζεν περιβάλλον του εστιατορίου συνθέτουν η minimal διακόσμηση, που κινείται σε γήινους τόνους, και παίζει με χαρούμενες πορτοκαλί πινελιές σε ελάχιστα σημεία, η μεγάλη τζαμαρία που ατενίζει τη φωτισμένη πισίνα, το διακριτικό αλλά αποτελεσματικότατο σέρβις και η ιδιαίτερα προσεγμένη, indie και world μουσική –σε ένταση την οποία μόλις που αντιλαμβάνεσαι μέσα, δυνατότερη έξω. Συνολικά, το Στάχυ πόρρω απέχει από το υπερβολικά στυλιζαρισμένο περιβάλλον και τη μάλλον αυστηρή ατμόσφαιρα στην οποία μας έχουν συνηθίσει τα περισσότερα εστιατόρια καλών ξενοδοχείων.

Φέτος η κουζίνα απαρνείται τις μεσογειακές καταβολές της, και επενδύει σε παραδοσιακές ελληνικές συνταγές και υλικά, τα οποία αναδεικνύει, προσθέτοντάς τους αμέριστη φαντασία και κέφι, ο σεφ Αντώνης Μελάς. Ως σταθεροί θαμώνες του εστιατορίου, μπορούμε να πούμε ότι το νέο μενού κερδίζει το προηγούμενο στα σημεία.

Ξεκινήσαμε με εξαίσιο σουβλάκι από τυρί ταλαγάνι και ντοματίνια Σαντορίνης, βουτηγμένο σε λάδι δυόσμου και σερβιρισμένο επάνω σε αφράτες πιτούλες και άριστα ψημένες πατάτες φούρνου με ξινομυζήθρα, πελτέ ντομάτας και πράσινες ελιές. Την παράσταση στα ορεκτικά έκλεψε το απαλό μουσακαδάκι με πανσέτα, αρωματισμένο με λάδι βασιλικού. Το μυστικό του κρύβεται στο μαρινάρισμα της μελιτζάνας, η οποία έχει απαλλαχθεί από την πικράδα της και δένει εξαίσια με τα υπόλοιπα υλικά.

Η χειμωνιάτικη σαλάτα με εσκαρόλ, σύγκλινο Μάνης, μανιτάρια σχάρας, ξύσμα μανούρι και vinegraitte πορτοκάλι είναι το hit ανάμεσα στις ολόφρεσκες σαλάτες, αλλά τις δικές μας εντυπώσεις έκλεψε η σαλάτα με δύο ειδών φακή, ψητά τοματίνια και μαστέλο Χίου με πετιμέζι Βαλσάμικο.

Το αποκορύφωμα, όμως, έρχεται στα κυρίως πιάτα. Το φιλέτο μόσχου μαριναρισμένο σε βανίλια και πορτοκάλι, με πουρέ φασολιού και σάλτσα παλαιωμένου ξυδιού είναι –χωρίς υπερβολές– από τα καλύτερα πιάτα που δοκιμάσαμε ποτέ. Θετικές εντυπώσεις μας άφησε και το φιλέτο μπακαλιάρου στο φούρνο, σε στρώμα λαχανικών, με τομάτα και φρέσκια ρίγανη, και σερβιρισμένο με ζεστό ταμπουλέ.

Συμβουλή μας είναι να επιδείξετε φειδώ κατά την παραγγελία, καθότι οι μερίδες είναι τεράστιες, και θα είναι κρίμα να χάσετε το επιδόρπιο. Εμείς δοκιμάσαμε την εξαιρετική crema catalana με κανέλα, με θεϊκά ξεροψημένη κρούστα, και την υπέροχη τάρτα μήλου με παγωτό.

Ενδιαφέρουσα είναι και η ανανεωμένη λίστα κρασιών του εστιατορίου, η οποία περιλαμβάνει κατ’ αποκλειστικότητα ελληνικά κρασιά, χωρισμένα ανά περιοχή, και με έμφαση σε κρασιά από ξεχασμένες γηγενείς ποικιλίες, όπως το Παμίτι & Syrah (Ροζέ Άβδηρος του Κτήματος Βουρβουκέλη) από τα Άβδηρα Ξάνθης, το Πρεκνιάρικο (Πρεκνάδι Διαμαντάκος) από την Μαυροτράγανο Ημαθίας, και το Μαυρουδί και το Λήμνιο (Ερυθρός Άβατον Κτήμα Γεροβασιλείου) από τη Μακεδονία, που αναβίωσαν τοπικοί Έλληνες παραγωγοί στους αμπελώνες τους.

Το Στάχυ σερβίρει τις νοστιμιές του καθημερινά, από τις 12.30 το μεσημέρι, έως τις 12.00 το βράδυ. Ένα υπερπλήρες γεύμα με δύο ορεκτικά, σαλάτα, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο θα σας κοστίσει περί τα 30-35 ευρώ κατ’ άτομο.

Το Στάχυ, Elefsina Hotel, Δήμητρος 55 & Ρήγα Φεραίου, τηλ.: 210 5589700
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v