Από τι ζουν οι άνθρωποι: Ουμανιστικό παραμύθι

Μια παράσταση – μάθημα ανθρωπιάς, βασισμένη σε ένα παραμύθι του Τολστόι, σκηνοθετούν και ερμηνεύουν οι Όλια Λαζαρίδου, Γιώργος Νανούρης, Ηλίας Κουνέλας.
Από τι ζουν οι άνθρωποι: Ουμανιστικό παραμύθι
της Ιωάννας Κλεφτόγιαννη

Mια παράσταση - μάθημα ανθρωπιάς, μια ευαίσθητη, καίρια μείξη της διαχρονικής παραβολής του Τολστόι με μια ιστορία των σύγχρονων Εξαρχείων, με την εξαιρετική Όλια Λαζαρίδου να μπαινοβγαίνει στο χρόνο, είναι το «Από τι ζουν οι άνθρωποι», η ρωσική ιστορία του πάμπτωχου παπουτσή που δίνει στέγη σε ένα άστεγο.

Η ουμανιστική παράσταση, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, παίζεται φέτος για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Πορεία. Ήταν ευφυής η ιδέα να μην εξαντληθεί η σκηνική πρόταση στο παραμύθι του κορυφαίου Ρώσου λογοτέχνη αλλά να ενισχυθεί, να συμπληρωθεί, να αντιπαρατεθεί με μια σύγχρονη παραβολή, που φτιάχτηκε από τα υλικά των αληθινών γεγονότων του παρόντος, υπενθυμίζοντάς μας ότι η ανθρωπιά δεν έχει εποχή και ότι το αίτημα για αυτή παραμένει επιτακτικό και διαχρονικό.

Ήταν εξίσου ευφυής η σκηνογραφική σύλληψη (της Κατερίνα-Χριστίνα Μανωλάκου) με τις τρεις ντουλάπες, που μετατρέπονται σε δωμάτια, σε πόρτες, παράθυρα, δρόμους. Μια μαγική, παραμυθένια λύση, σε μια δουλειά που σχεδόν αγγίζει σφαίρες μεταφυσικής, την οποία ενισχύουν οι φωτισμοί και η κούκλα -αντανάκλαση της ηθοποιού. Συγκινητικός ο Ηλίας Κουνέλας, ο μυστηριώδης άστεγος/ πεπτωκός άγγελος, με τον οποίο αλλάζει η τύχη του φτωχού παπουτσή, ένας ηθοποιός που κουβαλά άμα τη εμφανίσει του τη μεταφυσικότητα.

Τη διασκευή, τη σκηνοθεσία και την ερμηνεία μοιράζονται οι Όλια Λαζαρίδου, Γιώργος Νανούρης, Ηλίας Κουνέλας. Τα σύγχρονα κείμενα είναι της Όλιας Λαζαρίδου. Τους καίριους μουσικούς νυγμούς υπέγραψε ο Κωνσταντίνος Βήτα.

Info:
Θέατρο Πορεία
Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69, Πλατεία Βικτωρίας, τηλ.: 210 8210991, 210 8210082

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο 17.00, Κυριακή 17.00
Τιμές εισιτηρίων
Κανονικό: 12 €
Φοιτητικό, νεανικό έως 26 ετών, ανέργων: 10 €
Παιδικό (ως 12 χρονών): 8 €
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v