Καιομένη: Γιόν Φόσσε στο Θέατρο Σημείο

Ο Νίκος Διαμαντής σκηνοθετεί στο Θέατρο Σημείο την Καιομένη του σπουδαίου Γιόν Φόσσε, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Καιομένη: Γιόν Φόσσε στο Θέατρο Σημείο
Η «Καιομένη» του Γιόν Φόσσε η οποία θα παρουσιαστεί στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου Σημείου, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το έργο βασίζεται στο θεατρικό του Νορβηγού συγγραφέα «Μια μέρα του καλοκαιριού» και στο διήγημά του «Η Αλίκη στις φλόγες».

Μπροστά στη θάλασσα, στην άκρη του κόσμου, αναπολώντας μια ζωή που πέρασε, μια γυναίκα ζει και «πυρπολείται» από την επιστροφή του αγαπημένου της. Η "Καιομένη" είναι ένας στοχασμός στην αέναη αγάπη και στο ελάχιστο της ζωής, ένα σχόλιο στη μοναξιά μέσα από τη ματιά μιας γυναίκας που ζει βυθισμένη στην απώλεια.

Ο Φόσε δεν είναι ένας απλός παράγοντας του θεατρικού χώρου. Είναι ο ευρωπαίος συγγραφέας με τις περισσότερες παραγωγές σε θέατρα παγκοσμίως. Έχει μεταφραστεί σε σαράντα γλώσσες. Το 2010 πήρε το σπουδαιότερο βραβείο παγκοσμίως, αυτό του ιδρύματος Ίψεν (300.000 Ευρώ) ενώ τρία χρόνια πριν του είχε αποδοθεί η γαλλική Ordre National du Merite. Το 2013 έφτασε μια ανάσα πριν από το Νόμπελ.

Οι κριτικοί δυσκολεύονται να αποκωδικοποιήσουν το έργο του. Ακόμα και οι οπαδοί του δυσκολεύονται πολλές φορές να καταλάβουν που αναφέρεται. Όλοι όμως παραδέχονται ότι τα έργα του περιέχουν τις πιο δυνατές, ποιητικές και καλογραμμένες σκηνές που έχουν δει. Ίσως στόχος του δεν είναι να καταλάβεις τι θέλει να πει.

Τα κείμενα του, λιτά και αδάμαστα, περικυκλώνουν εμμονικά την αδυναμία της γλώσσας να παραγάγει μονοσήμαντα νοήματα. Οι διάλογοι του, με τις βαριές παύσεις και τις θρυμματισμένες απαντήσεις, φέρνουν στο μυαλό τον Μπέκετ και τον Πίντερ. Ο ίδιος επισημαίνει: «Ο Πίντερ έλεγε ότι τα έργα του δεν περιστρέφονται γύρω από την αδυναμία του ανθρώπου να επικοινωνήσει, αλλά γύρω από την αδυναμία του ανθρώπου να περιορίσει την επικοινωνία του. Κι εγώ το ίδιο λέω: οι άνθρωποι μου επικοινωνούν χωρίς λέξεις. Γνωρίζουν από πριν τι πρόκειται να ειπωθεί.»

Τη σκηνοθεσία της παράστασης που ανεβαίνει στο Θέατρο Σημείο από τις 10 Οκτωβίου υπογράφει ο Νίκος Διαμαντής, τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Γιώργου Πάτσα. Η μετάφραση είναι του Αντώνη Γαλέου. Ερμηνεύει η Ιωάννα Μακρή. Χορεύει ο Γρηγόρης Γαϊτανάρος. Συμμετέχουν οι Σταύρος Γιαννακόπουλος και Φρεντερίκα Σανταρέλλι.

Info:
Θέατρο Σημείο
Χαρ. Τρικούπη 4 (πίσω από την Πάντειο - Πρώην Απλό Θέατρο) Αθήνα, Καλλιθέα, τηλ.: 210 9229579

Τιμή εισιτηρίου 12€ και φοιτητικό 8€
Ελεύθερη είσοδος για τους ανέργους

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 21:30, Σάββατο 21:30, Κυριακή 19:30
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v