Gourmet Burgers: Το τέλος (;) του Junk Food

Η νέα τάση στον χώρο των burgers τείνει να ξεφύγει από την λογική του «γρήγορου» και να ακολουθήσει μια πιο... gourmet κατεύθυνση. Ανεξαρτήτως από το αν τα καταφέρνει η όχι, το αποτέλεσμα παρουσιάζει αδιαμφισβήτητα έντονο – γευστικό – ενδιαφέρον.
Gourmet Burgers: Το τέλος (;) του Junk Food
των Νικόλα Γεωργιακώδη, Ηρώς Κουνάδη

Τυρί- πίκλες- κέτσαπ- μουστάρδα. Αν η παλιά αμερικανική συνταγή είναι όλα όσα έχετε υπόψη σας για τα burgers, προφανώς δεν έχετε αντιληφθεί τις εξελίξεις στην αθηναϊκή γεύση. Και αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά… οι εξελίξεις. Ανανεωμένα μαγαζιά και κυρίως νέες γεύσεις δείχνουν στροφή προς την γευστική ποιότητα και φέρνουν «στον κόσμο του μπιφτεκιού» αρκετούς καλοφαγάδες που παλαιότερα αρκούνταν στο να βάζουν στο burger με περιφρόνηση την ταμπέλα του “junk”.

«Μέχρι στιγμής υπάρχει πολύ καλή ανταπόκριση», μας λέει ο κ. Nίκος Νέγκας, Γενικός Διευθυντής των Gourmet Burger Kitchen, τα οποία άνοιξαν τον περασμένο Νοέμβριο το πρώτο τους παράρτημα στο The Mall. «Αλυσίδες προϋπήρχαν, αλλά για εμάς δεν είχαν ποιοτικό προϊόν για να προσελκύσουν τον κόσμο. Ουσιαστικά μιλάμε για μια γρήγορη εμπειρία. Βιάζεσαι και θες να τσιμπήσεις κάτι καλύτερο από αυτό που σου προσφέρει το fast food, σε μια κοντινή τιμή», προσθέτει.

Μιλώντας για την τιμή, είναι γεγονός ότι τα νέα burgers συμπεριλαμβανομένων των GBK, και άλλων αλυσίδων, είναι αρκετά ακριβότερα από τα συνηθισμένα. «Οι τιμές για την ποιότητα που προσφέρουμε είναι πολύ καλές, συγκριτικά με αυτό που θα πληρώσει για να φάει ο πελάτης στα υπόλοιπα fast food», λέει με σιγουριά ο κ. Νέγκας. Από την άλλη πλευρά, το συγκεκριμένο concept ίσως να μην έχει απήχηση στο νεανικό κοινό, το οποίο σε μεγάλο ποσοστό από το λόγο ποιότητας/τιμής δείχνει να προτιμά την τιμή. «Το προϊόν μας είναι αναβαθμισμένο σε σχέση με αυτό που έχουν συνηθίσει να καταναλώνουν οι νεαρές ηλικίες», εξηγεί. «Θα καταλάβουν την διαφορά στην ποιότητα, αλλά δεν θα εκτιμήσουν την τιμή. Το angus beef είναι ένα πολύ ακριβό κρέας», μας λέει σχετικά με την καταγωγή του κιμά στα GΒΚ.

Με αυτά στο μυαλό, αγνοήσαμε τις επιταγές της σαρακοστής και κάναμε μια γευστική βόλτα στην gourmet πλευρά των burgers της Αθήνας για να δούμε τι έχει αλλάξει. Και κάθε άλλο παρά μετανιώσαμε.

Burgering House
Η ιστορία της αλυσίδας που σήμερα μετρά οκτώ χαρακτηριστικά κόκκινα καταστήματα –σε Γλυφάδα, Πετρούπολη, Περιστέρι, Καλλιθέα, Παλαιό Φάληρο, Άγιο Δημήτριο, Βάρη και Παγκράτι– ξεκινά το 2005 από την Γλυφάδα. Από τότε μέχρι σήμερα, τα Burgering House έχουν κατακτήσει το δικό τους φανατικό κοινό, που τα επισκέπτεται για τους funky χώρους τους, τα ζουμερά μπιφτέκια από 100% μοσχαρίσιο κιμά και τις πατάτες Village, που έχουν καταστεί trademark.

Από τα burgers του μενού ξεχωρίζουν τα Pepper Sweetness, με jalapenos, μεξικάνικες καυτερές πιπεριές, ταμπάσκο, λιωμένο cheddar, καραμελωμένα κρεμμύδια και σος από πράσινο πιπέρι, και το Veggilicious Quesadilla Burger, τυλιγμένο σε μεξικάνικη πίττα με ψητά λαχανικά, παρμεζάνα, iceberg και honey mustard sauce.

Ακόμη, όμως, και αν πάρετε και τηρήσετε τη γενναία απόφαση να απαρνηθείτε τα burgers –σας θαυμάζουμε– το μενού βρίθει εξίσου γευστικών, υγιεινότατων επιλογών: από φρέσκιες σαλάτες και κυρίως πιάτα με κοτόπουλο ή φιλέτο, μέχρι νηστίσιμες επιλογές, οι οποίες περιλαμβάνουν γαρίδες, veggie rolls, παναρισμένο φιλέτο μπακαλιάρου μέσα σε ένα λαχταριστό Ocean’s Burger, αλλά και veggie quesadillas, με ψητά λαχανικά και παρμεζάνα, ή με σπανάκι και άνηθο.

Προσπαθήστε να κρατήσετε χώρο για το επιδόρπιο, καθότι στα Burgering House θα βρείτε τα παγωτά Ben & Jerry’s, που έχουν κατακτήσει τη φήμη των καλύτερων του κόσμου –υπερβολή, ίσως, αλλά και μόνο για τις δάφνες τους αξίζουν μια δοκιμή.

Simply Burgers
Ίσως η πρώτη αλυσίδα που έβαλε και κέρδισε το στοίχημα να φέρει το burger από τα… αλώνια στα σαλόνια, να προσδώσει στο ταπεινό junk food «σπιτική» αξία και να διαλύσει μια για πάντα την παρεξήγηση «burger ίσον πλαστικό» ήταν δημιούργημα δύο Ελληνοαμερικάνων από την Καλιφόρνια, οι οποίοι άνοιξαν το πρώτο κατάστημα το 2003 στη Νέα Ερυθραία. Σήμερα αριθμεί δεκαπέντε καταστήματα στην Αττική, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στη Λάρισα, και εκατοντάδες φανατικούς πελάτες που ορκίζονται στο όνομα του… Godfather.

Το διάσημο burger-trademark της αλυσίδας, με το κινηματογραφικό όνομα, συνδυάζει σπιτικό μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κιμά, μανιτάρια σωτέ, διπλό τυρί και μπέικον. Άλλες αγαπημένες… αμαρτίες είναι το Swiss Burger, με λιωμένο τυρί έμμενταλ και μανιτάρια σωτέ, El Diablo, με διπλό τυρί έμμενταλ, και καυτερό hot pepper relish και The Cowboy, με σάλτσα barbecue, μπέικον, τυρί cheddar, μαρούλι, ντομάτα και onion rings.

Δεν είναι, όμως, μόνο τα burgers ο λόγος που τρώμε συχνά στα casual chic διακοσμημένα Simply Burgers, με τους παρεΐστικους, τεράστιους ξύλινους πάγκους, τα ξύλινα πατώματα που παραπέμπουν σε American dinners και τις πορτοκαλί λεπτομέρειες που δίνουν τον funky τόνο στη διακόσμηση. Είναι και τα εξαιρετικά κυρίως πιάτα τους, όπως το μαριναρισμένο The Chicken, το φιλέτο σολομού, και το The Steak, κόντρα φιλέτο μοσχαριού, μαριναρισμένο για τουλάχιστον 24 ώρες, σε συνταγή με κύρια συστατικά το κρασί ποικιλίας Merlot, το κονιάκ, τη σάλτσα σόγιας και το μέλι, και ψημένο στη σχάρα. Είναι, επίσης, οι δροσιστικές, φρεσκοκομμένες σαλάτες, οι ελαφριές quesadillas με τη sour cream και τα multi ethnic ορεκτικά, όπως το haro maki saganaki, τραγανιστό γιαπωνέζικο φύλλο γεμιστό με διάφορα τυριά και jalapenos σε στυλ spring roll που σερβίρεται με γλυκόξυνη σάλτσα Αpricot.

Το επιδόρπιο, το οποίο έρχεται κερασμένο με κάθε παραγγελία μας, είναι ένα μικρούλι σπιτικό brownie φτιαγμένο από δύο ειδών σοκολάτες και μία στάλα καφέ και περιλουσμένο με σοκολατένιο σιρόπι. Αν αντέχετε τις τύψεις, μπορείτε να παραγγείλετε τον γλυκό πειρασμό και σε κανονικό μέγεθος.

GBK
Η ιδέα πίσω από τα GΒΚ - Gourmet Burger Kitchen γεννήθηκε όταν τρεις Νεοζηλανδοί αποφάσισαν να κάνουν ένα δικό τους burger restaurant στο Λονδίνο, το οποίο δεν θα είχε καμία σχέση με τα ήδη υπάρχοντα. Συνεργάστηκαν με τον γνωστό άγγλο σεφ Peter Gordon και έφτιαξαν μια σειρά από burgers έχοντας στο μυαλό τους την σπιτική γεύση και την ποιότητα. Η επιτυχία τους οδήγησε να ανοίξουν ακόμα τρία καταστήματα και εν συνεχεία να συνεργαστούν με μια εταιρεία ανάπτυξης με αποτέλεσμα σήμερα το GBK ύστερα από εννιά χρόνια, να έχει αποκτήσει τεράστια φήμη στο Λονδίνο.

Τον περασμένο Νοέμβριο, το ελληνικό κατάστημα άνοιξε στο The Mall, σερβίροντας burgers με κρέας από 100% Aberdeen Angus Scotch Beef, αυθεντικό δηλαδή βοδινό κρέας εγγυημένης ποιότητας. Το ψωμάκι του burger ψήνεται ειδικά για τα gbk σε καθημερινή βάση, ενώ τις γευστικές προτάσεις συνοδεύουν φρέσκες τηγανιτές πατάτες. Highlights του μενού το πικάντικό Barbeque Burger με smokey barbeque sauce, μαγιονέζα και tomato relish, το επίσης πικάντικο Blue Cheese Burger με τυρί ωρίμανσης Stilton, μαγιονέζα και tomato relish, καθώς και το οργανικό burger από βιολογικό κρέας βουβαλιού από την οργανική φάρμα του Laverstone Park. Αν... νηστεύετε δεν θα μείνετε νηστικοί, αφού το Veggie and Camembert Burger σερβίρεται με μανιτάρι, μελιτζάνα, κόκκινη πιπεριά, γλυκοπατάτα, τυρί camembert, μαγιονέζα, ρόκα και καραμελωμένο κρεμμύδι και δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τους «ζωικούς» του φίλους.

Στο μενού του GBK«εισβάλλει» γευστικά και το κοτόπουλο άλλοτε σαν ορεκτικό (φτερούγες Cajun) και άλλοτε ως κυρίως πιάτο (στήθος στη σχάρα ή παναρισμένο με panko bread-crumbs). Για το επιδόρπιο, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε σουφλέ σοκολάτας με παγωτό βανίλια και μηλόπιτα με παγωτό βανίλια.

Bluefield Burgers
Μεταφέροντας την επιχειρηματική του εμπειρία από την Νέα Υόρκη στο... Νέο Ψυχικό, ο Άγγελος Κατωπόδης μπήκε δυναμικά στον χώρο των gourmet burgers με μια μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών αμερικάνικων γεύσεων και όχι μόνο. Το μπιφτέκι του έχει ιδιαίτερη νοστιμιά, γεγονός που οφείλεται στο ότι προέρχεται από φρέσκο κιμά sirloin.

Αν καταφέρετε και βρείτε θέση στα λίγα προς το παρόν τραπεζάκια του, τότε θα έχετε την δυνατότητα να δοκιμάσετε τα λαχταριστά του burgers. Τι να πρωτοδιαλέξουμε; Το φοβερό Brooklyn Cheeseburger με ντομάτα, κρεμμύδι, μαρούλι, πίκλες και λευκή σως Bluefield ή το Italian Pizza Burger με φρέσκια μοτσαρέλλα, σάλτσα πίτσας, βασιλικό και ελαιόλαδο; Δύσκολη απόφαση ομολογουμένως. Από την άλλη υπάρχει και το Jack Daniel’s sauce Burger με καπνιστό bacon και την παραδοσιακή καραμελωμένη Jack Daniel’s sauce. Μην φύγετε αν δεν το δοκιμάσετε (και) αυτό. Οι λάτρεις των καυτερών πιάτων, θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα το Best of the West Burger με καραμελωμένα κρεμμύδια, καπνιστό τυρί και bacon περιχυμένο με Spicy West Hot sauce που θα σας κάνει να βγάλετε... καπνούς.

Νηστεύετε; Ακόμα καλύτερα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το πρωτότυπο Salmon Burger με μπιφτέκι φρέσκου σολομού ζυμωμένο με μανιτάρια, βρασμένη πατάτα και μυρωδικά. Θα σας κάνει να αναθεωρήσετε για το κατά πόσο μπορεί ένα ψάρι να γίνει... μπιφτέκι. Υπάρχει επίσης και το κλασσικό Burger λαχανικών με ζυμωμένο κιμά από μανιτάρια Portobello, πατάτα, ρεβύθι, ψητές πιπεριές, λευκό τυρί και μυρωδικά.

Δεν βρήκατε θέση να κάτσετε; Κανένα πρόβλημα, σας τα στέλνουν και στο σπίτι, αρκεί να μένετε στις γύρω περιοχές (Ψυχικό, Χαλάνδρι κτλ.)
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v