«Προσφυγικά» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανοίγει το νέο του κύκλο δράσεων με θέμα «Προσφυγικά» που περιλαμβάνει έκθεση, παράσταση και… πλατφόρμα δημιουργικής ονειροπόλησης.
«Προσφυγικά» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Με την ανοιχτή πλατφόρμα “δημιουργικής ονειροπόλησης για μόνιμους και περαστικούς κατοίκους, πρόσφυγες, εθελοντές, καλλιτέχνες και όλους εμάς και εσάς”, όπως αποκαλεί το δελτίο τύπου το «Common Platforms: a blind date» και την έκθεση «Κερδισμένη πατρίδα - Πρόσφυγες του 1922 στον Πειραιά» σε επιμέλεια του ιστορικού Βάσια Τσοκόπουλου, ανοίγει ο κύκλος Προσφυγικά, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με δράσεις ανοιχτές στο κοινό και δωρεάν.

Όπως αναφέρει ο Νίκος Διαμαντής, καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, «η παρέμβαση «Προσφυγικά» στέκεται κι αναρωτιέται: Πού βρίσκεται αυτή η λεπτή γραμμή που επανακαθορίζει συμπεριφορές, απόψεις, κοινωνίες και πολιτισμούς; Το ΔΘΠ θέτει με τις δράσεις του τα ερωτήματα, ελπίζοντας ότι θα συμβάλει με τον τρόπο του στη δημιουργία ενός υγιέστερου μέλλοντος. Ποικίλες δωρεάν συμμετοχικές δράσεις εντός και εκτός του θεάτρου θα θέσουν ερωτήματα και προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις με τα εργαλεία της ιστορίας, των τεχνών, της βιωμένης εμπειρίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης».

Common Platforms: a blind date
Στις 14-15-16 Οκτωβρίου 15:00 - 19:30
Ο Αντώνης Βολανάκης και η Ραφίκα Σαουίς ενώνουν δυνάμεις για να δημιουργήσουν μία ανοιχτή πλατφόρμα δημιουργικής ονειροπόλησης. Η πρακτική της δια-καλλιτεχνικής πλατφόρμας συνεργασιών και οι αφηγήσεις της μη- ανδροκρατικής, μη- ηγεμονικής αντίληψης στα εικαστικά του Βολανάκη συναντούν την εμπειρία της Σαουίς, ορμώμενη από το θέατρο και τον κινηματογράφο, με τη συστηματική συνεργασία της με τα ανήλικα - ασυνόδευτα προσφύγων, διεκδικώντας τα δικαιώματα τους, την ενίσχυση αυτονομίας και ανεξαρτησίας τους. Η πρόσκληση έγινε σε καλλιτέχνες, πρόσφυγες και ακτιβιστές εθελοντές για την αρχική ομάδα και θα εμπλουτίζεται συνεχώς το τριήμερο όπου όλοι θα συν-διαμορφώνουν ένα εφήμερο σταθμό στο φουαγιέ του Δ.Θ.Π που θυμίζει ένα ευρωπαϊκό ballroom.
Συμμετέχουν μεταξύ άλλων: Ιόλη Ανδρεάδη, Αναστασία Βλαχάκη, Αντώνης Βολανάκης, Ντόρα Γιαννάκη, Μάνος Καρατζογιάννης, Ευτυχία Κιουρτίδου, Αγγελική Καθαρίου, Νάντια Καλαρά, Χριστίνα Κατσάρη, Μαρία Κολιοπούλου, Αλέξανδρος Κορομηλάς, Έρι Κύργια, Παυλίνα Μάρβιν, Μάρω Μιχαλακάκος, Αγγέλα Μυλωνάκου, Μαριέλα Νέστορα, Άννα Παγκάλου, Δανάη Σιώζιου, Ευγενία Παπαγεωργίου, Αιμιλία Παπαφιλίππου, Αθηνά Πουρέα, Ιχάμπ Σαμπάνα, Ραφίκα Σαουίς.
Ιδέα: blinddate12.blogspot.gr, Σχεδιασμός και υλοποίηση: Αντώνης Βολανάκης και Ραφίκα Σαουίς

Κερδισμένη πατρίδα - Πρόσφυγες του 1922 στον Πειραιά
Επιμέλεια: Βάσιας Τσοκόπουλος, ιστορικός
Εγκαίνια 20.10.2016, ως 31/3 στο Φουαγιέ
Με εκκίνηση τη γρήγορη ανασύσταση της ζωής που πέτυχαν οι πρόσφυγες του 1922, η έκθεση επιχειρεί να ανιχνεύσει μέσα στα όρια του Πειραιά, τα δεδομένα της κοινωνικής και πολιτισμικής αλληλεπίδρασης, που προκάλεσε η Μικρασιατική τραγωδία. Οι πρόσφυγες κέρδισαν τη νέα πατρίδα τους, μπολιάζοντας την ελληνική κοινωνία με νέα πολιτιστικά στοιχεία και νέες αντιθέσεις, κρατώντας, ταυτόχρονα, τις ταυτότητές τους.

Το ψωμί της Νινευί των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
21/11/16 έως 26/02/2017 στο Φουαγιέ α’
Στον κύκλο Προσφυγικά εντάσσεται το θεατρικό έργο των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη Το ψωμί της Νινευί, το οποίο θα παρουσιάζεται στο Φουαγιέ α’, από τις 21 Νοεμβρίου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά με τους Λήδα Πρωτοψάλτη και Σταύρο Ζαλμά.

Το ψωμί της Νινευί είναι το χρονικό μιας Οδύσσειας σε λάθος χρόνο. Το σημείο τομής Ανατολής και Δύσης, ο ασίγαστος πόθος της Νουρ και του Σαμίρ να συμφιλιωθούν με τους εχθρούς που κουβαλάνε μέσα τους σε άλλη πατρίδα. Η κοινή τους ρίζα και ο προαιώνιος καημός κόντρα στην εποχή και τα ψεύτικα διλήμματα της.

Τέλος η παρέμβαση με τίτλο Προσφυγικά αναφέρεται στο μοίρασμα με ένα ευρύτερο κοινό, του στενού νήματος που ενώνει την πρόσφατη ιστορία του Πειραιά με αυτά που συνέβησαν στις αρχές του αιώνα. Στον πυρήνα της ιστορίας της Ελλάδας, όπως και κάθε χώρας, αναγκαστήκαμε πολλές φορές να γίνουμε μάρτυρες, θύτες και θύματα συνομιλώντας με το ξένο, είτε ως τόπο, είτε ως υποκειμενικότητα. Στο πλαίσιο αυτό ήδη έχει παρουσιαστεί μια performance προσφύγων γυναικών από το Αφγανιστάν με τίτλο: Το ταξίδι συνεχίζεται… σε συνεργασία με την ActionAid και μια μαθητική παράσταση από το Ενιαίο Λύκειο Καμινίων με τίτλο: Η Σμύρνη της καρδιάς μας.
Info:
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς
Τηλ: 2104143310
Είσοδος ελεύθερη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v