Σχολές Θεάτρου: 10 διευθύνσεις για… σανίδι

Αποφασίσατε να γραφτείτε σε δραματική σχολή; 8 διευθύνσεις αναγνωρισμένες από το Υπουργείο, η τιμή των διδάκτρων τους και τι θα πρέπει να κάνετε για να γραφτείτε.
Σχολές Θεάτρου: 10 διευθύνσεις για… σανίδι
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το να αποφασίσει να γίνει κανείς ηθοποιός την εποχή που διανύουμε είναι ρίσκο. Η ανεργία και η αστάθεια δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν και τον χώρο του θεάτρου και μια τέτοια επιλογή πλέον χρειάζεται – αν μη τι άλλο – αρκετά κιλά… κότσια.

Όπως και να έχει, τα όνειρα είναι για να τα κυνηγάμε και εφ’ όσον αποφασίσατε να καταπιαστείτε με τον συγκεκριμένο χώρο δε θα μπορούσαμε να σας ευχηθούμε τίποτα άλλο παρά «καλή σταδιοδρομία» και να συγκεντρώσουμε μερικές εκ των κορυφαίων σχολών, αναγνωρισμένων από το Υπουργείο, για να αποκτήσετε τις απαραίτητες θεωρητικές και πρακτικές βάσεις.

Λίγα πράγματα για τη διαδικασία
Για να εισαχθείτε σε μία από τις αναγνωρισμένες από το υπουργείο Πολιτισμού σχολές (δείτε τις εδώ όλες), θα πρέπει να συμμετάσχετε στις εξετάσεις που διοργανώνει κάθε σχολή τον Σεπτέμβριο (και να σας εγκρίνει η κριτική επιτροπή ενώπιον της οποίας θα εξεταστείτε. Αυτή η διαδικασία συνήθως περιλαμβάνει την ερμηνεία σας σε δύο μονολόγους, ένα ποίημα και ένα τραγούδι που θα έχετε προετοιμάσει.

Αν τώρα θέλετε το πτυχίο σας να είναι αναγνωρισμένο από το κράτος, θα πρέπει προτού λάβετε μέρος στις εισαγωγικές εξετάσεις των σχολών, να εξεταστείτε από την επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού (διαβάστε περισσότερα εδώ) και εφόσον εγκριθείτε, να προβείτε στις εξετάσεις των σχολών, και μετά από τρία έτη σπουδών να παρουσιάσετε στο Υπουργείο εκ νέου τα χαρτιά σας. Σε περίπτωση που δεν περάσετε από την έγκριση του Υπουργείου, μπορείτε να ακολουθήσετε κανονικά τις διαδικασίες εισαγωγής στις σχολές, λαμβάνοντας όμως στο τέλος απλή βεβαίωση ολοκλήρωσης σπουδών και όχι ένα κρατικά αναγνωρισμένο πτυχίο.

Εθνικό Θέατρο – Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Οι δύο παραπάνω φορείς δεν προαπαιτούν υπουργικές εξετάσεις. Παρ’ όλα αυτά, διαφέρουν στις εισαγωγικές εξετάσεις από τις ιδιωτικές δραματικές σχολές.

* Στο Εθνικό Θέατρο στο πρώτο στάδιο απαιτείται η ερμηνεία ενός μονολόγου από αρχαίο δράμα και ενός μονολόγου από το κλασικό, νεοκλασικό ή σύγχρονο θέατρο. Στο δεύτερο στάδιο, απαιτείται η παρουσίαση δύο νέων μονολόγων (αντίστοιχους με εκείνους του πρώτου σταδίου), ενός ελληνικού τραγουδιού και ενός ελληνικού ποιήματος. Παράλληλα γίνεται γραπτή εξέταση πάνω στις γενικές γνώσεις για το θέατρο. Οι εξετάσεις γίνονται κάθε Σεπτέμβρη, περισσότερα εδώ. 

* Στο Κρατικό Θέατρο οι υποψήφιοι καλούνται να παρουσιάσουν δύο θεατρικούς μονολόγους και ένα ποίημα της αρεσκείας τους και εφ’ όσον προκριθούν παίρνουν μέρος σε καθημερινή βάση στα μαθήματα της δραματικής σχολής του Θεάτρου. Οι εξετάσεις γίνονται τον Σεπτέμβριο και τα μαθήματα αρχίζουν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Περισσότερα εδώ.

Η φοίτηση και στις δύο σχολές είναι δωρεάν

Δραματική σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν
Ιπποκράτους 70, τηλ: 210 3603941

Ιδρύθηκε από τον Κάρολο Κουν το 1942, εν μέσω κατοχής και ανέδειξε την θεατρική τέχνη στην Ελλάδα μέσα από την «γέννηση» μεγάλων θεατρικών συγγραφέων και ηθοποιών. Διδάσκουν μεταξύ άλλων οι: Εύα Κοταμανίδου, Διαγόρας Χρονόπουλος, Μαριάννα Κάλμπαρη, Μυρτώ Αλικάκη και Κίμων Φιορέτος. Η υποβολή αιτήσεων για τις εισαγωγικές εξετάσεις γίνεται τον Σεπτέμβριο κάθε έτους, ενώ οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι απόφοιτοι Λυκείου ηλικίας μέχρι και 25€ ετών. Εξετάζονται σε δύο θεατρικούς μονολόγους, ένα ποίημα και ένα τραγούδι, δικής τους επιλογής.
Κόστος: 50 ευρώ για τα εξέταστρα, 350 ευρώ/μήνα για τα δίδακτρα.

Δραματική σχολή Ωδείου Αθηνών
Ρηγίλλης και Β.Γεωργίου Β’ 17-19, τηλ: 210 7240673
Αποτελεί την παλαιότερη δραματική σχολή της Αθήνας (ιδρύθηκε το 1871 με πρώτο διευθυντή τον Γεώργιο Βιζυηνό) ενώ αποτελεί την αμέσως δημοφιλέστερη επιλογή μετά τις κρατικές σχολές καθώς είναι ημικρατική, γεγονός που αντιστοιχεί σε μειωμένα δίδακτρα. Ωστόσο, είναι υποχρεωτική η επιτυχία στις εξετάσεις του υπουργείου Πολιτισμού για να μπορέσετε να εξεταστείτε σε αυτή. Στη σχολή του Ωδείου διδάσκουν μεταξύ άλλων οι Ακύλλας Καραζήσης, Αργύρης Ξάφης και Δημήτρης Ήμελλος. Οι αιτήσεις συμμετοχής στις εξετάσεις της Δραματικής Σχολής υποβάλλονται αμέσως αφού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου (Υποκριτικής) από το Υπουργείο.

Κόστος: €50 για την εγγραφή, 10€ για το βιβλιάριο σπουδών και €250 μηνιαίως.

«Δήλος» - Δραματική σχολή Δήμητρας Χατούπη
Ελευσινίων 11, Μεταξουργείο, τηλ: 210 5203562

Η σχολή ποντάρει στην ολόπλευρη υποκριτική εκπαίδευση, δίνοντας έμφαση εκτός από το θέατρο και στον κινηματογράφο. Επίσης, διατηρεί γραφείο διασύνδεσης για την προώθηση των αποφοίτων και προσφέρει υλικοτεχνικές υποδομές για τις παραστάσεις τους. Διδάσκουν μεταξύ άλλων ο Κώστας Καπελώνης, η Δήμητρα Χατούπη, η Ρούλα Πατεράκη και ο Κώστας Γάκης. Οι εισαγωγικές εξετάσεις γίνονται κάθε Σεπτέμβριο και γίνονται συνήθως σε τρεις διαδοχικές φάσεις. Παράλληλα, υπάρχει δωρεάν πενθήμερο πρόγραμμα προετοιμασίας για τις εξετάσεις.

Κόστος: €20 για τις εξετάσεις, που αφαιρούνται από την τριετή εγγραφή (€200) εφόσον επιτύχετε και στην συνέχεια €320/μήνα. Η σχολή δίνει και υποτροφίες με τα μισά δίδακτρα για δύο άτομα κάθε χρόνο.

«Αρχή»
Μιχαήλ Βόδα 13, τηλ: 213 0291889

Ιδρύθηκε το 1993 από τον Οργανισμό Θεατρικής Κίνησης – ο ίδιος που δημιούργησε και το Θέατρο Κωφών Ελλάδος- και ξεχωρίζει και για τα συχνά σεμινάρια υποκριτικής που διοργανώνει καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς, για τις ανοιχτές παραστάσεις σε ιδιόκτητο χώρο και για το εργαστήριο δραματικής τέχνης που λειτουργεί ανεξάρτητα. Διδάσκοντες είναι μεταξύ άλλων οι Νέλλη Καρρά, Πάρης Μαντόπουλος, Θωμάς Οικονομάκος, Νατάσσα Ζούκα και Σοφία Πάσχου. Οι εισαγωγικές εξετάσεις γίνονται κατά το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και ανάλογα με τη ζήτηση μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και το τέλος του Οκτώβρη.

Κόστος: €25 για τα εξέταστρα και €3.100 για τα ετήσια δίδακτρα (περιλαμβάνεται η εγγραφή).

Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Δραματικής Τέχνης «Βεάκη»
Εκφαντίδου 33, τηλ: 210 70 16 934, 210 75 10 855, 210 64 36 708

Η σχολή συμπληρώνει φέτος σαράντα χρόνια συνεχούς και επιτυχημένης λειτουργίας και αποτελεί μια σταθερή αξία στο χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης. Ιδρύθηκε το 1974 από τον Δημήτρη Βεάκη και αποτελεί οργανική συνέχεια της Σχολής Θεάτρου του σκηνοθέτη Κωστή Μιχαηλίδη, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση δίνεται όχι μόνο στην υποκριτική, αλλά και στην κίνηση, το χορό καθώς και στη φωνητική, το τραγούδι, την υποκριτική του μιούζικαλ και του μουσικού θεάτρου εν γένει. Στη σχολή διδάσκουν μεταξύ άλλων ο Στέλιος Μάινας, η Άννα Σωτρίνη, ο Άρης Βαφιάς, η Αθηνά Κεφαλά και ο Νικόλας Βουτενιώτης. Η περίοδος αιτήσεων διαρκεί όλον τον Σεπτέμβρη, ενώ οι ενδιαφερόμενοι παρουσιάζουν στις εξετάσεις της Σχολής ό, τι και στις Εισαγωγικές Εξετάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού.

Κόστος: Η εγγραφή κοστίζει 150€ ενώ τα δίδακτρα δίνονται σε εννέα δόσεις των 310€. Δεν υπάρχει κόστος εξέτασης.

Ανωτέρα δραματική σχολή Ίασμος
Μπούσγου 20, Αθήνα, τηλ: 2106411823

Δραστηριοποιείται τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί «παιδί» του αείμνηστου Βασίλη Διαμαντόπουλου, ο οποίος και την ίδρυσε το 1983. Στη σχολή διδάσκουν εξέχοντες προσωπικότητες του θεάτρου και της τέχνης όπως η Λυδία Κονιόρδου, ο Αλέξανδρος Κοέν, ο Δημήτρης Καταλειφός, η Στεφανία Γουλιώτη, η Κάρμεν Ρουγγέρη, ο Γιάννης Ζουγανέλης και η Μαρία Πρωτόπαππα. Παράλληλα, η σχολή διαθέτει και Θεατρικό Εργαστήρι με διετή φοίτηση, η παρακολούθηση του οποίου γίνεται δωρεάν για τους σπουδαστές της, ενώ κάνει και ακροάσεις για 1200 δωρεάν ώρες φοίτησης για ανέργους 18-29 ετών. Περισσότερα εδώ.

Κόστος: 350€ για την εγγραφή και 450€ για κάθε μήνα φοίτησης από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιούνιο. Οι επιμελείς μαθητές που δεν ξεπερνούν το όριο απουσιών, έχουν επιστροφή 50€ μηνιαίως.

Πράξη επτά
Βαλτετσίου 51, τηλ: 210 3800624

Συγκαταλέγεται στις πιο «νέες» δραματικές σχολές, μιας και ιδρύθηκε το 2008 και στελεχώνεται από καταξιωμένους καλλιτέχνες - καθηγητές όπως οι: Κώστας Καζάκος, Γιάννης Μπέζος, Κώστας Μπάρας, Ναταλία Τσαλίκη, Μαριάννα Κάλμπαρη, ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος στον Κινηματογράφο, ο Θοδωρής Οικονόμου στη Μουσική και το Τραγούδι και ο Γιάννης Νικολαΐδης στην κίνηση. Τα μαθήματα ξεκινούν τον Νοέμβρη, ενώ η περίοδος των εγγραφών ξεκινά τον Σεπτέμβριο.

Κόστος: 280€/μήνα για 10 μήνες.

Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Δήμου Αγ. Βαρβάρας
Σερίφου 2, Αγία Βαρβάρα, τηλ: 210 5622799

Την πρωτοβουλία της ίδρυσης της δημοτικής σχολής αγκάλιασε ο ίδιος ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ενώ οι σπουδαστές απολαμβάνουν την συμμετοχή τους σε πολλά δημοτικά και περιφερειακά φεστιβάλ και εκδηλώσεις. Διδάσκουν μεταξύ άλλων οι Σοφοκλής Πέππας, Γιάννης Βόγλης, Υβόννη Μαλτέζου, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, Κατερίνα Καμπανέλλη.

Θεατρικά Εργαστήρια

Πλην των παραπάνω ανώτερων δραματικών σχολών, μαθήματα υποκριτικής μπορείτε να κάνετε παράλληλα ή ως προετοιμασία και σε δεκάδες ακόμα διευθύνσεις στην Αθήνα. Παρακάτω αναφέρουμε ενδεικτικά μερικές από αυτές:

* Στο Θέατρο των Αλλαγών τα μαθήματα απευθύνονται σε αυτούς που θέλουν να γίνουν ηθοποιοί ή σκηνοθέτες, σε ηθοποιούς ή σκηνοθέτες που θέλουν να βελτιώσουν τις ικανότητες τους, αλλά και σε σπουδαστές άλλων δραματικών σχολών. Δείτε εδώ τη λίστα με τα παρεχόμενα μαθήματα, το κόστος για τα οποία ξεκινά από 48€ μηνιαίως.

* Στο Θέατρο Εξ’ αρχής τα μαθήματα περιλαμβάνουν υποκριτική, αυτοσχεδιασμό και ιστορία θεάτρου από την Ελένη Τσακάλου, ορθοφωνία, τοποθέτηση φωνής, τραγούδι με τη Βίβιαν Σπυροπούλου, σκηνοθετικές προσεγγίσεις και ψυχοτεχνική με τον Σταύρο Καλό, χορό-κίνηση με τη Δέσποινα Χουζούρη και ιστορία του κινηματογράφου με τον Θοδωρή Κωνσταντόπουλο. Το κόστος ανέρχεται σε 100€ μηνιαίως για οκτώ ώρες ανά εβδομάδα, ενώ αν παρακολουθήσετε 12 ώρες ανέρχεται στα 120€.

* Στο Επί Κολωνώ διδάσκονται μαθήματα υποκριτικής από την Ελένη Σκότη και την ομάδα ΝΑΜΑ. Τα μαθήματα αποσκοπούν στην εμβάθυνση των γνώσεων πάνω στην υποκριτική και απευθύνονται τόσο σε ερασιτέχνες όσο και σε επαγγελματίες ηθοποιούς. Το κόστος τους ανέρχεται στα 100€ μηνιαίως για τέσσερεις εβδομάδες. Περισσότερα εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v