Εθνικό Θέατρο: Στην Επίδαυρο με 3 προτάσεις

Με Αντιγόνη, Οιδίποδα Τύραννο και Λυσιστράτη κατεβαίνει το πρώτο κρατικό μας θέατρο φέτος στο Φεστιβάλ Επιδαύρου.
Εθνικό Θέατρο: Στην Επίδαυρο με 3 προτάσεις
της Ιωάννας Γκομούζα

Την πρώτη μέρα της άνοιξης επέλεξε για να ανοίξει τα χαρτιά του για το καλοκαίρι το Εθνικό Θέατρο στέλνοντας το δικό του μήνυμα αισιοδοξίας σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα και τον κόσμο.

«Και το Φεστιβάλ Αθηνών και η Επίδαυρος είναι χώροι δημιουργίας, προκλήσεων, προτάσεων και ρίσκου και όχι μόνο δημιουργίας παραστάσεων εκ του ασφαλούς» δήλωσε εξαρχής τις διαθέσεις του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός. «Είμαστε υποχρεωμένοι να αλλάξουμε το θέατρο στην Ελλάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ξεχάσουμε το παλιό. Αντίθετα. Πρέπει να σπάσουμε την αλυσίδα για να προσθέσουμε το δικό μας κρίκο».

Στο αργολικό θέατρο-κομψοτέχνημα όμως, το Εθνικό δεν θα βρεθεί μόνο με τις δικές του, άξιες δυνάμεις. Συνοδοιπόροι του στην «Αντιγόνη» που θα ανέβει στις 15 και 16/7 θα είναι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, ενώ στον «Οιδίποδα Τύραννο» (στις 29-30/7) ο λόγος του Σοφοκλή θα ακουστεί στα ρωσικά και στα ελληνικά χάρη στη συμπαραγωγή με το περίφημο μοσχοβίτικο θέατρο Βαχτάνγκοφ. Στις 5 και 6/8 πάντως θα είναι ώρα για Αριστοφάνη, με τον σκηνοθέτη Μιχαήλ Μαρμαρινό να «συναντά» για πρώτη φορά τον μεγάλο κωμικό ποιητή.

Όχι τυχαία, φέτος το πρώτο κρατικό θέατρο της χώρας αλλά και το ΚΘΒΕ, με τους «Επτά επί Θήβας» σε σκηνοθεσία Τζέζαρις Γκραουζίνις, κατηφορίζουν στην Επίδαυρο με τρία έργα από τον Θηβαϊκό Κύκλο, που κατά κάποιον τρόπο αλληλοσυμπληρώνονται. Σε κάθε περίπτωση μάλιστα καταθέτοντας και νέες μεταφράσεις.

Οι παραστάσεις

«Η Αντιγόνη είναι η πιο παρεξηγημένη τραγωδία από το αρχαίο ρεπερτόριο» σημείωσε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο Δημήτρης Μαρωνίτης ο οποίος υπογράφει τη μετάφραση για την παράσταση που σκηνοθετεί ο Στάθης Λιβαθινός. «Βάζοντας χέρι» για τρίτη φορά στα σοφόκλεια πράγματα του κύκλου των Λαβδακιδών, ο γνωστός φιλόλογος επιδιώκει να αναδείξει τις συγκρούσεις στο έργο του μεγάλου τραγικού ποιητή με την ευχή αυτή η τραγωδία «να αρχίσει ως αίνιγμα και να τελειώσει ως αίνιγμα» και «ένα είδος ερμηνείας που δεν θα επιδέχεται μονοσήμαντες λύσεις».

Στις 15 και 16/7 λοιπόν, στη σκηνή του αργολικού αρχαίου θεάτρου θα συνυπάρξουν τρία κρατικά θέατρα (Εθνικό, ΚΘΒΕ και ΘΟΚ) για πρώτη φορά, αλλά και τρεις γενιές ηθοποιών, παλιοί πρωταγωνιστές αλλά και εικοσάρηδες. Τον εμβληματικό ρόλο της Αντιγόνης θα ερμηνεύσει η Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη και της Ισμήνης η Δήμητρα Βλαγκοπούλου, ενώ η Μπέτυ Αρβανίτη θα ντυθεί το κοστούμι του μάντη Τειρεσία. Κρέοντας θα είναι ο Δημήτρης Λιγνάδης, ενώ τη διανομή συμπληρώνουν μεταξύ άλλων οι Κώστας Καστανάς, Περικλής Μουστάκης, Νίκος Μπουσδούκος και Μαρία Σκούντζου.

Δύο εβδομάδες αργότερα, στον «Οιδίποδα Τύραννο», τα μηνύματα του Σοφοκλή θα επωμιστούν να μεταφέρουν ερμηνευτές του θεάτρου Βαχτάνγκοφ, με τον Βίκτωρ Ντομπρονράβοφ στον κεντρικό ρόλο, και οι Έλληνες συνάδελφοί τους που θα απαρτίζουν τον χορό. Επιστρέφοντας στα μέρη μας, ο Ρίμας Τούμινας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του μοσχοβίτικου οργανισμού που μετρά 95 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, δεν έκρυψε το άγχος και το δέος του μπροστά στην εμπειρία της Επιδαύρου.

Για τον Λιθουανό πολυβραβευμένο σκηνοθέτη όμως αυτή η συμπαραγωγή αποτελεί ταυτόχρονα μια ευκαιρία για ενότητα στους κόλπους του ιστορικού σχήματος, που σήμερα, όπως επεσήμανε, δεν υφίσταται στη ρωσική κοινωνία. «Οι άνθρωποι νιώθουν εξαπατημένοι, έχει χαθεί η αίσθηση της ενότητας, αλλά το πιο επικίνδυνο είναι ότι αυτό έχει περάσει και στο θέατρο. Οι ηθοποιοί παίζουν καθένας για τον εαυτό του. Αλλά αυτό το διεθνές εγχείρημα μπορεί να ξαναφέρει την έννοια το συνόλου στο Βαχτάνγκοφ».

Οι πρόβες ξεκινούν στις 29/3 στη Μόσχα, όπου το έργο θα παρουσιαστεί τον προσεχή Σεπτέμβριο, ενώ θα κάνει περιοδεία και σε περιφερειακά αρχαία θέατρα.

Με τη νέα μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη, τη Λένα Κιτσοπούλου ως Λυσιστράτη και ένα δυνατό ανσάμπλ (Γιάννης Βογιατζής, Λένα Δροσάκη, Αθηνά Μαξίμου, Θέμης Πάνου, Αγλαϊα Παππά, Λένα Παπαληγούρα, Μαρία Σκουλά, Έλενα Τοπαλίδου, Αιμίλιος Χειλάκης κ.ά.) κάνει πρεμιέρα στις αρχές Αυγούστου η τρίτη καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου στην Επίδαυρο.

«Είναι καταπληκτικό το ότι ο Αριστοφάνης φτιάχνει ουτοπίες μέσα σε περιόδους κρίσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μιχαήλ Μαρμαρινός. «Κάνει αποτρόπαιο χιούμορ, πολιτική ποίηση, ένα κοκτέιλ εκρηκτικό. Αν καταφέρουμε να το αγγίξουμε, θα έχουμε μια γιορτή» πρόσθεσε λίγο πριν αφιερώσει την παράσταση στον Μηνά Χατζησάββα και στον Γιώργο Λούκο για την προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό.

Και μετά τι;

Με το καλοκαιρινό ρεπερτόριο το δίδυμο Στάθης Λιβαθινός και Θόδωρος Αμπαζής καταθέτει ουσιαστικά τις πρώτες του επιλογές για το Εθνικό Θέατρο, καθώς μέχρι τώρα υλοποιούσαν το πρόγραμμα της προηγούμενης διοίκησης. Τι θα φέρει όμως η επόμενη σεζόν; «Μέχρι το Πάσχα όλα θα είναι πάρα πολύ σαφή για όλους μας» ανέφεραν εκφράζοντας την ελπίδα για την ανανέωση της θητείας τους από τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά. Δεν παρέλειψαν μάλιστα να συμπληρώσουν ότι ως τότε «εμείς θα δουλεύουμε. Ο προγραμματισμός του θεάτρου δεν μπορεί να περιμένει κανέναν μας, ούτε εμάς ούτε το υπουργείο».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v