Αντίπεινα: Στην κουζίνα της (Κρητικιάς) μαμάς

Ένα μοντέρνο μαγειρείο που αγαπάει πολύ τις γεύσεις της Κρήτης, τις οποίες εμπλουτίζει με συνταγές από όλη την Ελλάδα, επιμένοντας παραδοσιακά, σπιτικά, αλλά και οικονομικά, είναι η τέλεια πρόταση για τις μέρες εκείνες που απλά δε θέλετε να μαγειρέψετε.
Αντίπεινα: Στην κουζίνα της (Κρητικιάς) μαμάς
Είναι δύο φορές πιο ευχάριστη η έκπληξη της καλής κουζίνας όταν δεν την περιμένεις. Το μοντέρνο μαγειρείο με το παιχνιδιάρικο όνομα Αντίπεινα είναι αδικημένο από τη γεωγραφική του θέση, στην κάθοδο της λεωφόρου Συγγρού. Αν δεν ξεκινήσεις να έρθεις συγκεκριμένα εδώ ή δεν είσαι φοιτητής στο Πάντειο, που είναι ακριβώς δίπλα, μάλλον θα περάσεις από μπροστά του με 100 χιλιόμετρα την ώρα, πιάνοντας το με την άκρη του ματιού σου –και αν. Ακριβώς γι’ αυτό θα σε εκπλήξει δυο φορές ευχάριστα, αν κάποιος σου μαρτυρήσει το μυστικό της ύπαρξής του ή τύχει να βρεθείς πεινασμένος στην περιοχή.

Ο χαρακτήρας του μοντέρνου μαγειρείου είναι εμφανής ήδη από την είσοδο στο χώρο. Ζωγραφιστά κεραμικά πλακάκια στο πάτωμα, σκούρα χρώματα στη διακόσμηση, γκράφιτι, σχέδια και αφιερώσεις με μαρκαδόρο στους τοίχους, ξύλινες καρέκλες με μαξιλαράκι και διαφανές πλαστικό στην πλάτη, μουσαμάδες με σχέδια φρούτων και λαχανικών, σαν εκείνους της παλιάς οικογενειακής κουζίνας.

Η κουζίνα είναι ανοιχτή, στο πίσω μέρος του καταστήματος, με τα μαγειρευτά και τα πιάτα της ημέρας να εκτίθενται σε βιτρίνα όπως παλιά. Από πάνω τους κρέμονται πλεξούδες σκόρδα, πιπεριές και μελιτζάνες, παλιά κατσαρολικά και vintage τηγάνια. Ακριβώς δίπλα, η ραφιέρα φιλοξενεί μπρούτζινα γυαλιστερά μπρίκια, που αναπαύονται μέχρι το επόμενο πρωί, οπότε και θα επιστρατευθούν για τον καφέ στη χόβολη με τον οποίο θα ξεκινήσει την ημέρα ο κόσμος του Παντείου.

Η κουζίνα είναι αυστηρά παραδοσιακή ελληνική, με έμφαση στην Κρήτη. Το νερό μας φτάνει στο τραπέζι συνοδευόμενο από ένα καραφάκι ρακή, προϊδεάζοντάς μας για το τι πρόκειται να επακολουθήσει. Ξεκινάμε με σαλάτα Αντίπεινα, με σταμναγκάθι, άνηθο, μαρούλι, φρέσκο κρεμμυδάκι, παξιμάδια, ντομάτα και ξινομυζήθρα, όλα φρεσκότατα και άριστα δεμένα μεταξύ τους με τη βοήθεια του μπαλσάμικου. Το τυροκοπάνισμα είναι όσο καυτερό θα θέλαμε, μια ενδιαφέρουσα μείξη τυροκαυτερής και κοπανιστής.

Περνώντας στα κυρίως, δοκιμάσαμε ένα εξαιρετικό χοιρινό ραγού συνοδευόμενο από θεσπέσιο πουρέ μελιτζάνας, και ένα ζουμερότατο, "μαμαδίσιο" κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο. Τα μαγειρευτά εναλλάσσονται καθημερινά, ανάλογα με το τι βγάζει η κατσαρόλα –υπάρχουν, όμως, σε καθημερινή βάση δύο προτάσεις λαδερών, δύο πιάτα με αρνάκι, δύο με κοτόπουλο και δύο με χοιρινό. Τα Αντίπεινα διαθέτουν και εξαιρετική σχάρα: μπιφτέκια γεμιστά με γραβιέρα κυρίως, κεμπάπ και μπριζολάκια, συνοδευόμενα από κομμένες στο χέρι φρεσκοτηγανισμένες πατάτες, ολοκληρώνουν το μενού.

Δεν αντέξαμε στο τέλος να δοκιμάσουμε το διάσημο επιδόρπιο-hit του καταστήματος, τη σφακιανή πίττα με ανθότυρο και μέλι, επιφυλασσόμαστε όμως για την επόμενη επίσκεψη, που σίγουρα δε θα αργήσει.

Άλλωστε, τα Αντίπεινα είναι η τέλεια πρόταση για τις ημέρες εκείνες που δεν προλαβαίνεις να μαγειρέψεις, αλλά δε θέλεις να παραγγείλεις και delivery: έρχεσαι «χύμα», με τα αθλητικά σου, τρως σπιτικό φαγητό όπως θα το έφτιαχνε η μαμά και πληρώνεις μάξιμουμ 20 ευρώ το άτομο.

Σημειώστε, δε, ότι η κουζίνα παραμένει ανοιχτή μέχρι τις 12.30 καθημερινά, ενώ από Τρίτη μέχρι Κυριακή τα μεσημέρια παίζει ζωντανή μουσική: παραδοσιακή κρητική τις Τρίτες, ρετρό λαϊκά και ρεμπέτικα τις υπόλοιπες μέρες.  

Ηρώ Κουνάδη

Αντίπεινα, Λεωφόρος Συγγρού 138, δίπλα στο Πάντειο, τηλ.: 210 9221001
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v